Zobacz pełną wersję : tamron 70-200 f 2,8 nowy model
robin102
17-11-2007, 14:47
Może macie jakieś sprawdzone, pewne wieści, jakieś testy, dane dot ceny. Od kiedy wejdzie na rynek ?
miła być pod koniec października 2007 jak widać jeszcze go nie ma i cisza w eterze
Miał być do końca roku, jak się uda to na gwiazdkę będzie, ale raczej nie liczyłbym na ten rok..
miła być pod koniec października 2007 jak widać jeszcze go nie ma i cisza w eterze
Tamron zapowiadał/zaprezentowal ten obiektyw już okolo 4 lat temu. Kto wie, czy nie miną kolejne 4 lata?
Miał być do końca roku, jak się uda to na gwiazdkę będzie, ale raczej nie liczyłbym na ten rok..
Pan Malota - właściciel Foto-Techniki - polski dystrybutor firmy Tamron, w lutym zapewniał, że ten obiektyw będzie w sprzedazyw maju br. Teraz koniec roku.... Co warte sa te zapewnienia?
silnika tam raczej nie będzie chyba że montują jakiś i dlatego tak się to opóźnia :)
Jakis czas temu pisałem do przedstawicielstwa Tamrona w Polsce. Napisali mi, ze sami nie znaja dokladnej daty pojawienia sie tego szkla w sprzedaży. Ktos tu kiedys pisal, ze cena ma wynoscic 2,5K pln... ale pewnei to tez nie potwierdzona informacja.
Chyba na jakiejś stronie tamrona widziałem to szkło, ale bez żadnego opisu było. Jaki napęd AF będzie miało ?
http://www.tamron.de/Tamron-kuendigt-das-SP-AF-70-2.529.0.html
http://www.tamron.com/news/35mm/70200.asp
http://fotopolis.pl/index.php?n=5597
Na polskiej stronie Tamrona tez jest info...
http://tamron.pl/?/aktualnosci/pokaz/6/Nowy_Tamron_70-200mm_F/2.8_Di_LD_(IF)_Macro.html
No to się szykuje ładny obiektyw, trochę gwint na UV jest duży i masa szkła spora, ale jakby kosztował nie więcej niż 3kzl to by było fajnie. Pocieszające, że chyba tą klamkę pod statyw da się odczepić i ze to szkło pod pełną klatkę uffff.
Dzięki Panowie za linki.
Ja mysle, ze jak to bedzie 2,5k pln to spoko.. Natomiast jesli miałoby to być juz 3k to bez rewelacji... bo za 3199pln mozna juz kupić nowego Nikkora 80-200 f/2.8 D ED.
(...) trochę gwint na UV jest duży i masa szkła spora (...)
chyba jaja sobie robisz?
przecież to najlżejszy zoom w tym zakresie i z takim światłem, a gwint filtra bardzo typowy i nie większy niż w odpowiadających mu obiektywach...
Ja tak względem swoich przyzwyczajeń. Mój zoomik znacznie lżejszy i mniejszy jest.
Ciemniejszy niestety też.
musiałbyś wziąć do reki mojego 80-200/2,7 af-s'a ... z d200 i bateryjkami - siłownia czeka :D
musiałbyś wziąć do reki mojego 80-200/2,7 af-s'a ... z d200 i bateryjkami - siłownia czeka :D
2,7...? ;)
Poczekajmy jeszcze miesiąc i jak będzie po testach na optycznych.pl to zobaczymy co potrafi ten obiektyw.
Szkoda tylko, ze nie będzie pod pełną klatkę :(
Poczekajmy jeszcze miesiąc i jak będzie po testach na optycznych.pl to zobaczymy co potrafi ten obiektyw.
A optyczne.pl już go testuję? Nie ma ich przeciez w sklepie, póki co...
Skąd to info?
Tego obiektywu to chyba nawet Tamron jeszcze nie testuje.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif)
Obiektywu jeszcze fizycznie nigdzie nie ma, poza tym będzie pod pełną klatkę, jeśli w ogóle będzie ;)
Radzę nie wprowadzać nikogo w błąd niesprawdzonymi informacjami!
Panowie nikogo nie zamierzałem wprowadzać w błąd.
Obiektyw jeszcze nie jest testowany przez optyczne.pl, dlatego napisałem, że warto poczekać na ich opinie :!:
Sam z niecierpliwością czekam.
Ciekawe szkiełko się szykuje tylko wygląda mi to na śrubokręt, gdyż piszą:
5. One-touch AF/MF Switchover mechanisms (for Canon and Nikon only)
The models for Nikon and Canon cameras are equipped with AF/MF switchover mechanisms to allow one-touch switchover from AF mode to MF mode or vice versa electronically and mechanically by simply sliding the button. (Sony and Pentax systems require AF/MF switchover operation on both the camera and lens.)
Coś takiego stosuje właśnie tokina w swoich obiektywach niestety śrubokrętach
ale obym się mylił
z tego co mi wiadomo Tamron nie montuje silników w swoich szkłach (poza tymi wiertarkami do Canona) ale odpowiednika Nikonowskiego SWM czy HSM z Sigmy nie ma ... może czas najwyższy! stabilizację (VC) zaczęli robić i to ponoć lepszą niż ta w Canon-ach
Pewnie już widzieliście "Tamron 70-200mm F/2.8 Di LD (IF) Macro w sprzedaży od stycznia 2008 roku" http://www.tamron.pl/?/aktualnosci/pokaz/6/Nowy_Tamron_70-200mm_F/2.8_Di_LD_(IF)_Macro W końcu jakaś konkretna data. No zobaczymy.
ŁUKASZ SZIN
21-12-2007, 21:58
To co JA wiem to cena Tamrona 70-200 ma być 700$$$, wszystko zależy od kursu dolara na rynku. A do sprzedaży wchodzi od stycznia.
O kurde dobre wieści przynosisz. Będzie pewnie fajne szkiełko na rynku. Te 700 $ to w USA ?
W PL. Tez mi taka cene podali gdy pisalem do nich jakis czas temu...
No, ale ja juz kupilem Sigme :)
ŁUKASZ SZIN
21-12-2007, 22:21
Tego właśnie nie wiem, czy to ma być już cena dla nas w zakupie, czy może dystrybutor za tyle kupi w TAMRONIE . Jak rozmawiałem z handlowcem to powiedział że 700$$$, podejrzewam że jakiś rabat ma dystrybutor i cena będzie atrakcyjna dla nas :)
ŁUKASZ SZIN
21-12-2007, 22:23
prz3mo !!!! i jak ci się ta Sigma spisuje ??? jesteś z niej zadowolony, warta jest tych pieniędzy ?!
Tego właśnie nie wiem, czy to ma być już cena dla nas w zakupie, czy może dystrybutor za tyle kupi w TAMRONIE . Jak rozmawiałem z handlowcem to powiedział że 700$$$, podejrzewam że jakiś rabat ma dystrybutor i cena będzie atrakcyjna dla nas :)
Z tego co ja wiem to ma być cena koncowa.
prz3mo !!!! i jak ci się ta Sigma spisuje ??? jesteś z niej zadowolony, warta jest tych pieniędzy ?!
Jestem nawet bardzo zadowolony :) Co prawda mam ją niedługo i nie mam zbyt wielu okazji by na dworze focić... ale z tego co pstrykałem to jest super :) Trafilem od razu na sztuke, ktora z moim korpusem nie ma zadnego BF/FF :)
Extra budowa/wykoananie, nawet szybki ten HSM..
Ja kupiłem nową, wiec nie jest tania, ale to moj ostatni na razie zakup foto na jakis czas.
Co do pracy na poszczegolnych zakresach to w sumie moja opinia pokrywa sie z tym co pisali na optycznych.
http://optyczne.pl/46.4-Test_obiektywu-Sigma_70-200_mm_f_2.8_EX_APO_DG_HSM_Macro_Rozdzielczo%B6%E6 _obrazu.html
Choc na 200mm uwazam, ze az tak mocno nie trzeba przymykac jak oni napisali.
ŁUKASZ SZIN
22-12-2007, 00:24
JA się zastanawiam poważnie nad zakupem tego obiektywu, no tylko czekam na jego premierę :)
ŁUKASZ SZIN
28-12-2007, 16:25
czy już ktoś może coś więcej wie na temat tego szkiełka ??????
Może ktoś rzuci okiem. Czy to cena nowego Tamrona, a jeśli tak to ciekawe ile będzie u nas? http://www.adorama.com/TM70200MAX.html
jakby taka cena byla w polsce to milo;)
fiu fiu, nowe szkiełko w cenie zajechanej pompki ;)
Na stronie tamrona napisali: Nikon - Coming Soon - please check back (with Built-In Motor for use with all Nikon DSLR cameras) jak myślicie to będzie coś w takiego jak HSM w sigmie 70-200 f2.8?
Napisali to tylko przy nikonie przy innych systemach jest tylko napisane:Coming Soon - please check back.
http://www.tamron.com/lenses/prod/70200_di.asp
W Polsce będzie kosztował ok 2500, raczej nie będzie miał silnika typu HSM/SWM. Daty wprowadzenia na rynek też jeszcze do końca nie znamy... (info dystrybutora jest już nieaktualne)
700 $ w USA, ale tam Tamrony są naprawdę tanie...
Tak czy inaczej szkło zapowiada się bardzo ciekawie i jeśli tylko się pojawi, to będę jednym z pierwszych testujących :)
To dziel sie z nami informacjami. Gdyby Tamron okazał sie godny uwagi to chyba wolałbym jego a nie używaną Sigmę 70-200.
Faktycznie na tej stronie tamrona jakby o wbudowanym silniczku do nikona pisali.
Nawet jakby kosztował ok 2500 to i tak jest o około 1000 zł tańszy od sigmy
a jeżeli faktycznie miałby jeszcze silnik to chyba ustawiam się po niego w kolejce
Cichy - jak bedziesz coś wiedział na temat tego szkła (kiedy, jak cenowo, itp) to pisz
Sigmę można teraz kupić po ~3200
Niby tak ale żonka na pewno łatwiej przełknie 2500 niż 3200
Niby tak ale żonka na pewno łatwiej przełknie 2500 niż 3200
O to chodzi :)
Sigmę można teraz kupić po ~3200
Ja dałem miesiac temu równo 3K za nówkę 70-200.
Szczerze mnie zaciekawił ten tamron :) Czekam na jakieś newsy na ten temat ;)
Ja dałem miesiac temu równo 3K za nówkę 70-200.
z trzyletnią polską gwarancją? można wiedzieć gdzie?
Zgodnie z tym co pisał Cichy zmieniła sie dzisiaj informacja na stronie dystrybutora: Tamron 70-200mm F/2.8 Di LD (IF) Macro w sprzedaży na przełomie stycznia/luty 2008 roku. Jeszcze rano było napisane, że będzie dostępny od stycznia. Chyba dystrybutor tutaj zagląda a skoro tak, to postaraj sie dystrybutorze by Tamron nie za wiele różnił sie w cenie od podawanych 700$, bo nas tutaj wszyscy Sigmą 70-200 kuszą.
z trzyletnią polską gwarancją? można wiedzieć gdzie?
Z dwuletnią, realizowaną przez sklep, szkło jest z niemieckiej dystrubucji.
Miałem mozliwosc dogłębnego testowania szkła przed zakupem, wiec aż tak nie przywizaywalem wagi do tego, czy serwis jest w PL. Ostrzyła ładnie z moim body w punkt i została ze mną :)
Zgodnie z tym co pisał Cichy zmieniła sie dzisiaj informacja na stronie dystrybutora: Tamron 70-200mm F/2.8 Di LD (IF) Macro w sprzedaży na przełomie stycznia/luty 2008 roku. Jeszcze rano było napisane, że będzie dostępny od stycznia. Chyba dystrybutor tutaj zagląda a skoro tak, to postaraj sie dystrybutorze by Tamron nie za wiele różnił sie w cenie od podawanych 700$, bo nas tutaj wszyscy Sigmą 70-200 kuszą.
To ja poprosiłem o zmianę tego info. Mam jeszcze jedną dobrą wiadomość - cena będzie bardzo strakcyjna, gwarancja jak to u Tamrona będzie 2 lub 4 lata, w zależności od wyboru opcji. A mój test ... już niebawem !
no to pomalu trzeba odkladac pieniadze;) mam nadzieje, ze dlugo zwlekac nie beda
To ja poprosiłem o zmianę tego info. Mam jeszcze jedną dobrą wiadomość - cena będzie bardzo strakcyjna, gwarancja jak to u Tamrona będzie 2 lub 4 lata, w zależności od wyboru opcji. A mój test ... już niebawem !
No kolego cichy to teraz mów wszystko co wiesz. Skoro piszesz że test już niebawem to jakiś namacalny
egzemplarz powinieneś mieć w rękach, czy dopiero otrzymasz ?
Co do gwarancji to na stronie linkowanej przez kolegę Martini podają że będzie 6 letnia.
Najbardziej mnie ciekawi czy będzie on z silnikiem czy nie
No kolego cichy to teraz mów wszystko co wiesz. Skoro piszesz że test już niebawem to jakiś namacalny
egzemplarz powinieneś mieć w rękach, czy dopiero otrzymasz ?
Co do gwarancji to na stronie linkowanej przez kolegę Martini podają że będzie 6 letnia.
Najbardziej mnie ciekawi czy będzie on z silnikiem czy nie
Będzie z silnikiem, ale nie SWM. Chyba, że się wszyscy zdziwimy. Dostałem obietnicę, że dostanę jako pierwszy obiektyw do testu po 20 stycznia, na razie tylko do Canona. Sprzedaży jednak w styczniu nie będzie, bo nie będzie to ilość hurtowa. 6 letnia gwarancja? nie w Polsce i raczej nie w Europie. Bodaj w USA Tamron daje taką gwrancję na swoje szkła. Jeśli potwierdzi się cena, o jakiej zostałem dziś poinformowany oraz jakość optyczna będzie dobra, to szykuje się hit rynkowy. Serio. Każdy będzie chciał mieć jasny teleobiektyw w tak dobrej cenie :)
to grrubo, narobiles smakuuu. to zaczynam juz odkladac;)
Będzie z silnikiem, ale nie SWM. Chyba, że się wszyscy zdziwimy.
Kurcze to co to ma być za napęd, ciekawostka.
Nie mniej zaczynam odkładać kasę na niego i czekam na testy.
Najwyżej zakupię coś innego
Ten obiektyw ma zwyczajny mikromotor, coś jak najtansze kitowie Nikkory (18-70 ma już SWM) i pierwsze szkła AF-I
Kaleid. Michał to mało ważne. Jak będzie równie udany jak 17-50, to będzie ns hitem na rynku za przystępną cenę.
Pozdrawiam serdecznie.
choć przy 70-200 na takim d70 to może zająć mu trochę czasu zanim zakres fokusem przejedzie. No ale mimo wszystko cena zapowiada się na tyle super że można by to przeboleć :)
Kaleid. Michał to mało ważne. Jak będzie równie udany jak 17-50, to będzie ns hitem na rynku za przystępną cenę.
Pozdrawiam serdecznie.
dokladnie;)
Ten obiektyw ma zwyczajny mikromotor, coś jak najtansze kitowie Nikkory (18-70 ma już SWM) i pierwsze szkła AF-I
Jak dla mnie to on może mieć i makromotor, byle był szybki i trafiał tam gdzie trza :)
bez problemów z FF-em czy BF-em
ŁUKASZ SZIN
16-01-2008, 23:09
w moich okolicach S 70-200 można kupić za 3K i to beż łaski prosto z półki, a może jak by się dobrze potargować to i taniej . . .
tumiwisizm
17-01-2008, 02:13
obstawiam ze sigma hsm II bedzie ciekawszym wyborem. 50-150 jest juz po 2.1k. gwarancja 3 lata, wiecej pkt obslugi. darmowe strojenie szkla pod body. zalozylem watek o niej przed momentem.
ŁUKASZ SZIN
18-01-2008, 23:10
Czy ktoś coś wie kiedy się ma ukazać 70-200 TAMRONA ? przybliżona data
Pozdrawiam serdecznie.
Ja nie napisalem ze to źle :) Kol pytał co to za napęd, więc tylko odpowiadam :) Fakt faktem, nie jest to pierścieniowy SWM.
Obiektyw widnieje juz w ofercie Fotoexpert z dopiskiem wkrótce w sprzedaży: http://www.fotoexpert.pl/tamron-70-200mm-f-2.8-di-ld-(if)-macro-kamery-cyfrowe-produkt-5455.html#TAMRON-70-200MM-F-2.8-DI-LD-(IF)-MACRO
Po powiekszeniu miniaturki można zobaczyc duze zdjecie tago szkła, wydaje mi sie że wygląda solidnie.
Czy ktoś coś wie kiedy się ma ukazać 70-200 TAMRONA ? przybliżona data
A czytałeś posty wyżej ?
ŁUKASZ SZIN
22-01-2008, 23:22
Jeszcze rano było napisane, że będzie dostępny od stycznia. Chyba dystrybutor tutaj zagląda a skoro tak, to postaraj sie dystrybutorze by Tamron nie za wiele różnił sie w cenie od podawanych 700$, bo nas tutaj wszyscy Sigmą 70-200 kuszą.
Po dzisiejszej rozmowie z właścicielem Foto - Techniki, usłyszałem coś takiego. Tamron chce wyprodukować większą ilość tego modelu !!!! Bo nie chcą dopuścić do tego ażeby powtórzyła się sytuacja jak z 17-50 że zabrakło.
zdrowe podejscie, nie tak jak w nikonie, ze 24-70 zabraklo :mrgreen:
obstawiam ze sigma hsm II bedzie ciekawszym wyborem. 50-150 jest juz po 2.1k.
cena już spadła poniżej 2 tys...
ale tego tamrona mogli by w mniejszej ilości rzucić żeby już go dystrybutorzy testowali, bo jak się okaże bublem to będą mogli w piecu palić tą większą ilością......zresztą co za różnica dla klientów że premiera jest przesunięta miesiąc i wtedy dostaną czy premiera będzie teraz a dostanie się dopiero po miesiącu z kolejnej partii. podejrzane :P
Po dzisiejszej rozmowie z właścicielem Foto - Techniki, usłyszałem coś takiego. Tamron chce wyprodukować większą ilość tego modelu !!!! Bo nie chcą dopuścić do tego ażeby powtórzyła się sytuacja jak z 17-50 że zabrakło.
Powiedzieli tak żeby ludzi uspokoić. Przecież mogli by puścić na rynek pierwszą partie a w między czasie produkować dalszą ilość!
Powiedzieli tak żeby ludzi uspokoić. Przecież mogli by puścić na rynek pierwszą partie a w między czasie produkować dalszą ilość!
Heh... Z tego co ktoś tu pisał to to szkło miało juz dosc dawno sie ukazac... Premiere wtedy przesunięto.. Teraz znow jakies ściemy :-D
O ile pamiętam podobna sytuacja była z Tokiną 16-50 2.8. Ludzie długo na nią czekali a jak sie w końcu pokazała to okazało sie, że nie będzie to hit-drogo i mydlano. Z Tamronem cos jest na rzeczy i może lepiej niech ukaże sie później ale za to dopracowany. Wystarczy nieprzychylny test na Optycznych i w Polsce nikt go nie kupi a firmie chyba nie o to chodzi. Może pojawi się kolega Cichy z nowymi informacjami.
jeśli będzie kosztował 2500, to moim zdaniem lepiej dołożyć do nikkora 80-200, niecały tysiąc różnicy
w przypadku tele nie będzie takiej różnicy w cenie jak T17-50 a N17-55 ;)
jeśli będzie kosztował 2500, to moim zdaniem lepiej dołożyć do nikkora 80-200, niecały tysiąc różnicy
w przypadku tele nie będzie takiej różnicy w cenie jak T17-50 a N17-55 ;)
Wszystko zależy od tego co zaprezentuje Tamron. Jeśli AF i obrazowanie będzie na tym samym poziomie co w nikkorze to jaki sens dopłacać ten tysiąc? Chyba jedynie onaniści, którzy za wszelką cenę muszą mieć znaczek N na lufie ;)
I dlatego próbuje wyprodukować już od ponad czterech lat.
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif)
Tak na marginesie - Pan Małota - własciciel Foto-Techniki mówi różne rzeczy...
Wszystko zależy od tego co zaprezentuje Tamron. Jeśli AF i obrazowanie będzie na tym samym poziomie co w nikkorze to jaki sens dopłacać ten tysiąc? Chyba jedynie onaniści, którzy za wszelką cenę muszą mieć znaczek N na lufie ;)
twierdzisz że nikkory kupują onaniści? ciekawe...
w pewnych warunkach bardzo łatwo można się dowiedzieć, za co tak naprawdę płacisz :)
twierdzisz że nikkory kupują onaniści? ciekawe...
w pewnych warunkach bardzo łatwo można się dowiedzieć, za co tak naprawdę płacisz :)
Twierdzę, że jeśli miałbym wybierać pomiędzy dwoma szkłami o tych samych parametrach i obrazowaniu to nie patrzyłbym na znaczek :)
Twierdzę, że jeśli miałbym wybierać pomiędzy dwoma szkłami o tych samych parametrach i obrazowaniu to nie patrzyłbym na znaczek :)
nie tylko parametry i obrazek się liczą, budowa i SPRAWNOŚĆ AF również, z dużym naciskiem na to drugie :)
Sprawność AF, no właśnie. Gdyby N80-200 był pod tym względem idealny to nie byłoby o czym rozmawiać. Sam pisałeś: "Problem może występować niestety z 80-200 D ED (dwupierścieniowy lub pompka), szczególnie ze szkłami mocno zużytymi, za "grosze" z allegro może być problem. Jak z każdym tego typu tele trzeba to po postu sprawdzić." Chyba wszyscy czytaliśmy też o dużych problemach AF w nowych szkłach 80-200 w parze z cyfrowym body i podobno wady tej nie można naprawić. Ja tak tylko sobie teoretyzuję bo nigdy nie miałem w rękach 80-200. Mieszkam na wsi i gdyby ludzie usłyszeli, że chcę wydac 3200 na obiektyw to połowa natychmiast padłaby na zawał. Natomiast nowy Tamron 2.8, na gwarancji, powiedzmy o 1000 mniej to juz brzmi inaczej a zwlaszcza dla żonki. Myślę, że dla amatora wystarczyloby a nadzieje sa duże, zwlaszcza po dobrych opiniach 17-50 i 28-75.
Mieszkam na wsi i gdyby ludzie usłyszeli, że chcę wydac 3200 na obiektyw to połowa natychmiast padłaby na zawał.
Nie tylko na wsi tak jest, moim porzednim aparatem był Fuji S7000, kupiłem go w 2004r. i dałem za niego 2500zł, sąsiad jak go zobaczył (z fotografią ma tyle wspólnego co ja z kosmitami) to jutro idzie kupic taki sam, ale jak mu powiedziałem że dałem za niego 2500 koła + karty + ładowarka i 2 komplety aku + pokrowiec + filterek UV aby chronił obiektyw to razem wyszło 3000 koła to mi powiedział że jestem poje... i za takie piniądze to mozna auto kupić ... wsiadasz i jedziesz ... , jesteśmy z sąsiadami wędkarzami, ja ma wędki które mają spełniać pewne wymagania moje ale nie jestem "onanistą wędkarskim" mam wędki za które dałem parę lat temu po 100zł za sztukę i jestem z nich bardzo zadowolony a sąsiad w tamtym roku kupił sobie wędki "karpiówki" za 450zł, za sztukę !!! kupił 2 + 2 porządne kołowroki + plecionki i razem dał prawie 2000zł. , powiedziałem mu, sąsiad chyba cię poje ... a żeby płenta była to dopiszę że w sezonie 2007 złapałem więcej ryb od niego, ale on ma sprzęt, a ja szczęście i może trochę więcej umiejętności wędkarskich ... hehe, tak że to takie myślenie to nie tylko na wsi.
Sprawność AF, no właśnie. Gdyby N80-200 był pod tym względem idealny to nie byłoby o czym rozmawiać. Sam pisałeś: "Problem może występować niestety z 80-200 D ED (dwupierścieniowy lub pompka), szczególnie ze szkłami mocno zużytymi, za "grosze" z allegro może być problem. Jak z każdym tego typu tele trzeba to po postu sprawdzić." Chyba wszyscy czytaliśmy też o dużych problemach AF w nowych szkłach 80-200 w parze z cyfrowym body i podobno wady tej nie można naprawić. Ja tak tylko sobie teoretyzuję bo nigdy nie miałem w rękach 80-200. Mieszkam na wsi i gdyby ludzie usłyszeli, że chcę wydac 3200 na obiektyw to połowa natychmiast padłaby na zawał. Natomiast nowy Tamron 2.8, na gwarancji, powiedzmy o 1000 mniej to juz brzmi inaczej a zwlaszcza dla żonki. Myślę, że dla amatora wystarczyloby a nadzieje sa duże, zwlaszcza po dobrych opiniach 17-50 i 28-75.
Zgadza się, piałem, że problem może występować, ale nie myślałem o nowych egzemplarzach. Wg mojej oceny problem jest ze szkłami nie pierwszej świeżości, po przejściach lub po prostu starych (ponad 10 lat użytkowania, nie leżenie w torbie). A co do sprawności AF to mam na myśli proces ustawiania ostrości, bez latania po zakresie. Ma być ustawiona za pierwszym razem i w punkt.
ok. Rozumiem. Ja miełem na myśli to: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=41978
Nie spotkałem się nigdzie z informacjami, które podał Kaleid (oficjalne tabelki itd). Miałem kontakt z dwoma starymi pompkami. Jedna totalnie zużyta i do bani w całym zakresie. Po serwisie za 150zł zadziałała prawidłowo, żadnych FF/BF, sporo ostrzejsza na 200mm niż przed serwisem. Druga pompka ok bez żadnych serwisów, ale też w stanie sklepowym. Przewinęły mi się też trzy sztuki dwupierścieniowego. Jeden totalnie zwalony w całym zakresie, ale strasznie zużyty mechanicznie. Pozostałe dwa bez zarzutu na dwóch puszkach. Bawiłem się też nowym szkłem w MM i działało idealnie (AF). Nie jest to niestety szkło do używania na 200mm 2.8. Lepiej przymknąć do 3,5-4. Oczywiście chodzi o moją definicję kontrastu. Ostrość ok, ale kontrast spada mocno w tym zakresie.
Podsumowując, trzeba to szkło sprawdzić przed zakupem (używany)
qooba, jak każde szkło, czy nowe czy używka to bez różnicy
Zgadza się. Mieszkajac w Poznaniu czy Łodzi sprawa jest prosta. Idę do sklepu i z kilku egzemplarzy wybieram ten, który mi pasuje. Ja do tej pory robiłem zakupy u znajomego tipa z Legnicy i dostawałem sprzęt z niemieckimi rachunkami. Wychodzilo kilka stów taniej niż najtańszy nowy sprzet z allegro ale w razie problemow musiałbym trochę czekać na ew wymiane- po prostu coś za coś. Jest tez plus takiej operacji. Kiedys w moim fuji S7000 pojawił się słynny "zoom error". Nie wiem ile trwałaby naprawa w polskim serwisie ale ja dostalem naprawiony aparat po 2 tygodniach i na dodatek panowie z niemieckiego serwisu zapomnieli wciagnąc z niego kartę CF 128mb, na której testowali moj aparat.
Jeśli chcesz wydać kilka tysięcy na obiektyw, to chyba możesz poświęcić trochę czasu i pieniędzy na wyjazd do np Wrocławia, Katowic, gdziekolwiek, żeby sprawdzić te kilka egzemplarzy? Nie widzę problemu...
To prawda. Dlatego napisałem "do tej pory".
pozwolicie ze podlacze sie do watku z pytaniem.
Bo finansowo za dobrze nie jest, ale mozna przezyc z ratami duzo :P
Moje pytanie nastepujace: czy warto kupic 70-200 vr czy z braku laku,tudziez pieneidzy (wiem ze warto,ale jezeli finanse nie pozwolą) zainwestowac w sigme 70-200 lub nikkora 80-200 o polowe tanszego? Czy moze jednak wydac wiecej za 70-200 vr
potrzebuje zmiennoogniskowy do koncertow.
Moje pytanie nastepujace: czy warto kupic 70-200 vr czy z braku laku,tudziez pieneidzy (wiem ze warto,ale jezeli finanse nie pozwolą) zainwestowac w sigme 70-200 lub nikkora 80-200 o polowe tanszego? Czy moze jednak wydac wiecej za 70-200 vr
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=47801
W tym temacie masz troche....
Gawronnek
28-01-2008, 01:18
powiem tak, jeśli fotografia to nie przejściowe hobby, ani nie zamierzasz zmieniać systemu, to kupuj 70-200VR obiektyw optycznie idealny a VR pozwala robić statyczne zdjęcia z czasami a jakich na innych bez VR tylko pomarzysz, zaboli po kieszeni ale masz super szkło na lata, w sumie bardzo rzadko ludzie się z nim rozstają a i używki tanie nie są,
Chyba jednak nie będzie tak szybko i to na razie tylko do Canona. Na tym zdjęciu obiektyw wygląda inaczej niż na stronie Fotoexpert http://www.tamron.co.jp/en/news/release_2008/0128_a001.html
eee to lipkaa. a zastanawialem sie czy kupic 180mm. f2.8 nikkora czy czekac na tamrona. ale w takim wypadku chyba jednak kupie stalke.
Gawronnek ok dzieki :)
najwyzej przemecze sie pol roku ze splata.
december
31-01-2008, 11:37
Hej Cichy wiadomo już coś z tym tamronem??? Bo chyba znowu premiera zawiśnie na nie wiadomo, jak długo... Masz jakieś wiadomości? Bo ja lubie Tamrony :)
Najnowsze informacje :)
http://www.dpreview.com/news/0802/08020701tamron70200.asp
Dla Canona już 7 marca ma być - więc za jakiś czas pokażą pewnie testy i dowiemy się czym to pachnie ;)
Kolejny plasticzak :(
Ale jeśli dobry optycznie, to mam to gdzieś ;)
Chyba się zbliża, bo już na fotopolisie o nim wstępnie piszą.
http://fotopolis.pl/index.php?n=6934
Taaa..powtórzyli to co było wiadomo od dość dawna przecież :mrgreen:
pioter m
12-02-2008, 18:50
Pozyjemy - zobaczymy. Narazie jeden detal mi sie w nim nie podoba. Przelaczanie z AF na MF. Patentu push/pull nienawidze.
Pozyjemy - zobaczymy. Narazie jeden detal mi sie w nim nie podoba. Przelaczanie z AF na MF. Patentu push/pull nienawidze.
A czemu?
pioter m
12-02-2008, 21:46
Bo dla mnie jest niewygodny. Probowalem na szklach makro (tamron 90, tokina 100 i sigma 105 taki patent maja).
Ale nie czepiam sie, bo to kwestia upodobania.
Mam to w tamronie 90 i tokinie 12-24 - bardzo mi to odpowiada - stąd pytanie.
Nowa sigma w foto-necie już z ceną (http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?idt=19979&grupa=obiektywy&producent=Sigma%20Nikon&) i to całkiem całkiem
Na razie czekam na jakieś testy tamrona i tej nowej sigmy
No właśnie cena jest jak na nowy model całkiem całkiem, co ciekawe w cyfrowych za nią wołają coś koło 3600.
Taka cena sigmy to wg mnie bardzo dobry ruch z ich strony, bo mogą trochę klientów
tamronowi zabrać.
A tamron jak zwykle leci sobi w .... (proszę wpisać co kto chce) i zwleka nie wiadomo ile na wprowadzenie
tego tele, wkońcu ludzie zaczną kupować sigmy, bo ile można czekać
bardzo fajna cena na wejście nowego modelu. Czyżby się Sigma zdygała idącej konkurencji od Tamrona ?
A przy okazji - znana jest orientacyjna cena tego tamrona? Sorry jeśli było a ja źle szukałem...
Mam nadzieję że u nas powyżej 2200-2300 nie podskoczą.
Na razie czekam na kasę więc mnie aż tak nie pili ale z drugiej strony
"Starą" sigmę można kupić już za 2499zł (http://allegro.pl/item305887269_wyprzedaz_sigma_70_200_2_8_apo_ex_dg _hsm_macro_i.html) Wynika z tego że cena w foto-necie nowej siostry jest jak najbardziej realna :)
Lege Artis
13-02-2008, 14:34
Jak w końcu ten Tamron pojawi się w sprzedaży to myślę, że cena Sigmy może jeszcze trochę poleci. Ja na razie nic nie kupuję, czekam na rozwój wydarzeń.
2500zł za sigmę? Fiu fiu, dobra cena. W takiej sytuacji nie ma co czekać na Tamrona. HSM ma dużą przewagę moim zdaniem, możliwość podpięcia telekonwertera 1,4, na oko lepsza budowa (tamron w dużej mierze ma być z plastiku).
ŁUKASZ SZIN
13-02-2008, 21:22
Niech Tamron się dłużej zastanawia nad sprzedażą 70-200, to na pewno chętni szybciej zakupią nową Sigmę . Bo to co oni teraz robią to już jest przegięcie olewają klientów za miast podać konkretnie że premiera będzie tego i tego to zwlekają.
Ale jak sobie pomyśle o kupowaniu sigmy to brrrrr ciary przechodzą.
A ja mam podobne odczucie, ale wlasnie w stosunku do Tamrona :)
Miałem do czynienia z dwoma tele Sigmy (jedno tanie 55-200 sprzedalem, bo ciutke ciemne i drugie mam to obecne 70-200).
Oba bez żadnych BF/FF, obecna 70-200 to piękne szkiełko i nie zamieniłbym na nic innego :-P
Z Tamronami mam doswiadczenia skrajnie złe...
Żadnych problemów z tą Sigmą nie masz ?
Nie bardzo rozumiem dlaczego zakładasz, ze mógłbym mieć :) Ale spoko powtórzę - nie mam :) Jestem bardzo zadowolony. Moje odczucia pokrywają się w sumie z tym co napisano w teście tego szkła na optycznych.pl. Nie tylko tam to szkło jest ocenianie bardzo wysoko.
Rozważam na razie teoretycznie zakup tej nowszej wersji. Gdzieś napisali czym się konkretnie różnią ?
We wszystkich wzmiankach o tej nowszej wersji jest tylko tekst "że jeszcze ją poprawiono". Budowa jest ta sama, wiec mysle, ze za dużo je nie rózni. Trzeba by sprawdzic obie w tych samych kadrach.
december
19-02-2008, 14:27
Haaaaaaaaaaaaaaaaalo! Taaaaaaaaaaaaaaaaaamron ! Czyżbyśmy znowu 2 lata czekali??
ŁUKASZ SZIN
19-02-2008, 23:44
Na to wygląda że musimy jeszcze troszkę poczekać na 70-200:)
ŁUKASZ SZIN
20-02-2008, 19:55
Po dzisiejszej rozmowie z Foto Technikom dowiedziałem się że 70-200 ma być dostępny w Kwietniu, a w Marcu do Canona. No nie wiem czy jest sens czekać z zakupem tego szkła. Może coś innego . . .
Po dzisiejszej rozmowie z Foto Technikom dowiedziałem się że 70-200 ma być dostępny w Kwietniu, a w Marcu do Canona. No nie wiem czy jest sens czekać z zakupem tego szkła. Może coś innego . . .
heheheh.... żałosne jest to przesuwanie terminu.
Mogli siedzieć cicho i po prostu zacząć go sprzedawać, a nie takie cyrki :mrgreen:
Dobrze, że kupiłem Sigmę i mnie to zbytnio już nie "interesi" :)
Jeśli w kwietniu to ok, wtedy zamierzam kupić tele... wezmę pod uwagę tego tamrona, jeśli będzie wart swojej ceny to...no zobaczymy. Jak będzie lipa to kupię innego grata - taki los tych, których na 70-200 nikona nie stać... Fakt faktem, przesuwanie terminu jest żałosne, ale nic z tym nie zrobimy - ja przynajmniej z tego powodu strajkować nie zamierzam.
W grudniu mówili, że będzie na koniec roku ;) nie wspomnieli tylko, którego :mrgreen:
december
21-02-2008, 09:58
"święty gral" :mrgreen:
Tak, a wykuwany jest on w prastarej jaskini kejervanog, której strzeże zły potwór...
Tu już się pojawił http://www.pbase.com/cameras/tamron/sp_af_70_200_28_di_ld_if_macro tylko jeszcze sampli nie ma.
Lege Artis
26-02-2008, 16:34
No to chyba się doczekaliśmy. Pojawił się tutaj http://www.fotograficzna.com/product_info.php?products_id=850
Przed chwilą dzwoniłem do tego sklepu ale jeszcze go nie mają, czekają na dostawę za 8-10 dni. Tylko ta cena!! Za tyle kasy to bym 10 000 razy wolał S 100-300. Miejmy nadzieję, że szybko stanieje.
No chyba ich ......, co to za konkurencja dla sigmy ma być?
Dokładnie w tej cenie to sigma 100-300 lub 70-200 z dobrym filtrem.
Nie dość że każą sobie czekać to jeszcze wyskakują z ceną.
No i gdzie te 700 $ ładną marżę sobie narzucają
mysle, ze kazdy kto czekal na to szklo, moze byc lekko zdenerwowany... cena lekko odbiega od 700$
Dobrze że nie czekałem tylko kupiłem sigmę 70-200, pewnie jak sklep sobie narzucił dużą marżę to i tak w innym sklepie czy na allegro nie będzie taniej niż 3k.
Na podstawie jednego sklepu nie wyciągajcie wniosków. Według mojej wiedzy cena w Polsce będzie dużo niższa.
Co to za sklep wygrzebaliście? Pierwszy raz o takim słyszę, z resztą rzućcie okiem na inne obiektywy... Nikkor 18-55 za 950zł, 50mm za 590zł, 70-200VR za 8000zł (!), po prostu mega sklep z super cenami... Tak jak Cichy napisał - cena w jednym sklepie o niczym nie świadczy.
ŁUKASZ SZIN
26-02-2008, 20:02
Panowie nic prostszego jak zadzwonić do FOTO TECHNIKI i zapytać o cenę ! Jeżeli oni uważają się za dystrybutora to cena powinna być atrakcyjniejsza. Bo za taką kasę to lepiej kupić Sigmę i po żądny filtr.
Na podstawie jednego sklepu nie wyciągajcie wniosków. Według mojej wiedzy cena w Polsce będzie dużo niższa.
Jak coś wiesz to mów, nie trzymaj nas w napięciu
Dokładnie tak, zaczekajmy do premiery, nie ma co sobie ciśnienia podnosić.
Co to za sklep wygrzebaliście? Pierwszy raz o takim słyszę, z resztą rzućcie okiem na inne obiektywy... Nikkor 18-55 za 950zł, 50mm za 590zł, 70-200VR za 8000zł (!), po prostu mega sklep z super cenami... Tak jak Cichy napisał - cena w jednym sklepie o niczym nie świadczy.
podpisuję się pod tym, ale niektórzy jak widzę już tracą głowę i złorzeczą ;)
pitu pitu, a tamron znowu przekłada datę sprzedaży :)
http://www.tamron.co.jp/en/news/release_2008/0226_a001.html
z 7 marca na 3 kwietnia...
żałosne...
Oby nie skończyło się tak jak z Tokiną 16-50 :(
ziuteczny
27-02-2008, 11:38
pitu pitu, a tamron znowu przekłada datę sprzedaży :)
z 7 marca na 3 kwietnia...
żałosne...
a czytać umie, że chodzi o wersję Canon ? !!!
umie czytać, i nawet wyczytał, że wersja dla canona jest pierwszą, o innych się mówi, że będzie "później"
Jak coś wiesz to mów, nie trzymaj nas w napięciu
Nie mogę, ostatnio wszystko co piszę na tym forum brane jest za kryptoreklamę. Mam już tego powoli dosyć.
OT. Nie wszystko. Twoj podpis. Kuba, nie dziw sie. Wciaz w nim masz komercyjna stopke. Regulamin gieldy wyraznie tego zabrania. Chcesz byc wiarygodnym sprzedawca, kup reklame zamiast narzekac. Ktos placi za Twoja reklame. Pamietaj o tym. Przy okazji, Twoj podpis jest wciaz komercyjny. Licze ze go zmienisz do dzisiejszego wieczora. Pozdrawiam.
Już pisałem na PM, najlepiej by chyba było, gdybym zmienił nie tylko podpis, ale również avatar i nick, żeby się nie kojarzyło komercyjnie..
Przepraszam wszystkich niezainteresowanych za offtop.
Jeśli chodzi o Tamrona, cena jego przynajmniej w wersji do Canona nie będzie przekraczać 3000, a wedłuch moich informacji będzie jeszcze milsza. Wersję do Canona znowu odwleczono w czasie, a wersja do Nikona będzie kilka miesięcy później. Też troszkę jestem niezdowolony, bo chciałem mieć takiego taniego jasnego zooma do torby na sezon.
Ten tamron musiał by być mocno poniżej 3000 albo wymiatać jakością optyki
bo sigmę z Pro-Centrum (http://www.allegro.pl/item316081410_sigma_70_200_2_8_apo_ex_dg_hsm_macro _ii_nikon_.html) można już za 3000 bez grosza zakupić
Sigmę to ja widziałem w jednym ze sklepów w Poznaniu już za 2800. I to faktycznie dobra oferta, biorąc pod uwagę, że w Sigmie jest HSM.
Z tego wniosek, że nie ma co czekać na Tammiego, a szkoda :(
Ten obiektyw powinien dostać przydomek "widmo" ;)
Jak swego czasu Nikon D70 :)
ŁUKASZ SZIN
29-02-2008, 19:34
Oficjalna premiera tego szkiełka jest 8Marca w Chinach, najpierw wersja Canon a za 3-4tyg Nikon cena 700$-800$ tego sie dzisiaj dowiedziałem ale czas pokaże co i jak będzie dalej .
Oficjalna premiera tego szkiełka jest 8Marca w Chinach, najpierw wersja Canon a za 3-4tyg Nikon cena 700$-800$ tego sie dzisiaj dowiedziałem ale czas pokaże co i jak będzie dalej .
3 kwietnia do canona
Mysle, że nie ma co czekać na to szkło, tylko wiosną kupować to, co jest dostępne i sprawdzone.
Krzysiek29
03-03-2008, 20:05
Mysle, że nie ma co czekać na to szkło, tylko wiosną kupować to, co jest dostępne i sprawdzone.
Jeśli sprzedajesz Tamrony i tak piszesz to pewnie to nie ostatnie przełożenie terminu prezentacji tego tamrona..
Cytat:
Witam
Pierwsza dostawa pod koniec marca/na początku kwietnia.
Sugerowana cena detal to 2880 zł.
Realna cena w sklepach internetowych prawdopodobnie nie przekroczy 2600 zł.
Pozdrawiam
Tomasz Szczutko
F.H. FOTO-TECHNIKA
Autoryzowany przedstawiciel: Braun, Delsey, Goldphoto, Hakuba, Metz, Tamron,
Velbon, Zeiss
80-119 Gdańsk, ul. Ks. Robaka 63c,
Tel.: (58) 320 11 72, - 73; Fax: (58) 320 11 74
[email protected]
mjr, oni wiedzą jesli chodzi o termin tyle co my :mrgreen:
Ja kiedys tez pytalem o tego tamrona (w tamtym roku), to pisali, ze mial byc na koniec 2007r. I co? :)
Przeciez wklejał tu ktos linka z oficjalną informacją ze strony Tamrona, ze termin jest przesuniety...
http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=6482 masz 100% racji.
Ale tak z "głupia franc" wczoraj zapytałem..... i taką dziś dostałem odp.
Ja jeszcze się nie napalam, bo jak widzę, że Sigmę moge mieć za 2,5tys zł, to Tamron nie jest już dla mnie taki ważny.
banan1955
06-03-2008, 01:14
699 $ W USA ALE TEZ JESZCZE NIE DOSTĘPNY
http://www.bhphotovideo.com/c/product/539401-REG/Tamron_AF001N_700_70_200mm_f_2_8_Di_LD.html
Tego obiektywu na raie nie ma i raczej nie brałbym już na serio zapowiedzi dystrybutora, dopóki producent realnie nie wprowadzi ich do obiegu. Miałem sam sobie kupić, ale sezon się zaczyna i będzie trzeba nabyć coś innego.
banan1955
07-03-2008, 20:44
napisałem do firmy -oto odpowiedż
Witam
!4 marca W Tokio jest oficjalna prezentacja
Pod koniec marca przewidujemy pierwszą dosawę na początek canon , inne
mocowania koniec maja , lipiec
F.H. FOTO-TECHNIKA
Autoryzowany przedstawiciel: Braun, Delsey, Goldphoto, Hakuba, Metz, Tamron,
Velbon, Zeiss
80-119 Gdańsk, ul. Ks. Robaka 63c,
Tel.: (58) 320 11 72, - 73; Fax: (58) 320 11 74
[email protected] (http://poczta.onet.pl/napisz2.html?e=info%40foto-technika.pl)
ŁUKASZ SZIN
08-03-2008, 01:26
Nie ma sensu czekać trzeba coś będzie innego zakupić . . .
na biccamera.com (taki media markt japoński) podają że tamron pod nikona ma być 31 marca, a pod canona 4 kwietnia :/
ale cena jest mocno zachęcająca bo 90tyś jenów czyli coś koło 2000 zł :]
banan1955
08-03-2008, 19:33
na biccamera.com (taki media markt japoński) podają że tamron pod nikona ma być 31 marca, a pod canona 4 kwietnia :/
ale cena jest mocno zachęcająca bo 90tyś jenów czyli coś koło 2000 zł :]
W USA sklep B&H 699 $ więc u nas w granicach 2500 zł to minimum tak myslę
Szczerze mówiąc to sie troszkę pogubiłem. Ten obiektyw jest, czy jeszcze go nie ma? http://www.fotoexpert.pl/aparat-produkt-5455-description.html#subset
jeszcze ze trzy razy zmieną datę wprowadzenia, a potem się okaże, że coś nie bardzo ta rurka, coś czuję.
ŁUKASZ SZIN
14-03-2008, 22:19
Panowie czy on juz jest w ofercie czy to może jakaś ściema ????
http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/174415
Właśnie pytałem o to samo, z tym, że w Fotoexpert jest niby po 2349
O sklepie Fotograficzna było juz wyżej.
ŁUKASZ SZIN
15-03-2008, 18:35
Panowie mam dobrą wiadomość :) no to chyba się już doczekaliśmy jest już w sprzedaży 70-200 a oto link do firmy z mojego regionu . No to kupujemy ?????????????
http://arcdeco.pl/tamron-70200mm-macro-canon-p-847.html
a są gdzieś testy tego szkła ? :)
GrzegorzPPP
15-03-2008, 21:03
cena fajna :) ciekawe jak z jakością
no kupujemy, ale najpierw chyba canona. bo o nikonowskiej wersji nic nie jest napisane ;)
Panowie mam dobrą wiadomość :) no to chyba się już doczekaliśmy jest już w sprzedaży 70-200 a oto link do firmy z mojego regionu . No to kupujemy ?????????????
http://arcdeco.pl/tamron-70200mm-macro-canon-p-847.html
Link linkiem, przeciez w kilku sklepach on juz widnieje, tylko widnieje... :mrgreen:
Link linkiem, przeciez w kilku sklepach on juz widnieje, tylko widnieje... :mrgreen:
dokładnie tak. ten obiektyw widziałem już kilka razy w sklepach internetowych.
zotornik
18-03-2008, 22:01
tu link z ceną bliższą sercu
http://www.fotoexpert.pl/tamron-70-200mm-f-2.8-di-ld-(if)-macro-kamery-cyfrowe-produkt-5455.html (http://www.fotoexpert.pl/tamron-70-200mm-f-2.8-di-ld-%28if%29-macro-kamery-cyfrowe-produkt-5455.html)
jest wiele szkieł - różnych marek - które w ofercie internetowej, potrafią mieć rozrzut cenowy nawet na poziomie 1000 zł, pomiędzy ceną najniższą i najwyższą
dlatego nie przejmowałbym się oszołomami z ceną 3...
i jeszcze jedno - nie czytałem całego tematu dokładnie, ale ktoś parę stron wstecz narzekał na sposób przełączania (przesuw przód/tył) - podobno wersja Nikona i Canona ma mieć "guziczek" , który załatwi całą sprawę
W wersji canon/nikon przełączanie AF/MF będzie polegało właśnie na przesuwaniu pierścienia ostrości, jak w tokinach.
Aha, dla zainteresowanych, w najnowszym niemieckim FotoMagazin jest wstępny test wersji przedprodukcyjnej na Canonie 1Ds MkIII. Same zachwyty optyczne, ale na szybkość AF narzekają...
ale na szybkość AF narzekają...
mniejmy nadzieje ze nie bedzie az tak zle...
chociaz zeby byl porownywalny z sigma
zotornik
18-03-2008, 23:05
chwilowo będę upierał sie przy "guziczku"
cytat z japońskiej strony Tamrona:
...One-touch AF/MF Switchover mechanisms (for Canon and Nikon only)
The models for Nikon and Canon cameras are equipped with AF/MF switchover mechanisms to allow one-touch switchover from AF mode to MF mode or vice versa electronically and mechanically by simply sliding the button. (Sony and Pentax systems require AF/MF switchover operation on both the camera and lens.)...
http://www.tamron.co.jp/en/lineup/a001/index.html
tamron na targach PIE2008
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/other/2008/03/20/8175.html
Jacek B.
20-03-2008, 12:39
Szkoda że jeszcze nkt nie kupił tego szkła i nie ma porównania z sigmą. Bedę chciał kupić coś takiego i jeśli w niczym nie będzie odbiegac od sigmy to po co przepłacać? Mam tamrona 28-75 i jestem z niego zadowolony. Mam nadzieję że 70-200 też jest udaną konstrukcją.
P.S.
W kilku sklepach sigmę mżna dostac za 2700 PLN więc tamron za 2500 to żadna rewelacja w sumie.
sigma w fotojokerze za 2499...
zotornik
20-03-2008, 14:17
Niedawno bawiłem się "starą" Sigmą 70-200, cena bez targowania 2499 - więc ładna
nowa wersja za 2999, ale tej nie miałem w ręku
a obiektyw wszyscy znamy ciężki, jasny i pieruńsko ostry :)
do tego mamy HSM, czego Tamron nam chyba jednak nie oferuje
Wg zapowiedzi tamron miał ważyć 1,1kg, a waży 1,35kg - tak jak reszta. Kolejna zaleta poszła w zapomnienie ;)
Niedawno bawiłem się "starą" Sigmą 70-200, cena bez targowania 2499 - więc ładna
nowa wersja za 2999, ale tej nie miałem w ręku
a obiektyw wszyscy znamy ciężki, jasny i pieruńsko ostry :)
do tego mamy HSM, czego Tamron nam chyba jednak nie oferuje
Co do "pieruńsko" ostrego to bym polemizował ... szczególnie na końcu
HSM ... też myślałem, że jest szybki jak błyskawica ... do czasu kiedy nie wziąłem do ręki 80-200 AF-S ;)
Co do "pieruńsko" ostrego to bym polemizował ... szczególnie na końcu
Jest ostry od f2.8 do ok. 160mm, na 200 przy f2.8 potwierdzam - jest gorzej i wypada przymknąć.
zotornik
20-03-2008, 15:28
zapewne z racji większej (dłuższej) styczności z tym obiektywem macie rację
młody jestem i niedoświadczony więc chętnie słucham uwag
moje oczekiwania co szybkości i ostrości niestety są wprost proporcjonalne do ceny - zapewne wielu z Nas tak ma :-|
a moje wrażenia z testowania mogły być o tyle wypaczone, że przed 70-200 miałem podpiętą Sigmę 10-20, która troszkę mnie zawiodła (właśnie ostrością - może sztuka taka sobie)
jak widać z mojej stopki jestem na etapie poszukiwania "dziobu i rufy, bo śródokręcie mam"
więc jednak zaczekam, aż będzie coś więcej wiadomo o Tamronie 70-200 i 10-24
to oczywiście sigma 70-200 na 5,6
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/03/sigma702007056gw5th-2.jpg
źródło (http://img207.imageshack.us/my.php?image=sigma702007056gw5.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/03/sigma7020020056yf0th-2.jpg
źródło (http://img521.imageshack.us/my.php?image=sigma7020020056yf0.jpg)
Dziwne jest to, że producent (Tamron) nie pokazał jeszcze ani jednego sampla. Szkło zaraz w sprzedaży i nadal kot w worku. Coś mi się zdaje, że do samego końca zmieniali konstrukcję (zmiana wagi).
Szkło zaraz w sprzedaży
Nie mów "hoop" ;)
shaddixx
21-03-2008, 13:14
mnie tez ten tamron denerwuje powoli.. czlowiek chce wydac kase a nie moze...
Kupujcie Sigme. Teraz bedzie T do Canona, do Nikona to jeszcze parę miechów..
ŁUKASZ SZIN
23-03-2008, 13:26
Na skąpcu pojawiły sie już trzy oferty tego szkiełka, Ciekawe czy już mają je w sprzedaży ????
Na skąpcu pojawiły sie już trzy oferty tego szkiełka, Ciekawe czy już mają je w sprzedaży ????
Ehhhh...
Na Ebay.de rowniez pokazaly sie juz oferty. Najlepsze ze dzis bylem w Saturnie i wpadl mi w reke folder Tamrona 70-200 ... ale nie pisze kiedy bedzie dostepny w spzedazy.
http://www.fotoklik.pl/shop.php?pid=10697 w sprzedazy jest
ale jak z optyka? tia
czekam czekam czekam !!!! moze byc kozak... niech bedzie cosnajmniej tak dobry jak 28-70 i bedzie wypas.
Jesli ktos juz go kupil .. bardzo prosze o info typu 2,8@200mm i inne skrajne :)
u cichego mozna juz kupic
Zatem prośba do kolegi Cichego o kilka fotek testowych :):):)
Jest i w Pstryk.pl i u Cichego tylko, że do Canona :-(
Canonierzy pokazuja sobie te stronkę: http://www.cyberphoto.se/?http://www.cyberphoto.se/info.php?article=T70200C Jest tam kilka zdjeć do obejrzenia.
Moze Hesja bedzie mial do Nikona wydaje mi sie, ze jesli cos to on moze najlepiej ocenic jak sie sprawdza to szklo z body Nikona.
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=32715 a tu maly test cichego na canonboard
ale kozak... napiszcie tylko gdzie to mozna kupic pod nikona i lece...
gdzies wczesniej bylo pisane , nie pamietam czy na stronie tamrona (bardzo mozliwe)
canona teraz, nikon do 6 miesiecy pozniej
tyle czasu czekac... nie ma bata musza byc jakies wersje beta :D
Szkło rzeźnickie, ale czy przy 135mm F2.8 nie ma lekkiego mydła?
Miazga. Za taką cenę jest super.
Lżejszy od konkurencji (wbrew pozorom ogromna zaleta), BARDZO ostry (na tych samplach ostrość powala). Jedyna zaleta sigmy nad w/w tamronem to chyba HSM. Ale z tego co czytam - AF jest absolutnie znośny, więc nie wiem czy to aż taka wada.
Wg Cichego AF jest taki jak w pierwszej wersji sigmy 70-200 z HSM. Miałem ją i z prędkości AF byłem absolutnie zadowolony... Więc jeśli tutaj jest podobnie...
Ma jeszcze jednego plusa. Jest b. ładny ;-) Naprawdę, kurcze jest b. ładny.
Mialem dylemat. Canon 70-200 f4 L, czy ten tamron. Po zobaczeniu sampli od Cichego - już nie mam wątpliwości.
Super! Kto wie, może warto było tyle czekać... Choć z przekładaniem premiery jednak trochę przesadzili ;-)
No nie, 6 mies później to już będzie po wakacjach! Chyba jednak pójdę w sigmę...
Jakie do 6 miesięcy czy oni powariowali? takie szkło i do 6 miesięcy :)
:D spoko Panowie podobno jest przejscie z bagnetu canona na M42, nastepnie na pentacona six i z pentacona six na m44 i pozniej juz tylko przejscie z m44 na bagnet minolty i z minolty na nikkora - oczywiscie przejscia przenosza swiatlo ostrosc oraz majonez.
w zwiazku z powyzszym smialo kupujcie wersje do canona i podpinajcie pod swoje Nikony :D
a tak powaznie to jestem przerazony ostroscia i czekam na nowki - jesli pojawia sie wystarczajaco szybko, bez watpienia sie zapozycze..
nie zapominajcie ze sample od cichego pochodza z canona 5d
Nikon - Coming Soon - please check back
(with Built-In Motor for use with all Nikon DSLR cameras) :D
http://www.tamron.com/lenses/prod/70200_di.asp
a ja wlasnie nad sigma zaczalem myslec :D
chyba poczekam i moze najpierw se zmienie na d80 :')
PMA, January 31, 2008, Las Vegas, NV— Mr. Morio Ono, president and CEO of Tamron Co., Ltd., announced that the company has developed two zoom lenses for APS-C size format —AF18-200mm F/3.5-6.3 XR Di II (model A14NII) and SP AF17-50mm F/2.8 XR Di II (model A16NII) — and one zoom for full-size format — 70-300mm F/4-5.6 Di (model A17NII) — with a Built-In Motor for Nikon.
i jeszcze 3 inne szkla z silnikiem dla nas
Ten built-in motor to to samo co w C... wiec nie ma co sie napalac, ze to bedzie jakis afs/hsm.
Sample obiecujace, cena niezla.... jezeli wszystko pojdzie dobrze to bedzie sukces na miare 17-50.
no w zasadzie masz racje.
ale uzytkownicy d40 i d60 moga sie cieszyc :)
Jakie do 6 miesięcy czy oni powariowali? takie szkło i do 6 miesięcy :)
Szukają spośród wyprodukowanych szkieł, tego bez BF/FF, a to pewnie zajmie z 0,5 roku ;)
Jak już ktoś dopadnie ten obiektyw w ręce, prosiłbym o katowanie AF-a i wyciągnięcie odpowiednich wniosków ;) Ostrość jest bardzo przyzwoita, ale dla mnie ważniejszy jest dobry AF... ogólnie to kusząca propozycja.
legionize
15-04-2008, 11:02
wiadomo juz cos kiedy mocowanie nikona?
wiecie co,
w krakowie mają
http://sklepfotograficzny.pl/obiektywy-akcesoria/obiektywy/Tamron/SP-AF-70-200mm-f2.8-Di-LD-Makro/#v3
a bynajmniej maja dostepna wersje do nikona.
ktos wysle zapytnie?
Przesz widac ze niedostepny(żółta kropka przy produkcie)
wiecie co,
w krakowie mają
http://sklepfotograficzny.pl/obiektywy-akcesoria/obiektywy/Tamron/SP-AF-70-200mm-f2.8-Di-LD-Makro/#v3
a bynajmniej maja dostepna wersje do nikona.
ktos wysle zapytnie?
Nie ma jeszcze na rynku wersji do Nikona, ale oni mają? hehehe...dobre :)
A czytacie opisy przy ofercie?Napisali ze produkt dostępny wkrótce...
A czytacie opisy przy ofercie?Napisali ze produkt dostępny wkrótce...
Przeczytałes dokładnie co ja napisałem?
A ja zaczekam na Wasze opinie, już mi się nie spieszy :twisted:
Jeśli wersja do Nikona będzie prezentowała taki poziom jak dla canona to warty jest przemyślenia :) Sigma będzie miała niezłego gula i jedynie ceną będzie mogła z nim konkurować.
Gula to miał by Nikkor, gdyby w tej cenie była Tamron ze STABILIZACJĄ :!:
A tak to Sigma jest dłużej na rynku i ma stabilną sytuację, za to teraz Sigma wystawi ns z OS (stabilizacją) i Tamron znów będzie gonił.
Ale to dobrze, bo ja lubię konkurencje.
a nie zauwazylem napisu ze wkrotce.moj blad.
No ja teraz chce kupowac sigme. jakbym wiedzial ile nalezy czekac na tamrona moze bym zaczekał.
w chwili obecnej nei widzi mi sie czekanie miesiaca czy dwoch.
No niby tak, ale zobaczcie sample na 200mm i 2.8 ostry jak żyletka co prawda na FF i canonie. Trzeba poczekać na nasze mocowanie. Żadna sigma nawet najlepiej wybrana nie uzyska tego :) Co mi po tym że sigma jest dłużej na rynku? Że niby to ma poprawić moje samopoczucie jak będę oglądał mydełko z sigmy na 200mm ? :D
No niby tak, ale zobaczcie sample na 200mm i 2.8 ostry jak żyletka co prawda na FF i canonie. Trzeba poczekać na nasze mocowanie. Żadna sigma nawet najlepiej wybrana nie uzyska tego :) Co mi po tym że sigma jest dłużej na rynku? Że niby to ma poprawić moje samopoczucie jak będę oglądał mydełko z sigmy na 200mm ? :D
Piwkoo, przesadzasz z tym mydełkiem, gro moich fot z kosza czy żużla jest na 200mm i przy wołaniu ich z RAW (w C1) nie zwracam uwagi, które zdjecie jest na 200mm i nie wyostrzam go jakoś bardziej niż pozostałe.
Oczywiscie spadek jakości na 200mm jest widoczny w por. np. do 135mm (gdzie jest naprawde żyleta), gdy ogladamy cropa... ale bez przesady.
Sigma ma też niezaprzeczalną zalete (w por. do Tamrona) w postaci ultra-silnika (HSM), wolniejszy od AF-S nikona, ale i tak szybki i bardzo cichy.
cypherdid
16-04-2008, 15:35
tamron będzie...spoko szkiełko...a do nikona pewnie się pojawi szybciej niż spekulujecie
Poczekajmy na sample z wersji pod Nikona, bo to takie jałowe przekomarzanki co jest lepsze ;)
Jeśli AF tamrona będzie na takim poziome co swm sigmy i do tego ostry jak w wersji pod C to ja bardzo dziękuję za sigmę :)
Wszystko jest dla ludzi, tak wiec co kto wybierze to tylko i wyłącznie jego sprawa. Ja nie lubię kompromisów i skoro chce żeby było ostro na 200mm to tak ma być, a nie że jest prawie ostro. Bo prawie robi różnicę ;)
tamron będzie...spoko szkiełko...a do nikona pewnie się pojawi szybciej niż spekulujecie
Pewnie, ze spoko. Tego nikt nie kwestionuje :) Tymbardziej, że cena dobra...
Ja nie lubię kompromisów i skoro chce żeby było ostro na 200mm to tak ma być, a nie że jest prawie ostro. Bo prawie robi różnicę ;)
Piwkoo, doskonale wiesz, ze zarówno Sigma jak i Tamron to już są kompromisy...
Nie chcesz kompromisów - bierz Nikkora :) Zreszta miałes kilka dni, wiec znasz temat... :)
P(...)
Piwkoo, doskonale wiesz, ze zarówno Sigma jak i Tamron to już są kompromisy...
Nie chcesz kompromisów - bierz Nikkora :) Zreszta miałes kilka dni, wiec znasz temat... :)
Jeśli mówimy o takim kompromisie to faktycznie VR i nic więcej ;)
Natomiast mi chodziło bardziej o kompromis pomiędzy ostrym końcem Tamrona, świeżego na rynku, a lekko mydełkowatym sigmy, która na tym rynku jest od lat to wybieram tamrona :)
Fotopanorama też już ma wersję dla canona. (http://allegro.pl/item345199166_fotopanorama_tamron_70_200_2_8_ld_di _fv_krk.html)
KURDE NO.
korci ten tamron bo ostrosc przy 200mm by sie zdala bardzo bardzo bez przymykania do powyzej f/2.8
ale jezeli mialby wyjsc za te kilka miesiecy -3,4,5- to w tym czasie mozna stracic setki zdjęć : /
obecnie mam s APO 70-300 i wiem tyle ze gdybym jej nie mial moglbym sie pozegnac z pewnym rodzajem zdjec i czesto z koncertami.
Nie ma po co czekac,jezeli trzeba czekac długo
BTW!
Niech ktos porowna go z 70-200 VR nikona
dla dobra ogolu! spotkaj sie ktos z cichym XD
Cieżko by było porównać N70-200VR z T70-200 do C. Może na D3 vs. 5d, ale i tak będą wnioski, że to bez sensu takie porównanie...
PS. Mam tu materiay reklamowe Tamrona i co dziwne, zaznaczony jest na nich 70-200 jako wersja do C. O innych mocowaniach nie jest nic napisane.
no to czopnia :-?... Canona przecież nie kupie :twisted:...
Może się okazać, że moje szkło przejściowe pobędzie ze mną trochę :twisted:
Ja się obawiam dwóch rzeczy: rozrzutu jakościowego oraz tego, że na naszych małych matrycach nie uzyskamy takiej żylektowej ostrości.
Zbigniew
18-04-2008, 23:45
Chciałem nieśmiało zapytać - co z tym obiektywem w mocowaniu Nikona ? Przeglądnąłem na CB katowanie Tamrona na 5D w wykonaniu Cichego i wszystko wygląda całkiem zachęcająco. Chciałbym zrobić sobie zrobić jakiś prezent do działań portretowo-okolicznościowych, a cena Tamrona jest naprawdę niezła.
cypherdid
19-04-2008, 08:32
pewnie jeszcze jakieś 2 miesiące trzeba będzie poczekać..taka spekulacja moja własna..
Chciałem nieśmiało zapytać - co z tym obiektywem w mocowaniu Nikona ?[...]
To pytanie nieodmiennie zadaję sobie od pół roku. Boję się, że trzeba uzbroić się w cierpliwość.
Tomasz Dudrak
20-04-2008, 19:45
Na optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/927-nowo%B6%E6-Tamron_SP_AF_70-200mm_f_2.8_Di_LD_%28IF%29_MACRO_-_galeria_przyk%B3adowych_zdj%EA%E6.html) galeria przykładowych fotek robionych 5D.
Zbigniew
20-04-2008, 21:32
Dzięki za link. Wygląda to dobrze. Szkoda tylko, że znowu 5D, a nie np. Dxxx ;) Ale chwilę poczekamy, wyjdzie (oby) wersja dla N. i będzie można się cieszyć.
wstepnie chcialbym sobie gdzies zarezerwowac jedna sztuke :D Jestem gotow kupic go i zrobic testy.. jako pierwszy D: heeh
legionize
22-04-2008, 11:13
podobno jeszcz 1,5 miesiaca. tak mi w sklepach mowili jak dzwonilem:(
Miałem przyjemność testować dziś to szkiełko na Canonie 40D.
Obudowa klasy T28-75 2.8 czyli solidny plastik. Całość estetyczna i ergonomiczna.
Obiektyw zdecydowanie lżejszy od mojego AF-S 80-200.
AF głośny i nie powala prędkością (zobaczymy jak będzie działać wersja dla Nikona).
Cena 2500PLN. W zestawie estetyczny miękki pokrowiec.
Mnie ostrość nie oszołomiła, oceniam ją gorzej niż w teście Optycznych (mimo że testowałem ten sam egzemplarz :) ).
Czy będzie to konkurencja dla Sigmy?? Moim zdaniem nie.
Za kilka chwil wstawię jakieś wycinki kadrów to sami ocenicie.
edit:
C 40D, nówka wyciągnięta z pudełka na fabrycznych ustawieniach (apfe!!), jpeg.
Standardowy test pudełkowy :)
Fotki z ręki, tylko wycinane/zmniejszane PS/CS3, bez wyostrzania, reszta w EXIF.
1. 70mm f/2.8
źródło (http://lost.pl/foto/111.jpg)
2. Crop z centrum kadru
źródło (http://lost.pl/foto/222.jpg)
3.200mm f/2.8
źródło (http://lost.pl/foto/333.jpg)
4.
źródło (http://lost.pl/foto/444.jpg)
Pozdrawiam
Łukasz
Zbigniew
26-04-2008, 23:56
pacyf - bądź żesz litościwy i pokaż jakieś zdjęcia, a nie pstryki kartonika :twisted:
Zbigniew: canonem?? no co ty :P
Zbigniew
29-04-2008, 14:35
Nawet Canonem :D ;)
Obudowa klasy T28-75 2.8 czyli solidny plastik. Całość estetyczna i ergonomiczna.
Beeep! :) Korpus obiektywu jest metalowy, na przedzie tylko w miejscu gdzie są pokrętła naciągnięty jest plastik i guma. Od bagnetu po gumę wyraźnie metal.
Zdjęcia na 20mm słabe. Albo kiepska sztuka, albo nie wiem co. To tak nie powinno wyglądać.
Pewnie częśc z was już to widziała Tu (http://canon-board.info/showthread.php?t=32911&highlight=tamron+70-200) ciekawy Quiz i zarazem Test dwóch obiektywów Tamron 70-200/2.8 i Canon 70-200 2.8 Test przygotowany przez naszego kolege Cichego. Moze i wy spróbujecie szczęścia, ja co prawda po czasie próbowalem ale strzelałem na oślep Życze powodzenia :)
Zbigniew
30-04-2008, 21:29
Cholera, dzisiaj pomacałem z zakresu 70(80)-200 i Sigmę, i Nikkora, no i wypadałoby jeszcze dać szansę Tamronowi. Mogliby się postarać, bo znowu będę musiał system zmienić :twisted:
słyszałem taka opinię że z nikonem dobrze pracuje tamron. Opinia niczym nie udowodniona, bez testów i porównań. Sam miałem mozliwość zapiąć 28-200/3,5-5,6 nie pierwszej mlodości i fotki były ok, bardzo ok. Po zmianie body zastanawiam się czy kupić 80-200 czy czekać na 70-200 i zdublować 18-200? Więc przy okazji - czy warto? czy naklały na szkło zrekompensuje jakość, kolor, ostrość?
Zbigniew
30-04-2008, 21:56
Oczywiście że warto. Jakość z obiektywu typu 70-200/2.8 (biorę pod uwagę jasność, GO, kontrast, bokeh, itp. rzeczy) jest zupełnie inna niż w 18-200.
no to ok, a teraz pytanie: 80-200 czy 70-200? w głowie mam niezły zamęt... czy warto dołożyć ok.2,5k? czy róznica miedzy nimi jest tak duża? wiem, że nikt nie podejmie za mnie decyzji, ale akurat twoje zdanie sobie cenię...
Zbigniew
30-04-2008, 22:01
Chodzi o Nikkory ? No to nie ten wątek, ale różnice są. I optyczne (mniejsze) i związane z VR i napędem.
chodziło mi o nikkory. jakoś po wpadce z tokiną przeszła mi ochota na inne niezależne szkła ... przepraszam, że zaśmieciłem wątek...
Cholera, dzisiaj pomacałem z zakresu 70(80)-200 i Sigmę, i Nikkora, no i wypadałoby jeszcze dać szansę Tamronowi. Mogliby się postarać, bo znowu będę musiał system zmienić :twisted:
Kup wreszcie jakies tele i tyle, a nie bedziesz dalej czekał aż łaskawie Tamron pojawi sie dla Nikona.... Wiosna Panie, piekna pogoda, szkoda kadrów :-P
no to ok, a teraz pytanie: 80-200 czy 70-200? w głowie mam niezły zamęt... czy warto dołożyć ok.2,5k? czy róznica miedzy nimi jest tak duża? wiem, że nikt nie podejmie za mnie decyzji, ale akurat twoje zdanie sobie cenię...
Mam podobny dylemat, szczególnie, że rezygnując z N70-200/2.8VR mógłbym uzupełnić mojego T17-50/2.8 o To11-16/2.8 i T70-200/2.8. Ale chyba jednak zdecyduję się na Nikkora, ze względu na jakość i VR.
Mówię oczywiście hipotetycznie, bo Tokina nie jest jeszcze u nas dostępna ZTCW, a Tamron nie wypuścił jeszcze tego szkła z bagnetem F.
Co do 70-200, zastanów się nad zamówieniem w USA. Przy obecnym kursie dolara nawet z vatem i cłem wyjdzie sporo (tak ze 2,5 tysiaka) taniej niż w Polsce.
shaddixx
02-05-2008, 21:12
Zbigniew, jak chcesz do testow 80-200 afs to sluze pomoca.
edit//
Mysalem ze pisze w tym watku.. sorry:
http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=57074&page=9
Zbigniew
04-05-2008, 01:05
shaddixx - ale co mi po testowaniu AF-Sa :( Jeszcze się podniecę i mi ciśnienie podskoczy. Wolę nie dotykać :D
Ale za propozycję dziękuję :) :)
ale co mi po testowaniu AF-Sa :sad: Jeszcze się podniecę i mi ciśnienie podskoczy.
Stanowczo jednak powinieneś pomacać ;-)
Wszystkie zdjęcia moich dzieci, w albumowym wątku są z tego szkła - w sumie jeśli chodzi o bokeh to 80-200 i w pompkowej i 2 pierścieniowej wersji nie różnił się raczej od tego z AF-Sa - wiem bo wszystkie 3 miałem u siebie, dłużej lub krócej. AF-S jednak jest z nich najostrzejszy ale to już pewnie wiesz.