PDA

Zobacz pełną wersję : Okulary, a aparat.

zdyboo
15-01-2006, 21:21
Witam!

Chciałem prosić o poradę, a właściwie podzielenie sie własnymi spostrzeżeniami na temat.
Mam sporą wadę wzroku, nie ma takiej korekcji w wizjerze, która by ją skompensowała.
Korzystam wymiennie z soczewek kontaktowych i okularów. Soczewki są bardzo wygodne, ale po 8 latach noszenie, lekarz stwierdził, że jednak warto by pomyśleć o noszeniu okularów. No to sobie zrobiłem nowe okulary i noszę. Też jest dobrze, oprócz fotografowania w nich. Jestem praworęczny i aparat podnoszę wizjerem do lewego oka. Prawy kciuk obsługuje pokrętło w D50 i zawsze kostką kciuka wyświnię sobie szkło w okularach.
Rozwiązań jakie próbowałem to:
- aparat do prawego oka, ale jak dla mnie to tak nie potrafię celować, może to i kwestia jedynie przyzwyczajenia, ale jakoś bardziej naturalne jest dla mnie celowanie lewym okiem. Co dziwne, celowałem kiedyś ze sztucera kolegi i tam prawe oko bez problemów spełniało swoje zadanie. :)
- zapomnieć o trybach M, A, S i fotografować na trybie programów tematycznych. Ale nie po to kupowałem ergonomiczną lustrzankę, żeby teraz focić jak w kompakcie.
- przyzwyczaić się do brudnych okularów. Nie potrafię, mam wręcz obsesyjną potrzebę posiadania czystych szkieł przed okiem.

Jak sobie zatem radzą okularnicy?

patrycjusz
15-01-2006, 21:30
Jak sobie zatem radzą okularnicy?
Nie przejmują się okularami. :)

sjm
15-01-2006, 21:34
Jak widac na załączonym obrazku celuję prawym okiem . :shock: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Trzeba zmienić przyzwyczajenie o będzie OK . :mrgreen: :shock:

szymony
15-01-2006, 21:34
Różnie. Możesz np. na wizjer założyć soczewkę korekcyjna i focić bez okularów. Albo jednak do focenia zakładać soczewki, wszyskie inne metody są bardzie upierdliwe niestety.

zdyboo
15-01-2006, 22:00
Albo jednak do focenia zakładać soczewki, wszyskie inne metody są bardzie upierdliwe niestety.

Tak będę musial chyba jednak zrobić.
Co do celowania prawym okiem to próbowałem, naprawdę. :) Największą trudnośc sprawia to, że jak celuję lewym okiem to nie muszę zamkać prawego, bo patrzy i tak głównie w czarny korpus apartu. Jak celuje natomiast prawym, to lewe widzi prawie normalnie i obrazy mi się mieszają, i musze je zamykać, co nie jest nawygodniejsze. :)

Valdek_Tychy
15-01-2006, 22:04
Od dwóch lat muszę nosić okulary.W D70 korekcja wystarcza do poprawienia mojej wady wzroku ale w F70 nie ma korekcji a ja za chiny nie mogę się przyzwyczaić do fotografowania w okularach dodatkowo fotografuję włąśnie z lewego oka i występuje u mnie ten sam problem z kciukiem.Nie moglem nigdzie znaleźć nakladki na wizjer z korekcją i poszperałem w swoich starociach fotograficznych gdzie znalazlem muszlę oczną do zenita,okazalo się że pasuje do F70 (do D70 też z resztą) dorobiłem soczewkę u optyka i wszystko pasi.Koszt takiej muszelki na allegro ok.20 zł. soczewka 10 i jest gut.

zdyboo
15-01-2006, 22:19
Koszt takiej muszelki na allegro ok.20 zł. soczewka 10 i jest gut.

Masz niewielką wadę, to koszt szkła może i 10 PLN wynosi. Przy mojej wadzie (-7) to już nie będzie tak tanio. Zwłaszcza, jak będę chciał soczewke o takiej grubości, żeby mi weszła w uchwyt tej muszli.

Zostają soczewki kontaktowe i czyszczenie okularów. :)

szymony
15-01-2006, 22:27
Masz niewielką wadę, to koszt szkła może i 10 PLN wynosi. Przy mojej wadzie (-7) to już nie będzie tak tanio. Zwłaszcza, jak będę chciał soczewke o takiej grubości, żeby mi weszła w uchwyt tej muszli.
A mnie tak zupełnie przypadkiem udało się ładnie wysuszyć zuzytą soczewke kontaktową. Może by ja umieścić w wizjerze. Ale to tylko teoria, bom osobiście tego patenta nie sprawdzał.

turbo
16-01-2006, 00:58
ja celuje prawym okiem ale faktycznie okulary mam czasem wypaprane. Wiec sciereczka do szkiel czasem do okularow sie tez nada :)

Czornyj
16-01-2006, 01:42
ja celuje prawym okiem ale faktycznie okulary mam czasem wypaprane. Wiec sciereczka do szkiel czasem do okularow sie tez nada :)
to ściągnijcież tą gumkę w cholerę

turbo
16-01-2006, 16:13
to ściągnijcież tą gumkę w cholerę
Czornyj, a wiesz że nie pomyślałem :oops: myslalem ze zgubie ale sie nie daje twarda sztuka :mrgreen: :wink:

sadki
18-01-2006, 00:31
Ja do aparatu wglądam lewym okiem, do lunety karabinu prawym - nie pytajcie jak to robię. Mnie się nigdy okulary nie ubrudziły od muszli ocznej, zawsze od prawej ręki. Pozatym nauczyłem się nie brudzić tak bardzo :) Ściągnięcie muszli niewiele da, a będzie jeszcze gorzej, bo sobie szkła porysujecie od plastiku.
Świerzym okularnikom życzę jedynie szybkiego przywyknięcia do brudnych szkieł, a to przychodzi z czasem.