PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon Coolpix 5700

rom789
13-11-2007, 17:55
Pomóżcie, aparat jw. - nie otwiera się pokrywa wbudowanej lampy błyskowej. Po ręcznym otwarciu trzeba znowu kilkakrotnie zmuszać ją do zamknięcia. Sprzedałem ten aparat i teraz świecę oczami przed kupującym!
Roman

barracuda
13-11-2007, 18:42
Z tego co pamiętam to do zamknięcia zawsze trzeba było ją zmuszać. Chyba żadna lampa wbudowana sama się nie zamyka. A że sie nie otwiera, no cóż, pewnie jakieś uszkodzenie mechaniczne.

rom789
22-11-2007, 19:41
Ponawiam pytanie - prośbę, oczywiście, ja o tym wiem - pokrtwe lampy zamyka się ręcznie. Najgorzej z otwarciem - trzeba jej pomagać, nie widać żadnego uszkodzenia - jest tam rodzaj haczyka czy ząbka który prawdopodobnie nie zwalnia pokrywy lampy. Czy ktoś wiedziałby jak to naprawić?

Tadek
11-12-2007, 01:01
Może weź gruszkę gumową, przedmuchaj, przeczyść pędzelkiem. To może być jakieś niewielkie zanieczyszczenie. Może stuknąłeś go kiedyś? Ja miałem podobny problem z D70s, gdy pies wylał mi piwo na aparat (moje, nie jego, mój pies nie pija piwa). Na mokro działał, gdy wyschło, zaczęły się kłopoty. Ale rozruszanie, przedmuchanie i przemycie pomogło. Poruszaj, postaraj się np. podsłuchać, czy gdzieś nie ociera itp.