Zobacz pełną wersję : M42
witam,mam zamiar nie długo kupić przejściówke do D70s - M42 (aby moc korzystac) z obiektywow od zenita. I moje pytanie:czy musze cos ustawiac w body\menu po podlaczeniu przejsciowki i obiektywu? Czy ktos wogole stosował przejsciowke i obiektywy na gwint M42 na D70s ?jak tak to sie podzielcie swoimi wrazeniami:)
Te tańsze (bez soczewek) nie ostrzą w nieskończoność, te z soczewkami podobno tak, a przynajmniej tak twierdzą sprzedawcy bo ja czytałem różne opinie na temat tych przejściówek.
nie widze życia bez M42 , mam najtańszą przejsciówkę za 30 zl - 90% obiektywów nie ostrzy na nieskończonośc więc wchodzą wgrę tylko makro i odległosci max od 2 do 10 metrów. W przypadku Jupitera 135/3,5 bez problemu można osiągnąć nieskończoność bez adnych przeróbek.
Mocno polecam, obiecuję ze nauczysz się trafniej dobierać przyslonę i czas ( na oko ) Potwierdzenie ostrości w nikosiu masz w standardzie, więc nic tylko kupować szkiełka za grosze.
NIe przesadząjąc dodam tylko, że Jupiter za 80zl od pelnego otworu przyslony daje naprawde miazdzące efekty.
w razie pytań pisz, chetnie odpowiem.
Pozdrawiam Andrzej
Hasselhof sluchaj faktycznie nie ostrzą ale też nie wprowadzają do układu optycznego szajsowego szkła, które tylko pierdzieli jakość obrazu.
Moje zdanie jest takie, że lepiej nie ostrzyć na nieskończoność i podejsc bliżej, niż dokładać przejsciowki z soczewkami.
Chociazby dla samego Jupitera warto zainwestowac w przejsciowke za 30 zl
KKorzeniowski
13-11-2007, 01:43
ja rowniez sie przylacze do pozytywnych opinii o tanich przejsciowkach...
raz popelnilem blad, ze kupilem taka za 100 zlotych, ktora to ponoc na nieskonczonosc ostrzy... g***wno prawda... nie ostrzy na nieskonczonosc (a bynajmniej nie prawidlowo), a malo tego, na odleglosciach, na ktorych z przejsciowkami bez owej swietnej "soczewki korekcyjnej" mozna uzyskac swietne efekty, soczewka wprowadza zaklocenia takie, ze nie wychodzi nic...
reasumujac: przejsciowki najtansze (ja sobie bardzo chwale oryginalna wyprodukowana "in UdSSR"), i z obiektywami M42 mozna robic piekne zdjecia... dodatkowo wspomniany przez kolege Vooda efekt nauki... :)
pzdr
tania przejściówka nie pozwala ostrzyć na nieskończoność... ta z soczewką pogarsza obraz... niby można używać m42, ale tylko w bardzo ograniczonym zakresie... szkoda, wielka szkoda Panie Nikon...
copywriter2000
13-11-2007, 10:34
Za Waszą namową i peanami tutaj w końcu się zdecydowałem i właśnie nabyłem M42;] Mam jupitera 135 i 50 Heliosa... Coś jeszcze chyba sobie dokupię;]
Tutaj dowiesz się więcej o M42 http://forum.stock-photo.pl/
Jeżeli zamieszczanie takiego linka jest zabronione to przepraszam, chciałem pomóc.
Pozdrawiam.
witam,mam zamiar nie długo kupić przejściówke do D70s - M42 (aby moc korzystac) z obiektywow od zenita. I moje pytanie:czy musze cos ustawiac w body\menu po podlaczeniu przejsciowki i obiektywu? Czy ktos wogole stosował przejsciowke i obiektywy na gwint M42 na D70s ?jak tak to sie podzielcie swoimi wrazeniami:)
Czasem na Allegro pojawiają się szkła zza wschodniej granicy, które mają bagnet Nikona. Często można trafić na Jupitera MC 135/3.5 który jest bardzo tanim, a dobrym szkłem. Widziałem też na aukcji standardowy bagnet przykręcany na wkręty do korpusu obiektywu. Odkręca się mocowanie M42 i w to miejsce przykręca się bagnet. Niestety nie mam numeru aukcji. Patent ten pasował do kilku najbardziej popularnych szkieł M42. Redukcji Nikon/M42 z soczewką zdecydowanie nie polecam.
d70 z adapterem bez soczewki - nie ostrzy na nieskończoność, nie ma pomiaru światła, ma potwierdzanie ostrości
d70 z adapterem z soczewką - ostrzy na nieskończoność, nie ma pomiaru światła, ma potwierdzanie ostrości
adapter z soczewką - jest wielu producentów i jakość tej soczewki jest też różna. Większość znanych mi osób poleca adapter z soczewką z FotoTipa (kosztuje ponad 120zł). Soczewka jest to dodatkowy element w układzie optycznym który zawsze ma jakiś wpływ na efekt, choć w przypadku dobrych soczewek wręcz niezauważalny.
O ile ktoś się chce ograniczać do portretów, to nie ma sensu inwestować w adapter z soczewką.
Jeśli chodzi o Jupitera 135 to bardzo łatwo go przerobić na ostrzenie na nieskończoność nawet z adapterem bez soczewki - przepis jest podany na forum wymienionym kilka postów wyżej.
Osobiście jeśli mogę coś doradzić, to jeśli będziesz robić widoczki i krajobrazy wymagające nieskonczoności wybierz przejściówkę i obiektywy P-Six a nie M42. Tu masz nieskończoność bez dodatkowych soczewek, a obiektywy są w podobnej cenie co M42
teh_14m3
14-11-2007, 03:04
Osobiście jeśli mogę coś doradzić, to jeśli będziesz robić widoczki i krajobrazy wymagające nieskonczoności wybierz przejściówkę i obiektywy P-Six a nie M42. Tu masz nieskończoność bez dodatkowych soczewek, a obiektywy są w podobnej cenie co M42
A jakość kilkakrotnie lepsza, gdyż jest to obiektyw do średniego formatu a ty korzystasz jedynie z małego, środkowego skrawka ;)
Focę Jupkiem 135 i 200 z adapterem bez soczewki. Szkła dają świetne fotki. Niestety nie wszystkie słoiki mają "tyłeczki" odkręcane (ja takich nie mam) i nie da się przykręcić bagnetu NIkona.
Żeby uzystkać nieskonczoność z Jupiterem niekoniecznie trzeba montować bagnet nikona. Wystarczy zwykły adapter m42 bez soczewki. "Dupkę" obiektywu się luzuje i lekko cofa i blokuje. Taki nieskomplikowany manewr daje nam obiektyw który łączymy z aparatem przez standardowy adapter i daje nam piękną nieskończoność bez ubytków jakości na dodatkowej soczewce. Oczywiście trzeba to zrobić z umiarem i wyczuciem, żeby "dupki nie cofnąć zbyt daleko bo wejdzie w "konflikt" z lustrem w korpusie
d70 z adapterem bez soczewki - nie ostrzy na nieskończoność, nie ma pomiaru światła, ma potwierdzanie ostrości
d70 z adapterem z soczewką - ostrzy na nieskończoność, nie ma pomiaru światła, ma potwierdzanie ostrości
Sprawdzałeś to empirycznie? Jak może nie mieć pomiaru światła z m42:(, zdawało mi się, że wystarczy wrzucić na tryb priorytetu przysłony, a potwierdzenie ostrości przez styki przecież jest.
copywriter2000
14-11-2007, 11:48
Mówiliscie o mocowaniu Jupitera na mocowaniu nikona takze. No okej... Tylko się zastanawiam skąd u licha wytrzasnąć takie mocowanie nikonowskie? Rozwalać inny obiektyw?
Rozumiem, że to o takie "coś" chodzi? http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=247057871
Sprawdzałeś to empirycznie? Jak może nie mieć pomiaru światła z m42:(, zdawało mi się, że wystarczy wrzucić na tryb priorytetu przysłony, a potwierdzenie ostrości przez styki przecież jest.
Jeśli chodzi o Nikona, to d200 jak najbardziej ma pomiar światła, a wszystkie niższe modele d70, d50, d40 niestety nie
Jeśli chodzi o M42 to użytkownicy Nikonów są w zdecydowanie w najgorszej sytuacji, gdyż np pentax ma w standardzie pomiar światła, potwierdzanie ostrości, a co więcej nawet działającą stabilizację obrazu i to w tak tanich modelach jak K100d
Canon dla odmiany ma pomiar światła, a potwierdzanie ostrości jest dostępne tylko po zakupie absurdalnie drogiej przejściówki (koło 200zł).
Sama użyteczność potwierdzania ostrości jest moim zdaniem dość dyskusyjna, bo znacznie lepiej przy ustawiani ostrości sprawdzi się matówka z klinem, dzięki której ostrość nastawiamy szybko i bardzo dokładnie, bez przesuwania wzroku na małą migającą kropeczkę, która ma niby potwierdzić ostrość
Czy sprawdzałem empirycznie? Miałem d70, mam d200 i mam canona i z tymi aparatami temat m42 dość mocno zgłębilem
copywriter2000
14-11-2007, 12:35
No okej... A czy potwierdzenie ostrości ("migająca kropeczka") działa z M42 w Nikonie D80?
Działa, działa - ale po prawdzie, szybko przestaniesz korzystać z tej możliwości - jest to po prostu upierdliwe i szybciej ustawia się ostrość "na oko"
TeamHANS
14-11-2007, 14:06
adapter z soczewką - jest wielu producentów i jakość tej soczewki jest też różna. Większość znanych mi osób poleca adapter z soczewką z FotoTipa (kosztuje ponad 120zł). Soczewka jest to dodatkowy element w układzie optycznym który zawsze ma jakiś wpływ na efekt, choć w przypadku dobrych soczewek wręcz niezauważalny.
O ile ktoś się chce ograniczać do portretów, to nie ma sensu inwestować w adapter z soczewką.
Jeśli chodzi o Jupitera 135 to bardzo łatwo go przerobić na ostrzenie na nieskończoność nawet z adapterem bez soczewki - przepis jest podany na forum wymienionym kilka postów wyżej.
************************************************** *****************************
Po 1.) Nawet przejściówka za 1000 zł. z soczewką nie będzie ostrzyć w nieskończoność z NIKONEM.
Po 2.) Mam tą przejściówkę z FotoTipa - bubel, bubel i jeszcze raz bubel. Chyba je sam robi w piwnicy. Gwint tragedia. Soczewka wypadła mi po 6 miesiącach, a naprawdę konwerter był wykorzystany dla zabawy, może z 20 razy. Jakoś sam się pierścień mocujący soczewkę odkręcił? Dobrze, że nie wpadło mi to do body. Lakier odpada. I do tego ten Napis "NIKON", "JAPAN' wyryty chyba pilniczkiem do paznokci i zabielony gipsem. Tak to napewno jest orginalny produkt z Japonii, z fabryki NIKON :mrgreen: Głupi dałem się nabrać w to co piszą sprzedawcy i wywaliłem 130 zeta za ten nie działający bzdet. To znaczy foty wychodzą :oops:, ale nie w nieskończoność. I w dodatku faktycznie ta soczewka rozwala ostrość i kontrast fotki. I była w D200, D50 i D40.
Po 3.) Nawet nie wszystkie przerobione m42 ostrzą na nieskończoność. Zależy jak się trafi na szkiełko.
OGÓLNA RADA: Nie zawracajcie sobie głowy m42 w lustrzankach cyfrowych Nikon.
TeamHANS
14-11-2007, 14:33
A i jeszcze jedno. Kilka miesięcy temu otrzymałem zwrotnego maila z "Nikon". Nigdy nikon lub jakaś firma współpracująca z nimi nie robi konwerterów M42. Z ich odpowiedzi wynika, że nie mają takiej potrzeby i zainteresują się tymi konwerterami z ich logo.
Po 2.) Mam tą przejściówkę z FotoTipa - ... Lakier odpada.
ale oryginalna przejściówka z FotoTipa jest oksydowana przecież - nie ma tam lakieru :)
Z tym, że ja kupowałem swoją kilkanaście miesięcy temu (za radą innych tutejszych forumowiczów właśnie w FotoTipie) - może od tego czasu zaczęli sprowadzać inne.
Natomiast co do punktu pierwszego w którym piszesz, że nie ostrzy na nieskończoność, to skoro trafiłeś na uszkodzony egzemplarz z najwyraźniej luźną soczewką, to nic dziwnego, że ostrości nie dało się uzyskać.
A dowód? zapraszam na największe polskie forum poświęcone M42 i P-Six - http://forum.stock-photo.pl - żeby wejść do galerii trzeba się zarejestrować, ale trwa to tylko chwilkę. Jednak widać, że można.
Przykro, że z winy problemów z kiepskim adapterem ktoś się zraził do zabaw z M42 - niemniej pojedynczych przypadków nie należy odnosić do całości sytuacji, tym bardziej, ze większość ludzi jednak uzyskuje ta nieskonczoność.
Zgadza się!
Ja używam też tej przejściówki do M42 z Foto-Tipa, tyle że z analogiem Nikona i uzyskuję całkiem niezłe efekty, nieskończoność też mam bez problemu.
Fakt, że najlepszym rozwiązaniem, jest wybór szkieł od P-sixa, ale są one nieco droższe.
TeamHANS
14-11-2007, 18:05
Zgadza się!
Ja używam też tej przejściówki do M42 z Foto-Tipa, tyle że z analogiem Nikona i uzyskuję całkiem niezłe efekty, nieskończoność też mam bez problemu.
Fakt, że najlepszym rozwiązaniem, jest wybór szkieł od P-sixa, ale są one nieco droższe.
Teraz może ten sklep sprowadza inne przejściówki? Zresztą nie ważne. Jednak większość jest opinii negatywnych na temat przejściówek. Do makro są bardzo dobre.....Wiele przeglądałem na internecie i rozmawiałem z użytkownikami konwerterów m42. Podobno o niebo lepsze są Hama - ale tego nie potwierdzam. Nie miałem. Ale zabawa jest przednia z obiektywem manualnym. Wtedy czuć, że się naprawdę fotografuje a nie tylko kadruje i bum na przycisk spustu i tyle. A tutaj światłomierza trzeba użyć, przysłonę zamknąć, wyostrzyć ręcznie - super sprawa.
Z analogiem? - to całkiem inna konstrukcja w porównaniu do cyfrówki. Inna odległość między klatką filmową a tylną soczewką obiektywu. Bez sensu porównanie. Matryca w cyfraku jest za blisko umiejscowiona względem tylnej soczewki obiektywu i dlatego nie ostrzy na nieskończoność........ Ehhhh nikonowcy :confused:
Matryca w cyfraku jest za blisko umiejscowiona względem tylnej soczewki obiektywu i dlatego nie ostrzy na nieskończoność........ Ehhhh nikonowcy :confused:
tak dokładnie, to za daleko :)
A co do firmy HAMA, to nie jest to producent, tylko firma-pośrednik która kupuje u różnych producentów (w zależności, kto w danym momencie daje lepszą cenę) i sprzedaje to pod własną marką HAMA
Tak więc produkt, który dziś miał takie parametry za tydzień może już pochodzić od innego dostawcy Hamy i może diametralnie różnić się właściwościami
Z analogiem? - to całkiem inna konstrukcja w porównaniu do cyfrówki. Inna odległość między klatką filmową a tylną soczewką obiektywu. Bez sensu porównanie. Matryca w cyfraku jest za blisko umiejscowiona względem tylnej soczewki obiektywu i dlatego nie ostrzy na nieskończoność........ Ehhhh nikonowcy :confused:
Duby smalone chciałoby się rzec...
Konstrukcja kliszowych i cyfrowych lustrzanek przynajmniej jeśli chodzi o załżenia bagnetu jest ta sama.
Ja z soczewki jestem bardzo zadowolony zarówno z d70s jak też z d200 ostrzy dobrze.
copywriter2000
14-11-2007, 22:02
Ponawiam, bo gdzieś umknęło...
Mówiliscie o mocowaniu Jupitera na mocowaniu nikona takze. No okej... Tylko się zastanawiam skąd u licha wytrzasnąć takie mocowanie nikonowskie? Rozwalać inny obiektyw?
Rozumiem, że to o takie "coś" chodzi? http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=247057871
Proszę bardzo:
moje testy z M42 i przejściówką z Foto-tipa:
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=21221&page=3
Mam jeszcze przejściówkę bez sziekła i nie ostrzy w nieskończoność, ale wtedy jakość jest super! Ale jak widać z przejściówką do ostrzenia w nieskończoność to raczej porażka!
TeamHANS
15-11-2007, 01:42
Ja z soczewki jestem bardzo zadowolony zarówno z d70s jak też z d200 ostrzy dobrze.
Jak włączę specjalną opcję wyostrzania w monitorze i opcję wyostrzania gałki ocznej ( za pomocą literka dobrego trunku) - to też jestem zadowolony i foty są ostre jak skalpel :mrgreen:
TeamHANS
15-11-2007, 01:50
Ponawiam, bo gdzieś umknęło...
No raczej nie. Są ruskie obiektywy z mocowaniem nikona. Robione fabrycznie. Nie da się tego rozkręcić. To jest całość jako korpus. Sam w ręce miałem takiego Jupitera 37A. Po co ruscy zrobili takie obiektywy? Nie wiem.
No raczej nie. Są ruskie obiektywy z mocowaniem nikona. Robione fabrycznie. Nie da się tego rozkręcić. To jest całość jako korpus. Sam w ręce miałem takiego Jupitera 37A. Po co ruscy zrobili takie obiektywy? Nie wiem.
Do Kijewów
Całą sprawę nie ostrzenia na nieskończoność ja załatwiam miejscem focenia. Wiem, że Jupek 135 ostrzy gdzieś do 10-12m, a J200 gdzieś do 20-22m i w takim zakresie się ustawiam.
Focenie Jupkami to autentyczna frajda i w stopce zapisane Nikkory są jednak gorsze, ale cóż czasem praktyczniejsze :).
Jak włączę specjalną opcję wyostrzania w monitorze i opcję wyostrzania gałki ocznej ( za pomocą literka dobrego trunku) - to też jestem zadowolony i foty są ostre jak skalpel :mrgreen:
No ten test nie bardzo ma sens bo dowodzi jedynie, że po przymknięciu przysłony zyskuje się na ostrości. Trzeba by zrobić zdjęcia tym samym obiektywem ostrząc na nieskończoność z soczewką i bez wtedy test byłby miarodajny.
KKorzeniowski
16-11-2007, 02:24
mialem kilka tych przejsciowek z soczewka w lapach, i niestety przylacze sie do opinii, ze to jeden wielki BUBEL :)
tyle, ze ja nie dalem sie nabrac na napis JAPAN, i pojechalem do ecyfrowe sprawdzic... musialem sie ostro powstrzymywac, zeby im jobow nie nawsadzac za to, co sprzedaja, i za jakie pieniadze...
probowalem dwoma obiektywami, kilka przejsciowek sprawdzalem, i niestety efekt jest taki, ze przy odleglosci juz kilki metrow przejsciowka z soczewka wprowadza takie zamieszanie, ze ostrosci nie ma wogole... niewazne, jak sie przymknie przeslone... a i przy malej odleglosci trudno ostrosc ustawic (chociaz tu soczewka juz przeciez nie jest potrzebna)...
natomiast po wykreceniu z jednej z przejsciowek owej soczewki - niebo a ziemia - jestem zachwycony... za okolo 30-40 zlotych mamy game fantastycznych obiektywow do portretow i do makro... bez nieskonczonosci, ale krajobrazy to i na 18 mm z kita 18-70 bardzo ladnie wychodza... :)
tak czy inaczej:
bez soczewki - goraco polecam !! i dobrze, zeby przejsciowka byla jak najciensza, wtedy wiekszy zakres ostrzenia (tak mi sie wydaje przynajmniej, ale zdaje sie, ze to gdzies nawet bylo potwierdzone "naukowo")
z soczewka - a kysz... omijac dalekim lukiem...
pzdr
copywriter2000
16-11-2007, 13:36
Kupiłem bez soczewy za Waszą opinią. Czekam na przesyłkę. Dam znać co sam o tym ustrojstwie sądzę.
Sprawdziłem dzisiaj swoją redukcję Nikon/m-42 kupioną kilkanaście lat temu.Jest to redukcja firmy HAMA z soczewką i jak zalecano do obiektywów o ogniskowej 50 do 200 mm,w komplecie był jeszcze klucz do wypinania pierścienia z korpusu.Do testu użyłem Industara 50-2 o jasności 3,5 , taki mały obiektyw od Zenita. Ostrzy na nieskończoność pozostawiając jeszcze spory zapas poza nieskończonością.Pogoda dzisiaj nie była nadzwyczajna więc o jakości fotek zrobionych na dworze nie będę się wypowiadał ale zrobiłem parę fotek tym obiektywem z mniejszej odległości tak aby można było użyć reduktora z soczewką i bez soczewki.Jakość otrzymanych zdjęć jest podobna,nie stwierdziłem jakiegoś drastycznego pogorszenia jakości odwzorowania obrazu, jedynie przy zastosowaniu reduktora z soczewką zmieniła się chyba ogniskowa całego układu optycznego ponieważ obraz jest nieco większy.
A ja kupiłem do swojego jupiterka 135 bagnet do nikona na alegro i wymieniłem. Wystarczyło odkrecić trzy srubki.
Piotr_ek
16-11-2007, 23:01
A ja kupiłem do swojego jupiterka 135 bagnet do nikona na alegro i wymieniłem. Wystarczyło odkrecić trzy srubki.
Jaki jest koszt takiej operacji ?
copywriter2000
16-11-2007, 23:10
Właśnie.. Też bym chciał wiedzieć... I jak to to się dokładnie nazywa na Allegro? Bo też chciałem kupić.
Napiszcie na ten adres
[email protected] a to są jego aukcje http://aukcja.onet.pl/show_user_auctions.php?uid=57155 u niego kupiłem. Ale lepiej wysłać emila można ciut taniej kupić. Ja zapłaciłem ok 40zł.
Jeśli ktoś ma zdolności manuale i nie boi sie pomajsterkować w swoim słoiku, to nieskończoność na pewno nie będzie problemem w adapterach bez soczewki
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=49116
pozdrawiam
Czyli co, jak zakupię jupitera 21M I założę zwykłą przejściówkę M42 to będzie mi tył obiektywu tzw 'dupka' zawadzać o lustro? nie rozumiem, możecie napisać czy warto zakupić ten obiektyw i czy będzie grał z d3100?