PDA

Zobacz pełną wersję : pytanie CS2

czeski
12-11-2007, 21:33
witam.mam pytnie.zawsze jak koncze prace na PS (CS2) to jak pozniej wlacze go jeszcze raz to Ps zapamietauje funkcjie z poprzewdniej pracy,tzn niektore funkcje sie pojawiaja,warstwy itd.da sie jakos ustawic w opcjach PS zeby zawsze wlaczal sie z podstawowymi funkcjami tzn zeby byl zresetowany :)

bombel
12-11-2007, 21:41
Wyrażasz się nieprecyzyjnie. Jeśli pod sformułowanim 'funkcje z poprzedniej pracy' rozumiesz rozmieszczenie palet, jakich używałeś, i nie chcesz, żeby to ostatnie ustawienie było zapamiętywane - odptaszkuj to w preferencjach (General > Save Palette Locations).

Możesz też zapisać zwój ulubiony layout (pozycje palet, ich widoczność, rozmieszczenie, itd.) i taką konfigurację zapisać. Taka koniguracja nazywa się 'workspace' i możesz ją przywrócić jednym klikiem, bądź nawet przypisać temu skrót klawiszowy.

A jeśli masz co innego na myśli - to opisz to dokładniej.

jacek.gold
12-11-2007, 21:52
Szanowny bombel (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=2706)-u. jako zwolennik polskiego języka poproszę obok wykładni anglosaskiej jeszcze tłumaczenie na nasze ;)

bombel
12-11-2007, 22:11
A proszę bardzo. Wykładnia polska na czerwono.

Wyrażasz się nieprecyzyjnie. Jeśli pod sformułowanim 'funkcje z poprzedniej pracy' rozumiesz rozmieszczenie palet, jakich używałeś, i nie chcesz, żeby to ostatnie ustawienie było zapamiętywane - odptaszkuj to w preferencjach (ustawieniach) (General > Save Palette Locations, tzn. Ogólne > Zapisz Położenia Palet).

Możesz też zapisać zwój ulubiony layout (pozycje palet, miejsce przebywania pasków narzędzi i innych klamotów, ich widoczność, rozmieszczenie, wielkość, szerokość, umiejscowienie jednych względem drugich, ich połączenie w jedno lub podzielenie na kilka osobnych, itd.) i taką konfigurację (wzajemne zależności i jednocześnie ustawienie całości) zapisać. Taka konfiguracja (wzajemna zależność i jednocześnie ustawienie całości) nazywa się 'workspace' (czyli pole, miejsce pracy - miejsce, ale nie Kraków na przykład, tylko biurko raczej) i możesz ją przywrócić jednym klikiem (naciśnięciem lewego lub - rzadziej - prawego klawisza myszy), bądź nawet przypisać temu skrót klawiszowy.

A jeśli masz co innego na myśli - to opisz to dokładniej.

czeski
12-11-2007, 23:38
chodzi mi o ustawienia takie jakie sa jak sie pierwszy raz wlacza PS.nie wiem dlaczego ale teraz jak mam po prawej okienko z miniaturka fotka tam gdzie jest warstwa itd to nie mam na dole suwaka do powiekszania fotki a obok minatorki mam kłodke,nie pamietam co wczesniej robilem i mam to ciagle jak zaladuje kazda inna fotke

bombel
13-11-2007, 00:15
Window > Workspace > Default Workspace

lub po polsku 'Ctrl Alt Del' i taki skrót szybko 3 razy.

fIlek
13-11-2007, 02:31
Window > Workspace > Default Workspace

lub po polsku 'Ctrl Alt Del' i taki skrót szybko 3 razy.

:grin: ROTFL :grin: :grin: :grin:

czeski
13-11-2007, 13:01
dalej nic sie nie dzieje,po 3 razy alt ctrl i delte tylko obrazek znika ale w okienku po prawej tam gdzie sa zakladki z warstwą,kanałami dalej jest kłódka i nie moge fotki powiekszyc suwakiem co był zawsze pod nią, a Window > Workspace > Default Workspace - nie mam tego\tej opcji.Mam CS2 wersja polska :)

bombel
13-11-2007, 13:05
Opadły mi nie tylko ręce.

jacek.gold
13-11-2007, 13:19
czeski (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=7682) masz pw

hcman
13-11-2007, 16:48
he he Kolega najwyraźniej nie chwycił kawału z ctrl+alt+del:)

Nemeth
13-11-2007, 20:13
Dziwne... to instrukcja tego nie wyjaśnia????