PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Ocean - Sligo, Irlandia

Onsajt
12-11-2007, 00:33
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img216.imageshack.us/img216/4459/oceancopybw4.jpg)

ArtX
12-11-2007, 00:40
brakuje mi czegos na pierwszym planie, na czym mozna skupic wzrok (np. szerszy kat + jakis ladny kamyk), do tego kadr jakos strasznie na pol, a ten dol taki uciety..

harb
12-11-2007, 08:41
co mi sie podoba w tej fotce ? podoba mi sie tytulowy ocean ,ladnie rozmyty z fajnym kolorem ,podoba mi sie rowniez lewa strona kamyki,bryzgi wody -troche przeszkadza mi niebo a wlasciwie jego kolor ,lekko gryzie sie z kolorem oceanu, moze powinienes poeksperymentowac ,ogolnie zdjecie na plus -pozdrawiam

jchyra
12-11-2007, 22:26
dobry kolor
na niebie coś się pomechaciło ;-)

nothing
16-11-2007, 15:18
Fajne. Tylko ta piana na pierwszym planie jakoś mi nie pasuje... To coś w stylu mojego morświna vel foki vel leżaka ( a wiemy, że były to zwłoki) na mojej plaży.

Onsajt
16-11-2007, 15:27
To raczej wstawilem sentymentalnie:) nie,ze sie tlumacze:) ale pierwszy raz robilem zdjecia w tak fatalnych warunkach - cholernie wialo a w powietrzu unosil sie spray od oceanu - caly cokin byl w kropelkach juz po paru sekundach - widac moje proby ratowania tego na niebie (nieudane do konca:)...a ta piana mogla sie toczyc z pyska (niech bedzie morswina zeby nie bylo drastycznie) zanim wyzional ducha:)
Pozdrawiam
Ps. Moze nasze zdjecia sa z tej samej plazy?

nothing
16-11-2007, 15:51
Chciałbym. Powiem jednak, że nasz Bałtyk dobrze sfotografowany, też może budzić emocje w postaci grozy, uspokojenia, usmiechu itd.Czekam na więcej twoich fotek znad oceanu. masz umiejętność przekazania emocji na tego rodzaju zdjęciach. Klimaty nadmorskie zawsze mnie rozwalały. Może dlatego, że jestem tam raz do roku...

Onsajt
16-11-2007, 16:01
A widzisz na mnie tak dzialaja klimaty gorskie moze dlatego,ze jestem tam raz do roku:)

Locter
16-11-2007, 17:11
Podoba mnie sie to zdjecie, ciekawa barwa.

Aberrator
16-11-2007, 23:52
[QUOTE=ArtX;477634] do tego kadr jakos strasznie na pol, [QUOTE]
też popieram kolegę w tym względzie, nie dzieli się raczej kadru na równe połowy. Ale pdstawa do zdjęcia super i światełko miłe dla oka.

Onsajt
16-11-2007, 23:58
[QUOTE=ArtX;477634] do tego kadr jakos strasznie na pol, [QUOTE]
też popieram kolegę w tym względzie, nie dzieli się raczej kadru na równe połowy. Ale pdstawa do zdjęcia super i światełko miłe dla oka.

Znam ta zasade...mimo to uwazam,ze w niektorych wypadkach trzeba od niej odejsc i nie trzymac sie slepo..nie mowie o tym zdjeciu powyzej (nie uwazam je za dobre,ale byl impuls i wstawilem:))...wracajac do tematu-trzeba robic zdjecia jak sie czuje,ale o zasadach trzeba pamietac:)

ArtX
17-11-2007, 00:10
Znam ta zasade...mimo to uwazam,ze w niektorych wypadkach trzeba od niej odejsc i nie trzymac sie slepo..nie mowie o tym zdjeciu powyzej (nie uwazam je za dobre,ale byl impuls i wstawilem:))...wracajac do tematu-trzeba robic zdjecia jak sie czuje,ale o zasadach trzeba pamietac:)

zasady sa po to, zeby je lamac.. problem w tym, ze trzeba je najpierw doglebnie poznac / zrozumiec / opanowac ;)

pozdrawiam
Art.

swiatlo
17-11-2007, 00:23
zasady sa po to, zeby je lamac.. problem w tym, ze trzeba je najpierw doglebnie poznac / zrozumiec / opanowac ;)

pozdrawiam
Art.

Ostatnio na sesji studyjnej wszyscy przynieśliśmy nasze zdjęcia z poprzedniej sesji do omówienia. Swoje zdjęcia przyniósł też nasz instruktor - stary fotograf od ponad 40 lat, były hippis, uczestnik Woodstocku, kombatant z Wietnamu, no super gość. No i świetny fotograf.
I pokazał nam swoje zdjęcia. Miny nam zrzedły. Na wszystkich modelka patrzy się wprost na krawędź zdjęcia. No wręcz opiera się o krawędzie nosem.
Nieśmiało zapytaliśmy dlaczego on naruszył wręcz podstawową zasadę kompozycji, a on na to że właściwie on nie ma merytorycznego uzasadnienia dlaczego tak zrobił, ale po tylu latach już tak ma dosyć tych zasad, że postanowił je łamać po prostu dla zabawy. Ot dla własnej satysfakcji... :)
I to mi się podoba!

Rafał_Sz
17-11-2007, 15:32
Właśnie! Najważniejsza zasada to chrzanić zasady!:)
A fotka przyjemnie zimna.

gargamel06
19-11-2007, 19:10
rzeczywiscie czegos brakuje ale ja bym stawial na brak okretu w dali bo zdjecie jest zajefajne