PDA

Zobacz pełną wersję : D200 vs Fujifilm FinePix S5 Pro

buskibj
03-11-2007, 00:05
Witam,
pytanie może naiwne ale czy faktycznie Fuji ma aż tak dobre matryce żeby konkurować z nikonem?
nie mówię o body-jest nasze nikonowe,
pytanie skierowane do osób które miały bliższy kontakt z Fuji 5tką,
obecnie stoję przed wyborem D200 lub w/w
pozdr
dz za odpowiedz,

samek
03-11-2007, 00:20
Witam,
pytanie może naiwne ale czy faktycznie Fuji ma aż tak dobre matryce żeby konkurować z nikonem?...

Przeczytaj wątek w Innych Systemach:

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=34581

Damianus
03-11-2007, 12:48
Też zacząłem sie poważnie zastanawiać nad kupnem Fujifilm s5 pro .Szukam aparatu do reportażu ślubnego. Z początku myślałem o D200 jednak że często używam ISO 800 i więcej ten aparat niezbyt mi odpowiada .Zacząłem myśleć o D300 bo z tego co pokazują pierwsze sample na wysokich ISO wygląda to naprawdę dobrze ,obawiam sie jednak ceny która pewnie wyniesie ok 7 tys. zł .Wreszcie po jakimś czasie wpadłem na ten wątek o Fuji , zainteresowałem sie tym aparatem i muszę stwierdzić że ma same zalety .

Zbudowany jak D200 , wysokie ISO generuje małe szumy a kosztuje obecnie ok 5 tys.

I co najlepsze pasuje do niego większość obiektywów i akcesoriów od Nikona.

Zadaję sobie i wam zatem pytanie po co kupować D300 za 7 tys. skoro można uzyskać to samo za 5 tys. ?

buskibj
03-11-2007, 15:34
Jeśli stać Cię na d300 to nic tylko kupic
mnie stać ale,uważam,że szkoda kasy, przejrzałem trochę testów d200 vs Fuji5 i szczerze mówiąc skłaniam sie ku nikonowi,lepszy af, 5 kl/s jakość obrazu deczko lepsza od D80 którego wczoraj sprzedałem(zwłaszcza raw)
myślę,że nawet jak bedę chcial kiedyś zmienic puszkę to mniej stracę na nikonie niz na fuji

!AGresT
03-11-2007, 16:33
Cóż, temat już wałkowany, ale jako użytkownik s5 powiem, że to po prostu inny aparat niż D200. Nie można jednak jednoznacznie powiedzieć który jest lepszy, bo to zależy do czego. Główną zaletą s5 jest wysoka dynamika (do 12EV względem 8EV w D200). Ja ostatnio robię dużo koncertów flamenco - czarne tło, tancerz w czarnym garniturze i ostre światło na twarz, oczywiście zakaz błyskania więc ISO 800 lub 1600. Próbowałem D200 i Canona 5D, oba w takich warunkach wypadły dużo gorzej. Druga rzecz, to kolor ludzkiej skóry, który w fuji jest taki jaki powinien być, tzn. taki jaki wychodzi na slajdach. Prawdą jest, co niektórzy piszą, że można robić fuji .jpgi i dawać surowe do labu. Prawdą jest jednak też fakt, że jak się dobrze wywoła RAFa, to uzyskujemy 16 bitowy tiff o wadze 70MB i naprawdę rewelacyjnej jakości.
Ogólnie sądze jednak, że więcej jest zastosowań, w których D200 sprawdzi się lepiej, więc w starciu z D300 na 90% pól s5 polegnie sromotnie. Ja jednak pracuję głównie na tych pozostałych 10%. Osobiście też miałem dylemat - D200 czy s5 i padło na fuji. Aktualnie, kiedy już je mam, planuję zakup... drugiego s5 :)
@buskibj - gorszy AF? To nie jest ten sam system co w D200? U mnie w nędznych warunkach oświetleniowych przy baaardzo szybko ruszającym się obiekcie mam jakieś 98% trafień.
Acha i jeszcze jedno - zauważyłem, że s5 jest bardzo wymagający co do obiektywów - sam w tym roku zmieniłem Sigmę 70-200 2,8 na takiegoż nikkora (vr) i "przyrost jakości" zciął mnie z nóg. Ale może tak wszystkie aparaty mają...

Adam

BugsBunny
03-11-2007, 19:26
podstawowa wada S5 w stosunku do D200 to prędkość, przy pełnym zakresie dynamicznym seria idzie bodaj 1,5kl/s
coś za coś, gdyby nie to byłby idealny, nawet specyficzne menu jest do przejścia. Słyszałem też narzekania na ostrość, zdaje się że podobnie jak D200 wymaga dobrych szkieł i silnego ostrzenia softowego. No i olbrzymie pliki szybko zapychające kartę.

Damianus
03-11-2007, 20:14
Ilość klatek na sekundę ma dla mnie drugorzędne znaczenie bo rzadko używam tej opcji .Bardziej myślę o wielkości plików oraz tych wymaganiach odnośnie szkieł .Czy ktoś może powiedzieć ile "waży" przeciętny nef oraz jpg z Fuji ?

A czy z tą ostrością to nie jest trochę tak że Fuji żeby mniej szumiało to ma mocniejszy filtr coś tak jak D200 ?

BugsBunny
03-11-2007, 20:27
Ilość klatek na sekundę ma dla mnie drugorzędne znaczenie bo rzadko używam tej opcji .Bardziej myślę o wielkości plików oraz tych wymaganiach odnośnie szkieł .Czy ktoś może powiedzieć ile "waży" przeciętny nef oraz jpg z Fuji ?

A czy z tą ostrością to nie jest trochę tak że Fuji żeby mniej szumiało to ma mocniejszy filtr coś tak jak D200 ?
szumy nie mają nic do ostrości, zdaje się że podobnie jak w D200 to kwestia silnego filtra AA; poza tym mimo reklamowych 12MP ilość detali nie jest tak duża jak w D200
RAF przy pełnej rozpiętości tonalnej to bodaj koło 25MB ( w D200 niekompresowany NEF ma ok. 15MB ), jpg pewnie w zależności od wielkości i kompresji

!AGresT
03-11-2007, 20:48
.jpg ma około 5,5 MB. Co do zapisu, istotne jest, żeby używać szybkich kart. Rzeczywiście zapychają się łatwo, ja używam RAF+JPG i na 8GB kartę wchodzi jakieś 280-300 zdjęć. Dla szybkostrzelców dodatkowym problemem będzie bufor, który przy RAF mieści jedynie 7 klatek a one zapisują się dłużej niż strzały seryjne, więc po jakiś 10 klatkach w serii aparat staje i trzeba sobie poczekać.
@Damianus - jeśli robisz śluby, to s5 jest dobrym wyborem. Po pierwsze dynamika, która w przypadku białej koronkowej sukni na tle ciemnego wnętrza kościoła jest nie do przecenienia. Zobaczysz ile przybędzie Ci szczegółów tam, gdzie w D200 dawno jest już tylko biel lub czerń. Po drugie ISO 1600 jest normalnie użyteczne, zdarzało mi się używać 3200 i było jeszcze do przyjęcia. Wysokiej klasy wydruki 40x50 cm z 1600 nie zawierały widocznego szumu a nie odszumiam zdjęć. W przypadku 13x18 chyba nie mają prawa się nigdy pojawić.
Co do ostrości, to nie zauważyłem żadnych problemów a różnica w ilości szczegółów względem D200 przy reprodukcjach praktycznie nie istnieje - pojawia się wyraźnie na monitorze, ale to wynika głównie ze sposobu konstrukcji matrycy w s5 (plaster miodu a nie kwadraciki pokrywające się z liniami monitora - było o tym już sporo na forum)

Adam

Lege Artis
03-11-2007, 21:05
Ja również miałem podobny dylemat: D200-S5pro. myślę że cena Fuji trochę spadnie w najbliższym czasie. Poczekam jeszcze i wezmę Fujika, zależy mi właśnie na wysokiej rozpiętości tonalnej i niskich szumach. Ponadto Fuji zachowuje naturalne kolory na wysokich ISO. Jest to wg mnie idealny aparat do studio, ślubów i landszaftów.
D200 z kolei świetnie nada sie do reporterki (szybkość). Nie można porównywać tych dwóch puszek w kategorii który z nich jest lepszy bo są przeznaczone do różnych zastosowań. Najpierw trzeba jasno sobie określić co będę focił a wybór nie będzie trudny, no chyba że chcemy aparat do wszystkiego;-)

Dariusz Walus
04-11-2007, 01:16
Na optyczne.pl http://www.optyczne.pl/55.1-Test_aparatu-Fujifilm_FinePix_S5_Pro.html jest test S5 oraz porownania tego aparatu wzgledem D200,

W zdjeciach testowych jednak to S5 "nie widzial" niektorych kolorow, ktore byly widoczne na zdjeciach z D200.

Nie wiem na ile miarodajny jest ten test i jak w stosunku do niego sie odniesc.

tymancjo
04-11-2007, 02:52
Powiedzcie mi proszę, bo nie potrafię tego doczytać, czy z s5 działa nikonowski CLS?

pozdrawiam
tymancjo

Czornyj
04-11-2007, 04:13
Powiedzcie mi proszę, bo nie potrafię tego doczytać, czy z s5 działa nikonowski CLS?

pozdrawiam
tymancjo

Nie ma wyjścia.

buskibj
04-11-2007, 10:30
widziałem test na optyczne.pl -ale co do testujących mam mieszane odczucia(zbyt dużo błędów im się wytyka)
D200 robi 5kl/s fajna sprawa ale miałem D80 i 3kl wystarczały,Fuji ma podobno ten sam af ale wg optyczne jest wolniejszy od d200? to mnie trochę dręczy-mam parę slubów w planach i wolny af to nie jest to czego oczekuję,

!AGresT
04-11-2007, 14:41
Tak sobie patrzę na testy "optyczne" i naszła mnie refleksja, więc pozwolę sobie na OT.
Na początku lat 90 zajmowałem się m.in. testowaniem samochodów i często były sytuacje, że jedno z porównywanych aut wychodziło w pomiarach zdecydowanie najlepiej. Później jednak w bezpośredniej konfrontacji przegrywało z pozostałymi z kretesem (np. na torze, czy testach sprawnościowych itd). Tak więc suche dane mogą być oczywiście pomocne ale są tylko częścią prawdy, która jak zwykle jest bardzo złożona. To samo dotyczy, moim zdaniem, aparatów. Choćby problem z AF w fuji. Optyczne twierdzi, że jest, jednak ile czasu i w jakich okolicznościach robili testy? Nie wiem - ja pracuję s5 dobrych kilka miesięcy, przekręciłem już licznik i robię 80% zdjęć w złych/bardzo złych warunkach oświetleniowych, oczywiście z wyłączonym AF-asist (koncerty) i nie miałem nigdy żadnych zastrzeżeń do AF. Dla przykładu ostatnio na festiwalu (ponad 9 godzin występów, głównie tancerze flamenco) zrobiłem ok 1200 zdjęć. Ilość nieostrych? - kilkanaście.
Kończąc moje przydługie wypowiedzi zwrócę uwagę na jeszcze jeden szczegół na optycznych - czemu wszystkie zdjęcia w galerii na końcu, pokazujące jak naprawdę fuji robi zdjęcia są wykonane tylko jednym obiektywem i w dodatku sigmą?

Pozdrawiam
Adam

Mr.Pietrek
05-11-2007, 15:16

Tu http://foto.forumslubne.pl/profile.php?mode=viewprofile&u=29 masz ślubniaka pracującego na tym korpusie - pomolestuj go :) za kilka dni w nowej edycji konkursu powinien wystawić kilka zdjęć z S5 :)

Generalnie tonalność powala a z szumami pomaga walczyć monopod :P

Nostromo
06-11-2007, 22:38
Testy na Optyczne wyglądają na sponsorowane z lekka. Nikon nie może być gorszy od jakiegoś tam Fuji. Też coś.
A w sumie elektronika ta sama. Odstępstwa jakie mogą wystąpić to różnice w prędkość obróbki danych przez procesor z powodu innej wielkości pliku.

buskibj
06-11-2007, 22:53
Niby Fuji taki sam ,ale jednak inny
dlatego jutro będę miał d200
po obejrzeniu kilku testów stwierdzilem,że d200 jest tym czego szukam,

!AGresT
07-11-2007, 13:37
Niby Fuji taki sam ,ale jednak inny
dlatego jutro będę miał d200
po obejrzeniu kilku testów stwierdzilem,że d200 jest tym czego szukam,

I niech Ci służy jak najlepiej!
Adam

buskibj
08-11-2007, 00:45
Dziękuję za pomoc w wyborze pudła
własnie bawie się d200
D80 przy nim to żółw :)

Kyo
11-11-2007, 06:07
s5 w rekach nie mialem, ale jest idealnym aparatem dla fotografow slubnych i jako korpus ktory moze caly czas lezec w studiu. (o ile pamietam 1,5 kls? - 3 kls) wiec nie nada sie do reporterki ani sportu. Za to najlepiej odwzorowuje fakture skory, wiec idealnie nadaje sie do studia i slubow gdzie nie trzeba uzywac krotkich czasow.
d200 na stadion a s5 w studio.

mike
14-11-2007, 18:32
D200 jest szybki i koniec zalet. jakosć zdjeć nie zachwyca szumy widoczne powyzej 200 iso. biele które sa martwe i ten ciepły odcien fotografi do czego juz sie przyzwyczaiłem. czekałem na 200 od d 100 i doczekac sie nie mogłem. i doczekałem sie korpusu d 200 i matryca która pozwala na wiele przede wszystki kolor, tonalność takie cechy jakie daje prawdziwy celulojd nie bede pisał ze matryca daje efekt jak ze slajdu bo to nie prawda ale jest najblizej tego materiału swiatłoczułego. w tej kategori cenowej są tylko 2 aparaty canon 5 d i fuji. może następne wcielenie fuji bedzie bazować na pełne klattce kto wie?

Damianus
14-11-2007, 21:28
No wiec Panowie wiem że nie kupię D200 , nie fotografuje sportu raczej śluby ,portrety i widoczki (jak się uda uciec na urlop) więc wydaje się że fuji s5 będzie dobrym wyborem .Poczekam jeszcze na d300 i zobaczę jakie zdjęcia wychodzą tym aparatem i potem podejmę decyzję (może ceny tego aparatu nie będą takie wysokie) .

W fuji przekonuje mnie właśnie to że generuje mały szum na wyższych czułościach, ma szeroki zakres tonalny oraz kolory.

Dziękuję za dotychczasowe porady i czekam na zamieszczanie jakichś sampli zrobionych przez użytkowników fuji s5

Jacek_Z
14-11-2007, 22:49
D200 jest szybki i koniec zalet
:shock:
kurcze, co ja najlepszego kupiłem?
mi wcale nie zależało na szybkim body :cry:

buskibj
15-11-2007, 22:55
Można polemizować czy Fuji jest lepsze od d200,
"przeleciałem" chyba wszystkie możliwe porównania tych puszek i Fuji mnie nie skusiło,
taki prawie nikon,
fakt d200 szumi ale dla kogoś kto uzywa iso pow 800-ja sporadycznie,
ale chociaz nie traci szczegółów jak fuji

grand
15-11-2007, 23:33
Buskibj, masz racje to taki prawie nikon, ale w warstwie mechanicznej. Natomiast filozofia tworzenia obrazu to fuji. Na tym forum jest pare osob, ktore swiadomie podjely decyzje o zakupie Fuji. W moim przypadku wybor nastapil jeszcze miedzy S3pro a D200 - na korzysc S3. Przy wszystkich, znanych wadach tego body/S3/ jakosc obrazowania jest taka, ze mozemy sie skoncentrowac na istocie fotografii - klimacie, kompzycji, kolorze a nie "szczegolach" widocznych na 500krotnym powiekszeniu monitora nieprzekladalnych na odbitke ani poligrafie. S5 jest duzym krokiem naprzod w funkcjonalnosci w stosunku do S3- w koncu to taki prawie nikon:-) - i tylko gripa zal:-)

marusek
15-11-2007, 23:46
Jeszcze na S3 i tez zadowolony ;)

lopo
15-11-2007, 23:58
Buskibj, masz racje to taki prawie nikon, ale w warstwie mechanicznej. Natomiast filozofia tworzenia obrazu to fuji. Na tym forum jest pare osob, ktore swiadomie podjely decyzje o zakupie Fuji. W moim przypadku wybor nastapil jeszcze miedzy S3pro a D200 - na korzysc S3. Przy wszystkich, znanych wadach tego body/S3/ jakosc obrazowania jest taka, ze mozemy sie skoncentrowac na istocie fotografii - klimacie, kompzycji, kolorze a nie "szczegolach" widocznych na 500krotnym powiekszeniu monitora nieprzekladalnych na odbitke ani poligrafie. S5 jest duzym krokiem naprzod w funkcjonalnosci w stosunku do S3- w koncu to taki prawie nikon:-) - i tylko gripa zal:-)

a czy do S5 pro nie pasuje grip od nikona D200 ?

BrylantS
15-11-2007, 23:59
Mam S3 i S5 i D200 i wydaje mi sie ze cos moge na ten temat powiedziec.Po pierwsze D200 niejest szybki tylko szybszy w porownaniu do Fuji bo juz 5kl/s naprawde nierobi na wiekszosci wrazenia.Wedlug mnie zarowno S3 a nie mowiac juz o S5 bije na glowe D200 zwlaszcza w kolorach tonacji przejsciach tonalnych zdecydowanej roznicy poziomu szumow i oddaniu szczegolow. Fuji S5 to idealny aparat do fotografowania slubow...i w ciemno polecam w porownaniu do ceny napewno nikogo niezawiedzie , a jak raz zapniecie do S5 np. sigme 30mm 1.4 z ustawieniem na iso1600 i pstrykniecie kilka zdjec np. w kosciele juz latwo z tej opcji niezrezygnujecie.

grand
16-11-2007, 00:07
Aby przekonac niezdecydowanych, ze S3/S5 to aparat nie tylko do kosciola zapraszam na http://www.pbase.com/dudedelux/the_red_chair
Mam nieodparte wrazenie ze Marc Goldstein jest zadowolony ze swojej S3

buskibj
16-11-2007, 00:30
Fajne fotki:) iso 100 i z 5 lamp, każdy aparat sobie w takich warunkach poradzi,
może fuji ma swoje zalety,ale mnie nie przekonały do tego żebym go kupił,

lopo
16-11-2007, 00:42
to co z tym gripem do S5 pro ? ten od D200 chyba gra?

grand
16-11-2007, 00:49
Jesli body w s5 jets identyczne jak w D200 to czemu nie

lopo
16-11-2007, 01:02
To czemu napisałeś "...i tylko gripa żal"? Chodziło o to, że w S3 jest zintegrowany ?

!AGresT
16-11-2007, 01:02
grip działa, tylko baterie są inne (tych od nikona nie widzi)

grand
16-11-2007, 11:57
Fajne fotki:) iso 100 i z 5 lamp, kaz˙dy aparat sobie w takich warunkach poradzi,
moz˙e fuji ma swoje zalety,ale mnie nie przekona?y do tego z˙ebym go kupi?,
Dziad swoje a baba swoje - bez urazy. Mowie o istocie fotografii kolorze, przejsciach tonalnych, klimacie.
http://www.pbase.com/dudedelux/the_red_chair
Nie sadze, zeby facet fotografowal S2 i S3 z braku kasy, ale raczej widze tu swiadomy wybor.
Tak jak zapewne Twoim swiadomym wyborem jest D200, ktora przewaza nad S3/bardzo/S5/troche/ szybkoscia i tylko tym.
Nawiasem mowiac to fotografik musi sobie poradzic w takich warunkach a nie aparat.

jjj
16-11-2007, 12:14
Dziad swoje a baba swoje - bez urazy. Mowie o istocie fotografii kolorze, przejsciach tonalnych, klimacie.
http://www.pbase.com/dudedelux/the_red_chair
Nie sadze, zeby facet fotografowal S2 i S3 z braku kasy, ale raczej widze tu swiadomy wybor.
Tak jak zapewne Twoim swiadomym wyborem jest D200, ktora przewaza nad S3/bardzo/S5/troche/ szybkoscia i tylko tym.
Nawiasem mowiac to fotografik musi sobie poradzic w takich warunkach a nie aparat.
Zestawienie testowe z "FOTO MAGAZIN", Juli 2007: ...w kateforii jakość obrazu: S5Pro-72%, D200-78%... Podobnie "rewelacyjnie" na tle konkurencji wypadł w wielu innych magazynach jak, np.: w "CHASSEUR D'IMAGES". Pewnie będziesz zaraz tworzył spiskową teorię powstania świata...
ps. ...tak świadomy wybór "jednego na stu"...

grand
16-11-2007, 12:35
Zestawienie testowe z "FOTO MAGAZIN", Juli 2007: ...w kateforii jakos´c´ obrazu: S5Pro-72%, D200-78%... Podobnie "rewelacyjnie" na tle konkurencji wypad? w wielu innych magazynach jak, np.: w "CHASSEUR D'IMAGES". Pewnie be˛dziesz zaraz tworzy? spiskowa˛ teorie˛ powstania s´wiata...
ps. ...tak s´wiadomy wybór "jednego na stu"...

a juz mialem nadzieje, ze w tym watku nie bedzie procentow, zestawien testowych itp, a opinie uzytkownikow S3, S5 i D200 - patrz wypowiedz BrylantS'a.
Tak swiadomy wybor jednego na stu - i chwala im za to, ze fotografuja, a nie procentuja.

jacoslavgth
16-11-2007, 12:44
swietny aparat w rekach kiepskiego fotografa to nadal tylko swietny aparat, a co ze zdjéciami?
d200, d300, s3pro, s5pro to tylko fajne puchy, ale nie dajá pomyslu na zdjécie, mase jest fot na tym forum robionych super puchami i co z tego ? kiepskie, nudne zdjécia, bez polotu i pomyslu, a wiele osob jak stig czy sailor robi swietne zdjécia d200 (o sobie nie wspomne bo jestem skromny :)) i jakos nikt z nich nie narzeka.

cygan
16-11-2007, 12:48
a juz mialem nadzieje, ze w tym watku nie bedzie procentow, zestawien testowych itp, a opinie uzytkownikow S3, S5 i D200 - patrz wypowiedz BrylantS'a.
Tak swiadomy wybor jednego na stu - i chwala im za to, ze fotografuja, a nie procentuja.
dla niektórych to jest właśnie fotografia gazetki, teściki, porównywanie ficzerków, rozmowy o aparatach i szkłach. Niektórzy zapominają że w tym wszystkim chodzi o zdjęcia.

grand
16-11-2007, 13:10
dla niektórych to jest w?as´nie fotografia gazetki, tes´ciki, porównywanie ficzerków, rozmowy o aparatach i szk?ach. Niektórzy zapominaja˛ z˙e w tym wszystkim chodzi o zdje˛cia.

i to by bylo na tyle. / tez cytat :-) /

jjj
16-11-2007, 13:55
dla niektórych to jest właśnie fotografia gazetki, teściki, porównywanie ficzerków, rozmowy o aparatach i szkłach. Niektórzy zapominają że w tym wszystkim chodzi o zdjęcia.
Chyba nie zrozumiałeś... Podałem przykład z magazynu, wynik procentowy, bo to jest obiektywny konkret a nie jakiś bełkot, że ktoś przekonuje wszystkich do czegoś wirtualnego (jak np. magiczne przejścia tonalne które niby S5 posiada)...

jjj
16-11-2007, 13:59
swietny aparat w rekach kiepskiego fotografa to nadal tylko swietny aparat, a co ze zdjéciami?
d200, d300, s3pro, s5pro to tylko fajne puchy, ale nie dajá pomyslu na zdjécie, mase jest fot na tym forum robionych super puchami i co z tego ? kiepskie, nudne zdjécia, bez polotu i pomyslu, a wiele osob jak stig czy sailor robi swietne zdjécia d200 (o sobie nie wspomne bo jestem skromny :)) i jakos nikt z nich nie narzeka.
Dokładnie, ludzie którzy robią tutaj najfajniejsze zdjęcia używają dużo częściej D200 niż S3 lub S5 (nawet razem wziętych)...

cygan
16-11-2007, 14:21
Chyba nie zrozumiałeś... Podałem przykład z magazynu, wynik procentowy, bo to jest obiektywny konkret a nie jakiś bełkot, że ktoś przekonuje wszystkich do czegoś wirtualnego (jak np. magiczne przejścia tonalne które niby S5 posiada)...
dla mnie "obiektywnym konkretem" są zdjęcia wiem jestem dziwny wolę oglądać zdjęcia niż słupki

Dokładnie, ludzie którzy robią tutaj najfajniejsze zdjęcia używają dużo częściej D200 niż S3 lub S5 (nawet razem wziętych)...
myślę że ludzie dużo częściej używają głowy a aparat jest narzędziem które im ułatwia pracę. Jedni wybiorą D200 inni Fuji S3-S5. Każdy ma określone wymagania co do narzędzia więc nie wmawiaj innym że jest jeden uniwersalny aparat który te wymagania spełnia bo tak nie jest.

jjj
16-11-2007, 14:27
dla mnie "obiektywnym konkretem" są zdjęcia wiem jestem dziwny wolę oglądać zdjęcia niż słupki

myślę że ludzie dużo częściej używają głowy a aparat jest narzędziem które im ułatwia pracę. Jedni wybiorą D200 inni Fuji S3-S5. Każdy ma określone wymagania co do narzędzia więc nie wmawiaj innym że jest jeden uniwersalny aparat który te wymagania spełnia bo tak nie jest.
Tak, ale zanim wybiorą narzędzie to je sprawdzają i decydują które będzie lepsze... Co do oceny zdjęc zgoda tylko to jest subiektywne, zwłaszcza jak niektóre osoby widzą coś czego nie widzą inni i im wmawiają, że to jest...
ps.A gdzie ja wg. ciebie mówię/piszę, że jest jakiś uniwersalny aparat??? Tak jesteś chyba dziwny (jak sam piszesz), bo nie CZYTASZ ZE ZROZUMIENIEM!!!

cygan
16-11-2007, 14:40
Tak, ale zanim wybiorą narzędzie to je sprawdzają i decydują które będzie lepsze... Co do oceny zdjęc zgoda tylko to jest subiektywne, zwłaszcza jak niektóre osoby widzą coś czego nie widzą inni i im wmawiają, że to jest...
ps.A gdzie ja wg. ciebie mówię/piszę, że jest jakiś uniwersalny aparat??? CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM!!!

czyli twierdzisz że osoby które nie wybrały D200 nie sprawdziły Fuji przed przed zakupem tylko brały w ciemno ? Ocena zdjęć jest zawsze subiektywna jednak zawsze będzie bardziej obiektywna od testów robionych przez gazetki czy portale bo aparatem poznawczym są moje oczy i mój mózg i to ja decyduję czy te zdjęcia do mnie przemawiają czy właśnie tego chcę od mojego przyszłego narzędzia.

poniżej proszę bardzo może czas się nauczyć pisać ze zrozumieniem

jjj
16-11-2007, 14:46
czyli twierdzisz że osoby które nie wybrały D200 nie sprawdziły Fuji przed przed zakupem tylko brały w ciemno ? Ocena zdjęć jest zawsze subiektywna jednak zawsze będzie bardziej obiektywna od testów robionych przez gazetki czy portale bo aparatem poznawczym są moje oczy i mój mózg i to ja decyduję czy te zdjęcia do mnie przemawiają czy właśnie tego chcę od mojego przyszłego narzędzia.

poniżej proszę bardzo może czas się nauczyć pisać ze zrozumieniem
Są tacy którzy wybierają nawet np. Samsungi i inne. I czego to wg. Ciebie dowodzi. Kupujesz co chcesz to jest twoja sprawa. No i co jest tam przeze mnie napisane wg. ciebie? Bo ja nie widzę, żebym napisał o tym, że są aparaty uniwersalne, ...chociaż może są, ale ja o tym nic nie pisałem. Tak ciężko ci to czytając zrozumieć?
Co do obiektywności to jest rzeczą oczywistą, że bardziej wierzę niezależnym testą niż osobą które bronią jakiegoś aparatu dlatego, że go posiadają

Ciacho
16-11-2007, 14:53
Miałem już D70 i D200. Stanę tutaj jednak po stronie Fuji. Mam ich obecnie 3 sztuki -Fuji S3 Pro. Kiedy miałem Nikony to szumy w kościołach i wieczorem zabijały moje zdjęcia. Od kiedy mam Fuji nie ma takiej sytuacji. Nie mówię że Fuji nie ma wad, bo np.średnio działa TTL z SB800. Obraz jednak jest z jpg piękny ,a co najmniej wyśmienity z RAW. Każdy kto poznał możliwości Fuji S3 i S5 tęskni tylko za pełną klatką i 12 mpg matrycą. Reszta to ideał.

cygan
16-11-2007, 15:03
Są tacy którzy wybierają nawet np. Samsungi i inne. I czego to wg. Ciebie dowodzi. Kupujesz co chcesz to jest twoja sprawa. No i co jest tam przeze mnie napisane wg. ciebie? Bo ja nie widzę, żebym napisał o tym, że są aparaty uniwersalne, ...chociaż może są, ale ja o tym nic nie pisałem. Tak ciężko ci to czytając zrozumieć?
Co do obiektywności to jest rzeczą oczywistą, że bardziej wierzę niezależnym testą niż osobą które bronią jakiegoś aparatu dlatego, że go posiadają

a czego ty chciałeś dowieść swoimi wypowiedziami ? Napisałem wcześniej że każdy kupuje takie narzędzie jakiego potrzebuje, co było odpowiedzią na twoje bzdurne sugestie że
ludzie którzy robią tutaj najfajniejsze zdjęcia używają dużo częściej D200 niż S3 lub S5 (nawet razem wziętych) nie chce mi się znów cytować twoich wcześniejszych wypowiedzi bo poświęciłem im taką ilość czasu na jaką zasługują a może nawet więcej. Widzę że mamy różne pojęcia obiektywizmu, cóż życzę powodzenia.

PS nie posiadam fuji tylko starego dobrego D50, jednak miałem kiedyś okazję robić zdjęcia S3 i było to miłe doświadczenie do którego chętnie bym wrócił.

jjj
16-11-2007, 15:10
a czego ty chciałeś dowieść swoimi wypowiedziami ? Napisałem wcześniej że każdy kupuje takie narzędzie jakiego potrzebuje, co było odpowiedzią na twoje bzdurne sugestie że nie chce mi się znów cytować twoich wcześniejszych wypowiedzi bo poświęciłem im taką ilość czasu na jaką zasługują a może nawet więcej. Widzę że mamy różne pojęcia obiektywizmu, cóż życzę powodzenia.

PS nie posiadam fuji tylko starego dobrego D50, jednak miałem kiedyś okazję robić zdjęcia S3 i było to miłe doświadczenie do którego chętnie bym wrócił.
Widzisz, pogubiłeś się w treści... Przeczytaj jeszcze raz wszystkie moje posty w tym wątku i zacytuj mi gdzie pisałem o uniwersalnym aparacie. Tak każdy kupuje takie narzędzie jakiego potrzebuje a to, że więcej osób kupuje D200 niz S3 czy S5 na pewno nie świadczy o tym, że Fuji jest lepszy co starasz się nieudolnie udowodnić lub wmówić.
ps. Jechałem kiedyś porsche ale nie staram się na forum motoryzacyjnym udawadniać jego wyższości nad ferrari...

Jacek_Z
16-11-2007, 15:22
Zestawienie testowe z "FOTO MAGAZIN", Juli 2007: ...w kateforii jakość obrazu: S5Pro-72%, D200-78%.....
ocena na fotopolis:
C 40 D http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6374&p=7 jakość zdjęć 73%
N D3 http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6571&p=3 jakość zdjęć 71% :mrgreen:

!AGresT
16-11-2007, 15:30
Cóś mi się zdaje, że ta rozmowa (zwłaszcza jjj vs cygan) do niczego nie zmierza.
Temat to przecież porównanie D200 z s5 i osobiste wycieczki niczego nie dodają.
Ponieważ było to już wałkowane (oba aparaty nowościami nie są) myśle, że można pokusić się o podsumowanie:
Obie puchy to mechanicznie to samo, co prawda pojawiają się głosy o mówiące, że AF w fuji jest wolniejszy.
Matryca/przetwornik: D200 - większa ilość pixeli, więcej drobnych szczegółów, s5 połowę większa dynamika, wydobywająca więcej szczegółów tam, gdzie w nikonie jest już czerń/biel. Nikon jest aparatem dużo bardziej wszechstronnym, do wszystkiego a co za tym idzie w każdej kategorii jest dobry. Fuji jest mocno ukierunkowany na zdjęcia ludzi (kolor skóry!), zwłaszcza robione w kiepszkich warunkach oświetleniowych. Jest w tym świetny, przez co w wielu innych działach jest tylko wystarczająco dobry, lub przeciętny (np, reportaż, sport). Obraz z fuji jest najbardziej zbliżony do uzyskiwanego z kliszy, co jest zarówno zaletą jak i wadą.
Oba aparaty są naprawdę bardzo dobre i jednoznaczna odpowiedź na pytanie który lepszy nie istnieje. Pozwolę sobie na mały OT - kilka razy robiliśmy testy porównawcze, co lepsze - subaru impreza, czy mitsubishi evo (tor, trasa, pomiary, zaproszeni kierowcy rajdowi i wyścigowi, itd) i gdybym miał kasę na takie auto, to nie wiem które bym kupił... pewnie jakiegoś saaba...
Adam

cygan
16-11-2007, 15:36
Widzisz, pogubiłeś się w treści... Przeczytaj jeszcze raz wszystkie moje posty w tym wątku i zacytuj mi gdzie pisałem o uniwersalnym aparacie. Tak każdy kupuje takie narzędzie jakiego potrzebuje a to, że więcej osób kupuje D200 niz S3 czy S5 na pewno nie świadczy o tym, że Fuji jest lepszy co starasz się nieudolnie udowodnić lub wmówić.
ps. Jechałem kiedyś porsche ale nie staram się na forum motoryzacyjnym udawadniać jego wyższości nad ferrari...

Ja użyłem tego słowa w odpowiedzi na twoje wcześniej cytowane słowa, jeżeli przeczytałbyś całe moje zdanie z tamtego posta może byś zrozumiał dlaczego tak a nie inaczej napisałem. Nie próbuj mi wmówić jakobym zachwalał Fuji bo nie napisałem tego ani razu a twoje stwierdzenie że skoro więcej osób kupuje D200 niż S3/5 i robią nim "najfajniejsze zdjęcia" pominę milczeniem bo nie chce szydzić z twojej niekompetencji.

jjj
16-11-2007, 15:45
ocena na fotopolis:
C 40 D http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6374&p=7 jakość zdjęć 73%
N D3 http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6571&p=3 jakość zdjęć 71% :mrgreen:
Tak, Jacku to właśnie ja jako pierwszy to podałem w innym wątku...: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=478850#post478850
fotopolis to nie "foto magazin"...

jjj
16-11-2007, 15:49
Ja użyłem tego słowa w odpowiedzi na twoje wcześniej cytowane słowa, jeżeli przeczytałbyś całe moje zdanie z tamtego posta może byś zrozumiał dlaczego tak a nie inaczej napisałem. Nie próbuj mi wmówić jakobym zachwalał Fuji bo nie napisałem tego ani razu a twoje stwierdzenie że skoro więcej osób kupuje D200 niż S3/5 i robią nim "najfajniejsze zdjęcia" pominę milczeniem bo nie chce szydzić z twojej niekompetencji.
Kolego szydzic to mażna, ale z Twojej inteligencji a właściwie jej bardzo niskiego poziomu. Próbujesz ludziom "wkładać w usta" coś czego nie napisali.

Dariusz Walus
16-11-2007, 16:41
Cóś mi się zdaje, że ta rozmowa (zwłaszcza jjj vs cygan) do niczego nie zmierza.
Temat to przecież porównanie D200 z s5 i osobiste wycieczki niczego nie dodają.
Ponieważ było to już wałkowane (oba aparaty nowościami nie są) myśle, że można pokusić się o podsumowanie:
Obie puchy to mechanicznie to samo, co prawda pojawiają się głosy o mówiące, że AF w fuji jest wolniejszy.
Matryca/przetwornik: D200 - większa ilość pixeli, więcej drobnych szczegółów, s5 połowę większa dynamika, wydobywająca więcej szczegółów tam, gdzie w nikonie jest już czerń/biel. Nikon jest aparatem dużo bardziej wszechstronnym, do wszystkiego a co za tym idzie w każdej kategorii jest dobry. Fuji jest mocno ukierunkowany na zdjęcia ludzi (kolor skóry!), zwłaszcza robione w kiepszkich warunkach oświetleniowych. Jest w tym świetny, przez co w wielu innych działach jest tylko wystarczająco dobry, lub przeciętny (np, reportaż, sport). Obraz z fuji jest najbardziej zbliżony do uzyskiwanego z kliszy, co jest zarówno zaletą jak i wadą.
Oba aparaty są naprawdę bardzo dobre i jednoznaczna odpowiedź na pytanie który lepszy nie istnieje. Pozwolę sobie na mały OT - kilka razy robiliśmy testy porównawcze, co lepsze - subaru impreza, czy mitsubishi evo (tor, trasa, pomiary, zaproszeni kierowcy rajdowi i wyścigowi, itd) i gdybym miał kasę na takie auto, to nie wiem które bym kupił... pewnie jakiegoś saaba...
Adam

Dzieki za ta wypowiedz, chyba najrozsadniejsza w calym tym watku.

jacoslavgth
16-11-2007, 17:51
Dzieki za ta wypowiedz, chyba najrozsadniejsza w calym tym watku.

zgadzam sie :)

mike
16-11-2007, 17:53
i znów sie okazuje ze na forum nikona dobry to tylko nikon. śmieszne dzisiaj kiedy aparaty wymyśla marketingowcy najważniejsze jest kurczowe przywiązanie do marki? testy tastami i ile dany dystrybutor włoży w koperte to taki wynik jakości aparatu. skąd to wiem ano z tąd że pracuje w takiej gazecie od testów tyle ze sprzętu hi fi. i co dalej myślicie ze test są obiektywne?
co ja robie na forum skoro go krytykuje? bo szukałem sympatyków marki anie zagorzałych szalikowców zdolnych wydłubać oko za złe słowo na d200. ... no cóż może takie czasy

jjj
16-11-2007, 17:56
i znów sie okazuje ze na forum nikona dobry to tylko nikon. śmieszne dzisiaj kiedy aparaty wymyśla marketingowcy najważniejsze jest kurczowe przywiązanie do marki? testy tastami i ile dany dystrybutor włoży w koperte to taki wynik jakości aparatu. skąd to wiem ano z tąd że pracuje w takiej gazecie od testów tyle ze sprzętu hi fi. i co dalej myślicie ze test są obiektywne?
co ja robie na forum skoro go krytykuje? bo szukałem sympatyków marki anie zagorzałych szalikowców zdolnych wydłubać oko za złe słowo na d200. ... no cóż może takie czasy
Nam wszystkim nikon daje tutaj koperty, żebyśmy dobrze pisali o tym beznadziejnym sprzęcie ;)

Franeq
16-11-2007, 18:24
Ciekaw jestem, jak wypadnie d300 vs S5pro ...

Czy ktos moze gdzies slyszal o nowym modelu fuji ?

jacoslavgth
16-11-2007, 18:24
Nam wszystkim nikon daje tutaj koperty, żebyśmy dobrze pisali o tym beznadziejnym sprzęcie ;)

mi d200 kazala kupic moja najukochansza, uleglem :)
oczywiscie ze na forum nikona wypowiadamy sie dobrze n atemat tej marki, z jednej prostej przyczyny, bo taki sprzet wlasnie uzywamy, mialem kiedys fuji, bardzo przyzwoity aparat, zdecydowalem sie na nikona bo podoba mi sie jakosc, design i ergonomia, nie bede co chwila zmienial puchy bo wyszlo cos nowego, cieszmy sie tym co mamy, robmy zdjécia i bádzmy z nich dumni, niewazne czy takim czy srakim body i w jakim systemie, ja lubie nikona dlatego go mam, chociaz czasem drazni mnie szum na wysokich iso, ale co, mam sie pociác, zmieniac, latac, miec ciágle dylemat czy dobrze zrobilem.

jacoslavgth
16-11-2007, 18:28
Ciekaw jestem, jak wypadnie d300 vs S5pro ...

Czy ktos moze gdzies slyszal o nowym modelu fuji ?

tak, bedzie fuji s-milion, z zakresem tonalnym 500 ev, 50 megapixli i bezszumny na iso 50 tys.
dlaczego tyle osob porownuje tabelki, wykresy, kur..wa, czy wy nie macie co robic ?
na papierze roznice sá tak male ze musialbyc sléczec z lupá i przegladac kazdy centymetr, jest sens ?

Franeq
16-11-2007, 18:46
jacoslavgth:
Primo, ma sens. 500 EV nie uswiadczysz.

Secundo, zmieniam d70s i to bedzie zakupc na 3-4 lata, nie gonie za nowinkami, ale interesuje mnie DR i szum do 3200 iso max. Fotografuje wesela.

Tertio, domyslam sie, ze Ty nie masz nic ciekawego do roboty, piszac takie bzdety. Hough!

jacoslavgth
16-11-2007, 18:57
jacoslavgth:
Primo, ma sens. 500 EV nie uswiadczysz.

Secundo, zmieniam d70s i to bedzie zakupc na 3-4 lata, nie gonie za nowinkami, ale interesuje mnie DR i szum do 3200 iso max. Fotografuje wesela.

Tertio, domyslam sie, ze Ty nie masz nic ciekawego do roboty, piszac takie bzdety. Hough!

nie bede tego komentowal, widze ze o jednego pieniacz więcej na tym forum, wierz mi ze mam o wiele ciekawsze rzeczy do robienia niz odnoszenie sie do twojego komentarza na temat mojej wypowiedzi, nie bede wchodzi w polemike z osoba, ktora nie rozumie znaczenia w/w slowa.
btw. moja wypowiedz byla cyniczna, a nazywanie tego bzdetami swiadczy tylko i wylącznie o klasie i kulturze osoby wypowiadającej.

buskibj
16-11-2007, 19:25
Szkoda,że wątek 200 vs fuji 5 wywołał leciutkie spięcia,
d200 czy fuji5- puszki podobne, ale bez dobrego szkła są do dupy,
kolega ma canona 30D i jedzie na kicie,aż żal d... ściska patrząc na foty z kościoła(taka jakość) dopiero jak podpina eLkę jest co podziwiać,

jacoslavgth
16-11-2007, 19:34
Szkoda,że wątek 200 vs fuji 5 wywołał leciutkie spięcia,
d200 czy fuji5- puszki podobne, ale bez dobrego szkła są do dupy,
kolega ma canona 30D i jedzie na kicie,aż żal d... ściska patrząc na foty z kościoła(taka jakość) dopiero jak podpina eLkę jest co podziwiać,

jak ktos lubi to sie sprzecza, zgadzam sie z resztą twojej wypowiedzi buskibj, szklo to podstawa :)

!AGresT
16-11-2007, 23:03
Fakt, to obiektyw robi zdjęcie. Jak przeszedłem z sigmy 70-200 2,8 na nikkora (tego z vr) to mnie wgniotło w fotel - różnica obrazowania niebywała.
Swoją drogą szkoda, że tak dużo bezsensownych/niepotrzebnych wypowiedzi pojawia się w tym potencjalnie bardzo ciekawym wątku.
Adam

life
17-11-2007, 19:05
zerknąłem na allegro i ceny S5Pro zaczynają przypominać te z D200 a dokładnie to nowy stoi tam za 4,8k pamiętam ja na początku były po ponad 6k jak D300 wejdzie do sprzedaży zapewne ceny spadną jeszcze bardziej

a co do samego S5pro to jego plusem i minusem jest matryca, plus to osławiona rozpiętość tonalna i to jakie obrazki generuje, minus to ze 6MP dla niektórych to za mało, no chyba że nie będzie się robiło wielkich formatów z tego albo mocno cropowało

KS
17-11-2007, 19:41
No właśnie zastanawiam się czy S6 Pro będzie dziedziczył korpus po D300 a matrycę znów dadzą z plusami 'dodatnimi' (rozpiętość) bez plusów 'ujemnych' (liczba pikseli).
A że chcę się zająć zdjęciami ślubnymi, to nie wiem czy czekać na S6, czy może poprosić, żeby ktoś z USA ściągnął D300...
:)

Witam Wszystkich forumowiczów.

Smurf
17-11-2007, 20:05
RAW z S3/S5pro zajmuje 25 MB, jeżeli Fuji za jakieś trzy lata (znając szybkość wprowadzania nowych modeli) wyprodukuje S6 z matrycą super CCD SR - 12 mln pikseli "R" + 12 mln pikseli "S" to RAW będzie miał 50MB i automatycznie jego osławiona szybkość proporcjonalnie spadnie - kto to zaakceptuje?
Tak na marginesie - S5pro wcale nie jest szybszy od S3pro - ma jedynie większy bufor. Gdyby komuś chcialo sie wydać 300 $ na upgrade bufora w S3pro (Fuji oferuje taką mozliwość) - otrzyma korpus o osiągach praktycznie identycznych z S5pro.

life
17-11-2007, 20:37
zgadzam się ze Smurfem, kolejnego DSLR-a Fuji tak szybko nie wypuści ta firma ma inną politykę niż Nikon czy Canon gdzie poza jedynkami mają wielki segment amatorski (D40 czy 400D) Fuji celuje tylko w jeden fragment tortu

buskibj
17-11-2007, 21:23
Dokładnie, Fuji 5 nie jest taki superbiper (i te 6mln) żeby zakasował d200-fakt 200 szumi jak cholera pow 800iso ale kolorki i zakres tonalny ma na takim poziomie,że MOIM zdaniem jedynie na papierze/suchych testach ładniej to wygląda od D200, ale wiadomo- w "terenie" różnie to bywa,
myslę,że cmos'ik w d300 bedzie na tyle dobry,że dylemat Fuji vs Nikon przestanie istnieć,

Smurf
17-11-2007, 23:45
Dokładnie, Fuji 5 nie jest taki superbiper (i te 6mln) żeby zakasował d200-fakt 200 szumi jak cholera pow 800iso ale kolorki i zakres tonalny ma na takim poziomie,że MOIM zdaniem jedynie na papierze/suchych testach ładniej to wygląda od D200,
Bardzo mocno się mylisz. Pod tym względem na dzien dzisiejszy S3/S5 pro jest niedoscigniony, nawet dla 5 i jedynek Canona czy D2Xs'a

grand
18-11-2007, 00:06
W ramach doksztaltu proponuje przeczytac opinie z dpreview forum fuji uzytkownikow S5pro, ktorzy rowniez uzywali D200 / opinie osob pracujacych na obu puszkach pasuja do tego watku zdecydowanie bardziej niz posiadaczy jedynie sluszego D200 a w szczegolnosci tych, ktorym kupno zalecila najukochansza /.
Analizujac oba forum fuji i nikona - na fuji jest duzo osob , ktore uzytkowalo D200 i przeszlo na S5 - natomiast w druga strone to nie dziala.
Rownie ciekawa jest lektura allegro a na nim wysyp D200 w stanie jak nowy:-) i przebiegiem 2436 i pol :-)

buskibj
18-11-2007, 14:06
Nie przeczę,może Fuji jest lepsze od 200setki, i nikt kto ma ten aparat nie spojrzy na nikona,
nawet mój ex D80 miał lepszą jakość pow 800iso(jpg) nie zmienia to jednak faktu,że d200 to bdb puszka,
ja (ubolewam) nie należę do tych szczęśliwców którzy mają możliwość przetestować kilka puszek przed zakupem żeby wybrać tą "właściwą".
D200 jest młotkiem którym można robić świetne fotki i to jest fakt który nie podlega dyskusji

KS
18-11-2007, 21:20
OK, czy ktoś dysponuje adresem strony, gdzie można znaleźć rzetelne porównanie D200 z S5 Pro?
Mam na myśli to samo ujęcie sfotografowane tym samym obiektywem w takich samych warunkach świetlnych.

BugsBunny
18-11-2007, 21:26
OK, czy ktoś dysponuje adresem strony, gdzie można znaleźć rzetelne porównanie D200 z S5 Pro?
Mam na myśli to samo ujęcie sfotografowane tym samym obiektywem w takich samych warunkach świetlnych.

http://www.kenrockwell.com/fuji/s5.htm
przejrzyj wszystkie linki z części Performance

buskibj
18-11-2007, 22:24
http://www.dpreview.com/reviews/fujifilms5pro/page21.asp
pozdr

buskibj
18-11-2007, 22:26
Myślę,że widać przewagę d200, aczkolwiek punkt widzenia zależy od...

Kaleid
18-11-2007, 23:52
Rownie ciekawa jest lektura allegro a na nim wysyp D200 w stanie jak nowy:-) i przebiegiem 2436 i pol :-)

Naprawdę wierzysz ze to ze wględu na S5 ?:) Optymista:)

Smurf
18-11-2007, 23:54
Myślę,że widać przewagę d200, aczkolwiek punkt widzenia zależy od...
Szcegolnie w części:
http://www.kenrockwell.com/fuji/s5/dynamic-range.htm

grand
19-11-2007, 00:12
Naprawdę wierzysz ze to ze wględu na S5 ?:) Optymista:)

No dobrze - bede tlumaczyl jak dziecku - nie ze wzgl. na S5 - ale ze wzgl. na D300
- tlumaczyc dalej? - no to prosze - po wykonaniu 2456 zdjec jedynie slusznym aparatem D200 maja nadzieje na cos lepszego niz ten mlotek, a ze marketing rzadzi swiatem / i zdrowym rozsadkiem / to kolejek po wirtualne D300 konca nie widac.

Kaleid
19-11-2007, 00:15
Straszny wpływ ma to na Twoją egzystencję ? :) Zły D200 boli przez całe życie...

grand
19-11-2007, 00:15
bez odbioru

Blur
20-11-2007, 10:30

Moze to ?

http://www.shadow.janikit.co.uk/fujinikondr.htm

http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1020&message=23538648

http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1020&message=23773497

i s5 vs d80
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1020&message=25335305

Pozdrawiam
Grzegorz

KIT
11-12-2007, 17:29
No dobrze - bede tlumaczyl jak dziecku - nie ze wzgl. na S5 - ale ze wzgl. na D300
- tlumaczyc dalej? - no to prosze - po wykonaniu 2456 zdjec jedynie slusznym aparatem D200 maja nadzieje na cos lepszego niz ten mlotek, a ze marketing rzadzi swiatem / i zdrowym rozsadkiem / to kolejek po wirtualne D300 konca nie widac.
Zgadzam sie z Toba w 100%
wlasnie wczoraj kupilem S-5, wczesniej pracowalem na D-70-kach
roznica znaczna szczegolnie w naswietleniu /nie jest to juz toto-lotek jak w D70/
troszeczke zwatpilem jak zobaczylem wielkosc rawow, ale cos za cos trzeba bedzie sobie jakos radzic
co do D70-ek to beda lezaly w rezerwie a i dzieci beda mialy zajecie :)
na marginesie moze ma ktos jakis namiar na kupno instrukcji po polsku ? to nie D300 i menu w obcych jezykach :)

pozdr

Damianus
11-12-2007, 19:20
Zgadzam sie z Toba w 100%
wlasnie wczoraj kupilem S-5, wczesniej pracowalem na D-70-kach
roznica znaczna szczegolnie w naswietleniu /nie jest to juz toto-lotek jak w D70/
troszeczke zwatpilem jak zobaczylem wielkosc rawow, ale cos za cos trzeba bedzie sobie jakos radzic
co do D70-ek to beda lezaly w rezerwie a i dzieci beda mialy zajecie :)
na marginesie moze ma ktos jakis namiar na kupno instrukcji po polsku ? to nie D300 i menu w obcych jezykach :)

pozdr

Gratulacje zatem !!!!

Napisz proszę jak rozwiązałeś problem dużych plików i jakiego programu używasz dom ich obróbki ?

KIT
11-12-2007, 20:45
do tej pory uzywalem CS2 wiec chyba dalej bede /przyzwyczailem sie juz do niego/
natomiast wielkosc rawow to problem !
no coz :) duza karta 16GB, moze databank ?
a jezeli aparat bedzie na tyle dobrze naswietlal zeby zrezygnowac z robienia choc czesci zdjec w rawach to juz po problemie
czas pokaze co on potrafi !
musze go najpierw "rozgryzc" do konca

buskibj
11-12-2007, 23:08
Powyżej iso 800 s5 kasuje d200-takie życie,
na szczęście robię foty poniżej iso 800 :)
ale upieranie się,że fuji jest naj na swiecie... i ,że marki i 5D kasuje-przesada,

!AGresT
11-12-2007, 23:46
Obróbka rawów z fuji ma sens tylko w odpowiednim programie - darmowym załączonym do aparatu, lub dokupionym HS-V3. Cały patent polega na tym, że tylko one umożliwiają regulację dynamiki (raf naświetla się wtedy z pozycją d-range: auto) i podczas obróbki można sobie stopień podbicia dynamiki ustawić.
Problem dużych plików rozwiązałem laptopem z nagrywarką DVD.
Jak masz jakieś konkretne pytania, to pisz, postaram się odpowiedzieć (mam s5 już kilka miesięcy)

Smurf
12-12-2007, 00:00
Obróbka rawów z fuji ma sens tylko w odpowiednim programie - darmowym załączonym do aparatu, lub dokupionym HS-V3. Cały patent polega na tym, że tylko one umożliwiają regulację dynamiki (raf naświetla się wtedy z pozycją d-range: auto) i podczas obróbki można sobie stopień podbicia dynamiki ustawić.
Problem dużych plików rozwiązałem laptopem z nagrywarką DVD.
Jak masz jakieś konkretne pytania, to pisz, postaram się odpowiedzieć (mam s5 już kilka miesięcy)
Tu sie niestety mylisz - ACR znacznie lepiej wydobywa szczegóły z bardzo mocno przepalonych zdjęć niz HU. Co prawda nie mozna w nim ustawiać zakresu dynamiki, ale chyba nie po to kupuje się Fuji S5pro, zeby potem ograniczać zakres dynamiki. ACR wykorzystuje maksymalną dynamikę zapisaną w RAW'ie.
Programy Fuji są bardzo dobre przy prawidlowo naswietlonych kadrach, przy zdjeciach przepalonych, czy z dużym udziałem przepalonych fragmentów zdjęcia, ACR sprawuje sie lepiej.

KIT
12-12-2007, 00:07
tak wlasnie sobie myslalem ze przy obrobce rawowo w CS-ie w leb wezmie cala dynamika
w zestawie dostalem tylko Fine Pix Viewer oraz PIXELA image mixer
ten pierwszy jest o tyle do d..... ze nie chce konwertowac do jpg wszystkich zaznaczonych rawow i trzeba to robic po jednej sztuce
czy jest gdzies dostepna wersja demo tego HS-V3 bo jesli obrobka rawow w nim jest zbyt skaplikowana i pracochlonna to bedzie nieciekawie
czy jest jakis program ktory potrafi automatycznie przekonwertowac wieksza ilosc rawow na jpg z zachowaniem dynamiki i innych parametrow ustawionych w aparacie ?
nie mam instrukcji po polsku do tego pudelka i troche sie gubie, czy masz cos co moglbys uzyczyc ? :)

!AGresT
12-12-2007, 00:08
Nie znam ARC, porównanie mam z CS2 i C1. Niedźwiedź twierdzi, że jego ARC gorzej sobie radzi. A co do dynamiki, to kwestia dyskusyjna - moim zdaniem tam gdzie dynamika obrazu nie przekracza podstawowego zakresu tonalnego, nie wiem jaki jest sens podbijania dynamiki. Poza tym, gdyby zawsze było to korzystne, to po co jej regulacja?
Może ktoś ma większą wiedzę na ten temat?
Adam

KIT
12-12-2007, 00:10
Tu sie niestety mylisz - ACR znacznie lepiej wydobywa szczegóły....
prosze o pelna nazwe programu

!AGresT
12-12-2007, 00:11
Ja osobiście problem kowertowania dużej ilości rawów rozwiązałem ustawiając w aparacie równoległy zapis raf/jpg - ogromna oszczędność czasu. Nie raz okazywało się, że nawet nie trzeba ruszać rawa, bo jakość jpg jest zupełnie wystarczająca do jakiegoś zastosowania.
Nie mam instrukcji po polsku.

Blur
12-12-2007, 00:12
Moze kilka linkow z s5
http://dslcamera.ptzn.com/category/17_fuji/

Do ciekawych wnoskow mozna dojsc po porownaniu
s5
http://www.diwa-labs.com/wip4/test_result_detail.epl?id=185737
z d300
http://www.diwa-labs.com/wip4/test_result_detail.epl?id=182196

Pozdrawiam
Grzegorz

Smurf
12-12-2007, 00:16
prosze o pelna nazwe programu
ACR to jest Adobe Camera RAW.

Smurf
12-12-2007, 00:22
tak wlasnie sobie myslalem ze przy obrobce rawowo w CS-ie w leb wezmie cala dynamika

Nic bardziej mylnego. Piszę o tym wyżej i nie sa to zasłyszane opinie, ale własne doświadczenia z półtorarocznej pracy z oprogramowaniem Fuji oraz ACR z plikami RAW z aparatu Fuji S3pro.

KIT
12-12-2007, 00:23
Tu sie niestety mylisz - ACR znacznie lepiej wydobywa szczegóły z bardzo mocno przepalonych zdjęć niz HU. Co prawda nie mozna w nim ustawiać zakresu dynamiki, ale chyba nie po to kupuje się Fuji S5pro, zeby potem ograniczać zakres dynamiki. ACR wykorzystuje maksymalną dynamikę zapisaną w RAW'ie.
wiec w koncu ACR wykorzystuje maksymalną dynamikę zapisaną w RAW'ie czy tez nie ?

KIT
12-12-2007, 00:25
Nic bardziej mylnego. Piszę o tym wyżej i nie sa to zasłyszane opinie, ale własne doświadczenia z półtorarocznej pracy z oprogramowaniem Fuji oraz ACR z plikami RAW z aparatu Fuji S3pro.
ok wszystko wyjdzie w praktyce
mam go dopiero od wczoraj

Niedzwiedz
12-12-2007, 00:26
wykorzystuje ACR maks mozliwosci w tym watku dalem przyklad
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=43785

Smurf
12-12-2007, 00:29
wiec w koncu ACR wykorzystuje maksymalną dynamikę zapisaną w RAW'ie czy tez nie ?
Ponizej zamieścilem link do testu Fuji S3pro na dpreview, gdzie jest znakomity przykład na wykorzystywanie "poszerzonej" dynamiki przez ACR i HU.
Możesz zrobić podobny test - zareczam Ci, że efekty będą podobne.
http://www.dpreview.com/reviews/FujifilmS3Pro/page19.asp

!AGresT
12-12-2007, 00:31
Zobaczcie tu:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=514605#post514605
Przy czym, jak napisał Niedźwiedź, to ARC, bo HU nie ma -4...

Edti: O. przepraszam, przegapiłem, że Niedźwiedź już wrzucił...

!AGresT
12-12-2007, 00:34

Czyli robiąc zdjęcia w aparacie d-range na auto, czy 400%?

Smurf
12-12-2007, 00:42
Czyli robiąc zdjęcia w aparacie d-range na auto, czy 400%?
Zapisując RAW'a nie ma to najmniejszego znaczenia, jedynie w menu trzeba sie zdecydować czy RAW ma być "pełny" - z udziałem obu rodzajów pikseli - "S" i "R" ( 25MB) tj. D-range = wide, czy "zwykly" (ok. 14MB) tj D-range = standard.

!AGresT
12-12-2007, 00:46
Zapisując RAW'a nie ma to najmniejszego znaczenia, jedynie w menu trzeba sie zdecydować czy RAW ma być "pełny" - z udziałem obu rodzajów pikseli - "S" i "R" ( 25MB) tj. D-range = wide, czy "zwykly" (ok. 14MB) tj D-range = standard.

W s5 jest 100%(STD), 130%, 170%, 230%(W1), 300%, 400%(W2) i AUTO
Więc na 400%?

Smurf
12-12-2007, 00:49
W s5 jest 100%(STD), 130%, 170%, 230%(W1), 300%, 400%(W2) i AUTO
Więc na 400%?
Te ustawienia, o których piszesz dotyczą tylko jpeg'a, przy zapisie RAW'a nie maja żadnego znaczenia, tak jak ustawienia wyostrzania, balansu bieli , podbicia kolorów itd.

!AGresT
12-12-2007, 00:51
Te ustawienia, o których piszesz dotyczą tylko jpeg'a, przy zapisie RAW'a nie maja żadnego znaczenia, tak jak ustawienia wyostrzania, balansu bieli , podbicia kolorów itd.

Pytam, ponieważ w s5 jeśli ustawię dynamikę na STD, to nie mogę jej później zmienić przy obróbce RAF - z Twojej odpowiedzi wnioskuję, że wystarczy wybrać którąkolwiek z pozostałych, żeby działało.

Niedzwiedz
12-12-2007, 00:59
mozesz w RAW dowolnie korygowac D-range w aparacie ustawienie ma znaczenie tylko dla jpg

Smurf
12-12-2007, 01:00
Mylisz ustawienia - jak napisałem wcześniej w menu sa dwa - "d-range = wide" oraz "d-range = standard". Wybór opcji wide oznacza zapis RAW'a wielkości 25 MB z uzyciem zarówno pikseli "S" jak i "R", wybor opcji standard oznacza zapis RAW'a wielkości 14MB z uzyciem tylko pikseli "S".
Gdy mamy wybrana opcję "wide" możemy wybierac spośród zakresów dynamiki, o których piszesz, ale maja one znaczenie tylko przy zapisie jpeg, w przypadku RAW'a w programie HU można je wybrać jako "camera setting", ale wystarczy przestawić na opcję "custom setting", żeby mieć pełny wybór.
Jeżeli uzywasz okrojonej wersji FinePix Viewera, nie masz mozliwości wyboru jakichkolwiek ustawien poza wczesniej ustawionymi w korpusie. Wtedy jedyna rada - uaktualnic program FinePix Viewer i RAW FILE CONVERTER LE.

!AGresT
12-12-2007, 01:12
Właśnie doczytałem w instrukcji, że jeśli ustawię dynamikę na std 100%, to NIE można jej później już korygować przy obróbce RAF w HU-V3, bo r-pixele są wyłączone, wnioskuję, że przy wszystkich pozostałych są włączone.

!AGresT
12-12-2007, 01:26
To znowu ja - z moich poszukiwań wynika, że obsługa rafów z s5 jest dostępna w ARC 4.0, a on współpracuje tylko z CS3!
Znowu kicha. Jak kupiłem HS-S2 do s2, to musiałem zmieniać system, bo nie dało się zainstalować pod win'98...

Mikołaj
12-12-2007, 10:28
a to dla tego mi CS2 nie łyka rawuf z S5 :evil:

KIT
12-12-2007, 11:01
CS 2 obsluguje rawy z S-5 ale tylko wersja ACR do 4
ja uzywam jesli sie nie myle ACR 3,6 ale o dynamice zapomnij

!AGresT
12-12-2007, 12:51

Dzięki - działa
No to teraz do zabawy :)

Smurf
12-12-2007, 13:35
Niestety mylisz się.
ACR 3.6 oraz 3.7 pod tym względem działają identycznie jak ACR 4.3 do CS3 - wykorzystują maksymalną dynamikę jaką rejestruje Fuji S3/S5 pro.

KIT
12-12-2007, 19:00
Niestety mylisz się.
ACR 3.6 oraz 3.7 pod tym względem działają identycznie jak ACR 4.3 do CS3 - wykorzystują maksymalną dynamikę jaką rejestruje Fuji S3/S5 pro.
jezeli tak jest to bardzo mi to pasuje :-D

Blur
18-12-2007, 01:25
Witam.

Jeśli jeszcze kogoś ten wątek intersuje....
http://www.wretch.cc/blog/GSMBOY&article_id=5345153

to może już było...
http://www.shadow.janikit.co.uk/fujinikondr.htm

s5 vs d300
http://www.wretch.cc/blog/GSMBOY&article_id=7090448

nie na temat, ale przy okazji....d80 vs d200
http://kammagamma.com/articles/nikon-d80-vs-nikon-d200-studio-scene-high-iso.php
Pozdrawiam
G.

Mikołaj
18-12-2007, 16:08
Witam.

Jeśli jeszcze kogoś ten wątek intersuje....
G.

temat wiecznie żywy jak Canon vs Nikon - który lepszy? :mrgreen:

ale ja swoje wiem i nic mnie nie przekona (od kiedy za nabyłem s5 :twisted:)

mOSAd
18-12-2007, 16:33
temat wiecznie żywy jak Canon vs Nikon - który lepszy? :mrgreen:

ale ja swoje wiem i nic mnie nie przekona (od kiedy za nabyłem s5 :twisted:)

Ale przecież powyższy test (http://www.wretch.cc/blog/GSMBOY&article_id=7090448 (http://www.wretch.cc/blog/GSMBOY&article_id=7090448)) wykazuje znaczną przewagę S5 przy 400% dynamice nad D300 jesli chodzi o rozpiętość tonalną. Więc chyba nie ma się co kłócić, S5 ma o wiele większą dynamikę, bo do tego celu został stworzony i tyle. Nie jest za to aparatem szybkostrzelnym, a i rozdzielczość (szczegółowość) matrycy może do niektórych zastosowań być niewystarczająca. Zarówno D200 jak i D300 zostały stworzone jako bardziej uniwersalne aparaty, a co zawsze za tym idzie - gorsze w konkretnym aspekcie niż sprzęt specjalizowany. Podobnie z D3, który przegra z EoS-1Ds Mark III jeśli chodzi o szczególy, ale wygra jeśli chodzi o prędkość, czułość czy uniwersalność. Ponieważ jednak ogromna większość ludzi woli sprzęt uniwersalny (kompakt z nagrywaniem filmów i mp3, wszystkomający telefon, wieże hi-fi ze wszystkim naraz, itd.) to S5 skazana jest na popyt wśród specjalistów, którzy wiedzą czego chcą i wiedzą czego im ewentualnie może brakować (lub czego nie używają i nie będzie im potrzebne).