Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Drzewne wygibasy #1
Mosquito
02-11-2007, 22:15
Jeszcze świeże, pierwsze zdjęcie z serii, która mam nadzieje szybko się nie skończy.
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img411.imageshack.us/img411/5673/bwdrzewnewygibasycopyha6.jpg)
2. edit wrzucam jeszcze drugą wersje, po kilku zmianach
źródło (http://img443.imageshack.us/img443/4331/bwdrzz3tt6.jpg)
Jakby coś nie grało, krzyczeć proszę, zaraz poprawie ;) miałem ochotę podnieść jeszcze kontrast, ale zostawiałem jak jest, żeby nie przegiąć..
Pozdrawiam Jarek
bardzo klimatyczna fotka ,przeszkadza mi tylko lewa strona ,drzewa jakby sie kladly-za bardzo ,co o tym sadzisz ?
Po ostatnich dyskusjach na forum trochę zaczyna brakować mi obiektywizmu żeby tego typu zdjęcia oceniać, ale spróbuję.
No więc pomińmy ten styl czarnych i ponurych krajobrazów jak z krainy apokalipsy.
Pomińmy celowość tego stylu. Mam tylko pytanie - czy to jest Twój styl? Czy to lubisz jako Ty, czy to wynika z Twojego własnego charakteru, czy masz duchową albo intelektualną potrzebę tworzenia takich obrazów? Jeżeli tak, to świetnie, i to rób.
Jeżeli jednak nie jesteś pewny, a robisz to tylko bo taka jest obecnie moda, bo takie obrazy są teraz dobrze postrzegane, to być może też dobrze. Dobrze jest ekperymentować to i owo ot tak dla ciekawości.
Poza tym jeśli chodzi o samą technikę tego zdjęcia, to tak, jest ono za ciemne. Niebo jest za ciemne dla mnie, dół jest sto tysięcy razy za ciemny. Ale to ja to tak postrzegam, Ty być może masz w tym konkretny cel i coś do powiedzenia.
Poza tym jest też tutaj dość istotny błąd techniczny - widoczna jak na dłoni maska. Obejrzyj tą obwódkę dookoła lasu. Widać tutaj ślady pędzla po masce tak wyraźnie, że prawie można określić długość pociągnięć i prawie widać odciski Twoich palców.
Photoshop na tym zdjęciu nie służy już pokazaniu konkretnego obrazu, ale jest po prostu już sztuką dla samej sztuki. Tak to ja odbieram.
swiatlo ehh ... napisz, że ci się niepodoba ... a sadzisz farmazony jak jakiś nastolatek (nie obrażając nastolatków), nie przystoi ;)
A jak ktoś ci napisze, że robisz ładne pastelowe krajobrazy bo taka moda ?
Co do zarzutów merytorycznych całkowicie się zgadzam. No chyba, że tam gdzie było robione zdjęcie są dwa słońca. Jedno za drzewami a drugie w górnym prawym rogu, czy jego okolicach.
Dla mnie to tu jest za duzo "zonglerki PS" a za malo przekazu wynikajacego z fotografowanego krajobrazu, Le Sir - wole czytac farmazony swiadczace o tym,ze ktos ma cos do powiedzenia i umie to argumentowac niz oceny typu: podoba sie lub nie - to jest wlasnie w stylu nastolatka lub nawet nizej...zreszta chyba dosc tu osobistych wycieczek, powinno tu sie oceniac zdjecia i tyle...po prostu zaczyna mnie juz powoli denerwowac ten "klimat" wbijania szpilek...acha jakby co prosze odpuscic sobie teksty w stylu: to nie czytaj lub nie ogladaj
Pozdrawiam
Mosquito
02-11-2007, 23:08
harb: a co ja na to poradzę że one tak wyrosły :) ale mam jeszcze inne kadry, związane z tym tematem, więc może bardziej będą Ci pasować.
switlo: tak szczerze mówiąc, nie chcę zabierać głosu w waszych z Marcinem, dyskusjach. Dla mnie oba wasze style mogą istnieć obok siebie i cieszę się że są, spory do niczego nie prowadzą.
Wracając do tego zdjęcia, wcale nie chce upodabniać sie do stylu Marcina, mnie zależy tylko na fotografii w czerni i bieli, i dobre czarno białe zdjęcie chciałem uzyskać. Stare, powyginane przez wichry drzewa, tematem do tego są wręcz wspaniałym.
Dramatyczne niebo, kontrast, to rady naszego drogiego Bombla, o których staram się pamiętać.
Myślę że trudno też mówić o modzie w przypadku fotografii BW, zawsze wydawało mi się że jest to mniej popularna ścieżka.
Za techniczne uwagi dzięki wielkie, w końcu mamy się tu uczyć :) w ogóle tego feleru nie zauważyłem, aż wstyd..
Coś czuję, że się tu rozpęta burza...;)
Co do samej fotki - rozumiem, że klimat grozy jest tutaj stworzony celowo i to się udało bardzo dobrze.
Natomiast kadr nie wygląda na jakoś specjalnie przemyślany - takie ja mam przynajmniej wrażenie.
Osobiście lubie taki cz-b ale do tej czerni i bieli trzeba coś jeszcze - np kompozycji, tematu itp. Tak sobie myślę, że może gdyby podejść do tych wygibasów bliżej to może klimat by się spotęgował a i kadr przy okazji by zyskał - kto wie? A może wręcz przeciwnie - wygibasy okazały by się całkiem niepozorne i cały klimat szlag trafił...? Nie wiem.
Strasznie mnie korci zobaczyć oryginał tej foty!
PSa też widzę ale jako, że sama jestem mocno niedoskonała w tej materii więc wypada przemilczeć....oups:oops:
Mosquito
02-11-2007, 23:10
Le Sir, Onsajt: Nie zadymiać mi tu, wystarczy że na zdjęciu jest już ciemno.. a moze ten mroczny klimat zdjęcia tak na was działa... :twisted:
dobre czarno białe zdjęcie chciałem uzyskać.
Dramatyczne niebo, kontrast, to rady naszego drogiego Bombla, o których staram się pamiętać.
..
Hmm no i tutaj nie wiem czy Ci się udało...bo tak: kontrast jest, dramatyczne niebo jest ale czy to wystarczy dla uzyskania dobrego efektu czarno-białego - tego już nie jestem pewna. I piszę to nie z pozycji wiedzącej/potrafiącej ale poszukującej/uczącej się/zmagającej się z ułomnością matrycy cyfrowej. Ja bym obstawiała, że powinno być nieco więcej szarości a mniej smolisto-czarnych plam - no ale pewnie ktoś się zaraz odezwie, że mnie to wystarczy mydło....
Le Sir, Onsajt: Nie zadymiać mi tu, wystarczy że na zdjęciu jest już ciemno.. a moze ten mroczny klimat zdjęcia tak na was działa... :twisted:
Ludzie, nie zapominajcie o jednym: nie ma nic gorszego dla twórczości niż nudna atmosfera. Dlatego dla naszej kreatywności i aby tworzyć impulsy artystyczne należy się sprzeczać. Pod warunkiem jednak że:
- jest na temat
- jest pickwickowska (kto nie wie co to znaczy to odsyłam do "Klubu Pickwicka").
- nie schodzi poniżej pasa
Na razie to nam nie grozi. Na razie... :)
Ok, Mosquito - sorry:) ponioslo mnie...moze to ten ostatni klimat panujacy tu albo za duzo wina:)..wracajac do zdjec to bardziej podobalo mi sie ostatnie Twoje zdjecie (z krzyzem) stylistyka tez byla mroczna,ale byl jakis przekaz jakas historia opowiedziana- co nie jest latwe w polaczeniu z krajobrazem, tu zdjecie zdaje sie tylko "bronic" mroczna obrobka
Pozdrawiam
Mosquito
02-11-2007, 23:17
Co do samej fotki - rozumiem, że klimat grozy jest tutaj stworzony celowo i to się udało bardzo dobrze.
Natomiast kadr nie wygląda na jakoś specjalnie przemyślany - takie ja mam przynajmniej wrażenie.
Widzisz, ja to mam taki problem.. dla mnie drzewo samo w sobie jest dobrym tematem, one są piękne, i mnie już nic więcej do szczęścia nie potrzeba. Do tego jeszcze ostatnio same palmy oglądam, więc w tym małym lasku prawie się zakochałem :)
A ta groza to tylko z pozoru.. pomiędzy tymi drzewami, dobre duszki mieszkają, cisza, spokój.. ;)
PSa też widzę ale jako, że sama jestem mocno niedoskonała w tej materii więc wypada przemilczeć....oups:oops:
dzięki :neutral:
............
dzięki :neutral:
Szkoda, że się nie ustosunkowałeś do pozostałej części mojej wypowiedzi (drugiej)...
nic to, przesłanie dotarło....
.
Mosquito
02-11-2007, 23:31
Hmm no i tutaj nie wiem czy Ci się udało...bo tak: kontrast jest, dramatyczne niebo jest ale czy to wystarczy dla uzyskania dobrego efektu czarno-białego - tego już nie jestem pewna. I piszę to nie z pozycji wiedzącej/potrafiącej ale poszukującej/uczącej się/zmagającej się z ułomnością matrycy cyfrowej. Ja bym obstawiała, że powinno być nieco więcej szarości a mniej smolisto-czarnych plam - no ale pewnie ktoś się zaraz odezwie, że mnie to wystarczy mydło....
No tak tylko gdzie jest granica? Nigdy nie wiem, tym razem ją przeszedłem, i dobrze, następnym razem będę bardziej uważać. Dla mnie konwersja do bw to bardzo trudny temat, czasami wychodzi, czasami nie, ja też "poszukujący/uczący się/zmagający" jestem.
Szkoda, że się nie ustosunkowałeś do pozostałej części mojej wypowiedzi (drugiej)...
nic to, przesłanie dotarło....
.
nie zdążyłem po prostu..
Ok, Mosquito - sorry:) ponioslo mnie...moze to ten ostatni klimat panujacy tu albo za duzo wina:)..wracajac do zdjec to bardziej podobalo mi sie ostatnie Twoje zdjecie (z krzyzem) stylistyka tez byla mroczna,ale byl jakis przekaz jakas historia opowiedziana- co nie jest latwe w polaczeniu z krajobrazem, tu zdjecie zdaje sie tylko "bronic" mroczna obrobka
Pozdrawiam
teraz chciałem zająć się tylko naturą, z dala od człowieka, bez dodatkowych przesłań, czasami też tak trzeba. Nie zawsze się udaje..
dobrze Ci że masz wino.. a u mnie prohibicja od 22, ehh :/
Hiszpania i bez wina...swiat stanal na glowie:) pewnie,ze nieraz trzeba skupic sie na naturze...dlatego czekam na nastepne probki bo lubie Twoje zdjecia
Problem jaki sie tu pojawia to wg. mnie to, że Marcin Stawiarz jest na tym forum jeden, ma swój styl, bardzo na forum rozpoznawalny (pamiętamy pojedynek z Czornyj'em - prawie wszyscy zgadli kto jest autorem którego zdjęcia), i każdy kto da coś w podobnym stylu będzie posądzany o kopiowanie tegoż stylu. Zauważyłem to już jakiś czas temu, jeszcze przed wybuchem "wojny".
Generalnie olewajac wasze spory o styl (sorka, ze tak mocna ale mam dosyc no i u mnie prohibicji niet...) samo zdjecie jest bardzo dobre.
Popieram, ze za duzo obrobki nad drzewami - za jasny ten glow czy jak tam to zwac wyszedl. Moim zdaniem tylko jedna rzecz sprawia, ze jest troche nudnawo. Po prostu za duzo jest dolu. Nie chce wklejac swojej wersji ale sprobuj obciac ok 2,5 cm na dole, tak by wyeksponowac te wygiete drzewa w ladnym luku tego "gąszczu" na dole (ktorego jest zdecydowanie za duzo) i fotografia ozyje, bo nie bedzie ten monotonny plan odciagac spojrzen od glownego motywu.
Bardzo dobre zdjecie. Gratulacje ode mnie.
pzdr
... u mnie prohibicji niet...
Bardzo dobre zdjecie. Gratulacje ode mnie.
Czyżby potwierdzało to tezę że im więcej % tym bardziej się wszystko podoba? :)
zazwyczaj laczylem to z kobietami,ale widac zdjec to tez moze tyczyc:)
Wrecz przeciwnie. Sam chleje dzisiaj a to znaczy, ze zrobie sie na smutno i znow zacznie mnie podgryzac robal cynizmu... ;]
Jak zawsze mowie w takich melancholijnych chwilach: za te wszystkie zdjecia, ktorych nie zrobilem. Wasze zdrowie!
Wrecz przeciwnie. Sam chleje dzisiaj a to znaczy, ze zrobie sie na smutno i znow zacznie mnie podgryzac robal cynizmu... ;]
Jak zawsze mowie w takich melancholijnych chwilach: za te wszystkie zdjecia, ktorych nie zrobilem. Wasze zdrowie!
No to przylaczam sie - tez sam pije:) byla tez wersja : za te wszytskie kobiety, ktorych...:)...ale ze to forum o zdjeciach niech zostanie Twoja wersja..robi sie OT:)
Ps. W sumie pod tymi drzewami robi sie imprezowy klimat...czyli zdjecie dziala
Mosquito
04-11-2007, 17:29
Wziąłem sobie wasze rady do serca. I poświęciłem temu obrazkowi jeszcze trochę czasu. Na pierwszy ogień poszła obwódka wokół drzew, którą przeoczyłem. Wynikała ona głównie z tego że postanowiłem sobie na którymś z etapów konwersji, dodać informacje z niebieskiego kanału. Zrobiłem to od ręki, a później każda kolejna warstwa potęgowała to niedopatrzenie.
Rozjaśniłem je, i zmniejszyłem kontrast, choć do końca nie chciałem z mrocznego charakteru rezygnować.
Skorzystałem też z uwagi anchela, i pozbyłem się dołu.
Dziękuję za uwagi, mam nadzieje ze teraz jest lepiej.
2.
źródło (http://img443.imageshack.us/img443/4331/bwdrzz3tt6.jpg)
Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś rady, pisać proszę :)
Pozdrawiam
Dziękuję za uwagi, mam nadzieje ze teraz jest lepiej.
Jest o wiele lepiej.
Lepiej lepiej choć ja bym się tego ciemnego nieba tak lekką ręką nie pozbywał ;]
Mosquito
04-11-2007, 23:03
Kamień z serca
A ciemnego nieba, pozbywałem sie z bólem, chociaż to też do jasnych i pogodnych nie należy. Taki kompromis.
Kamień z serca
A ciemnego nieba, pozbywałem sie z bólem, chociaż to też do jasnych i pogodnych nie należy. Taki kompromis.
Nie idź na żadne kompromisy! To nie dla nas robisz zdjęcia przecież ;]
No chyba, że się mylę hehe.
Mosquito
05-11-2007, 12:03
Nie idź na żadne kompromisy! To nie dla nas robisz zdjęcia przecież ;]
No chyba, że się mylę hehe.
Nie o to chodzi, wstawiając tu zdjęcie i prosząc o opinie, czekam na krytykę. Jeśli słyszę, że coś się nie podoba, staram się to zrozumieć. Jeśli kilka osób powtarza że jest za ciemno, że maska niedokładna, tz. że coś w tym jest, jeśli mówisz że można by zmienić kadrowanie, też możesz mieć racje. Staram się wszystko rozpatrzyć. Staram się nie podchodzi do swoich zdjęć w ten sposób że "tak jest, bo tak ma być, to "artysta" chciał pokazać, nie chciał i nie chce inaczej"
Gdybym się z którąś z tych propozycji zmian nie zgadzał nie zrobiłbym jej.
Przepraszam, że nie chciało mi sie czytać. Długość wątków, ich pobieżna lektura, pachną mi tu ideologią a ja chciałbym zachwycić się nad zdjęciem. Skoro tak wiele powiedziano, to być może się powtórzę, ale oto moje zdanie: Odrzuć połowę nieba i popracuj nad tym zdjęciem dokładnie w tym kierunku jak to widziałeś na wersji pierwszej. Materiał wyjściowy jest wspaniały i po dobrej obróbce (nie bałbym się głębokich czerni, tu są pożądane) to będzie konkursowa praca. Bardzo mi się podoba potencjał jaki leży w tym kadrze, w tym kontekście patrzę...
Mosquito
09-11-2007, 01:46
Przepraszam, że nie chciało mi sie czytać. Długość wątków, ich pobieżna lektura, pachną mi tu ideologią a ja chciałbym zachwycić się nad zdjęciem. Skoro tak wiele powiedziano, to być może się powtórzę, ale oto moje zdanie: Odrzuć połowę nieba i popracuj nad tym zdjęciem dokładnie w tym kierunku jak to widziałeś na wersji pierwszej. Materiał wyjściowy jest wspaniały i po dobrej obróbce (nie bałbym się głębokich czerni, tu są pożądane) to będzie konkursowa praca. Bardzo mi się podoba potencjał jaki leży w tym kadrze, w tym kontekście patrzę...
Dzięki Jarku, za miłe słowa. Ostatniego słowa jeszcze nie powiedziałem jeśli chodzi o to zdjęcie, tak jak piszesz trzeba nad nim jeszcze popracować.
Pozdrawiam