Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Domyślnie Drzewne wygibasy #1

Jeszcze świeże, pierwsze zdjęcie z serii, która mam nadzieje szybko się nie skończy.

1.

2. edit wrzucam jeszcze drugą wersje, po kilku zmianach

Jakby coś nie grało, krzyczeć proszę, zaraz poprawie miałem ochotę podnieść jeszcze kontrast, ale zostawiałem jak jest, żeby nie przegiąć..

Pozdrawiam Jarek

Domyślnie

bardzo klimatyczna fotka ,przeszkadza mi tylko lewa strona ,drzewa jakby sie kladly-za bardzo ,co o tym sadzisz ?

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Po ostatnich dyskusjach na forum trochę zaczyna brakować mi obiektywizmu żeby tego typu zdjęcia oceniać, ale spróbuję.
    No więc pomińmy ten styl czarnych i ponurych krajobrazów jak z krainy apokalipsy.
    Pomińmy celowość tego stylu. Mam tylko pytanie - czy to jest Twój styl? Czy to lubisz jako Ty, czy to wynika z Twojego własnego charakteru, czy masz duchową albo intelektualną potrzebę tworzenia takich obrazów? Jeżeli tak, to świetnie, i to rób.
    Jeżeli jednak nie jesteś pewny, a robisz to tylko bo taka jest obecnie moda, bo takie obrazy są teraz dobrze postrzegane, to być może też dobrze. Dobrze jest ekperymentować to i owo ot tak dla ciekawości.
    Poza tym jeśli chodzi o samą technikę tego zdjęcia, to tak, jest ono za ciemne. Niebo jest za ciemne dla mnie, dół jest sto tysięcy razy za ciemny. Ale to ja to tak postrzegam, Ty być może masz w tym konkretny cel i coś do powiedzenia.
    Poza tym jest też tutaj dość istotny błąd techniczny - widoczna jak na dłoni maska. Obejrzyj tą obwódkę dookoła lasu. Widać tutaj ślady pędzla po masce tak wyraźnie, że prawie można określić długość pociągnięć i prawie widać odciski Twoich palców.
    Photoshop na tym zdjęciu nie służy już pokazaniu konkretnego obrazu, ale jest po prostu już sztuką dla samej sztuki. Tak to ja odbieram.

Domyślnie

swiatlo ehh ... napisz, że ci się niepodoba ... a sadzisz farmazony jak jakiś nastolatek (nie obrażając nastolatków), nie przystoi
    A jak ktoś ci napisze, że robisz ładne pastelowe krajobrazy bo taka moda ?

Co do zarzutów merytorycznych całkowicie się zgadzam. No chyba, że tam gdzie było robione zdjęcie są dwa słońca. Jedno za drzewami a drugie w górnym prawym rogu, czy jego okolicach.
    NIKON Coolpix S510

Domyślnie

Dla mnie to tu jest za duzo "zonglerki PS" a za malo przekazu wynikajacego z fotografowanego krajobrazu, Le Sir - wole czytac farmazony swiadczace o tym,ze ktos ma cos do powiedzenia i umie to argumentowac niz oceny typu: podoba sie lub nie - to jest wlasnie w stylu nastolatka lub nawet nizej...zreszta chyba dosc tu osobistych wycieczek, powinno tu sie oceniac zdjecia i tyle...po prostu zaczyna mnie juz powoli denerwowac ten "klimat" wbijania szpilek...acha jakby co prosze odpuscic sobie teksty w stylu: to nie czytaj lub nie ogladaj
    Pozdrawiam
    Czesc, Serwus, Strzalka, Witka, Siema, Elo, Hej, Jak tam? - mowi Rafał

Domyślnie

harb: a co ja na to poradzę że one tak wyrosły ale mam jeszcze inne kadry, związane z tym tematem, więc może bardziej będą Ci pasować.

switlo: tak szczerze mówiąc, nie chcę zabierać głosu w waszych z Marcinem, dyskusjach. Dla mnie oba wasze style mogą istnieć obok siebie i cieszę się że są, spory do niczego nie prowadzą.
    Wracając do tego zdjęcia, wcale nie chce upodabniać sie do stylu Marcina, mnie zależy tylko na fotografii w czerni i bieli, i dobre czarno białe zdjęcie chciałem uzyskać. Stare, powyginane przez wichry drzewa, tematem do tego są wręcz wspaniałym.
    Dramatyczne niebo, kontrast, to rady naszego drogiego Bombla, o których staram się pamiętać.
    Myślę że trudno też mówić o modzie w przypadku fotografii BW, zawsze wydawało mi się że jest to mniej popularna ścieżka.

Za techniczne uwagi dzięki wielkie, w końcu mamy się tu uczyć w ogóle tego feleru nie zauważyłem, aż wstyd..

Domyślnie

Coś czuję, że się tu rozpęta burza...

Co do samej fotki - rozumiem, że klimat grozy jest tutaj stworzony celowo i to się udało bardzo dobrze.

Natomiast kadr nie wygląda na jakoś specjalnie przemyślany - takie ja mam przynajmniej wrażenie.
    Osobiście lubie taki cz-b ale do tej czerni i bieli trzeba coś jeszcze - np kompozycji, tematu itp. Tak sobie myślę, że może gdyby podejść do tych wygibasów bliżej to może klimat by się spotęgował a i kadr przy okazji by zyskał - kto wie? A może wręcz przeciwnie - wygibasy okazały by się całkiem niepozorne i cały klimat szlag trafił...? Nie wiem.
    Strasznie mnie korci zobaczyć oryginał tej foty!

PSa też widzę ale jako, że sama jestem mocno niedoskonała w tej materii więc wypada przemilczeć....oups
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

Le Sir, Onsajt: Nie zadymiać mi tu, wystarczy że na zdjęciu jest już ciemno.. a moze ten mroczny klimat zdjęcia tak na was działa...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mosquito Zobacz posta
    dobre czarno białe zdjęcie chciałem uzyskać.

Dramatyczne niebo, kontrast, to rady naszego drogiego Bombla, o których staram się pamiętać.

..
    Hmm no i tutaj nie wiem czy Ci się udało...bo tak: kontrast jest, dramatyczne niebo jest ale czy to wystarczy dla uzyskania dobrego efektu czarno-białego - tego już nie jestem pewna. I piszę to nie z pozycji wiedzącej/potrafiącej ale poszukującej/uczącej się/zmagającej się z ułomnością matrycy cyfrowej. Ja bym obstawiała, że powinno być nieco więcej szarości a mniej smolisto-czarnych plam - no ale pewnie ktoś się zaraz odezwie, że mnie to wystarczy mydło....
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mosquito Zobacz posta
    Le Sir, Onsajt: Nie zadymiać mi tu, wystarczy że na zdjęciu jest już ciemno.. a moze ten mroczny klimat zdjęcia tak na was działa...
    Ludzie, nie zapominajcie o jednym: nie ma nic gorszego dla twórczości niż nudna atmosfera. Dlatego dla naszej kreatywności i aby tworzyć impulsy artystyczne należy się sprzeczać. Pod warunkiem jednak że:
    - jest na temat
    - jest pickwickowska (kto nie wie co to znaczy to odsyłam do "Klubu Pickwicka").
    - nie schodzi poniżej pasa
    Na razie to nam nie grozi. Na razie...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów