Zobacz pełną wersję : alternatywa dla PSa?
fridayimage
31-10-2007, 16:53
Witam
Zapewne było wiele wątków o podobnym tytule, ale...
Ostatnio "szukam" alternatywy dla programu Photoshop :D (wiem, wiem, ten program jest doskonały i mogę się z zgodzić -ale szukać warto).
Nie mniej własnie podczas moim przeszukiwań znalazłem stronę z prototypowym programem bardzo zbliżonym do PSa.
ten program nazywa się Pixel, a więcej info jest na polskiej stronie:
http://pixel.info.pl/
Chętnie przeczytam wasze komentarze.
Dostępna wersja programu to dopiero wersja beta, i ma wiele błedów, ale może przy finalnej wersji być świetną alternatywą dla PSa
zapraszam do komentarzy :)
http://www.getpaint.net/
darmowy
uzupełnienie z FAQ:
CMYK support, or 16-bits per pixel support -- Not gonna happen. If you really need good software for working with images for printing, or need to work at a professional level, then I must honestly point you towards Adobe Photoshop.
czyli niestety, jeśli Ci to bardzo potrzebne.
P.
Rafał_Sz
31-10-2007, 17:11
Pomyśl o Corelu.
fridayimage
31-10-2007, 17:14
myślałem o Corelu, jednak szukam programu w którym będę mógł pracować w przestrzeni 16 bitowej.
Jakies propozycje?
a czy czasem najnowsza wersja gimpa nie pracuje na 16bitach ? no a nawet jak nie to nie wiem jeszcze jak jest z pixelem ale gimp czyta rawy przynajmniej, czego nie spotkalem na przyklad w serif photo plus 8.0
ale Corel pracuje w 16 bitach (choc niestety nie wszystkie narzędzia :()
btw trudno porównać efekty działania w momencie jak "DEMO" jest tak nachalnie widoczne :(, wczytywanie NEFów jednakże baaaaaaaardzo ubogie i bardzo słaby algorytm demozaikizacji - kolorowa kasza jest straszna
Smiem twierdzic, ze nie ma alternatywy dla PS'a. Corel owszem sie stara, ale to jednak nie to samo.
Pixel zapowiadał się jako bardzo ciekawy projekt - śledzę go od jakiegoś czasu. Niestety, od mniej więcej roku jest opóźnienie z kolejną stabilną wersją, wiele osób które wsparło finansowo projekt wycofuje się i jest rozczarowanych brakiem postępu. A szkoda, bo software miał konkretny potencjał - zastanawiałem się tylko czy w momencie komercyjnego release'u nie posypią się pozwy, np. za skopiowanie intefejsu Adobiego.
GIMP w wersji 2.4 zaczyna stawać się całkiem konkurencyjny do profesjonalnych narzędzi ale niestety tylko dla amatora. Wciąż brakuje mu niejednej funkcji... mnie osobiście boli możliwości wygodnej konwersji do B&W połączonej z mikserem kanałów... no chyba że jest a ja tego nie odkryłem? ;) Niemniej wywaliłem PSa i staram się zmusić do polubienia GIMPa. Z czasem może dojdziemy do porozumienia. ;)
Jeżeli ktoś myśli o fotografii zarobkowej, to niestety GIMP okaże się dla niego zapewne niewystarczający...
[QUOTE=Fenek;465028]mnie osobiście boli możliwości wygodnej konwersji do B&W połączonej z mikserem kanałów... no chyba że jest a ja tego nie odkryłem? ;) [QUOTE]
Zakladka Colors => Components => Channel Mixer (zaznaczyc monochrome) w wersji 2.4 oczywiscie...
Nie wiem co takiego ma PS (bo nie uzywam) czego brak gimpowi (zwlaszcza w najnowszej wersji gdzie dodano 16/32 bit, color management i mase innych rzeczy) ale jeszcze nie znalazlem takiego tutoriala pod PS ktorego by sie nie dalo zastosowac w gimpie, oprocz "wlacz sciagnieta akcje" oczywiscie ;)
Zakladka Colors => Components => Channel Mixer (zaznaczyc monochrome) w wersji 2.4 oczywiscie...
O, faktycznie. :mrgreen: Wydaje się to jednak nieco mniej przyjazne niż w PS ale chyba zdołam opanować po odrobinie ćwiczeń. No to teraz pozostaje jedynie zmiana przyzwyczajeń, bowiem dużo rzeczy jest rozplanowanych inaczej niż w PS jak dla mnie. Nie szkodzi nic. :)
Nie wiem co takiego ma PS (bo nie uzywam) czego brak gimpowi (zwlaszcza w najnowszej wersji gdzie dodano 16/32 bit
Z release notek wynika, że pracuje nadal w 8 na kanał. Tylko zapis / odczyt są możliwe z większą rozdziałą, ale i tak chyba zachodzi konwersja. TIFFów 16 bit nadal nie łyka (to znaczy od razu krzyczy, że przerzuca do 8 bitów).