Zobacz pełną wersję : Przepalenia
gmoszkow
08-01-2006, 17:28
Witam
Jak to z tymi przepaleniami tak naprawdę jest.
Jak miałem D70 to patrzyłem na Highlights i jak było źle to powtarzałem fotkę. Teraz mam możliwość obejrzenia histogramu i przepaleń na każdej ze składowych R-G-B.
Jak czytałem na luminous landscape jeśli którakolwiek ze składowych jest przepalona to zdjęcie w tym miejscu jest przepalone i finał.
Wydaje mi się to dziwne, gdyż fotografując bardzo intensywną zieleń w jasnym oświetleniu to wartości zielonego będą oscylować pewnie począwszy od gdzieś 150 aż do 255. Na pozostałych składowych (R i B) wartości będą znacznie niższe.
Więc jak to jest czy wtedy jest przepał czy też nie ma???
Pozdrawiam
Grzegorz
Moim skromnym zdaniem wszystkie trzy składowe RGB mogą przyjmować wartości od 0 do 255. Czyli sam fakt wystąpienia składowej 255, czy nawet pikseli o wszystkich składowych równych 255,255,255 nie świadczy jeszcze o przepalaniach. Dopiero przekroczenie wartości 255, co w konsekwencji powoduje obcięcie tej wartości do 255 jest przepaleniem. I to niezależnie od tego, czy są to wszystkie składowe, czy tylko jedna - bo zmienia to kolor piksela.
Bajt może przyjmować wartości od 0 do 255 i nie da się stwierdzić jednoznacznie, że są przepały - bo niektóre składowe są równe 255. Moim zdaniem zależy to tylko od odbioru zdjęcia przez oglądajacego (np. obecność dużych plam o jednolitym "płaskim" kolorze ze składową o wartości 255).
O fakcie przepalenia zdjęcia nie świadczą jedynie piksele o składowych równych 255. Jeśli takie składowe wystąpią, to można przecież łatwo przesunąć cały histogram o 1 w dół i pozornie już jest OK - przepaleń nie ma. Tylko, że białe plamy stały się minimalnie bardziej szare, ale nadal są one wynikiem przepalenia, choć żaden program tego nie pokazuje.
Myślę, że sygnalizacja obecności i położenia pikseli o składowych równych 255 powinna być dla autora zdjęcia, jedynie ostrzeżeniem, że mogło nastąpić przepalenie. I tylko tyle. Decyzję i tak podejmuje człowiek oglądajacy zdjęcie.
"wartości zielonego będą oscylować pewnie począwszy od gdzieś 150 aż do 255. Na pozostałych składowych (R i B) wartości będą znacznie niższe...
...Więc jak to jest czy wtedy jest przepał czy też nie ma???"
Popre tylko caly wywod JK i dodam, ze w tym "zielonym" przypadku tez nie mozna
przepalow wykluczyc. Tylko wtedy zamiast plam bialych beda wystepowaly
zielone. Dopoki nie bedzie istnial dodatkowy zapis takiej informacji,
zaden program nie bedzie w stanie stwierdzic ze 100% pewnoscia, czy byl
przepal, czy tez go nie bylo.
Krotko mowiac, wystarczy osiagniecie maksymalnego poziomu dowolnej skladowej,
aby sie pogubic. Dlatego nadal bardzo wazne sa umiejetnosci fotografujacego.
zielony przepał 255 nie musi byc zielony, bo jesli tam jest G i B po 150 to to zielen nie bedzie