Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : KONWERTER TC-17EII i TC-20EII

Grześ Pseudonim
07-01-2006, 09:41
Mam kilka pytań do Kolegów posiadających doświadczenie w kwestii konwerterów:

1. Nikon pisze że TC-17EII przenosi VR. Czy analogicznie TC-20EII? Nie ma na ten temat informacji na stronie Nikona :x

2. Czy zastosowanie konwertera pociąga za sobą pogorszenie jakości zdjęcia (nie mówiąc o przysłonie co jest oczywiste) - jak wygląda kwestia ostrości, rozdzielczości, bokeha? Może jakieś sample?

3. Czy konwerter z uwagi na swoją "mikrą posturę" nadaje się do bezpiecznego stosowania z cięższymi szkłami - czy czasem nie może spowodować awarii mechanicznej bagnetu?

4. Jak oceniacie (w porównaniu z wymienionymi konwerterami Nikona) zamienniki typu Sigma czy inne; czy i w jakim zakresie przenoszą one automatykę i VR?

5. Jak oceniacie konwerter TC-16B pozwalający (podobno) na "uruchomienie" AF w obiektywach manualnych? Co z przysłoną - czy przenosi automatykę? Jak realizowane jest przymknięcie? Czy pomiar światła TTL jest możliwy?

Będę wdzięczny za rzeczowe uwagi. Za "lamerskość" niektórych pytań przeraszam, ale przeszukałem całe forum bez rezultatu.

lenek
07-01-2006, 10:32
To co wiem może napiszę.
2. Użycie konwertera TC17 pociąga za sobą pogorszenie jakości. Widoczne jest to przy otwartej przysłonie. W momencie przymykania przysłony jest coraz lepiej. Przy f8 i mniej jest znakomicie.
3. Absolutnie nie ma szans na uszkodzenie. Ciężkie obiektywy są profesjonalne a i bagnety w profesjonalnych lustrzankach są odpowiednie. Nie wiem jak jest z D70 czy D50 ale z magnezowym D200 powinno być już OK (pomijając D1/D2)
4. Miałem Sigmę 70-200 HSM z konwerterem x1.4 Sigmy i powiem że nie da się porównać. Jakość zdjęć w z Nikona jest zdecydowanie lepsza. Konwertera Nikona nie założysz do Sigmy nie wiem jak w drugą stronę... Pewnie Sigma nie przenosi VR (przypuszczenie).

chrup
08-01-2006, 14:15
Telekonwertery Kenko, Soligor, Tamron, Vivitar (to ta sama optyka), które mają w oznaczeniu MC7 nie przenoszą AF-S i VR, dopiero seria Pro przenosi te funkcje. Jakość da się porównać, ale Nikon jest lepszy - tzn mniej "zmiękcza" , nie wiem jak z serią Pro tych konwerterów - mam Soligor 2x MC7 i Nikon TC17 E II- oba czasem używam, ale z kompletnie innymi szkłami, dlatego nie mam bezpośredniego porównania.

JK
08-01-2006, 15:56
Moim zdaniem, najlepiej jest dobierać telekonwerter do obiektywu zgodnie z tabelami kompatybilności poszczególnych producentów. Nie chodzi tu o krotność, ale o konstrukcję zarówno mechaniczną, jak też optyczną. W przypadku TC17EII i N70-200VR, obiektyw wchodzi dość głęboko w telekonwerter. Użycie niewłaściwego telekonwertera lub obiektywu może mechanicznie uszkodzić obiektyw. Jeśli chcesz łączyć produkty różnych producentów, trzeba to dobrze przemyśleć i sprawdzić. Tu masz linka do tabeli dla Nikkorów: http://www.pstryk.com.pl/misc/pstryk-Nikon-AF-comp.pdf

Przed zakupem telekonwertera pytałem w NP i twierdzili, że cała seria TCxxEII przenosi AF-S i VR. Ja wybrałem TC17EII, bo TC20EII daje już widoczne pogorszenie jakości. Moim zdaniem, dla zestawu D200 TC17EII 70-200 VR nawet dla pełnej dziury ( jest to wtedy f/4.8 ) trudno jest zobaczyć pogorszenie jakości aż do formatu 20x30. Na monitorze widać, że jest bardziej miękko. Dla mnie jest to akceptowalne.

A tu masz linka do kilku zdjęć z TC17EII: http://search.pbase.com/search?q=tc17eii&b=Search+Photos&c=sp