Close

Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Domyślnie KONWERTER TC-17EII i TC-20EII

Mam kilka pytań do Kolegów posiadających doświadczenie w kwestii konwerterów:

1. Nikon pisze że TC-17EII przenosi VR. Czy analogicznie TC-20EII? Nie ma na ten temat informacji na stronie Nikona

2. Czy zastosowanie konwertera pociąga za sobą pogorszenie jakości zdjęcia (nie mówiąc o przysłonie co jest oczywiste) - jak wygląda kwestia ostrości, rozdzielczości, bokeha? Może jakieś sample?

3. Czy konwerter z uwagi na swoją "mikrą posturę" nadaje się do bezpiecznego stosowania z cięższymi szkłami - czy czasem nie może spowodować awarii mechanicznej bagnetu?

4. Jak oceniacie (w porównaniu z wymienionymi konwerterami Nikona) zamienniki typu Sigma czy inne; czy i w jakim zakresie przenoszą one automatykę i VR?

5. Jak oceniacie konwerter TC-16B pozwalający (podobno) na "uruchomienie" AF w obiektywach manualnych? Co z przysłoną - czy przenosi automatykę? Jak realizowane jest przymknięcie? Czy pomiar światła TTL jest możliwy?

Będę wdzięczny za rzeczowe uwagi. Za "lamerskość" niektórych pytań przeraszam, ale przeszukałem całe forum bez rezultatu.
    Pozdrawiam - Grzegorz
    A co w torbie? D300 i trochę szpargałów

Domyślnie

To co wiem może napiszę.
    2. Użycie konwertera TC17 pociąga za sobą pogorszenie jakości. Widoczne jest to przy otwartej przysłonie. W momencie przymykania przysłony jest coraz lepiej. Przy f8 i mniej jest znakomicie.
    3. Absolutnie nie ma szans na uszkodzenie. Ciężkie obiektywy są profesjonalne a i bagnety w profesjonalnych lustrzankach są odpowiednie. Nie wiem jak jest z D70 czy D50 ale z magnezowym D200 powinno być już OK (pomijając D1/D2)
    4. Miałem Sigmę 70-200 HSM z konwerterem x1.4 Sigmy i powiem że nie da się porównać. Jakość zdjęć w z Nikona jest zdecydowanie lepsza. Konwertera Nikona nie założysz do Sigmy nie wiem jak w drugą stronę... Pewnie Sigma nie przenosi VR (przypuszczenie).
    Pzdr
    lenek

Domyślnie

Telekonwertery Kenko, Soligor, Tamron, Vivitar (to ta sama optyka), które mają w oznaczeniu MC7 nie przenoszą AF-S i VR, dopiero seria Pro przenosi te funkcje. Jakość da się porównać, ale Nikon jest lepszy - tzn mniej "zmiękcza" , nie wiem jak z serią Pro tych konwerterów - mam Soligor 2x MC7 i Nikon TC17 E II- oba czasem używam, ale z kompletnie innymi szkłami, dlatego nie mam bezpośredniego porównania.

Domyślnie

Moim zdaniem, najlepiej jest dobierać telekonwerter do obiektywu zgodnie z tabelami kompatybilności poszczególnych producentów. Nie chodzi tu o krotność, ale o konstrukcję zarówno mechaniczną, jak też optyczną. W przypadku TC17EII i N70-200VR, obiektyw wchodzi dość głęboko w telekonwerter. Użycie niewłaściwego telekonwertera lub obiektywu może mechanicznie uszkodzić obiektyw. Jeśli chcesz łączyć produkty różnych producentów, trzeba to dobrze przemyśleć i sprawdzić. Tu masz linka do tabeli dla Nikkorów: http://www.pstryk.com.pl/misc/pstryk-Nikon-AF-comp.pdf

Przed zakupem telekonwertera pytałem w NP i twierdzili, że cała seria TCxxEII przenosi AF-S i VR. Ja wybrałem TC17EII, bo TC20EII daje już widoczne pogorszenie jakości. Moim zdaniem, dla zestawu D200 TC17EII 70-200 VR nawet dla pełnej dziury ( jest to wtedy f/4.8 ) trudno jest zobaczyć pogorszenie jakości aż do formatu 20x30. Na monitorze widać, że jest bardziej miękko. Dla mnie jest to akceptowalne.

A tu masz linka do kilku zdjęć z TC17EII: http://search.pbase.com/search?q=tc1...ch+Photos&c=sp
    Jacek

Uprawnienia umieszczania postów