PDA

Zobacz pełną wersję : Pentax K10D

Yaro
24-10-2007, 00:56
Witam, Pentax K10D robi ponoć furorę na świecie, kto miał z tym "ustrojstwem" przyjemność....?:)
wszędzie ochy i achy........
może jakiś użytkownik się wypowie ....?
Pozdrówka Yaro

Fenek
24-10-2007, 21:30
Robi furorę, bowiem ten system jest cokolwiek bardziej rozpowszechniony poza Polską. U nas w zasadzie jeno C, N i za nimi Sony i Olek. K10D to super aparat (pod wieloma względami lepszy od podobnie pozycjonowanego D80) ale nie wchodzi się w system dla jednej puszki...

meliszipak
24-10-2007, 22:13
pokażcie mi fajne tele do tego Pentaxa?

wkrass
25-10-2007, 03:38
[quote]Pentax K10D robi ponoć furorę na świecie, kto miał z tym "ustrojstwem" przyjemność....?:)[quote]
Wejdz na Polskie forum Pentaxa http://pentax.org.pl/index.php , tam dowiesz sie wiele. Nie jestem w temacie, ale o BF czy FF i K10D jest tam niemalo.
Jak to mowia amerykany: trawa jest zawsze zielensza po drugiej stronie plotu, tak wiec radzilbym pozostanie przy D200 (o ile dobrze pamietam?).
Przynajmniej cos na ksztalt serwisu Nikona funkcjonuje w Polsce. W przypadku Pentaxa tak dobrze to zdaje sie nie ma.

Zbigniew
25-10-2007, 07:23
pokażcie mi fajne tele do tego Pentaxa?

FA* 80-200/2.8 ? No dobra, łatwiej będzie z Sigmą 70-200/2.8 ;)

PaSkal
25-10-2007, 11:30
Kupił go mój kolega. Ładny, duży wizjer, aparat cięższy ("solidniejszy") od D50, ale grip mi się nie podoba - ręce mam zwykłe, nie za duże, nie za małe.

Jeśli komuś zależy, mogę go poprosić o kilka RAWów

meliszipak
25-10-2007, 12:01
FA* 80-200/2.8 ? No dobra, łatwiej będzie z Sigmą 70-200/2.8 ;)

Proszę o wskazanie długiego, jasnego tele do przyrody, sportu itp, z silnikiem a nie na śrubokręt.

powodzenia

Trzymałem K10 i z solidnym trzymaniem jak z mydelniczką, ciągle się wyślizguje.
Owszem jest w niej też parę fajności: uszczelki, wizjer, is, światło z manualami na srebrną folię.

PaSkal
25-10-2007, 12:40
Nie powiedziałem, że trzyma się solidnie, tylko że korpus solidny, ciężki.
W ręku trzyma się go tak sobie.

Robert S.
25-10-2007, 20:43
Właśnie co do wagi, to byłem zaskoczony, że on taki ciężki. A trzyma się nie za wygodnie, strasznie ciągnie na lewą stronę.

marusek
26-10-2007, 00:29
Mialem mozliwosc 2 dni popstrykac Kadyszka na pewnym sympozjum.
Body udane (choc ciezko mi szla guzikologia - pewnych funkcji do konca nie rozgryzlem).
Ciezar, uchwyt, grip - bardzo dobrze mi lezaly. Po S3 ciezar nie robi wrazenia.
Duzy wizjer, ubogo informacji pod nim.
Wolny AF (szkla mialem kitowe do dyspozycji)
Slaby AWB
A juz za zadne skarby nie moglem sie dogadac ze swiatlem blyskowym (mialem jakas lampe pentaxa - nie pamietam numeru; nie znam systemu)
Duze szumy
Robilem niestety tylko jpgi, wiec pewnie nie wyczerpalem jego mozliwosci. Udalo mi sie zrobic jednak kilka urokliwych zdjec.
Podsumowujac... Body jest b. udane.
Gorzej ze zdjeciami - trzeba by praktyki. Pewnie po tygodniu uzytkowania zaprzyjaznilbym sie z nim.

Jacek S
26-10-2007, 11:04
Kolega robi całkiem fajne zdjęcia tym aparatem. Miałem okazję go pomacać i mi pasował. Zdjęcia plenerowe są ostre i przyjemnie się je ogląda, nie wiem jak jest ze światłem błyskowym, ale wiadomo, że Pentax nigdy nie był w tym mistrzem, a do Nikona to mu bardzo daleko, ale dla amatora może wystarczyć. Puszka plasuje się gdzieś pomiędzy D80 a D200 i ma kilka ciekawych zalet, których Nikoniarze mogą pozazdrościć. Po pierwsze stabilizacja obrazu w body, która jest wielką zaletą, nie potrzeba drogich obiektywów VR, żeby można było korzystać z zalet stabilizacji wystarczy nawet stary obiektyw manualny od pentax, czy nawet jakiś M42 przez przejściówkę. Drugą ważną zaletą jest pełna współpraca z każdym szkłem, które tylko uda się podpiąć (potwierdzenie ostrości i pomiar światła). Nikon daje to tylko od D200 w górę a i tak pozostaje problem z podpinaniem niektórych starszych szkieł Nikkora, czy szkieł na M42. Dla niektórych to bez znaczenia, ale dla niektórych amatorów pasjonatów to bardzo ważne, w uważa się, że Pentax ma największą zgodność systemową wstecz ze wszystkich producentów aparatów. Zresztą podobnie jak w K10D, jest też w tańszych modelach K100D, a to już kategoria cenowa w okolicach D50/D40. Pozytywne opinie o K10D dotyczą też uszczelnienia korpusu, które jest ponoć nawet lepsze niż D200. Ciekawą funkcją jest też tryb preselekcji czasu i przesłony, czyli taki jakby manual, użytkownik zadaje czas i przesłonę, a aparat dobiera do tego ekwiwalent czułości (ISO). Nie wiem jak to się sprawdza w praktyce.
Aparat wypadł całkiem dobrze w teście w fotopolis, a cena jest atrakcyjna, chyba nawet poniżej D80.

Wadą jest na pewno mniejsza popularność systemu, gorsza współpraca z lampami błyskowymi i może trochę gorsza szybkość robienia zdjęć i ich zapisu, ale to dla przeciętnego amatora może okazać się bez znaczenia.

Ogólnie, to zależy na czym komu zależy. Uważam, że K10D to świetna propozycja dla amatora zapaleńca z ograniczonym budżetem, który jeszcze nie zaczął żadnego systemu.

Co do optyki, to chyba się nie pomylę jeśli powiem, że oczywiście oprócz oryginalnych obiektywów Pentax (zresztą całkiem przyzwoitej jakośći) Sigma robi wszystkie swoje obiektywy także w wersji na Pentaxa, w tym też te z wyższej półki. Poza tym na allegro można dostać dużo optyki do pentaxa, w tym dużo jest starszych manualnych stałek, takich jak legendarne "takumary", za śmieszne pieniądze, właśnie dlatego, że system "jest niepopularny".
Dodatkowo można łatwo zapinać obiektywy na M42, przejściówka nie wymaga soczewki, aby uzyskać nieskończoność, a aparat daje nam przy tym pełen pomiar światła, potwierdzenie ostrości i jeszcze stabilizację matrycy. Tego Nikoniarze mogą pozazdrościć.

Nie zamieniłbym swojego Nikona na Pentaxa, ale uważam, że to bardzo niedoceniany system.

Yaro
26-10-2007, 21:47
Tak Jacku, również uważam że system Pentaxa jest niedoceniany a godny uwagi, szczególnie niedoceniany w PL. Obcowałem krótko z k10D zrobiłem kilka sampli byłem pozytywnie zaskoczony. Nie zmieniam systemu, to taka wrodzona ciekawość. Myślę że k10D z ob ob. 16-45 f4,0 ma dobry stosunek jakości do ceny.
Dziękuję wszystkim za wypowiedzi i czekam na następne.
Yaro

Smurf
26-10-2007, 22:49
Nie zmieniam systemu, to taka wrodzona ciekawość.
Tak na marginesie - jakiego używasz systemu ? Ostatnio chyba był Canon...

Yaro
26-10-2007, 23:15
Canon 5D i 30D , jestem bardzoooo ciekawy D3 i D300 ...................:)) może będzie powrót do korzeni......
Pozdrawiam

superkomornik
07-11-2007, 13:21
Sam przeszedłem z Pentaxa do Nikona i uważam, że jest to naprawdę bardzo interesujący system :)
W Polsce jest problem z dystrybucją szkieł, gdyż firma Apollo niezbyt sobie radzi jako oficjalny dystrybutor. Ceny też przez to nie są zbyt ciekawe. Np. brakuje taniego 50mm (FA 50/1.7), które w USA kosztuje jakieś 150$.
Ja co prawda mialem najuboższy korpus Pentaxa- *ist DL2, w którym nie było jeszcze stabilizacji i który ma najmniejszy wizjer z korpusów P. Jednak najmniejszy wizjer jest chyba nawet większy niż ten w D80 :) Do tego pomiar światła i pot. ostrości, ze WSZYSTKIM co zdołamy podpiąc do korpusu (nawet słoik po majonezie- ale trzeba dobrze go wymyć ;) ).
Jest to ogromna zaleta. Spora część mojej szklarni była właśnie manualna.
Niektóre szkła mają styki elektryczne, więc manualna praca z nimi sprowadza się tylko do ustawiania ostrości (działają tryby P, A, S). Jeśli do tego zakupimy matówke z klinami to nic więcej nie jest nam potrzebne do szczescia :)

Co do samej optyki. Trafił mi się jeden kiepski obiektyw Pentaxa- SMC-M 40-80/2.8-4.0. Kiepski, tzn mydlany na pełnej dziurze. Każde inne szkło Pentaxa było świetne. Można podawać wiele przykładów- SMC-M 135/3.5, niemalże wszystkie 50mm- SMC-M 50/1.7, FA 50/1.7, SMC-M 50/2.0. Jedynie SMC-A 50/2.0 było miękkie na pełnej dziurze.
Nowe szkła też są dobre- np 16-45/4.0 jets niezłą żyleta, nawet kit 18-55/3.5-5.6 ma kontrast nie do pobicia :)

Problem jest faktycznie z lampami. Wybór sprowadza się do 3 lamp Pentaxa i dwóch Sigmy. I to tyle. Niby Metz teraz coś robi do P, ale nie wiem dokładnie.

Pozdrawiam :)

Jacek S
07-11-2007, 16:42
Właśnie to miałem na myśli.

tidus
07-11-2007, 19:24
Witam,
ja uzytkuje Kadyszke. hmmm po 3 miesiacach stwierdzam ze jedyna rzecz jakiej mi brakuje to szybki Af w ciemnosci, pod kazdym innym wzgledem Pentax jest rowny konkurencji....a moze czasem i lepszy. Lubie Nikony ale D 80 bylo za drogie dla mnie. Kadyche kupilem w anglii za 2500 zl, mialem baterie oryg. za funta w komplecie.wiec grosze. co cieszy pojawily sie szkla w polsce. lapmy tez sie pojawiaja. Moze czasem zaluje moze nie...
teraz forum NKP stalo sie glownie miejscem fotograficznym nie sprzetowym jak bylo przed zakupem lustrzanki, a to mnie bardzo cieszy.
Pozdrawiam

arturkrz
08-11-2007, 14:13
Mój kolega, który użytkuje K10 napisał:
"A ja tam jestem bardzo zadowolony :)
Faktycznie czasem lampa błyskowa w PTTLu głupieje i niedoświetla (jak jakaś szklanka lub coś jasnego jest na pierwszym planie)
Poza tym nieczego mi nie brakuje... może dlatego że nigdy nie miałem szykiego i cichego AF :)"
W piątek pożyczę mu swój aparat... może zmieni zdanie ;-)