Zobacz pełną wersję : D50 a Olek E-500
Witam wszystkich forumowiczów bardzo serdecznie.
Już niedługo stanę się mam nadzieję szczęśliwym posiadaczem D50. Wybór był bardzo ciężki, ponieważ cały czas wachałem się między Nikonem D50, a Olympusem E-500. W sumie się jeszcze wacham ale mam po prostu dość i pozostanę przy tym co mi pierwsze się spodobało czyli D50. Mam nadzieję, że dokonałem dobrego wyboru. Niby szkiełka kitowe w Olku są lepsze niż w D50 i Olek ma więcej możliwości ustawień itp, posiada też system oczyszczania matrycy ultradźwięków. Ja jednak wybrałem Nikona , jakoś przeglądane zdjęcia na sieci bardziej mi przypadłu do gustu zrobione D50-tką.
Co sądzicie o tym wyborze (w miarę obiektywnie poproszę)?
P.S. Będzie to moja pierwsza przygoda z cyfrowymi lustrzankami. Z aparatów cyfrowych posiadałem trzy lata Canona G3.
Pozdrawiam
Kundzior
03-01-2006, 22:56
Gwarantuje ze bedfziesz zaqskoczony i oczarowany D50`tką. popatrz na jeszcze jeden aspekt, do nikona jest więcej obiektywów w normalnych cenach.
filtr ultradziwkowy jest fajny
d 50 tez jest fajne, rzeczywiscie wybor szkiel jest wiekszy
jednak najwazniejsze jest nie to ktory aparat jest fajniejszy czy nawet lepszy, ale ktory ty chcesz miec.
przeciez bedzisz nim robil zdjecia, a robota czyms co ci mniej lezy zawsze jest bez sensu.
moim zdaniem lepiej przy takich wyborach stac sie na chwile baba. dziewczyny biora to co im wpoadnie w oko. ty tez wez co uwazasz za lepsze i bez wzgledu co to bedzie, raczej bedziesz zadowolony.
Kundzior
03-01-2006, 23:55
Kobiety mają tak ze kupują to co im wpadnie w oko, przychodzą do domu i już im sie nie podoba :mrgreen: Sorry za OT :)
myślę że to dobry wybór. kitowe szkła w olku są lepsze, ale i tak pewnie szybko dokupisz jakieś do d50tki i będzie git :) Pozdrawiam i życzę owocnego focenia.
Biorąc aspekt "kobiecy" pod uwagę to bardziej mi się podoba Nikon, tak więc przesądzone, biorę go :)
P.S. Doradźcie jeszcze jakieś bardzo dobre "sztandarowe" pozycje książkowe o fotografowaniu. Kupiłem wcześniej jakieś książki o fotografii cyfrowej i jednym słowem są one do niczego. Lanie wody, żadnych konkretów, po prostu stracone pieniądze.
Pozdrawiam
Nie kupuj podrecznikow do fotografii cyfrowej, a do fotografii. Tak bedzie lepiej. Rzuc okiem w archiwum, byly tematy walkowane juz tutaj ;)
kup se szkole fotografowania nationala albo poszukaj feiningera nauka o fotografii na allegro. przeszukaj archiwum, bylo dosc ostro - wiem bo sam sie klocilem:-)
Boomerang
04-01-2006, 16:37
Mam porównanie. Sam posiadam D70, kumpel E-500. Wybrałbym D50.
Matryca w E-500 większa ale dla mnie to tylko zżeracz karty. Nie jestem zadowolony z jakości zdjęć i szybkości działania E-500. Przelicznik x2 skutecznie zmniejsza kąt widzenia.
Weź Nikona.
Zadaj to samo pytanie na forum Olympusa :mrgreen:
Smurf: zadałem to samo pytanie na forum Olympusa i przeglądałem inne tematy. Mówią: bierz E-500 :twisted:
Zgadnij gdzie napiszą że lepiej kupic Minoltę 5D , a gdzie jeszcze EOS'a 350? :lol:
Miałem ten sam problem. I wybrałem ... ;) Zadecydowała różnica 100 zł w cenie zestawu. Ale nie żałuję.
Literatura - Zestaw Szkoły Fotografowania NG (najlepiej pogadaj z kims kto ma kartę NG i duże zniżki) i "Fotografia cyfrowa" z Biblioteczki Komputer Świata ;) za 12 zł :)
pozdrawiam w Nowym Roku
marcelis
06-01-2006, 23:12
Mam D50 od 3 miesięcy - super sprzęt. a co do książki to powaga najlepsza z możliwych to nauka fotografowania NG (poza wiadomościami teoretycznymi jest dużo ćwiczeń i możliwości robienia tych samych ujęć w inny sposób - np. inne ustawienia ekspozycji) - zdecydowanie polecam.
A co do Olka to ja osobiście jestem zrażony modelem 730UZ - aparat służbowy wykorzystywany przeze mnie do archiwizajcji zdjęciowej napowietrznej sici elektrycznej - do tego się nadaje bo Ci słupy napewno nie uciekną)
nikonfan
07-01-2006, 04:04
do elrond:
Chłopie, miejże jaja, kuo Nikona, to jedyny sluszny wybór. :lol:
Mam porównanie. Sam posiadam D70, kumpel E-500. Wybrałbym D50.
Matryca w E-500 większa ale dla mnie to tylko zżeracz karty. Nie jestem zadowolony z jakości zdjęć i szybkości działania E-500. Przelicznik x2 skutecznie zmniejsza kąt widzenia.
Weź Nikona.
Przytaczasz złe argumenty - matryca w E-500 nie jest wieksza niz w D70, wręcz przeciwnie jest mniejsza - ma tylko wiekszą rozdzielczość, a to nie to samo.
W serii E (4/3) Olympusa nie ma przelicznika x2 - system ten ma swoje obiektywy.
Dedykowane do systemu 4/3 obiektywy maja krotsze ogniskowe i w żaden sposob nie zmniejszają kąta widzenia - to inny system tak jak w analogu format 135 i 120.
robertode
08-01-2006, 01:01
Boomerang napisał "Matryca w E-500 większa" Uhhhh what`s Up
meliszipak
08-01-2006, 18:35
elrond, masz problem :wink:
Olympus to naprawdę niezły wypas, matryca z wibratorkiem i bardzo dobre i jasne szkła "kitowe".
Ale D50 jest świetny i wydaje sie bardziej perspektywiczny.
Jeżeli nie planujesz rozwijać systemu przez najbliższe kilka lat i dokupować obiektywy,bierz Olympusa z dwoma kitami.
Dzięki wszystkim, ja już się zdecydowałem. Wybór padł na Nikona D50, zamówiony i za kilka dni powinien do mnie dotrzeć.
Pozdrawiam
robertode
08-01-2006, 19:56
elrond
jednak mądry chłop jesteś gratulacje !!!!!!!!!!!!!!!!!1
pozdrawiam
robert
Niby szkiełka kitowe w Olku są lepsze niż w D50 i Olek ma więcej możliwości ustawień itp, posiada też system oczyszczania matrycy ultradźwięków
Gwarantuje ze bedfziesz zaqskoczony i oczarowany D50`tką. popatrz na jeszcze jeden aspekt, do nikona jest więcej obiektywów w normalnych cenach.
jedno pytanie: a bedziesz kozystal z tej szerokiej gamy obiektywow?????
pewnie skonczy sie na kicie i 70-300G.....ew. 50, tak jak robi wiekszosc
olympus daje swietne obiektywy w kicie, a 14-54 to jest czysta poezja...
poza tym opcja czyszczenia matrycy jest swietna, sprawdza sie szczegolnie w podrozy.
No i w końcu JEST !!! Mam Nikosia już w domku, pierwsze wrażenia to czysta poezja :-)
A ten cudowny odgłos migawki jest po prostu piękny.
Pozdrawiam jako szczęśliwy posiadacz D50 :D
No i w końcu JEST !!! Mam Nikosia już w domku, pierwsze wrażenia to czysta poezja :-)
A ten cudowny odgłos migawki jest po prostu piękny.
Pozdrawiam jako szczęśliwy posiadacz D50 :D
I to jest najistotniejsze - Twoje zadowolenie. :lol:
Też mam taki problem D50 czy E-500, ale znaczną przewagę ma oczywiście Nikon.
Ale drugim problemem jest brak funduszy, i raczej nie zdąrze do końca promocji "weź 400zł".
A ja, pewnie jak sporo osób, zarwałem kilka nocy na surfowaniu po Internecie i szukaniu opinii na temat niektórych cyfrowych lustr... kilka razy byłem też w sklepach fotograficznych i bawiłem się tymi najpopularniejszymi cyberlustrami jak: D50, 350D i E-500. Przez pare dni cierpiałem na bezsenność bo nie mogłem się zdecydować który wybrac :/
Ostatecznie wybór padł na Nikona D50 :D - ale mimo to i tak nie mogę spać bo zamówiłem go w sklepie agito.pl i jeszcze czekam na przesyłkę ;(
no i ja się jeszcze załapię na "Weź 400zł" :P
P.S.
Mam nadzieję, że to dobry wybór ale chyba nie zapytam na tym forum bo odpowiedź jest chyba jasna :) Pozdrawiam !
To jest NAJLEPSZY wybór :)