PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Ridgefield jesienią

swiatlo
17-10-2007, 09:11
Ciekawa jest historia tego zdjęcia. Jechałem samochodem z 14-letnim synem i on się bawił moim Nikonem. W pewnym momencie spytał się jak się robi zdjęcia, więc w dowolnym miejscu się zatrzymałem, w ramach demostracji wycelowałem aparat na bagna które akurat były przy drodzie i nacisnąłem spust.
Potem on już sam się bawił pstrykaniem w czasie jazdy.
Jak w domu przeglądałem zdjęcia to kiedy już byłem gotowy do skasowania zdjęć w ramach owej demonstracji, zdumiony zobaczyłem że to przypadkowe zdjęcie może być nawet całkiem całkiem.
Zacząłem się więc bawić standardową obróbką i wyszedł mi ten szyszkinowski obrazek.

http://www.themarts.com/galeria/Ridgefield_0074_900a.jpg

Danel
17-10-2007, 09:20
Witaj,
jeżeli pozwolisz to wrzucę to zdjecie na pulpit mojego komputera:))
Jest super.

Pozdrawiam, Danel

lechupe
17-10-2007, 09:58
... więc w dowolnym miejscu się zatrzymałem, w ramach demostracji wycelowałem aparat na bagna które akurat były przy drodzie i nacisnąłem spust.
...

No wiec, jezeli ktos mi teraz powie, ze aby zrobic dobrą fotografię (krajobrazu) należy:
- odwiedzać dane miejsce o róznych porach dnia , nocy i roku,
- poszukac optymalnego punktu na zdjęcie, wybrać kadr, spróbować z wieloma innymi ujeciami z wysoka, niska, lewa prawa...
- stosować różne obiektywy i ogniskowe, rózne ekspozycje, czasy, przesłony, pomiary światła, bracketing...
- spedzic min 2 tygodnie korygując poziomy, krzywe, mieszając kanałami na wartwach w co najmniej 4 róznych programach do obróbki...

...to chyba nie wiem co mu zrobię...:-D

Czornyj
17-10-2007, 10:12
Śliczny ten deseń na wodzie, szkoda że nie ma więcej. Gradiencik na niebie lekko je przybrudził i nieco zgasił barwę liści na czubkach drzew. Tak czy owak piękne, choć chciałoby się więcej dołu...

remek
17-10-2007, 11:19
Cześć,
Świetne zdjęcie ale aż się prosi by było jeszcze szerzej potraktowane. Po prostu tak mnie zżera ciekawość co było jeszcze po prawej i lewej stronie :) Jak zwykle na wysokim poziomie obróbka. U Ciebie można liczyć pojedyncze liście!

Pozdrawiam
Remek

Akknumi
17-10-2007, 13:12
No wiec, jezeli ktos mi teraz powie, ze aby zrobic dobrą fotografię (krajobrazu) należy:
- odwiedzać dane miejsce o róznych porach dnia , nocy i roku,
- poszukac optymalnego punktu na zdjęcie, wybrać kadr, spróbować z wieloma innymi ujeciami z wysoka, niska, lewa prawa...
- stosować różne obiektywy i ogniskowe, rózne ekspozycje, czasy, przesłony, pomiary światła, bracketing...
- spedzic min 2 tygodnie korygując poziomy, krzywe, mieszając kanałami na wartwach w co najmniej 4 róznych programach do obróbki...

...to chyba nie wiem co mu zrobię...:-D

Pozwolisz, ze sie przylacze :)
Caly wysilek jaki czlowiek wklada w eksploracje miejsca potencjalnych ciekawych strzalow przy takim zdjeciu jak Swiatla mozna o kant d... rozbic...

Onsajt
17-10-2007, 16:34
Pomijam efekt koncowy (kazdy widzi jaki jest) w stosunku do "przypadkowosci wykonania ujecia"...ja to bym chial kiedys zobaczyc jak uzyskujesz takie kolory, a zwlaszcza szczegolowosc...mi jak byc moze zauwazyles wychodza same "depresyjne foty" ale nie bede sie poddawal:)....poki co czytam,czytam i ogladam...hmm i nie ma tu niestety prostych jednoznacznych receptur
Pozdrawiam

david555
17-10-2007, 17:22
...Gradiencik na niebie lekko je przybrudził i nieco zgasił barwę liści na czubkach drzew.

Za Czornyjem, w tym fragmencie Jego wypowiedzi. Tak patrzę na to zdjęcie i jeszcze może troszkę dodałbym kontrastu, ale musisz sam wypróbować.

Guancho
17-10-2007, 17:36
Światło. Samo zdjęcie jest ok. Kadr jest ładny... kolory również. Co tu dużo prawić.
Jednak w tej obróbce ostatnimi czasy mz. troche za daleko idziesz. Światełko na drzewach i odbicie w wodzie wydobyte jest perfekcyjnie. Natomiast zgaszone niebo i jego odbicie w centralnej części bagienka są tak stłumione, że mi to śmierdzi tanią HDR'owatością, nazywajcie sobie to wszyscy jak chcecie. Podobne wrażenie mam co do twojego zdjęcia konkursowego, ale to już wcześniej gdzieś pisałem.
Każdy jednak robi to co lubi...
Maciek.

swiatlo
17-10-2007, 18:03
Guancho,
Co hdr'owatości, to różnie to bywa. Nieznane są mi produkty jak Photomatix, jeżeli coś wygląda jak hdr, to jest wynik działania manualnego na poszczególne elementy kadru w celu wydobycia tego czy tamtego.
Na tamtym zdjęciu konkursowym różnica pomiędzy niebem a ziemią była 3 EV. Gdybym nic nie robił, a starał się aby to wyglądało "naturalnie", to zdjęcie byłoby do kosza. Albo białe wyprane niebo, albo czarna jak smoła ziemia.
Tak więc zrobiłem osobną ekspozycję na niebo, osobną na ziemię, nałożyłem warstwy, ręcznie pomaskowałem, i zrobione. Ot cały hdr.

W tym przypadku jest to po prostu jedna ekspozycja, nieplanowana, wręcz przypadkowa, zrobiona w samo południe.
Naturalnie i bez obróbki wyglądała też dość dobrze, jednak mi nigdy nie chodziło o "naturalność". W ogóle co to jest "naturalność"? Wychowałem się na Constablu, Szyszkinie i Chełmońskim. Dzieciństwo spędziłem na wsi gdzie na ścianach wisiały obrazy wiejskich artystów z chałupami, ulami, snopkami i furmankami. Malarstwo pejzażowe towarzyszyło mi przez całą młodość. To kochałem i uwielbiałem. I czasami staram się to naśladować.

Czasami, sporo moich zdjęć jest jednak innych, zresztą te właśnie inne jak na przykład to:
http://www.pbase.com/pulkownik_swiatlo/image/73443934/original
uważam za najbardziej udane.
Jednak takich zdjęć nie da się zrobić na zamówienie. To się po prostu zdarza. To nie ty je znajdujesz, tylko one znajdują ciebie i ty nie masz na to wpływu. Masz tylko nadzieję że kiedyś zdarzy się ponownie, ale to tylko nadzieja.
Co do obróbki o której mówisz, to jak powiedziałem, celowo wyjeżdżam w kosmos. Bo czemu nie? Owa "tania" hdr-owatość jest zrobiona poprzez agresywne ściągnięcie krzywej w dół na obrazku gdzie maską jest kanał niebieski. Żadna tajemnica, spróbuj to samo. Daje dobre efekty. Zresztą sam do tego doszedłem, więc jest to niejako mój własny wynalazek. Nikogo nie kopiowałem.
A poza tym lubię soczyste malarstwo, ono mnie inspiruje. Może kiedyś dokonam ewolucji w innym kierunku, ale na razie to jestem tam gdzie jestem.
Pozdrawiam,
Czarek

jm
17-10-2007, 23:51
Miejsce urokliwe, fota bardzo dobra.
Ale my tutaj jesteśmy mocno spanoszeni;) więc sobie pomarudzę....
niebo jakoś blado wyszło w porównaniu z tym barwnym festiwalem na dole, gdyby przyciemnić nieco i nadać barwę wpadającą lekko w stalowy odcień....choć pewnie w tym momencie tworzę już własny obrazek zupełnie inny od tego który Ty pokazałeś...;)

Marek-frotka
18-10-2007, 00:00
Dla mnie bomba. Biorąc pod uwagę ,że zdjęcie można by rzec instruktarzowe , to nic dodać nic ująć. Ładnie oddaje kolory jesieni.

elmo
18-10-2007, 07:06
bomba... bardzo się podoba...

harb
18-10-2007, 08:23
bardzo mi sie podoba ,ujmuje spokojem wrecz sielankowoscia ,ma sie wrazenie ze to oplotki jakiejs wioski -ot gdzies zaraz za chalupa,duzo koloru przypomina niektore obrazy pejzazystow

Jessus
18-10-2007, 13:31
fantastyczne, dosłownie.

Guancho
18-10-2007, 17:27
Big Mountain Ski Resort i ta cała seria z zimowymi choinkami jest rzeczywiście świetna. W swoim PF masz jeszecze kilka innych perełek na prawdę wybintnych... kadrowo i technicznie (columbia gorge, te pola tulipanów są świetne na tle tego atramentowego nieba). Za to Cię cenię. Perfekcja kadru i techniczny pietyzm.

Pisząc o HDR'owatości nie mam na myśli czegoś przypominającego efekt pracy Photomatixowego algorytmu, ale pewne detale w tonalności zdjęcia.

Zazwyczaj tymi detalami są nienaturalnie wyciągnięte cienie, które nie dość, że tracą swoją cienistość, nabierają albo brzydkiego zaniebieszczenia, albo tworzy się tam totalna miazga kolorystyczna: bure zielenie, żółcie idące w sraczkowaty brąz, stłumione błękity. Wiąże się z tym także spadek na jakości, szczególnie przy gorszych matrycach, co jeszcze bardziej demaskuje problemy kolorystyczne.

Dla przykładu kilka moich, niedoskonałych prac, które kiedyś tam w przeszłości popełniłem:

http://www.obiektywni.pl/galeria/fotografia-213843.php - tu chodzi mi szczególnie o trawę na dole. Troszke spartoliłem tu cienie. Widać to mimo niewielkiej rozdzielczości pliku. To również nie jest hdr, bardziej coś na kształt dri z jednego rawa, z zabawą na maskach i z krzywymi.

http://www.obiektywni.pl/galeria/fotografia-142020.php - to już obraz prosto z photomatixa, z przed roku, kiedy w PS'ie jeszcze byłem mocnym laikiem. Zwróćcie uwagę na stłumienie bieli... szczególnie widoczne na białych strzałkach na znakach.

http://www.obiektywni.pl/galeria/fotografia-140305.php - tego nie muszę komentować... młody, głupi byłem :D

http://www.obiektywni.pl/galeria/fotografia-167536.php - tu także. Abstrahując już od przepału na niebie zielenie są stłumione, cienie nie mają swej głębi...

HDR'owatość może się też objawiać innymi ułomnościami... halo, jaśniejsze obwódki etc. Ale to już bardziej niedoróbki techniczne, u Ciebie Światło z resztą nieobecne.

Reasumując. Mówiąc o HDR'owatości nie chodzi mi efekt widoczny na pliku przemielonym przez Photomatixa, choć taki może służyć za pewien punkt odniesienia, ale chodzi mi o pewne cechy obrazu. I nie ważne czy wyjdą one po korekcie krzywych czy po innych cudach.

No i to mi się generalnie nie podoba na tych twoich dwóch ostatnich zdjęciach publikowanych. Trillum Lake jest na prawdę ok. Tam ta soczystość połączona była z uderzającą czystością... nie mogę znaleźć synonimu w polszczyźnie, ale w języku McDonalda najbardziej pasuje mi tu określenie 'pure'... raczej w sensie pierwotnej, dziewiczej czystości natury, niż czystości in general.

W sumie myślę że tu może być istota tej Naszej różnicy zdań. Ja, może i niezbyt udolnie dąże do tego 'pure'. Ty dążysz do soczystości krajobrazu. Nie mam nic przeciwko... czasami jednak moim zdaniem łatwo jest przesadzić. Ridgefield Sunset jest imho lekko przedobrzone. Krzywe są nieco za mocno podciągnięte... światełko wydobyłeś ładnie, ale mi brakuje właśnie takiej czystości... jeśli miałbym się odnieść to czystości charakterystycznej po części dla analogowego slajdu.

Pozdrawiam. Maciek.

swiatlo
18-10-2007, 17:43
Ja, może i niezbyt udolnie dąże do tego 'pure'. Ty dążysz do soczystości krajobrazu.

No bo są zdjęcia które się trafiają może kilka razy na rok, które nie wymagają już prawie nic. Czyste perły. To są te zdjęcie które same ciebie znajdują.
Na codzień jednak się robi zdjęcia które trzeba dopieprzyć, dosolić. To są te które robisz wtedy jak mówisz sobie: no trzeba iść w plener bo już dawno zrobiłem dobrego zdjęcia. No i idziesz, coś tam znajdujesz, nie jest to złe, a jak się jeszcze popieprzy i posoli to już jest naprawdę niezłe. Ale to nie są czyste perły.
No rzeczywiście można przedobrzyć, ale problem jest taki że jak z kolei niedopieprzysz i niedosolisz, to są one nijakie. No taka ich natura...
No takie życie fotografa...

Guancho
18-10-2007, 21:37
ale problem jest taki że jak z kolei niedopieprzysz i niedosolisz, to są one nijakie.

No i tu znów wkraczamy na temat ingerencji obróbki w zdjęcie.

Ja jestem zdania, że przyprawiać to i owszem, ale ta przyprawa ma wydobyć smak potrawy, a nie nadawać go sama przez się.
A więc... solić, pieprzyć, byle nie spieprzyć...

najt
18-10-2007, 23:58
Światło, gratuluje fotki. A może twój syn zrobił to zdjecie? tylko się tak tłumaczysz :)
co do zdjecia to takie zaczarowane bagna :)

jchyra
19-10-2007, 09:48
Wszystko co dobre na tym zdjęciu, dzieje się od połowy wysokości w dół. Swiatlo, nie gniewaj się, ale kompozycyjnie to jest chyba najgorsze Twoje foto na tym forum. Zrób z tego wąską panoramę z śladową ilością nieba bo szkoda tych kolorów i odbić w wodzie.

swiatlo
19-10-2007, 09:52
Wszystko co dobre na tym zdjęciu, dzieje się od połowy wysokości w dół. Swiatlo, nie gniewaj się, ale kompozycyjnie to jest chyba najgorsze Twoje foto na tym forum.

Jarosławie, gdzie ja bym się na Ciebie gniewał..? :)

A poza tym to chyba jednak robiłem gorsze... :) Pamiętam, mogę dać przykłady...

jchyra
19-10-2007, 10:58
Muszę oddać Ci choć mały ukłon. Ja bardzo rzadko czytam komentarze pod zdjęciem. Od zrazu daję Szybką Odpowiedz, albo nie daję. Teraz z szacunku nie tylko do autora (choć to jego nick mną powodował) także z szacunku do userów, przeczytałem cały wątek i muszę oddać Ci mały ukłon. Zauważ, że mały :-) ale ukłon: Rewelacyjna obróbka, zaimponowałeś mi obróbką. No i teraz wiem, że jesteś w czepku urodzony z przypadku zrobić zdjęcie... no poprawne :-) - nieźle.

Rafał_Sz
19-10-2007, 17:29
Bardzo mi sie podoba. Bardzo.