Zobacz pełną wersję : Problem z d80
przemek1234
14-10-2007, 00:53
Witam..jestem nowy na forum i od razu mam maly problem z d80. Od niedawna zauważyłem,że dość często zdarza się,że kiedy chce zrobić zdjęcie a autofocusem,aparat ustawia ostrość,ale nie robi zdjęcia po dociśnięciu spustu migawki. Czasami zrobi je po dluższym go przytrzymaniu a czasami wcale. Co może być tego powodem? Czy to jakas usterka? dziękuję i pozdrawiam
sprocket
14-10-2007, 01:12
Znam ten bol, mialem go z D50 i Nikkorem 18-200VR - nie napisales z jakim obiektywem masz te obiawy.
Dokladnie to nie wiem czego jest to przyczyna dodam tylko ze w D200 juz nie wystepuje z moim VR-em.
Witam..jestem nowy na forum i od razu mam maly problem z d80. Od niedawna zauważyłem,że dość często zdarza się,że kiedy chce zrobić zdjęcie a autofocusem,aparat ustawia ostrość,ale nie robi zdjęcia po dociśnięciu spustu migawki. Czasami zrobi je po dluższym go przytrzymaniu a czasami wcale. Co może być tego powodem? Czy to jakas usterka? dziękuję i pozdrawiam
robisz w trybie auto i aparat nie pozwala ci pstrykną bo jesteś za szybki ?
Włącz AC będzie lepiej :)
No i przeczytaj instrukcje jak mi kazano :)
A najlepiej gdybyś się nauczył robic foty w trybie manulanym, jakk się nauczysz to zobaczysz za co tyle kasy wywaliłeś
kronos28
14-10-2007, 01:15
robisz fotki na AF-S - jak ci nie wyostrzy (aparat nie potwierdzi złapania ostrości piknięciem albo wskaźnikiem w wizjerze) to ci zdjęcia nie strzeli. Instrukcja prawdę ci powie...
przemek1234
14-10-2007, 01:18
robisz fotki na AF-S - jak ci nie wyostrzy (aparat nie potwierdzi złapania ostrości piknięciem albo wskaźnikiem w wizjerze) to ci zdjęcia nie strzeli. Instrukcja prawdę ci powie...
no wiem i wlasnie w tym problem,bo wg wskaznika w wizjerze to aparat zlapal ostrosc..
no wiem i wlasnie w tym problem,bo wg wskaznika w wizjerze to aparat zlapal ostrosc..
niedoskonałośc sprzętu wzgledem użytkownika.Nie ma lekkkkko.
Z tego co zauważyłem po trzecch miesiącach praktyki to ty musisz korygowac aparat a nie on ciebie
cudów ni ma :))
sprocket
14-10-2007, 03:53
szloser - jesli tak twierdzisz to czym to wytlumaczysz - ostrosc zlapana kropka sie swieci pykniecie bylo i cisza, zaden z was nie dal sensownej odpowiedzi bo nie wiecie oco chodzi dokladnie, kiedys spytalem sie o to samo i ktos mi odpowiedzial nie pamietam kto ze tak poprostu z D50 jest.
Niestety też to zauważyłem w moim D80 wkurza mnie to niemiłosiernie
bo zdarza się to przeważnie gdy robię dużo fotek w jednym ciągu,
najpierw myślałem że mi się zdaje, ale teraz widzę że coś jest na rzeczy
ostrość ustawiona, kropa potwierdzenia świeci jak hot piksel, spust cisnę że mało soku nie puści
a migawki nie wyzwala, muszę puścić wyostrzyć jeszcze raz, czasem jeszcze raz i dopiero fotkę zrobi.
flyski"zdarza się to przeważnie gdy robię dużo fotek w jednym ciągu"
a może bufor jest zapełniony i zanim zdjęcia zostaną zapisane na karcie musi troszkę czasu minąc
pozdrawiam :)
przemek1234
14-10-2007, 11:57
u mnie ten problem pojawia sie tak, po prostu..w różnych sytuacjach..czasami zrobi zdjęcie a czasami trzeba puscic spust i jeszcze raz wcisnac ewentualnie trzymac go dluzej. Na poczatku myslalem ze tak po prostu mu sie zdarza,ale jest to jednak zbyt czeste wiec chyba czeka mnie wizyta w sklepie..
szloser - jesli tak twierdzisz to czym to wytlumaczysz - ostrosc zlapana kropka sie swieci pykniecie bylo i cisza, zaden z was nie dal sensownej odpowiedzi bo nie wiecie oco chodzi dokladnie, kiedys spytalem sie o to samo i ktos mi odpowiedzial nie pamietam kto ze tak poprostu z D50 jest.
Nie ma takiej możliwości w trybie recznym. Tzn. ja się z tym nie spotkałem a mam d80.
W trybach automatycznych tak, jak najbardziej. Ale jedynie przy "szybkich" zdjęciach lub dużych zoom'ach i dużej jasności lub braku jasności. A wytłumacze to niedoskonałością sprzętu bo technikiem Nikona nie jestem
Oczywiscie zdjęcia seryjne i buforowanie też ma wpływ na to.
:)
Witam,
to moze ja tez cos napisze. Od grudnia mam D80 z Nikkorem 18-200 VR (w razie czego - karta SanDisk Ultra II).
W trybie AF-C nigdy nie mialem takiego problemu ;). Przy AF-A zdarza sie ale nie jest to jakis tam wybryk aparatu - po prostu czasami aparat zlapie ostrosc, jest beep, po czym aparat zgubi ostrosc (np obiekt sie przesunie) i nie pozwoli wyzwolic migawki poniewaz znow zaczyna ustawiac ostrosc.
Ktos sugerowal zapelnienie bufora - mnie nigdy sie to nie udalo chociaz czesto robie serie ;).
Jesli ktos ma problem w innych warunkach - przosze opisac dokladnie sytuacje, jakie ustawienia itp. - moze to pomoze znalezc przyczyne.
pozdrawiam
kronos28
14-10-2007, 15:51
też nigdy nie miałem takiego problemu - zdarza się to tylko w Af-S (AF-A nie używam), jak aparat nie może wyostrzyć lub zgubi ostrość. W AF-C, manualu nigdy się to jeszcze nie przydarzyło.
Też nie zauważyłem tego problemu, wydaje mi się, że to zjawisko może faktycznie występować w AF-A.
Witam
mam d80 i... taki sam problem z każdym szkłem i na kazdym ustawieniu af
Amadeusz
14-10-2007, 17:33
Mialem taka sytuacje dwa razy, naciskam a tu nic, z tym, ze w wizjerze jakies glupoty pokazywal, wylaczylem, odczekalem i juz bylo dobrze. Nie pamietam co sie pokazalo w wizjerze.
Ja u siebie takze z dwa razy spotkałem sie z czymś takim. Jednak 2 razy na prawie 7 tysiecy klapnięć to praktycznie wcale, wiec nie zaprzątam sobie tym głowy. Jak widac u wielu z nas sie to sporadycznie zdarza i nie ma co bić piany, tak jest i tyle :)
kronos28
14-10-2007, 18:17
IMHO to może być wada/błąd softu
przemek1234
15-10-2007, 12:25
czyli wychodzi na to,że nie tylko mój egzemplarz tak ma,ale wlasciwie nie wiadomo dlaczego ten problem sie pojawia.. Ocztywiście można przeciez robić zdjęcia w innych trybach itd.,ale jednak jakis problem jest..
czyli wychodzi na to,że nie tylko mój egzemplarz tak ma,ale wlasciwie nie wiadomo dlaczego ten problem sie pojawia.. Ocztywiście można przeciez robić zdjęcia w innych trybach itd.,ale jednak jakis problem jest..
Ale jak czesto Ci sie to zdarza? Bo mi zdarzylo sie 2 razy na 7 tys. i to dosc dawno, wiec ja nie widze zadnego problemu :)
przemek1234
15-10-2007, 13:18
Ale jak czesto Ci sie to zdarza? Bo mi zdarzylo sie 2 razy na 7 tys. i to dosc dawno, wiec ja nie widze zadnego problemu :)
no a mi różnie..ale potrafi np. 1-2 na 20 zdjec..
no a mi różnie..ale potrafi np. 1-2 na 20 zdjec..
No to rzeczywiscie niewesoło. Probowales resetowac aparat? Jaką masz wersje firmware'u? Dzieje Ci sie to z wszystkimi obiektywami?
przemek1234
15-10-2007, 14:41
Resetowałem, firmware 1.01(taki był w momencie kupna), a dzieje się to zarówno z kitowym 18-135 jak i nikkorem 50 1.8..
Rafał_Sz
15-10-2007, 15:25
Wiele zależy na co ostrzysz. Jeśli na gładką ścianę i jeszcze do tego pod pewnym kątem to nie ma bata, ostrości nie złapie. Ale jeśli na tej ścianie będzie choćby wystający gwóźdź i na niego będziesz ostrzył, aparat złapie ostrość bezproblemowo. To samo będzie, jeśli przekadrujesz na krawędź, np okna. Układ optyczny autofokusa musi mieć coś kontrastowego i basta. Ponieważ kontrast spada wraz ze spadkiem światła, ostrzenie będzie gorsze im ciemniej. Po to masz np. wbudowana diodę wspomagania autofokusa, lub w przypadku lamp zewnętrznych SB 600 czy 800 to lampa oświetla kadr "rysując" coś na kształt siatki geometrycznej. Przykładem może być próba łapania ostrości na niebo, często będą problemy, ale wystarczy przesunąć kadr na np. drzewo, ostrość zostanie ustawiona błyskawicznie.
Nie ma znaczenia jaki rodzaj fokusa masz włączony, światło i kontrast musi być, wszak nie masz ultradźwiękowego pomiaru odległości.
Także poruszanie aparatem w trakcie ostrzenia nie jest rzeczą która pomaga automatyce.
fader_audio
15-10-2007, 15:44
umnie takie cos sie nigdy nie stało mam kita i 50, jak narazie chodzi bez zarzutu. może będzie to problem jakiegoś syfku na stykach w bag necie aparatu, przez to aparat dostaje błędne informacje...
Wiele zależy na co ostrzysz. Jeśli na gładką ścianę i jeszcze do tego pod pewnym kątem to nie ma bata, ostrości nie złapie. Ale jeśli na tej ścianie będzie choćby wystający gwóźdź i na niego będziesz ostrzył, aparat złapie ostrość bezproblemowo. To samo będzie, jeśli przekadrujesz na krawędź, np okna. Układ optyczny autofokusa musi mieć coś kontrastowego i basta. Ponieważ kontrast spada wraz ze spadkiem światła, ostrzenie będzie gorsze im ciemniej. Po to masz np. wbudowana diodę wspomagania autofokusa, lub w przypadku lamp zewnętrznych SB 600 czy 800 to lampa oświetla kadr "rysując" coś na kształt siatki geometrycznej. Przykładem może być próba łapania ostrości na niebo, często będą problemy, ale wystarczy przesunąć kadr na np. drzewo, ostrość zostanie ustawiona błyskawicznie.
Nie ma znaczenia jaki rodzaj fokusa masz włączony, światło i kontrast musi być, wszak nie masz ultradźwiękowego pomiaru odległości.
Także poruszanie aparatem w trakcie ostrzenia nie jest rzeczą która pomaga automatyce.
Kolego, chyba niedokładnie przeczytales ten temat :)
Tu chodzi o cos takiego, ze nastawienie ostrosci jest potwierdzone przez aparat (sygnał dzwiekowy, kropka w wizjerze), a mimo to spust jest blokowany.
fotomich
15-10-2007, 16:34
miałem taki sam numer w D70....pozdrawiam
Rafał_Sz
15-10-2007, 17:15
Kolego, chyba niedokładnie przeczytales ten temat :)
Tu chodzi o cos takiego, ze nastawienie ostrosci jest potwierdzone przez aparat (sygnał dzwiekowy, kropka w wizjerze), a mimo to spust jest blokowany.
Wiesz, że już takie rzeczy bywały, że i barany latały. Nie posądzam założyciela wątku o brak elementarnej wiedzy. Po prostu pytania w stylu "co mi lata w aparacie" pojawiały sie nie raz i nie dwa.:):)
Przypomnienie o podstawowej zasadzie działania AF pozwoli zawęzić krąg poszukiwań.
Witam Panów.
Mam od 10 miesięcy 80-tke i wydaje mi się, że mam taki problem. Nie wiem czy dokładnie taki sam więc dokładnie opiszę. Nie pamiętam czy wystepuje on mi tylko na kotowej 18-70 bo uznałem, że moge z tym żyć, więc aż tak bardzo nie zwracałem na to uwagę (ale troche wkurza).
Robię na Manualu, AF-S, Automatyczy punkt ostrości, pomiar światła centralny.
Problemem nie jest to, że blokuje spust migawki (bo dzieje się to zazwyczaj w trudnych warunkach dla autofokusai jest to jak najbardziej normalne), ale to, że po "odpuszczeniu" spustu i ponownym nacisnięciu spust w dalszym ciągu jest zablokowany i nie ma żadnej reakcji aparatu. Dopiero jak zmienie jakiś parametr (przesłonę/czas) to zaczyna wstawać ze zmarłych.
I mam tylko nadzieję, że kolega rsz nie posądzi mnie o "brak elementarnej wiedzy".
Rafał_Sz
16-10-2007, 15:16
No co Ty!:) Jedyną osobą którą o coś posądzałem i posądzam jest The Bil Gates.:)
Co do wariowania autofokusa to się już wypowiadać nie będę, bo nigdy się z tym nie spotkałem.