Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Problem z d80

przemek1234
    Gość

Domyślnie Problem z d80

Witam..jestem nowy na forum i od razu mam maly problem z d80. Od niedawna zauważyłem,że dość często zdarza się,że kiedy chce zrobić zdjęcie a autofocusem,aparat ustawia ostrość,ale nie robi zdjęcia po dociśnięciu spustu migawki. Czasami zrobi je po dluższym go przytrzymaniu a czasami wcale. Co może być tego powodem? Czy to jakas usterka? dziękuję i pozdrawiam

Domyślnie

Znam ten bol, mialem go z D50 i Nikkorem 18-200VR - nie napisales z jakim obiektywem masz te obiawy.
    Dokladnie to nie wiem czego jest to przyczyna dodam tylko ze w D200 juz nie wystepuje z moim VR-em.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przemek1234 Zobacz posta
    Witam..jestem nowy na forum i od razu mam maly problem z d80. Od niedawna zauważyłem,że dość często zdarza się,że kiedy chce zrobić zdjęcie a autofocusem,aparat ustawia ostrość,ale nie robi zdjęcia po dociśnięciu spustu migawki. Czasami zrobi je po dluższym go przytrzymaniu a czasami wcale. Co może być tego powodem? Czy to jakas usterka? dziękuję i pozdrawiam
    robisz w trybie auto i aparat nie pozwala ci pstrykną bo jesteś za szybki ?
    Włącz AC będzie lepiej
    No i przeczytaj instrukcje jak mi kazano
    A najlepiej gdybyś się nauczył robic foty w trybie manulanym, jakk się nauczysz to zobaczysz za co tyle kasy wywaliłeś
    Ostatnio edytowane przez szloser ; 14-10-2007 o 01:18

Domyślnie

robisz fotki na AF-S - jak ci nie wyostrzy (aparat nie potwierdzi złapania ostrości piknięciem albo wskaźnikiem w wizjerze) to ci zdjęcia nie strzeli. Instrukcja prawdę ci powie...
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

przemek1234
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kronos28 Zobacz posta
    robisz fotki na AF-S - jak ci nie wyostrzy (aparat nie potwierdzi złapania ostrości piknięciem albo wskaźnikiem w wizjerze) to ci zdjęcia nie strzeli. Instrukcja prawdę ci powie...
    no wiem i wlasnie w tym problem,bo wg wskaznika w wizjerze to aparat zlapal ostrosc..

Domyślnie

no wiem i wlasnie w tym problem,bo wg wskaznika w wizjerze to aparat zlapal ostrosc..
    niedoskonałośc sprzętu wzgledem użytkownika.Nie ma lekkkkko.
    Z tego co zauważyłem po trzecch miesiącach praktyki to ty musisz korygowac aparat a nie on ciebie
    cudów ni ma )

Domyślnie

szloser - jesli tak twierdzisz to czym to wytlumaczysz - ostrosc zlapana kropka sie swieci pykniecie bylo i cisza, zaden z was nie dal sensownej odpowiedzi bo nie wiecie oco chodzi dokladnie, kiedys spytalem sie o to samo i ktos mi odpowiedzial nie pamietam kto ze tak poprostu z D50 jest.

Domyślnie

Niestety też to zauważyłem w moim D80 wkurza mnie to niemiłosiernie
    bo zdarza się to przeważnie gdy robię dużo fotek w jednym ciągu,
    najpierw myślałem że mi się zdaje, ale teraz widzę że coś jest na rzeczy
    ostrość ustawiona, kropa potwierdzenia świeci jak hot piksel, spust cisnę że mało soku nie puści
    a migawki nie wyzwala, muszę puścić wyostrzyć jeszcze raz, czasem jeszcze raz i dopiero fotkę zrobi.
    Pozdrawiam Tomasz
    D-7000, D-80, F-601m, N18-105dx VR, N18-70dx, N70-300VR, SB-800, kilka sowieckich słoików

Domyślnie

flyski"zdarza się to przeważnie gdy robię dużo fotek w jednym ciągu"

a może bufor jest zapełniony i zanim zdjęcia zostaną zapisane na karcie musi troszkę czasu minąc

pozdrawiam

przemek1234
    Gość

Domyślnie

u mnie ten problem pojawia sie tak, po prostu..w różnych sytuacjach..czasami zrobi zdjęcie a czasami trzeba puscic spust i jeszcze raz wcisnac ewentualnie trzymac go dluzej. Na poczatku myslalem ze tak po prostu mu sie zdarza,ale jest to jednak zbyt czeste wiec chyba czeka mnie wizyta w sklepie..

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów