Zobacz pełną wersję : MIR-37 i Jupiter-37
gmoszkow
29-12-2005, 03:21
Witajcie
Mam 3 obiektywy od mojego starego, acz jeszcze działającego Zenka. Oprócz tych 2 w tytule mam jeszcze Heliosa bodajże 58/2, ale nie dam sobie głowy uciąć no i komplet pierścieni pośrednich (oryginalne radzieckie).
Czy te szkła są cokolwiek warte aby kupować do nich przejściówkę na bagnet Nikona???
Jak nimi roibiłem na Zenku to byłem całkiem zadowolony, ale to było lata temu - znaczy się 10 lat temu.
Pozdrawiam
Grzegorz
są warte...to dobre szkiełka, zwłaszcza te dwa z tytułu...ostatnio pisła o nich chyba akustyk w wątku o plastyce obiektywów...
oba szkla (Jupiter i Mir) maja 15-listna przeslone i slicznie rysuja nieostrosci. po przemnozeniu przez cropa dostajesz swietny obiektyw portretowy (Mir) i znakomite szklo do przyrody (Jupiter) ew. portretu z dystansu.
sprawdz tylko, czy Jupiter nie ma w srodku smaru. jak sie go wysunie do ostrzenia na najkrotszy dystans to od strony tylnej soczewki widac troche bebechow w srodku - dobrze, zeby nie byly zasyfione, bo to potencjalnie grozi kapaniem do wnetrza korpusu :(
do jupitera mozesz zalozyc inne mocowanie (jest wymienne) i bedziesz mial od razu bagnet nikona
czyli bez kombinowania z przejsciowkami ostrzenie do +oo. sam zanabylem takie szklo bo sie duzo
dobrego o nim naczytalem. udalo mi sie nawet znalezc takie mocowanie.
ryve
sam takiego sprzedalem z takim mocowaniem ;]
do jupitera mozesz zalozyc inne mocowanie (jest wymienne) i bedziesz mial od razu bagnet nikona
Podziel się z bliźnimi adresem pod którym można nabyć w/w mocowanie, PLZ.
PozdrA
Podziel się z bliźnimi adresem pod którym można nabyć w/w mocowanie, PLZ.
PozdrA
sorki - troche czasu bylem off-line.
ja trafilem na gieldzie foto.
widzialem na allegro - niejaki adamjaku ma to aktualnie wystawione tutaj (http://www.allegro.pl/item117050831__aj_ss%5D_adapter_do_mto_1000_peleng _8_17.html).
ja tez mam na zbyciu :wink: (kupilem o jedna wiecej, zeby rabat wydebic) - moge odsprzedac.
nawiasem mowiac na raysfoto jakos nie udalo mi sie tego znalezc...
Sztolcman
26-07-2006, 00:02
Sam niedawno kupiłem Nikona D50 z kitem18-55, a Jupitera mam jeszcze z czasów Zenka. Specjalne mocowanie dokupiłem na allegro u tego Adamjaku, i potwierdzam... ostrzy na nieskończoność :D A zdjęcia nim robione maja bardzo fajną perspektywę i wolę focić tym obiektywem generalnie. Zwłaszcza portrety, bo żeby objąć całą postać to trzeba odejść ok 10m od modela(ki). Za to efekty imho bardzo fajne :D Zazwyczaj wystarczy jak pstryknę 1 zdjęcie testowe żeby skorygować ekspozycję, bo ostrość toto samo potwierdza :D D200 to już nawet nie mówię bo sam ustawi Ci czasy 8)