Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Domyślnie MIR-37 i Jupiter-37

Witajcie

Mam 3 obiektywy od mojego starego, acz jeszcze działającego Zenka. Oprócz tych 2 w tytule mam jeszcze Heliosa bodajże 58/2, ale nie dam sobie głowy uciąć no i komplet pierścieni pośrednich (oryginalne radzieckie).

Czy te szkła są cokolwiek warte aby kupować do nich przejściówkę na bagnet Nikona???

Jak nimi roibiłem na Zenku to byłem całkiem zadowolony, ale to było lata temu - znaczy się 10 lat temu.

Pozdrawiam

Grzegorz
    ---------------------
    Co Cię nie zabije to Cię wzmocni...

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

są warte...to dobre szkiełka, zwłaszcza te dwa z tytułu...ostatnio pisła o nich chyba akustyk w wątku o plastyce obiektywów...
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

oba szkla (Jupiter i Mir) maja 15-listna przeslone i slicznie rysuja nieostrosci. po przemnozeniu przez cropa dostajesz swietny obiektyw portretowy (Mir) i znakomite szklo do przyrody (Jupiter) ew. portretu z dystansu.

sprawdz tylko, czy Jupiter nie ma w srodku smaru. jak sie go wysunie do ostrzenia na najkrotszy dystans to od strony tylnej soczewki widac troche bebechow w srodku - dobrze, zeby nie byly zasyfione, bo to potencjalnie grozi kapaniem do wnetrza korpusu

Oszczędny w słowach
    Miasto
    a owszem, miasto.

Domyślnie

do jupitera mozesz zalozyc inne mocowanie (jest wymienne) i bedziesz mial od razu bagnet nikona
    czyli bez kombinowania z przejsciowkami ostrzenie do +oo. sam zanabylem takie szklo bo sie duzo
    dobrego o nim naczytalem. udalo mi sie nawet znalezc takie mocowanie.

ryve

Domyślnie

sam takiego sprzedalem z takim mocowaniem ;]
    old punks never die
    http://www.lightstalkers.org/krystian_maj
    leica M6, lomo, polaroid100, mamiya, field 5x7, cambo 4x5", schneider, yashica 35electro, D2H

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ryve
    do jupitera mozesz zalozyc inne mocowanie (jest wymienne) i bedziesz mial od razu bagnet nikona
    Podziel się z bliźnimi adresem pod którym można nabyć w/w mocowanie, PLZ.
    PozdrA
    Lomo, Zenit 12XP + 12-listkowy Jupiter 135/3,5 (cudo)

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

raysfoto.pl
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Oszczędny w słowach
    Miasto
    a owszem, miasto.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Agrest
    Cytat Zamieszczone przez ryve
    Podziel się z bliźnimi adresem pod którym można nabyć w/w mocowanie, PLZ.
    PozdrA
    sorki - troche czasu bylem off-line.

ja trafilem na gieldzie foto.
    widzialem na allegro - niejaki adamjaku ma to aktualnie wystawione tutaj.
    ja tez mam na zbyciu (kupilem o jedna wiecej, zeby rabat wydebic) - moge odsprzedac.

nawiasem mowiac na raysfoto jakos nie udalo mi sie tego znalezc...

Domyślnie

Sam niedawno kupiłem Nikona D50 z kitem18-55, a Jupitera mam jeszcze z czasów Zenka. Specjalne mocowanie dokupiłem na allegro u tego Adamjaku, i potwierdzam... ostrzy na nieskończoność A zdjęcia nim robione maja bardzo fajną perspektywę i wolę focić tym obiektywem generalnie. Zwłaszcza portrety, bo żeby objąć całą postać to trzeba odejść ok 10m od modela(ki). Za to efekty imho bardzo fajne Zazwyczaj wystarczy jak pstryknę 1 zdjęcie testowe żeby skorygować ekspozycję, bo ostrość toto samo potwierdza D200 to już nawet nie mówię bo sam ustawi Ci czasy
    D700, D750, D800, N24-70, S35/1.4 ART, S50/1.4 ART, N50/1.8, N85/1.4

Uprawnienia umieszczania postów