Zobacz pełną wersję : braketing d80
witam
mam pytanko czy u Was tez braketing dziala niesamowice wolno? nawet na basic i r15 przerwy miedzy fotkami sa tak dlugie ze wogole uzywanie braketingu mija sie z celem.
Zbychu67
09-10-2007, 21:45
Co masz na myśli pisząc długo?
Nie mierzyłem mu czasu pomiędzy zdjęciami ale nie musiałem czekać.
U mnie braketing ustawiony na 3 klatki trwa dokladnie tyle ile trwa zrobienie 3 klatek seryjnie z takimi parametrami jak przy braketingu
kryszpin
09-10-2007, 22:05
Włącz MF, zobacz że wtedy się w ogóle nie zacina. Może robisz fotki obiektu który się rusza, AF próbuje złapać ostrość i blokuje robienie kolejnej fotki w braketingu. Zobacz np. na AF-C, też powinien działać płynnie, poprostu aparat nie czeka aż ustawi ostrość, a robi tak właśnie na AF-A.
witam
mam pytanko czy u Was tez braketing dziala niesamowice wolno? nawet na basic i r15 przerwy miedzy fotkami sa tak dlugie ze wogole uzywanie braketingu mija sie z celem.
Głupie pytanie a robisz na włączonym trybie seryjnym czy bez? Bo ja właśnie odkryłem że bez trybu seryjnego musze ręcznie pstrykać fotki... Na seryjnym śmiga... jak na seryjnym;) i robie dwie lub czy fotki [w zależności od ustawionego bracketingu] przy najlepszej jakości nawet w Nefach+JPEG FINE i przy AF-S... Przy włączonym NR seryjne plasują się gdzieś w okolicach 2-3 klatek na sekunda ale to i tak IMHO szybko;)
pzdr
nie no wiadomo ze w trybie seryjnym i mf. teraz dopiero zrobilem z zegarkiem i wyszlo 3kl/s ale jakos to i tak wolno. wydaje mi sie ze canon 350 i mionolty 5d i 7d jakos szybciej to robia, albo poprostu jakos inny dziwiek wydaja i mi sie zdaje. :?
nie no wiadomo ze w trybie seryjnym i mf. teraz dopiero zrobilem z zegarkiem i wyszlo 3kl/s ale jakos to i tak wolno. wydaje mi sie ze canon 350 i mionolty 5d i 7d jakos szybciej to robia, albo poprostu jakos inny dziwiek wydaja i mi sie zdaje. :?
Wyłącz jeszcze w opcjach software'owe odszumianie.
kronos28
09-10-2007, 23:28
Mi tam robi normalnie o tak: paach, paach, paach i są zdjęcia ;)
A na serio: szybciej niż 3fps ci nie poleci - to jest nominalna prędkość D80. chcesz szybciej - kup D200/D300
no jo, :) teraz mi sie przypomialo dzieki prz3mo ze odszumianie jeszcze spowalnia. teraz zasuwa tak jak powinien szybko :)
dzieki
btw. czy nowy firmware umozliwia zdefiniwanie inncy funkcji na guzik ae-l niz standardowe? bo pod funkcyjnym tylko sa najcekawsze rzeczy a pod ae-l same nieuzyteczne funkcje :/
Nie umozliwia zrobienia niczego wiecej.
Nie zgodzę się, że zmiana ustawien przycisku ae-l/af-l daje małe możliwości. Ustawienie na nim tylko blokady ekspozycji, bez AF, w moim przypadku sporo wnosi do pracy z D80. A ustawianie ostrości po wciśnięciu tylko tego przycisku do pies? Dzieki niemu mozna pobawić się z pułapką ostrości oraz ułatwić sobie zadanie przy zdjęciach sportowych.
nie używam bracketingu zbyt czesto, a nawet bardzo rzadko, ale wkurza mnie, że trzeba trzymać spust, by aparat wykonał zadaną serię-nie ma na to lekarstwa? Ideałem byłoby z samowyzwalacza puścić serię i jeszcze żeby z podnoszeniem lustra przed każda ekspozycją
Nie umozliwia zrobienia niczego wiecej.
Nie zgodzę się, że zmiana ustawien przycisku ae-l/af-l daje małe możliwości. Ustawienie na nim tylko blokady ekspozycji, bez AF, w moim przypadku sporo wnosi do pracy z D80. A ustawianie ostrości po wciśnięciu tylko tego przycisku do pies? Dzieki niemu mozna pobawić się z pułapką ostrości oraz ułatwić sobie zadanie przy zdjęciach sportowych.
Mógłbyś przybliżyć zastosowanie pułapki ostrości w D80. Dodam, że nie chodzi mi o definicję.
Pozdrawiam
Chodzi Ci o włączenie tego czy wykorzystanie przy robieniu zdjęć?
nie używam bracketingu zbyt czesto, a nawet bardzo rzadko, ale wkurza mnie, że trzeba trzymać spust, by aparat wykonał zadaną serię-nie ma na to lekarstwa? Ideałem byłoby z samowyzwalacza puścić serię i jeszcze żeby z podnoszeniem lustra przed każda ekspozycją
Ja do tego używam pilota dzięki czemu nie dotykam puszki i nie poruszę jej bardziej niż klapiące lustro
Chodzi Ci o włączenie tego czy wykorzystanie przy robieniu zdjęć?
Chodzi mi zarówno o włączenie (nie znalazłem nic na temat w instrukcji) jak i zastosowanie przy robieniu zdjęć.
Z góry dziękuję,
Pozdrawiam
miron19j
14-10-2007, 19:48
Chodzi mi zarówno o włączenie (nie znalazłem nic na temat w instrukcji) jak i zastosowanie przy robieniu zdjęć.
Z góry dziękuję,
Pozdrawiam
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=246073