Zobacz pełną wersję : Jaka karta?
copywriter2000
08-10-2007, 21:18
Właśnie zakupiłem D80;] Niestety bez pamięci stad moje pytanie, prośba.
doradźcie jaką kartę pamięci kupić? Jak się nazywa? Jakiej marki najlepiej. Aparat dojdzie pewnie po jutrze więc chiałbym kupić już dziś pamięć.
Dziękuję z góry
david555
08-10-2007, 21:25
Kup jedną z rekomendowanych przez firmę NIKON.
copywriter2000
08-10-2007, 21:36
Więc jaką proponujesz?
david555
08-10-2007, 21:44
Sandisk ??
Wszystkie typy kart są wymienione konkretnie na stronach NIKON-a.
pretorian111
08-10-2007, 21:53
Polecam Sandiska z serii ULTRA II albo EXTREME <--- tu dostaniesz program do RAW-ów ;)
Każda markowa karta. Naprawdę nie ma co popadać w histerię i onanizm.
Polecam Sandiska z serii ULTRA II albo EXTREME <--- tu dostaniesz program do RAW-ów ;)
Mógłbyś rozszerzyć kwestie dotyczącą RAWów?
pzdr;)
EDIT:
Odkryłem że okrojony Capture One jest dorzucany... Pytanie tylko czy warto?
witam
używam Sandisca II, III 2GB i PQI 100X 2GB... nie widzę między nimi róźnicy.....
pozdrawiam
Rafał_Sz
09-10-2007, 16:57
pzdr;)
EDIT:
Nie taki znowu okrojony. Tak samo jak i na PRO można swobodnie pracować.
pzdr;)
EDIT:
Warto. W wersji LE (w porównaniu do PRO) brakuje jak dla amatora wg mnie powiedzmy ze dwóch funkcji - możliwości automatycznej zmiany rozmiaru wywołanych zdjęć oraz... no na pewno coś by się znalazło ale nie mogę sobie nic przypomnieć teraz. :D
Myślałem że promocja z C1 LE już się skończyła?
bartoszek
09-10-2007, 19:34
Sandisk ExtemeIII 2 lub 4GB i po kłopocie!
pretorian111
09-10-2007, 21:48
pzdr;)
EDIT:
Z tego co pamiętam to Gawronnek sobie go chwali.
Jeśli szukasz nie drogiego rozwiązania do RAW-ów z D80 i karty pamięci zarazem to chyba dobre rozwiązanie.
Możesz też widać kilka tyś. na Photoshop CS2 ;)
Pozdrawiam
Dawid
wiktor.bakiewicz
09-10-2007, 21:55
Do celów zawodowych-CF LEXAR 2GB - około 200pln (dostajesz oprogramowanie Corel Paint Shop Pro X (pełna wersja), Lexar Image Rescue 3 (program do odzyskania utraconych lub przypadkowo skasowanych zdjęć).
Do celów nie zawodowych-KINGSTON CF 1GB (dostajesz zwykłą karte, która też działa i jest bardzo fajna a kosztuje 4 razy mniej bo około 50pln
pozdrawiam
pretorian111
09-10-2007, 22:01
Fenek w Vobisie jeszcze dostaniesz kartę ze wspomnianym oprogramowaniem ;)
Do celów zawodowych-CF LEXAR 2GB - około 200pln (dostajesz oprogramowanie Corel Paint Shop Pro X (pełna wersja), Lexar Image Rescue 3 (program do odzyskania utraconych lub przypadkowo skasowanych zdjęć).
Do celów nie zawodowych-KINGSTON CF 1GB (dostajesz zwykłą karte, która też działa i jest bardzo fajna a kosztuje 4 razy mniej bo około 50pln
pozdrawiam
A mnie się wydawało, że D80 nie obsługuje CF ;)
Pozdrawiam
Dawid
wiktor.bakiewicz
09-10-2007, 22:13
O szlak! sory !!! myślałem o D80 a pisałem o D200, no nic czyli zamieniamy CF na SD, ale firmy te same :)
UltraII jest ... sprowadzana na zamówienie - trzeba zaliczkować - w dwóch najtańszych firmach w Gdańsku 165 PLN za 4GB, więc dołożę 50 PLN na ExtremeIII i będzie C1.
Sandiska Extreme III, można lecieć jpg w serii, w jakosci fine, do zapełnienia karty nawet.
copywriter2000
11-10-2007, 11:55
Kupiłem coś takiego: SD 2GB ULTRA II SanDisk Co o tym sądzicie? Spasi do D80?;]
Witam.
Ja na doczepkę.
Czytam Wasze forum i czytam i aż się boję zapytać.
Wątki o nowym aparacie D5000 nie są do końca zachęcające do przyznawania się, a nastroje związane z jego pojawieniem sie na rynku różne, ale ja się przyznam.
Jako totalny amator zamówiłam D5000 bo ponoc dla poczatkujących jest strzałem w dziesiątkę.
Doradżcie karte pamięci.
Myślałam o Secure Digital 8GB MODECOM High Capacity Class 6.
Nada się?
Pozdrawiam.
Nada się, osobiście jednak wolę kilka kart o mniejszej pojemności, tak dla bezpieczeństwa. Z moim D40 uzywam 4GB, 4GB i 2GB, wszystkie Sandisk Ultra II.
Jako totalny amator zamówiłam D5000 bo ponoc dla poczatkujących jest strzałem w dziesiątkę.
Gratuluję zakupu, jako pierwsza lustrzanka to rewelacyjny sprzęt:-)
Sam się przymierzam do zakupu D90, to po prostu trochę bardziej rozbudowane D5000:)
Gratuluję zakupu, jako pierwsza lustrzanka to rewelacyjny sprzęt:-)
Sam się przymierzam do zakupu D90, to po prostu trochę bardziej rozbudowane D5000:)
D90 tez mnie interesował, ale po 1. droższy,
a po 2. ja początkująca jestem i mnie oniesmiela ten D90.
Posiadam tego D5000. Mam do niego SanDiska 4GB Extreme III 20MB/s jak i 30 MB/s - różnicy nie widzę za bardzo. Film HD ok. 60 sek. ma wielkość ok. 145 MB - więc jak by liczyć to zapis na SD jest około 2.5MB/s
A ja odradzam jakiekolwiek karty EMTECa lubią pękać w aparatach wzdłuż spojenia u dziewczyny w D40 zablokował kawałek plastiku styk kart no i była wizyta w serwisie u siostry natomiast rozpadła sie karta przy wsadzaniu do czytnika obyło się bez strat na szczęście.
Fakt, że droższy, ale ma wbudowany silnik AF, co jest ważne, przynajmniej dla mnie. Poza tym nie ma co się onieśmielać, ja mam D40 od roku (wcześniej w ogóle się fotografią nie interesowałem). Minął rok i już mi wielu funkcji brakuje, choćby wspomnianego silnika - można tańsze obiektywy kupować, zresztą jeden taki już mam - 50/1.8. Ale to temat nie na ten wątek raczej.
-kamien-
14-05-2009, 14:09
Zawsze kupuje sandiska albo inne porzadne karty, i jak ktos juz napisal wczesniej, nie emteca. Mi po prostu przestal dzialac. Polecam sandiska extreme 3. Jest szybka i wlasciwie mozna wczytywac RAWy bezposrednio z karty. I chyba lepiej 4gb. 8gb sa wciaz zbyt drogie. Chyba bezpieczniej miec dwie 4 niz jedna 8.
Jesli chodzi o puszke. To kup D90. Ja tez jestem poczatkujacy ale czuje, ze na dlugo mi wystarczy, a tak za dwa lata stwierdzisz, ze potrzebujesz czegos bardziej pro.
pozdrawiam.
Ja dla odmiany posiadam dwie karty f-my Transcend 16GB i sobie chwalę. Pierwszą kupiłem w grudniu 2008 za ok90zł, drugą ok 3 tyg temu za 129zł w tym samym sklepie (kurs się zmienił chyba). Napstrykałem trochę ponad 7000 fotek bez żadnych problemów na pierwszej, często używając opcji zdjęć seryjnych, nagrywania filmików, zrzucania do PC itd. Nie miałem też zadnych problemów pt. błąd CHR czy coś takiego o czym pełno tu było swego czasu na forum. Do drugiej karty dojrzewałem długo, chorowałem na SD EXTREME III 30MB i ostatecznie skończyło się na Transcend za 1/3 wartości Sandiska i nie żałuję.
A ja odradzam jakiekolwiek karty EMTECa lubią pękać w aparatach wzdłuż spojenia u dziewczyny w D40 zablokował kawałek plastiku styk kart no i była wizyta w serwisie u siostry natomiast rozpadła sie karta przy wsadzaniu do czytnika obyło się bez strat na szczęście.
Plyty ich produkcji tez sa tragiczne... ech, gdzie ten stary, dobry BASF?
Transcend to dobra firma jest, choc malo u nas znana.
Polecam Sandisk'a. Zdecydowanie. Warto zapłacić trochę więcej i mieć pewność i gwarancję. Szkoda straconych ujęć. Mnie nigdy nie zawiódł. Zresztą Sandisk jest "odpowiedzialny" za CF i SD (można sobie sprawdzić na wikipedii).