Zobacz pełną wersję : Następca nikona d80
Prawie 3 lata mam nikona d70. Powoli zaczynam myśleć o kupnie nowego body. Czy ktoś wie, kiedy pojawi się następca nikona d80 i czego można po nim się spodziewać?
masz D300 :D
Nikon wypuścił ostatnio 2 nowe modele pro, wątpię, żeby szykowało się coś po D80, przynajmniej w najbliższym czasie. Przecież 80tka nie jest jeszcze takim starym modelem.
Dokładnie D80 mógłby jeszcze ze 2-3 lata pobyć a potem niech zrobią coś bliższego d300:)
david555
07-10-2007, 21:34
Prawie 3 lata mam nikona d70. Powoli zaczynam myśleć o kupnie nowego body. Czy ktoś wie, kiedy pojawi się następca nikona d80 i czego można po nim się spodziewać?
To może inaczej, powiedz czego Ty się spodziewasz po ewentualnym nowym body D85, czy D90?
david555, a moze D80,5.01? :D będzie miał lcd o przekątnej 4 cali, tv w HD i mini barek :P
To może inaczej, powiedz czego Ty się spodziewasz po ewentualnym nowym body D85, czy D90?
Ja oczekuje ze bedzie matryca CMOS ktora bedzie mniej szumiala. niczego innego po nastepcy d80 nie oczekuje na obecny standart w tej klasie ale wiadomo predko nastepcy nie bedzie a wtedy oczekiwania i standart tej klasy moga wzrosnąc za sprawą konkurencji.
Miło by było gdyby była stabilizacja w body i czyszczenie matrycy ale watpie ze Nikon to zrobi.
przemekk5
08-10-2007, 00:14
Żeby matryc była bardziej konserwatywny, bo za dużo z nim teraz nerwów. Pozatym przydałoby się czyszczenie matrycy bo VR pewnie do body nie zawita... Ja chciałbym jeszcze 100% w wizjerze. Może to dla wielu z Was herezja ale marzy mi się ekranik LV jaki onegdaj miałem w G5, bo często focę z poziomu stóp.
czyszczenie matrycy już chyba wejdzie na stałe do nikonów (mam nadzieję)
masz tylko jedno wyjscie - D200. Za chwilę używki będą po około 3.600. Za takie pieniądze nie dostaniesz nic lepszego w kategorii możliwości/cena. D90 chyba nie będzie szybko. No bo z jaka matrycą? Tą z D300? Za szybko - D300 jeszcze na półkach nie ma. Nie będzie wewnętrznej konkurencji. Te matrycę dadzą do niższego body na poczatku 2009 jak sądzę.
żółto-czarny
08-10-2007, 08:29
Matko! Już myślałem, że ktoś wyczaił jakąś zajawkę w necie, a tu kolejny wątek życzeniowy :evil:
Mam oczywiście nadzieję, że sivy przesadził z tymi 2-3 latami. Mogę też spokojnie postawić parę złotych na pojawienie się samoobrony matrycy oraz LV. W końcu staje się to powoli normą na półce amatorskiej i jeśli ktoś będzie stawał przed wyborem systemu, to... itd itp. Najbardziej obawiam się o różnicę w cenie - za literkę "s" przy 70 trzeba było dorzucić prawie 1k :evil: a rewolucja żadna.
stachmuszel
08-10-2007, 08:34
Jacek_Z napisał:
"masz tylko jedno wyjscie - D200. Za chwilę używki będą po około 3.600. Za takie pieniądze nie dostaniesz nic lepszego w kategorii możliwości/cena."
Tylko, że kupować używkę D200? Tą puszkę kupują ludzie, których cyferkologia raczej nie bawi. Sprzedają je z reguły, bo na liczniku jest już trochę klapnięć. Myślę, że mało będzie D200 z małymi przebiegami, bo i po co się takiej puchy wyzbywać. Jakoś nie mam weny do kupowania używanych korpusów. Nigdy nie wiadomo co go spotkało w życiu. A np. 3,5 kzł za używkę D200 to już pięniądze dla którym chyba bałbym sie ryzykować.
Pozdro!
zdziwisz się, ale uzywają jej nie tylko zawodowcy, ale tez osoby które po prostu lubią (i stać ich) dobry sprzęt. Te puszki nie musza mieć wcale dużego przebiegu.
Przebieg mozna łatwo odczytać. Bywały nawet D2x z przebiegiem kilka - kilkanaście tys. Mój D200 przez 1,5 roku zrobił 27 tys i wygląda jak nowy. Jak ktos robi 10 tys zdj rocznie to ma go jeszcze na 7 lat używania. Zestarzeje sie prędzej niż zużyje.
prosze - w tej chwili na naszej giełdzie za 3.800 z przebiegiem 8 tys http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=37889
Andrzej_D
08-10-2007, 10:34
Przebieg mozna łatwio odczytać. Bywały nawet D2x z przebiegiem kilka - kilkanaście tys. Mój D200 przez 1,5 roku zrobił 27 tys i wygląda jak nowy. http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=37889
Może trochę nie w głównym temacie wątku - ale tak przy okazji jak można stwierdzić się o przebieg - czy tylko w serwisach lub też czy są inne "domowe" sposoby?
program opanda - darmowy, do pobrania z sieci. Podglądasz nim exif (na pliku zdjęcia klikasz prawym) i pole chyba 6 od dołu - total number ...
stachmuszel
08-10-2007, 13:10
Jacek_Z napisał:
"zdziwisz się, ale uzywają jej nie tylko zawodowcy, ale tez osoby które po prostu lubią (i stać ich) dobry sprzęt. Te puszki nie musza mieć wcale dużego przebiegu.
Przebieg mozna łatwo odczytać. Bywały nawet D2x z przebiegiem kilka - kilkanaście tys. Mój D200 przez 1,5 roku zrobił 27 tys i wygląda jak nowy. Jak ktos robi 10 tys zdj rocznie to ma go jeszcze na 7 lat używania. Zestarzeje sie prędzej niż zużyje."
Jacku! Napewno masz rację. Ale pod warunkiem, że trafi nam się "pewny" egzemplarz.
Pozdro!
z tego co sie orientuje to nikon nie zamierza nic wypuszczac w najblizszym czasie. swiat czeka na d300 i d3. moim skromnym zdaniem naturalnym nastepca d80 jest d300. a jesli chodzi o uzywki...to niemialbym zaufania do takiego sposobu zakupu sprzetu. nigdy nie wiadomo na co sie trafi, czasami trafisz swietnie a czasami aparat rozpadnie sie po 2 dniach.
A mi najbardziej w puszce brakuje WiFi lub chociaż Bluetooth. Cudownie by było zrzucać zdjęcia bez wpinania się kabelkami.
A mi najbardziej w puszce brakuje WiFi lub chociaż Bluetooth. Cudownie by było zrzucać zdjęcia bez wpinania się kabelkami.
Wi-fi dokupuje się osobno ..... i przypina kabelkiem do body. Nie uwolnisz się od nich :mrgreen:
moim skromnym zdaniem naturalnym nastepca d80 jest d300.
Raczej nie. D300 to nastepca D200. Na bank pojawi sie za jakis czas cos w stylu D90.
A nie sądzicie, że to będzie raczej coś pomiędzy D80 a D40?
Takie D60. Ze śrubokrętem, ale bez podglądu GO i górnego ekranu. Ewentualnie na odwrót. :-)
żółto-czarny
09-10-2007, 08:08
Nie sądzę. Różnice byłyby zbyt małe, poza tym byłby to 3 model z 10Mpx. Czy ciekawie by to wyglądało marketingowo?
Ja stawiam kita 18-70, że za ok. rok usłyszymy o D90 z CMOSem. Reszta to będą czyszczenia matrycy i inne takie mniej lub bardziej marketingowe gadżety. Ktoś stawia 70-200 2.8? ;-)
johny_85
10-10-2007, 12:59
Jakiś czas temu wypuścili D40 nie wiadomo skąd pojawił sie D40x z matryca od D80. Więc może teraz pojawi się D80x z matrycą CMOS 10mp?
Tą z D300? Za szybko - D300 jeszcze na półkach nie ma. Nie będzie wewnętrznej konkurencji. Te matrycę dadzą do niższego body na poczatku 2009 jak sądzę.
wcześniej, na jesień '08 już będzie, a gadać o nim i porównywać sampelki z netu, to przez wakacje będziemy
to jest mój typ wyssany z palca, jakby co :D
kronos28
10-10-2007, 18:26
też obstawiam coś w okolicach połowy 2009 roku. Teraz nadchodzi czas D300... To akurat tak wychodzi D80 ---> D300 (ma wszystko to co nie ma d80:czyszczenie matrycy, CMOS, 9kl/s, liveview) no i dalej to D3. A jak wejdzie następca D80 to już będą musieli dać coś z d300 (vide live view, czyszczenie, nową matrycę i będzie tak jak teraz jest - D80 i D200)
żółto-czarny
11-10-2007, 07:56
...i z 1 kl/s więcej.
Trudno. Zbieram na de80 na początek przyszłego roku i tyle. W końcu to dla mnie i tak cała epoka :neutral:
A ja liczę na następcę w okolicach lata lub jesieni 2008 r. I mam nadzieję, że to będzie taka odchudzona wersja d300 (liczę na automatyczne czyszczenie matrycy, bo mam dość paprochów na zdjęciach z gór). Jeżeli się nie mylę, to we wrześniu przyszłego roku jest Photokina.
chciałbym D90 w większej puszcze, takiej jak D200 (żeby palec mi nie uciekał pod spód, bez dokupowanie gripa, którego nie potrzebuję), oczywiście metalowej i szczelnej, z Cmosem, z czyszczeniem matrycy, z możliwością wyświetlania odległości do pkt. w którym jest ustawiona ostrość i żeby pokazywał (w cm, m) jak duża jest GO, kółko nastawcze z przodu - chcę żeby zmieniło pozycję na taką jaką ma canon i sonolta.
i nowego kita 18-135 z VR i f4,0, super ostrego od pełnej dziury {w cenie 50mmF1,8:-D}
też myślę że wcześniej niż w 2009 nie zobaczymy następcy D80, prędzej coś wymyślą z najniższą półką np. D40xs z cmosem 12Mpix, czyszczałką i gps