Zobacz pełną wersję : D300 + D70s jako backup
lkmieciak
07-10-2007, 16:30
Tak sobie dumam i nie mogę nic wydumać....
Zanim kliknę "zamawiam D300" w imfoto :-D, mam wątpliwości co do jednej rzeczy...
obecnie pracuję na D70s, a szkiełka to szeroki zoom, 50/1.4d + 85/1.8d. Wymyśliłem sobie, że zostawię sobie d70s i na stałe podepnę pod niego 85/1.8d a z D300 będę pracował na szerokim zoomie + 50/1.4d - oczywiście chodzi o foto ślubne, tylko jeśli równolegle mam pstrykać na tych puszkach to czy później mocno trzeba będzie się gimnastykować w PSie, żeby foty z obu body były podobne jakościowo, czy też różnica będzie na tyle widoczna iż lepiej pogonić d70s i np. tylko zostawić D300 plus ewentualnie wymienić 85/1.8 na 85/1.4....
any idea?
aż takiej rewolucji bym się nie spodziewał, d300 na wyższe czułości , d70 do normalnych warunków. Miałbym wątpliwości co do różnicy w odwzorowaniu kolorów może?
Trochę rózna ergonomia. Prędzej d200+d300... Ale do wszystkiego mażna się dostosować...
D70s ma inna matryce :) nie doświetla, bardzo szumi na wyższych iso, ale to jest żyleta d300 będzie inna bajką na pewno obrazowanie będzie miało ładniejsze przejścia tonalne. Jakoś nie widzi mi się 70-tka jako dodatkowe body zbyt duża rozpiętość lat jest między nimi
D70s ma inna matryce :) nie doświetla, bardzo szumi na wyższych iso, ale to jest żyleta d300 będzie inna bajką na pewno obrazowanie będzie miało ładniejsze przejścia tonalne. Jakoś nie widzi mi się 70-tka jako dodatkowe body zbyt duża rozpiętość lat jest między nimi
a jakie ma znaczenie to ile lat minelo od produkcji d70s ?
mhmh ...
d300 a fuji s3 pro ? - nie pamietam kiedy zostal wypuszczony s3 ale napewno kilka ladnych lat temu ... a nie mozna powiedziec ze s3 nie bedzie sie sprawdzal na slubie i ze bedzie bardzo odstawal od d300 jaki on by nie byl
Jacek B.
07-10-2007, 18:36
Wiadomo już jaka będzie cena D300?
Wiadomo już jaka będzie cena D300?
To już było na forum. W kategorii Dxxx
Podawali że ok 1800$
CrazyLOL
07-10-2007, 19:00
Na www.ceneo.pl ceny body D300 wahają się od 6800,- do 9999,-
Swoją drogą ciekawe czy jak by zamówić za 6800,- to czy cena mogłaby ulec zmianie? Czy sklep nie miałby obowiązku sprzedać body za cenę za jaką się zamówiło aparat?
krzysztof jot
07-10-2007, 20:54
Tak sobie dumam i nie mogę nic wydumać....
Zanim kliknę "zamawiam D300" w imfoto :-D, mam wątpliwości co do jednej rzeczy...
i słusznie - dwa D200 dwa D300 albo dwa D70 tak, ale z moich i kolegów doswiadczen to co najbardziej przeszkadza - to różnica w wielkościach megapikselowych - 6 a 12mln to zbyt wiele aby spokojnie podejmowac decyzje co do tego co czym :). Zamiast D300 sugeruje kupić dwie dwusetki ( w cenie jednego D300) i spokojnie fotografowac gdzies do przszłorocznych wakacji, potem pomyslec o wymianie jednej puszki pózniej drugiej... ale to moja filozofia, możesz mieć inną :) np D2X kupisz spokojnie w cenie trzysetki- też warte przemyslenia.
wodstock
07-10-2007, 20:59
lkmieciak - zastanów się nad tym, że idąc na ślub musisz mieć 2 puszki. Jak podzielisz szkła między te puszki to już sprawa i tego, których szkieł najczęściej używasz. Możesz w ogóle nie wyciągać z torby d70 i tasować szkłami, ale backup musisz mieć.
a jakie ma znaczenie to ile lat minelo od produkcji d70s ?
mhmh ...
d300 a fuji s3 pro ? - nie pamietam kiedy zostal wypuszczony s3 ale napewno kilka ladnych lat temu ... a nie mozna powiedziec ze s3 nie bedzie sie sprawdzal na slubie i ze bedzie bardzo odstawal od d300 jaki on by nie byl
Pamiętaj ze S3 pro był i jest PRO a d70s jest i był ostrą lustrzanką :)
Ktoś wyżej dobrze powiedział ze 6 mpix i 12 mpix to nie to samo