PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Droga

jm
26-09-2007, 09:27
...jesienna...

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

david555
26-09-2007, 10:44
Oj, podkolorowałaś i jakoś mało autentycznie, ale kocham jesień i spodziewam się że intencje były właściwe.;)

jm
26-09-2007, 10:47
Ty wiesz lepiej,
więc innym zapodam, że polar + warunki popołudniowego słonka + kolory natury dały taki efekt.

david555
26-09-2007, 10:50
Ty wiesz lepiej,
więc innym zapodam, że polar + warunki popołudniowego słonka + kolory natury dały taki efekt.

Aj, jajaj. Obraziła się.:) No nie obrażaj się wyglądało na to, że podkolorowałaś, po wstępnej analizie nieba, ale jeśli polarek + złota pora dnia, to cofam te słowa, a Ty się już nie gniewaj na staruszka. Dziś moje urodziny.;)

jm
26-09-2007, 10:54
Wszystkiego najlepszego.
Ja jestem ... ona:) - więc miałam polar itp, itd

david555
26-09-2007, 10:57
Wszystkiego najlepszego.
Ja jestem ... ona:) - więc miałam polar itp, itd

Ło matko, to przepraszam po trzykroć, przemiła Koleżanko, ale po avatarze i nicku, trudno dociec o płci, tak więc wybacz, to się już nie powtórzy. Raczej staram uczyć się na błędach.:)

ekonet
26-09-2007, 11:09
Raczej staram uczyć się na błędach.:)
...do nauki najlepiej jest wykorzystywać cudze błędy ;)
Bardzo mi się podoba zdjęcie Karoliny.
A przy okazji życzę Ci, Davidzie, wszystkiego najlepszego w dniu urodzin.

puchbeary
26-09-2007, 11:12
... ale po avatarze i nicku, trudno dociec o płci,...:)
pozwól że przedstawię Ci jm która nie dawno jeszcze wystepowała jako Karolina ;).
A że przemiła to fakt w rzeczy samej - pozdrawiam przy okazji :D

w kwestii drogi to piękna, jesienna. Jedyne co mi przeszkadza to drzewa po lewej i prawej na pierwszym planie - nie pozwalają nacieszyć oczu pięknym niebem. tyle tylko że to takie sobie kapryszenie bo wiadomo że ich nie mogłaś wyciąć a wykadrować sie nie da.

edit
Krzysztof mnie ubiegł w prezentacji.

O Matko! I zapomniałem . Sto lat z Nikonem w garści Davidzie !

david555
26-09-2007, 11:13
A przy okazji życzę Ci, Davidzie, wszystkiego najlepszego w dniu urodzin.

Dzięki. Strasznie staro się dziś czuję i w dodatku jestem dziadkiem. Potworne.;)

jm
26-09-2007, 11:24
pozwól że przedstawię Ci jm która nie dawno jeszcze wystepowała jako Karolina ;).
A że przemiła to fakt w rzeczy samej - pozdrawiam przy okazji :D

w kwestii drogi to piękna, jesienna. Jedyne co mi przeszkadza to drzewa po lewej i prawej na pierwszym planie - nie pozwalają nacieszyć oczu pięknym niebem. tyle tylko że to takie sobie kapryszenie bo wiadomo że ich nie mogłaś wyciąć a wykadrować sie nie da.

Kubo, dzięki za prezentację;) i czuję się pozdrowiona:)

W kwestii drzew - cóż pracuję nad tym, a praca ta polega na oswajaniu męża z myślą, że w czasie plenerów poza noszeniem za mną torby foto i statywu to przydałoby się, by miał na podorędziu jakąs zgrabną piłę mechaniczną, do wycinania tego co w kadry włazi bez pardonu;):mrgreen:

Tak na serio, to mnie właśnie te drzewa cieszą w tym kadrze i żałuję, że prawie nigdy nie udaje mi się złapać takiej sytuacji, kiedy kolory jesienne aż kipią, a całe listowie jeszcze na drzewach....a nie pod...
Zwykle przed takim plenerowo-wycieczkowym weekendem przychodzi wiatr i deszcz i wtedy to listowie to już jedynie na ziemi można pooglądać:(

Pozdrawiam Jola

PS grip służy dzielnie:)

jakubs
26-09-2007, 11:44
Pooglądałem juz trochę Twoich zdjęć i wiele mi się podoba.

To co mi całkiem prywatnie wydaje sie często słabe to kompozycja (przemyślenie kadru) i perspektywa (umiejscowienie aparatu). Na przykładzie tego zdjęcia, za mało drzew, za dużo asfaltu... rozwiązać to można na dwa sposoby (wszystkie te uwagi są absolutnie subiektywne): szerszym kątem, tak by jezdnia zawęziła się i zmieniła proporcje lub/i przez przekadrowanie (po pierwsze droga wcale nie musi biec centralnie, podnosząc kadr i przesuwając drogę w lewo miałaś większe mozliwości zagospodarowania obrazka drzewami z symbolicznym motywem drogi kończącym się np w mocnym punkcie). I jeszcze uwaga pół żartem, wiem że jesteś starowinką, ale czasem warto przykucnąć ;)

ps
Nie zasłaniaj się rolorystyką, którą daje polar, to Ty decydujesz o kolorystyce efektu finalnego, ale akurat kolory bardzo mi się podobają.

david555
26-09-2007, 11:54
...ale czasem warto przykucnąć ;)

No nie godej, chyba czasem kuca?:):):)

puchbeary
26-09-2007, 14:35
PS grip służy dzielnie:)
Oby było tak dalej. Wielu pięknych barw tej jesieni Ci życzę :wink:

flyski
26-09-2007, 14:54
Ja muszę trochę jakubsa poprzeć, jak się zdjęcie otwierało to było coraz ładniejsze ale w pewnym momencie drogi było już za dużo. Kolorki piękne, generalnie do małej korekty i będzie piknie.

David - wszystkiego Naj-lepsiejszego!

AMI
26-09-2007, 15:29
Witam,

Ładne kolorki, naprawde piękne! Ale za jakubsem, za dużo asfaltu na drodze. W kwadrat to przyciąć ;).

Pozdrawiam,
AMI

jm
26-09-2007, 18:34
Jakoś w kwadraty nie lubię takich zdjęc przycinac ale tak się pobawiłam i zmieniłam proporcje boków..
wyszło tak:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

Tutaj kadr jest jakby jeszcze wyżej - no ale taka uroda tej fotki (w tej odsłonie;))

Fakt - starowinka ze mnie;) ale póki co z klękaniem, kucaniem itp problemów nie mam - poza jednym, w związku z wiekiem nie mam skłonności do ryzykanctwa (nawet w imię lepszego kadru;) - a na tej jezdni wyczekanie momentu (naprawdę to chwile 1-2 sekundowe), kiedy nie nadjeżdżał samochód z przodu lub tyłu to było wszystko na co można było liczyc w ten piękny weekendowy dzień (ponoc to był dzień bez samochodu!!!;)). Zatem przyjmowanie pozycji innych niż "w biegu" nie wchodziło w grę:)
Kadry z boku (robione z pobocza) też powstały jednak mnie ten się spodobał...i nadal mi się najbardziej ze wszystkich fotek z tego miejsca podoba.

Się nie zasłaniam polarem;) ale nie o to chodzi - w przypadku tego foto jedyne manipulacje w PS ograniczyły się do prób wyprostowania pokrzywionej drogi - polskiej drogi;)

Zbigniew
26-09-2007, 18:40
Ładnie. A takie kolory to teraz są - fociłem w weekend, a wczoraj popełniłem podobną fotkę drzew przy jednej z dróg w centralnej Polsce - mamy już piękną jesień i choć bronilibyśmy się oskarżeniami o PSucie to nic tego nie zmieni :)

vanve
26-09-2007, 18:52
Podoba sie podoba. Brawo.
Pozdrawiam. :-)

Le Sir
29-09-2007, 10:52
Kolorki ładne, ale rzeczywiście kadry nie powalają.
Widok na G. Zborów można na pewno ciekawiej pokazać.

jm
29-09-2007, 12:03
Kolorki ładne, ale rzeczywiście kadry nie powalają.
Widok na G. Zborów można na pewno ciekawiej pokazać.

cytuję za Hesją, bo bardzo mi te jego słowa przypadły do gustu, są niezwykle trafne:
zasada stara jak swiat: jeszcze NIKT nie zrobil TAKIEGO zdjecia, zeby nie mozna go bylo zrobic lepiej

zwłaszcza, kiedy to lepiej czy ciekawiej to tylko ogólniki;)

Wiem, że ogólnie taki panuje ton w komentarzach i w sumie po to się często tutaj foty pokazuje, żeby się dowiedzieć co jest nie tak albo do poprawy. Jednak czasami ja osobiście robie zdjęcia, bo MNIE coś, gdzieś zachwyciło, coś na co ktoś inny może wcale nie zwróciłby uwagi, albo zrobił to inaczej o wiele lepiej. Zatem szanując opinie innych (bo zapewne macie rację), pozwolę sobie pokazywać co jakiś czas fotki, z miejsc które mnie zachwyciły i w taki sposób jaki mnie urzekł, przynajmniej dopóki admin mnie nie przeklnie i nie narzuci obowiązku pokazywania fotografii stricte kreatywno-artystycznych na poziomie pro i wyższym;)

Pozdrawiam cieplutko - wszak znowu mamy piękny, słoneczny jesienny weekend:)

Le Sir
29-09-2007, 13:53
Tytułowa droga biegnie idealnie prosto przez kilka kilometrów, dopiero tuż przez Podlesicami zakręca lekko w prawo omijając G. Zobrów. Sprawia to wrażenie jak by droga prowadziła wprost w masę białego wapienia. Chodzi mi właśnie, że można by to pokazać. U ciebie praktycznie nie widać skał, a szkoda. Mogło być pięknie, a jest tylko ładnie ;)
I jeszcze odnośnie tej drogi. Jest taki moment w roku (niestety nie pamiętam już kiedy, bo ostatnio bardzo rzadko bywam w Podlesicach) kiedy stojąc na Murze Wyklętych na G. Zborów słońce zachodzi idealnie na końcu tej drogi. Też ładny widoczek do fotografowania.
Pozdrawiam.

jm
29-09-2007, 14:18
U ciebie praktycznie nie widać skał, a szkoda. Mogło być pięknie, a jest tylko ładnie ;)
Pozdrawiam.

No i właśnie to jest to o czym pisałam powyżej (wcześniej) mnie zachwyciły te liście, kolory i drzewa na tle nieba - skała - w sumie to zastanawiałam się czy w ogóle tej skały nie "wykasować".
Ty piszesz o innej fotce, o innym kadrze - pewnie bardzo zachwycającym (bo w tym terenie trudno się nie zachwycić o tej porze roku). I fajne jest to, że każdy może zachwycić się czymś innym - i niech tak zostanie.
Chyba wiem o jakim punkcie na tej drodze piszesz - i właśnie stamtąd skały owszem ale taka droga jak powyżej to już nie....więc Ty inne foto a ja inne:)

PS - tak naprawdę jak ognia unikam miejsc typu Podlesice zwłaszcza w takie słoneczne weekendy, bo tłumy tam panujące mnie absolutnie odstraszają - tutaj to w czasie drogi powrotnej - specjalnie nadłożyliśmy parę km, żeby mieć to listowie - skały mam gdzie indziej:)

Le Sir
29-09-2007, 14:40
Tak naprawdę jak ognia unikam miejsc typu Podlesice zwłaszcza w takie słoneczne weekendy, bo tłumy tam panujące mnie absolutnie odstraszają - tutaj to w czasie drogi powrotnej - specjalnie nadłożyliśmy parę km, żeby mieć to listowie - skały mam gdzie indziej:)

Mam dokładnie to samo, dlatego bywam tam teraz dość rzadko, ale parę lat temu w spędzałem tam dużo czasu, w jednym roku prawie 4 miesiące.