PDA

Zobacz pełną wersję : sigma EF 430 ST a D40

AndrzeY
25-09-2007, 17:20
siema
mam pytanko, czy ta lampa będzie współpracować z nikonem d40? i czy warto by ja kupić mam okazje za 50 euro ja wyrwać nową i nie wiem czy warto.

puchbeary
25-09-2007, 19:13
Nie warto. Nie będzie współpracować. Chyba że stawiasz na manual.
Musisz szukać lampy która realizuje pomiar iTTL bo tylko taki masz w D40.
Z Sigm to 500 Super i Standart obie na-iTTL.

AndrzeY
25-09-2007, 22:01
ok dzieki

Prorok78
30-11-2008, 22:05
Odkopie watek.. wpadla mi ta lampa doslownie za grosze w swietnym stanie.. wiem wiem - nie ma ittl ale to mi nie potrzebne... mialem zamiar postawic ja z chinczykiem na statywie i wyzwalac radiowka... i wszystko dziala pieknie ale tylko przez chwilke (minuta moze dwie)... potem lampa idzie spac - pewnie dlatego ze nie wykrywa body.. trzeba do niej podejsc, wcisnac 'test' - wtedy nie ma blysku ale lampka sie budzi i znow przez chwilke dziala zdalnie...

Czy ktos wie jak zalatwic temat? Co zrobic zeby wylaczyc tryb 'standby' ktory to zapewne jest przyczyna tego problemu? Moze jakies piny pozwierac ?? Aha - moja lampa jest w wersji do canona...

Dzieki i pozdrawiam :)

kurczaczek
12-08-2013, 10:08
Mam pytanie do osob ja uzytkujacych. Czy ta kampa wspolpracuje w trybie fotoceli? Probuje ja wyzwolic d90 i niestety nijak sie nie udaje. Ustawiam w aparacie zdalne blyskanie na kanale 1, lampme ustawiam na C1 i nie chce odpalic...

Prosze o pomoc. Lampe pozyczylam w elach pobawienia sie bo jeszcze nie dorobilam sie swojej.

GonzoG
12-08-2013, 10:25
Mam pytanie do osob ja uzytkujacych. Czy ta kampa wspolpracuje w trybie fotoceli? Probuje ja wyzwolic d90 i niestety nijak sie nie udaje. Uztstawiam w aparacie zdalne blyskanie na kanale 1, lampme ustawiam na C1 i nie chce odpalic...

Prosze o pomoc. Lampe pozyczylam w elach pobawienia sie bo jeszcze nie dorobilam sie swojej.

430 ST nie ma żadnej możliwości wyzwalania zdalnego za pomocą błysku.
A co do ustawień kanałów - to jest tylko przy CLS, a nie trybie fotoceli. Przy wyzwalaniu przez fotocelę lampa główna musi być w manualu lub jeśli zdalna obsługuje pomijanie błysku pomiarowego, to TTL. Tryb CMD jest tylko dla lamp zdalnych z obsługą CLS/AWL.