Zobacz pełną wersję : Irfanview - usuwa dane EXIF
Witam
Obrabiam NEFy w Bibble , eksportuje je do JPG Full Size i otwieram w Irfanview , wszystkie maja dane EXIF.
W Irfanview wycinam to co mi odpowiada , zmieniam rozdzielczosc i zapisuje ponownie do JPG.
Problem w tym, ze jak nie wycinam nic tylko zrobie zmiane rozdzielczosci to zapisany JPG ma dane EXIF , jesli zmienie rozdzielczosc to kaplica, usuwa je mimo, ze zaznaczam aby zachowal je.
Watpie, zeby ktos uzywal Irfanview , pewnie wszyscy PS ale moze ma ktos jakis pomysl ?
Nie pomogę Ci w tej chwili, ale:
1. Którą masz wersję? Ostatnia to 4.00. Może był jakiś bug.
2. Dlaczego w Bibblu od razu nie risajzujesz?
3. Spróbuj Faststone.
Mi się przestał sposób wyświetlania (renderowania?) przez Irfana zdjęć - jakieś takie kanciaste wychodzą. Faststone jest trochę bardziej intuicyjny, jak dla mnie.
P.
Nie pomogę Ci w tej chwili, ale:
1. Którą masz wersję? Ostatnia to 4.00. Może był jakiś bug.
2. Dlaczego w Bibblu od razu nie risajzujesz?
3. Spróbuj Faststone.
Mi się przestał sposób wyświetlania (renderowania?) przez Irfana zdjęć - jakieś takie kanciaste wychodzą. Faststone jest trochę bardziej intuicyjny, jak dla mnie.
P.
Ad.1. Tak, to wersja 4
Ad.2. Mam RAW-y 3880x3608 , ustawiam sobie wszystkie parametry suwaczkami ale nie znalazlem w Bibble jak zrobie crop'a to nie widze jaka ma wielkosc, dlatego robie to w Irfanview, bo tam mam opcje aby zaznaczyc np. obszar 800x537.
W Bibble musze to zrobic na czuja i wychodzi mi np., ze fotka po wyslaniu ma 834 x iles tam, przez co nie miesci sie w regulaminowych 800 na iles tam.
Ad.3. Nie chce instalowac kolejnego programu :)
pozdrawiam
Pawel
Z cropowaniem w bibblu jeszcze pogrzebię - uczę się go dopiero.
Z Irfanem też sprawdzę w domu - w robocie go nie mam.
Jeszcze na szybko ostatnia uwaga, trochę o herezję pewnie na tym forum trąci - spróbuj resize zrobić MS Picture Managerem (w narzędziach MS Office). Ma definiowalne docelowe rozmiary obrazu.
Teraz jakąś fotkę zrobiłem i wygląda na to, że EXIF został.
P.
Z cropowaniem w bibblu jeszcze pogrzebię - uczę się go dopiero.
Z Irfanem też sprawdzę w domu - w robocie go nie mam.
Jeszcze na szybko ostatnia uwaga, trochę o herezję pewnie na tym forum trąci - spróbuj resize zrobić MS Picture Managerem (w narzędziach MS Office). Ma definiowalne docelowe rozmiary obrazu.
Teraz jakąś fotkę zrobiłem i wygląda na to, że EXIF został.
P.
Tylko, ze po zmianie rozdzialki i cropowaniu robie wyostrzanie w Irfanview , jak zaczne otwierac i zapisywac roznymi programami to straci JPG z jakosci.
Dzisiaj kupilem Bibble , wczesniej mialem demowke i jakos mi to nie przeszkadzalo a teraz robie galeryjke od nowa i chcialbym miec mozliwosc podgladania EXIF'a.