Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Domyślnie Irfanview - usuwa dane EXIF

Witam

Obrabiam NEFy w Bibble , eksportuje je do JPG Full Size i otwieram w Irfanview , wszystkie maja dane EXIF.
    W Irfanview wycinam to co mi odpowiada , zmieniam rozdzielczosc i zapisuje ponownie do JPG.
    Problem w tym, ze jak nie wycinam nic tylko zrobie zmiane rozdzielczosci to zapisany JPG ma dane EXIF , jesli zmienie rozdzielczosc to kaplica, usuwa je mimo, ze zaznaczam aby zachowal je.
    Watpie, zeby ktos uzywal Irfanview , pewnie wszyscy PS ale moze ma ktos jakis pomysl ?

Domyślnie

Nie pomogę Ci w tej chwili, ale:

1. Którą masz wersję? Ostatnia to 4.00. Może był jakiś bug.
    2. Dlaczego w Bibblu od razu nie risajzujesz?
    3. Spróbuj Faststone.

Mi się przestał sposób wyświetlania (renderowania?) przez Irfana zdjęć - jakieś takie kanciaste wychodzą. Faststone jest trochę bardziej intuicyjny, jak dla mnie.

P.
    Fiat Lux

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PaSkal Zobacz posta
    Nie pomogę Ci w tej chwili, ale:

1. Którą masz wersję? Ostatnia to 4.00. Może był jakiś bug.
    2. Dlaczego w Bibblu od razu nie risajzujesz?
    3. Spróbuj Faststone.

Mi się przestał sposób wyświetlania (renderowania?) przez Irfana zdjęć - jakieś takie kanciaste wychodzą. Faststone jest trochę bardziej intuicyjny, jak dla mnie.

P.
    Ad.1. Tak, to wersja 4
    Ad.2. Mam RAW-y 3880x3608 , ustawiam sobie wszystkie parametry suwaczkami ale nie znalazlem w Bibble jak zrobie crop'a to nie widze jaka ma wielkosc, dlatego robie to w Irfanview, bo tam mam opcje aby zaznaczyc np. obszar 800x537.
    W Bibble musze to zrobic na czuja i wychodzi mi np., ze fotka po wyslaniu ma 834 x iles tam, przez co nie miesci sie w regulaminowych 800 na iles tam.
    Ad.3. Nie chce instalowac kolejnego programu

pozdrawiam
    Pawel

Domyślnie

Z cropowaniem w bibblu jeszcze pogrzebię - uczę się go dopiero.
    Z Irfanem też sprawdzę w domu - w robocie go nie mam.

Jeszcze na szybko ostatnia uwaga, trochę o herezję pewnie na tym forum trąci - spróbuj resize zrobić MS Picture Managerem (w narzędziach MS Office). Ma definiowalne docelowe rozmiary obrazu.
    Teraz jakąś fotkę zrobiłem i wygląda na to, że EXIF został.

P.
    Fiat Lux

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PaSkal Zobacz posta
    Z cropowaniem w bibblu jeszcze pogrzebię - uczę się go dopiero.
    Z Irfanem też sprawdzę w domu - w robocie go nie mam.

Jeszcze na szybko ostatnia uwaga, trochę o herezję pewnie na tym forum trąci - spróbuj resize zrobić MS Picture Managerem (w narzędziach MS Office). Ma definiowalne docelowe rozmiary obrazu.
    Teraz jakąś fotkę zrobiłem i wygląda na to, że EXIF został.

P.
    Tylko, ze po zmianie rozdzialki i cropowaniu robie wyostrzanie w Irfanview , jak zaczne otwierac i zapisywac roznymi programami to straci JPG z jakosci.

Dzisiaj kupilem Bibble , wczesniej mialem demowke i jakos mi to nie przeszkadzalo a teraz robie galeryjke od nowa i chcialbym miec mozliwosc podgladania EXIF'a.

Uprawnienia umieszczania postów