Zobacz pełną wersję : F100 a sb800
Witajcie drodzy forumowicze!
Gdyż jest to moj pierwszy post na tym forum to chialbym sie przywitac bardzo serdecznie ze stalymi bywalcami.
niewiem czy tak wypada, w pierwszym poscie odrazu pytac no ale nie wytrzymam musze!! :twisted:
Otuż stoje przed wyborem dobrej klasy analoga. Pod uwage biore tylko 2 mode na ktore mnie stac F100 i D7.
Coraz bardziej skłaniam sie ku F100 ale meczy mnie jedna sprawa.
Czeka mnie w najbliższym czasie kilka uroczystosci i ja jako rodzinny fotoamator mam oczywiscie obowiazek je obfotografowac.
Cóż chodzi o komunie i śluby więc zdjecia bede robi wewnątrz. Na super jasne szkła narazie mnie nie stac ale lampe moge pozyczyc od znajomego. ( w planach mam zamiar ja od niego odkupic)
I tu jest sedno mojej sprawy jak setka wspópracuje z nowymi lampami NIKOna chodzi o SB800. Wiem ze na iTTL nie mam co liczy (chyba ze sie myle) ale co wynika z tego (http://pstryk.pl/misc/pstryk-Nikon-Flash_compatibility.pdf) moge miec 3D.
Czym tak naprawde roznia sie te systemy blysku i czy dobrze bedzie dzialal ten zestaw.
Z gory dziekuje za odpowiedz
SB800 działa bez problemu z analogami. Wszystko gra i buczy, prócz trybu FP (synchronizacja z krótkimi czasami), którego nie udało mi się odpalić w F90.
TTL i iTTL to w telegraficznym skrócie to samo. Różnica polega na tym że w TTL do pomiaru wykorzystywana inna matryca niż do światła zastanego (pod lustrem). W iTTL pomiar następuje z pomocą jednej matrycy umieszczonej w pryzmacie. Stąd też wynika niekompatybilność jednego z drugim. SB800 jest zgodna w dół czyli obsługuje oba standarty.
rozumiem czyli moge sie pozegnac z synchr na krottrzych czasach i cos jeszcze???
Jesli to sa jedyne ograniczenia to apparat zapowiada sie ciekawie a i jeszcze jedno jak wyglada wspolpraca setki z lampami w studio??. Od czasu do czasu mam mozliwosc przyjsc do kumpla i pobawic sie "wiekrzymi lampami".
r i jeszcze jedno jak wyglada wspolpraca setki z lampami w studio??. Od czasu do czasu mam mozliwosc przyjsc do kumpla i pobawic sie "wiekrzymi lampami".
A jak ma wyglądać. Tak jak z każdym aparatem, który ma jakiekolwiek złącze do lampy i tryb manualny.
Będzie dobrze.
Dzieki serdeczne za odpowiedż.
Ogólnie w sprawach tak skomplikowanych aparatów jestem zielony dotychczas robilem tylko na zenkach i praktikach, czasami zdazalo sie popracowac na D70 i C***300D
Sory ze tak mecze ale mam jeszcz jedno pytanko
-mianowice jak sprawdzic przebieg f 100. Wiem ze trzeba albo podskoczyc do serwisu albo kupic jakies kabeli i oprogramowania. I teraz tak ile kosztowala by mnie wizyta u NP a ile kabelek z softem (i jaki to dokładnie kabelek)?
co do tej synchronizacji to można tanio kupić sb25.. i w tym już chodzi wszystko.. zadzwoń do NP.. tam sie dowiesz ;)
co do tej synchronizacji to można tanio kupić sb25.. i w tym już chodzi wszystko..
A guzik prawda. Nie będzie działać redukcja czerwonych oczu. Inna sprawa kto tego używa.:wink:
Kabel to mozna samemu nawet złozyć. Na alledrogo bywaja firm niezależnych koszt coś koło 100-150zł
U sporo jak za jeden kabelek. Chyba będe musiał sie obejsc bez niego i do ilosci podanych klatek przez sprzedajacego dolozyc z pare tys. tak na wszelki wypadek zeby potem niebyc zaskoczonym ze mi migawka siadla po roku. Co do lampy bedzie to na pewno sb albo 800 albo 600 bo takowa ma do sprzedania w marcu za male pieniadze bo sie chlopina przesaida na c**** juz dal mi w prezencie kita i 50 |1.7 Nikona a na reszte szkiel ma juz chetnych i tylko lampa mu zostala.
U sporo jak za jeden kabelek.
Pragnę tylko zauważyć, że ten cabelek + soft potrafi nieco więcej niż sprawdzenie klepnięć migawki.
My otym niewiedziałm czy była by mozliwosc przyblizenia wiekrzych szczegolow.
Bede wdzieczny
http://tinyurl.com/75jxu
Tu jest na podstawie F5. podobnie jest z setka.
W iTTL pomiar następuje z pomocą jednej matrycy umieszczonej w pryzmacie.
No żesz ile razy można walczyć z tym uproszczeniem!!!???
Tak jest tylko w D200, D70(s) i D50, a D2(X, H, Hs) mierzą tak jak dawniej, czyli czujnikiem w komorze lustra. Różnicą jest za to mniejsza liczba, ale silniejszych przedbłysków. Oczywiście w FV Lock przedbłysk mierzy matryca w pryzmacie.
A w temacie: bierz F100, choć D7 też jest bardzo przyjemny (zwłaszcza wyświetlacz i - jeśli potrzebujesz - HSS). F100 przebija go jednak znacznie lepszym wizjerem i nieco dokładniejszym naświetlaniem.
W iTTL pomiar następuje z pomocą jednej matrycy umieszczonej w pryzmacie.
No żesz ile razy można walczyć z tym uproszczeniem!!!???
To wytłumacz mu prościej i jaśniej.
Tak jest tylko w D200, D70(s) i D50, a D2(X, H, Hs) mierzą tak jak dawniej, czyli czujnikiem w komorze lustra. Różnicą jest za to mniejsza liczba, ale silniejszych przedbłysków. Oczywiście w FV Lock przedbłysk mierzy matryca w pryzmacie.
Czyli jest fifti fifti, a na upartego 4:3 Userzy wyższej półeczk raczej wiedzą co mają i jak to działa. IHMO różnica jest taka jak napisałem, to że Hi Endy mają dwe matryca znaczy że są zgodne w dół (działąją z błyskogratami DX), a nie to że iTTL w low endach jest wykastrowany. Różnica w przedbłyskach wynika właśnie z umieszczenia matryc pomiarowych i tu stary system jest zdecydowanie lepszy, a do FV Locka nowy.
No wiec tak jesli tylko nikt mi nie buchnie z przed nosa upatrzonego Nikosia to na 100% bede (mam nadzieje) szczesliwym posiadaczem setki. Coz 7 przebij pod pewnymi wzgledami setke -nie bede sie rozpisywal pod jakimi, lecz to co mnie jest naj bardziej potrzebne posiadaja oby dwa aparaty.
Wiec co sprawilo ze wybieram 100?.
Ano to ze duzo lepiej lezy mi w dloni niepotrzebuje na gwalt gripa, a po drugie NIKON ma zdecydowanie bardziej rozbudowany system. (nieukrywam ze za 2 no moze 3 lata jak fundusze pozwola to przesiade sie na cyfre. I tu jestem bardziej spokojny ze nikon bedzie w tym czasie dysponowal w swej ofercie aparatem spelniajacym moje potrzeby, czego niestety nie moge powiedziec o minolcie( nie ze mi minolta nie pasi ale wybor pomiedy tylko 2 body jest dosc ograniczony).
A co do lamp przyznam sie bez bicia nie za bardzo rozeznaje sie w systemie nikon, co i jak szczegulnie ze starszymi puszkami.
stary system jest zdecydowanie lepszy, a do FV Locka nowy.Przedbłysków FV Locka nie dałoby rady zmierzyć w inny sposób, stąd konieczność wykorzystania matrycy przy pryzmacie. iTTL prostszych Nikonów nie jest może "wykastrowany", ale w porównaniu z poprzednimi systemami utracił pewną drobną przewagę nad E-TTLem i ADI: niezauważalność przedbłysków. Chodzi mi tu o liczbę zdjęć, na których fotografowane osoby mają zamknięte oczy. Stąd niewątpliwie masz rację że stary system POMIARU jest lepszy. Ale stare systemu BŁYSKU miały pewne braki w stosunku do konkurencji (CLS, HSS) i stąd koniecznośc wprowadzenia iTTLa. Ale jeśli ktoś tych dwóch funkcji nie potrzebuje, to może pstrykać swoim D2() za pomocą "starej" lampy DX.
Dzieki ze sie tak wlaczyliscie w dyskusie to moze zadam jeszcze jedno pytanko?? co wy na to??
Wiec tak co sadzicie o ob. SIGMA 28-70/2,8-4,0 HSZ (oczywiscie NIKOON -D) jak na poczatek do setki (do marca musial bym dojechac na tym sprzecie potem worek sie troche rozwiaze i pojawia sie jakies inne szkileka)JEst dosc atrakcyjna cenowo ako nowa a jak z walorami optycznymi? czy moze leprzy Nikor 28-80//3.5-5.6 D a moze Nikkor 28-100/3.5-5.6 G
Jak na dwa miesiące, to nie ma co kombinować. Bierz 28-80 D lub G. Maks 150 zł.
no mniej wiecej dwa ale jak mowice ze Nikor to bedzie Nikor.
Dzieki wszytskim za pomoc w decyzji od upragnionego szczescia dzieli mnie tylko pare dni
Jeszcze raz dzieki