Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: F100 a sb800

Domyślnie F100 a sb800

Witajcie drodzy forumowicze!
    Gdyż jest to moj pierwszy post na tym forum to chialbym sie przywitac bardzo serdecznie ze stalymi bywalcami.

niewiem czy tak wypada, w pierwszym poscie odrazu pytac no ale nie wytrzymam musze!!

Otuż stoje przed wyborem dobrej klasy analoga. Pod uwage biore tylko 2 mode na ktore mnie stac F100 i D7.
    Coraz bardziej skłaniam sie ku F100 ale meczy mnie jedna sprawa.
    Czeka mnie w najbliższym czasie kilka uroczystosci i ja jako rodzinny fotoamator mam oczywiscie obowiazek je obfotografowac.
    Cóż chodzi o komunie i śluby więc zdjecia bede robi wewnątrz. Na super jasne szkła narazie mnie nie stac ale lampe moge pozyczyc od znajomego. ( w planach mam zamiar ja od niego odkupic)
    I tu jest sedno mojej sprawy jak setka wspópracuje z nowymi lampami NIKOna chodzi o SB800. Wiem ze na iTTL nie mam co liczy (chyba ze sie myle) ale co wynika z tego moge miec 3D.
    Czym tak naprawde roznia sie te systemy blysku i czy dobrze bedzie dzialal ten zestaw.

Z gory dziekuje za odpowiedz

Domyślnie

SB800 działa bez problemu z analogami. Wszystko gra i buczy, prócz trybu FP (synchronizacja z krótkimi czasami), którego nie udało mi się odpalić w F90.
    TTL i iTTL to w telegraficznym skrócie to samo. Różnica polega na tym że w TTL do pomiaru wykorzystywana inna matryca niż do światła zastanego (pod lustrem). W iTTL pomiar następuje z pomocą jednej matrycy umieszczonej w pryzmacie. Stąd też wynika niekompatybilność jednego z drugim. SB800 jest zgodna w dół czyli obsługuje oba standarty.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

rozumiem czyli moge sie pozegnac z synchr na krottrzych czasach i cos jeszcze???
    Jesli to sa jedyne ograniczenia to apparat zapowiada sie ciekawie a i jeszcze jedno jak wyglada wspolpraca setki z lampami w studio??. Od czasu do czasu mam mozliwosc przyjsc do kumpla i pobawic sie "wiekrzymi lampami".

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ozmo
    r i jeszcze jedno jak wyglada wspolpraca setki z lampami w studio??. Od czasu do czasu mam mozliwosc przyjsc do kumpla i pobawic sie "wiekrzymi lampami".
    A jak ma wyglądać. Tak jak z każdym aparatem, który ma jakiekolwiek złącze do lampy i tryb manualny.
    Będzie dobrze.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Dzieki serdeczne za odpowiedż.
    Ogólnie w sprawach tak skomplikowanych aparatów jestem zielony dotychczas robilem tylko na zenkach i praktikach, czasami zdazalo sie popracowac na D70 i C***300D
    Sory ze tak mecze ale mam jeszcz jedno pytanko
    -mianowice jak sprawdzic przebieg f 100. Wiem ze trzeba albo podskoczyc do serwisu albo kupic jakies kabeli i oprogramowania. I teraz tak ile kosztowala by mnie wizyta u NP a ile kabelek z softem (i jaki to dokładnie kabelek)?
    =Moje zdjęcia robię przede wszystkim głową=

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ruda Śl/Katowice/Gliwice

Domyślnie

co do tej synchronizacji to można tanio kupić sb25.. i w tym już chodzi wszystko.. zadzwoń do NP.. tam sie dowiesz
    blog
    Pozdrawiam,
    Al

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez al
    co do tej synchronizacji to można tanio kupić sb25.. i w tym już chodzi wszystko..
    A guzik prawda. Nie będzie działać redukcja czerwonych oczu. Inna sprawa kto tego używa.
    Kabel to mozna samemu nawet złozyć. Na alledrogo bywaja firm niezależnych koszt coś koło 100-150zł
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

U sporo jak za jeden kabelek. Chyba będe musiał sie obejsc bez niego i do ilosci podanych klatek przez sprzedajacego dolozyc z pare tys. tak na wszelki wypadek zeby potem niebyc zaskoczonym ze mi migawka siadla po roku. Co do lampy bedzie to na pewno sb albo 800 albo 600 bo takowa ma do sprzedania w marcu za male pieniadze bo sie chlopina przesaida na c**** juz dal mi w prezencie kita i 50 |1.7 Nikona a na reszte szkiel ma juz chetnych i tylko lampa mu zostala.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ozmo
    U sporo jak za jeden kabelek.
    Pragnę tylko zauważyć, że ten cabelek + soft potrafi nieco więcej niż sprawdzenie klepnięć migawki.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

My otym niewiedziałm czy była by mozliwosc przyblizenia wiekrzych szczegolow.
    Bede wdzieczny

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów