PDA

Zobacz pełną wersję : D80 szeroki kąt

sinta
21-09-2007, 20:19
Witam.
Poszukuję obiektywu szerokokątnego do D80.
Cena zakupu ok. 2 tyś. złotych.

Może coś z wymienionych poniżej
1. Nikkor 20mm f/2.8
2. Nikkor 24mm f/2.8
3. Sigma 10-20 f/4-5.6

Poczytałam trochę o tych obiektywach i im więcej wiem (czytaj "przeczytałam") tym mam większy dylemat, który wybrać.
Nikkor 20mm wypada gorzej w testach niż Nikkor 24mm, ale z kolei 24mm to już nie tak szeroko.
Sigma 10-20mm, fajny zagres ogniskowych, ale światło gorsze.
Są jeszcze sigmy 20mm i 24mm f/1.8, ale podobno mają probemy z AF.

Zależy mi też na informacji od Was użytkowników na temat współpracy powyższych obiektywów z D80. Dla informacji mam tylko 18-135mm, niby też dosyć szeroko, ale to jakby nie było słaby kit.

Złociu
21-09-2007, 21:04
Witaj, a zastanawiałeś się nad Tokiną 12-24 f/4, osobiście jej używam i jestem zadowolony a cenowo wypada chyba lepiej niż Sigma. Poszukaj w archiwum bo było parę wątków na temat Tokina vs Sigma.

zakwas
21-09-2007, 23:06
Nikkor 18-35/3,5-4,5 ED

Guancho
22-09-2007, 13:44
20 i 24 są fajne na analogu... na cyfrze problemem jest to, że to już nie jest tak szeroko. Jeśli chcesz na prawdę szeroko, to albo 12-24 tokiny, albo wspomniane 10-20 sigmy... chyba że dołożysz sporo do nikkora 12-24. Będzie i nezłe światło i świetna jakość...

sinta
22-09-2007, 15:09
ok., sprawdzę specyfikację i "możliwości' wymienionej Tokiny 12-24, może wtedy wybór będzie prostszy.
Pozdrawiam

swider
22-09-2007, 19:57
raczej prostszy nie bedzie ;)

piwkoo
22-09-2007, 22:20
Posiadam wymienioną Tokinę, tak więc jeśli będzie taka potrzeba służę samplami.

tompsl
22-09-2007, 23:51
Witam.
Poszukuję obiektywu szerokokątnego do D80.
Cena zakupu ok. 2 tyś. złotych...

tu:

http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=35975

i tu:

http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=36776

mozesz zobaczyć efekty z sigmy 10-20 i d80.... jeśli masz jakieś dodatkowe pytania postaram się odpowiedzieć:)

pozdr.

sinta
23-09-2007, 10:55
Po przeczytaniu testów i opinii o sigmie i tokinie wybór faktycznie prostszy nie jest. Choć skłaniam się w kierunku sigmy, jest szersza, a poza tym nie ma tak gigantycznej aberracji chromatycznej jak Tokina. W niektórych sklepach dodają do Sigmy jeszcze firmowy filtr UV (77mm). Z kolei Tokina jest ostra też na brzegu kadru i chyba mniej winietuje.
Może jeszcze jedno pytanie, jak to jest z filtrami np. polaryzacyjnymi w użyciu z dwoma omawianymi obiektywami?Czy po zmianie ogniskowej trzeba zmieniać ustawienia filtra? Wyczytałam, że Tokina ma nieobracający się gwint filtrów, to taki mały plusik, a jak jest w przypadku Sigmy?

Może macie jakieś foty bez jakichkolwiek przeróbek?

tompsl - sample naprawdę ładne.

tompsl
23-09-2007, 12:03
...skłaniam się w kierunku sigmy, jest szersza, a poza tym nie ma tak gigantycznej aberracji chromatycznej jak Tokina. W niektórych sklepach dodają do Sigmy jeszcze firmowy filtr UV (77mm)...

Mi sigma pasuje dużo bardziej niż tokina, mam porównanie gdyż tokiną fotografuje mój kumpel. Jest spora różnica między 15mm a 18mm [po kropie] i bywa, że sigma jest dla mnie zbyt wąska:)
Aberracja w tokinie rzeczywiście występuje, w sigmie również:) nie jest to szkło bez wad, ale jest pod tym względem lepiej niż w tokinie.
Co do kwestii polara [być może z powodu kątów widzenia] sigma sama z siebie polaryzuje niebo dość mocno. Porównywałem z kumplem w tych samych okolicznościach, i uzyskiwaliśmy znacząco różny efekt - niebo z sigmy znacznie bardziej nasycone. Jeśli chodzi o filtr [ja używam cokina] przy tych ogniskowych musisz uważać na tzw. błąd polara.

... Z kolei Tokina jest ostra też na brzegu kadru i chyba mniej winietuje... ...Tokina ma nieobracający się gwint filtrów, to taki mały plusik, a jak jest w przypadku Sigmy?
...

Nie wiem dokładnie jak jest z tą ostrością na brzegach, osobiście nie mam z tym problemu w przypadku [mojej?] sigmy, winieta natomiast rzeczywiście występuje. Nie jest katastrofalna po przymknięciu, ponadto winietę lubię i często dodaję więc też mi to nie przeszkadza;)
Przednia część z gwintem filtrów w sigmie tak jak i w tokinie się nie obraca - zero problemów i nie trzeba poprawiać po ustawieniu ostrości.
Dodam jeszcze, że sigma wypada nieco słabiej pod względem dystorsji -przebieg zniekształceń jest bardziej skomplikowany niż w tokinie, ja się tym nie przejmuję zbytnio, bo większość zdjęć z tych ogniskowych i tak wymaga korekty geometrii. Dobrze z dystorsją radzi sobie program RadCor - ma sigmę w bazie szkieł i obsługuje Batcha.

Po przeczytaniu testów i opinii o sigmie i tokinie wybór faktycznie prostszy nie jest... ...tompsl - sample naprawdę ładne.

Zwykle tak bywa -rzecz w tym, żeby dobrać szkło do swoich potrzeb i umiejętności [choć te można też nabyć z czasem] będąc świadomym, że ma wady... jak i wszystko wokoło:D
Także życzę dobrego wyboru i jak najmniej wyrzutów gdy już któreś szkło kupisz a potem przeczytasz że ktoś zachwala inne, hehe... ;>
Dziękuję za miłe słowo o zdjęciach.

sinta
23-09-2007, 12:26
Bardzo dziękuję za pomoc.

Jednak zostanę przy sigmie, też słyszałam, że niebo wychodzi jak z polarem.
Teraz tylko, żeby trafić dobry model...
Jak kupię oczywiście podzielę się wrażeniami i samplami.

Pozdrawiam :-)