PDA

Zobacz pełną wersję : błąd karty chr...d50

wypass
21-09-2007, 20:08
mam ten błąd nic nie ponmaga wyjęcie włożenie, format nie bo jest komunikat, że karty sformatowac nie można...
wydaje mi się, że jak brat kasował zdjęcia to skasował system alokacji plikow, czy jak to sie nazywa...windows widzi ale nie ma folderu docelowego - stworzyc sie nie da bo komunikat folder istnieje...
wiem, że karta do wymiany, ale zanim sobie kupie chciałbym troche zdjęć porobić...szukałem podobnych tematów ale odp nie znalazłem...o tymczasową pomoc proszę jesłi ktos wie jak...karta dikon 60x 1gb

cypherdid
21-09-2007, 20:42
no tak to jest..niby między sandiskiem a innymi nie ma różnicy ale jednak...
z nikosiami jest pewien problem czasami..ja mialem cos podobnego z kingstonem elite pro 512
raz na jakis czas wyskakiwał taki błąd ale udawało sie formatować <w kompie przez czytnik>..jeśi były tam ważne zdjęcia to zapewne da się je odzyskać w jakimś większym procencie..a jesli nie to wymianka na sandiska albo lexara i nigdy więcej problemów...po co nam niepewność przy fotografowaniu i pytanie: czy lub kiedy sie zawiesi albo nawali..no nie??

wypass
21-09-2007, 20:46
wymiana będzie napewno...ale co zrobic do czasu tej wymiany...na sprzęt sie zadłużyłem...generalnie jestem spłukany...hmm dzień chłopaka...:mrgreen:

pdzran
21-09-2007, 20:47
Jak kupowalem do D80 karte to zerknalem najpierw na liste zalecanych, do D50 tez jest i jak byk napisane :

Firma Nikon przetestowała następujące karty SD (Secure Digital) i zatwierdziła je do użytku w aparatach D50:
SanDisk (niebieska) 64 MB, 128 MB, 256 MB, 512 MB, 1GB i 2 GB
SanDisk Ultra II 512 MB* i 2 GB*
Panasonic 64 MB, 128 MB, 256 MB, 512 MB i 1 GB
Toshiba (niebieska) 64 MB, 128 MB, 256 MB i 512 MB
Toshiba (biała) 128 MB*, 256 MB* i 512 MB*

* Karty te charakteryzują się znamionową prędkością transmisji 10 MB/s lub większą.
Karty Multi Media (MMC) nie są zalecane i nie należy ich używać.

Karty innych marek o innych parametrach mogą działać, ale firma Nikon nie może tego zagwarantować. W przypadku używania karty pamięci, której nie wymieniono powyżej, należy skontaktować się z jej producentem w celu uzyskania informacji o zgodności. Firma Nikon zaleca posiadanie zatwierdzonej karty pamięci na wypadek konieczności rozwiązania ewentualnych problemów.

Bonthyc
21-09-2007, 22:37
pomoc techniczna Nikona:

http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=14686&p_created=1121865426&p_sid=7Eln45Mi&p_accessibility=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPSZwX3NvcnRfYnk9JnBfZ3JpZHNvcnQ9JnBfc m93X2NudD01MjYmcF9wcm9kcz0mcF9jYXRzPSZwX3B2PSZwX2N 2PSZwX3NlYXJjaF90eXBlPWFuc3dlcnMuc2VhcmNoX25sJnBfc GFnZT0y&p_li=&p_topview=1

oraz

http://nikoneurope-en.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_en.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=14210&p_created=1118833778&p_sid=dxOQ45Mi&p_accessibility=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPTEmcF9zb3J0X2J5PSZwX2dyaWRzb3J0PSZwX 3Jvd19jbnQ9MTImcF9wcm9kcz0wJnBfY2F0cz0wJnBfcHY9JnB fY3Y9JnBfc2VhcmNoX3R5cGU9YW5zd2Vycy5zZWFyY2hfbmwmc F9wYWdlPTEmcF9zZWFyY2hfdGV4dD1kY2FyZDE*&p_li=&p_topview=1

david555
21-09-2007, 22:42
pdzran, lista którą podałeś jest rozszerzona o modele przetestowane pod poszczególne puszki na stronach producentów kart pamięci. I tam też warto zaglądać.;)

Jacek B.
21-09-2007, 23:30
U mnie ten błąd wystąpił w pierwszej karcie SanDisk jaką kupiłem. Zmieniłem na Kingston i od tamtej pory jest ok.

cypherdid
22-09-2007, 09:55
wymiana będzie napewno...ale co zrobic do czasu tej wymiany...na sprzęt sie zadłużyłem...generalnie jestem spłukany...hmm dzień chłopaka...:mrgreen:

no to jest jakieś wyjście...ale może allegro?? sprzedaj sformatowaną swoją karte i dołóż ciutkę kupując nową <również na allegro>

sinner
22-09-2007, 10:28
bierz San Diska lub Lexara nie warto kombinować i oszczędzać tych paru złotych

wypass
22-09-2007, 10:57
no to jest jakieś wyjście...ale może allegro?? sprzedaj sformatowaną swoją karte i dołóż ciutkę kupując nową <również na allegro>

no tak tyle, że mojej nie da się sformatować...przeciez nie sprzedam karty, którakomus też nie będzi działać...
jak będę kupował to napewno którąś z listy jaką przedstawił pdzran, czy którąś z tych co inni polecają...dzięki za rady...

http://www.allegro.pl/item246490154_strefa_kingston_sd_1gb_szok_cenowy_s prawdz.html

a co myślicie o tym??

cypherdid
22-09-2007, 14:12
bierz San Diska lub Lexara nie warto kombinować i oszczędzać tych paru złotych

kolega tutaj dobrze pisze

hmmm...dziwne że nawet formata nie da się zrobić...nie ma ona gwarancji producenta?? czy coś??

sinner
22-09-2007, 15:03
ludzie od dawna omijam szerokim łukiem aukcje typu szok cenowy bo często później następuje szok hardwarowy
przy dzisiejszych cenach a właściwie różnicach w cenie kart markowych polecanych przez producentów body i kart innych to nie ma co się zastanawiać
po za tym w Radomiu lub Lublinie bez problemu dostaniesz dobre karty w dobrych cenach i bez kosztów wysyłek i niepewności przesyłki z Allegro

wypass
22-09-2007, 16:59
kolega tutaj dobrze pisze

hmmm...dziwne że nawet formata nie da się zrobić...nie ma ona gwarancji producenta?? czy coś??

no wyświetla się komunikat, że nie może być sformatowana...jak windows ją widzi to był tam folder NIKD50...czy jakoś tak i przy nim pare plików jakiś a teraz tego nie ma...mniemam, że to przez to iż zostao usunięte przez przypadek...nawet z dysku zdjęć do aparatu nie mogę wrzucić....karta za okno raczej...
sinner - dzięki za ostrzeżenie przed takimi aukcjami...pewnie jak zawsze ladnie wygląda przed przlaniem kasy....

cypherdid
22-09-2007, 20:45
karta za okno raczej...

może jak za okno to lepiej mi prześlij...kupisz sobie karte nową i tak...a jak ją doprowadze do użytku to odeśle :) byś miał 2 :)

wypass
22-09-2007, 20:53
może jak za okno to lepiej mi prześlij...kupisz sobie karte nową i tak...a jak ją doprowadze do użytku to odeśle :) byś miał 2 :)

a to masz sprzęt do tego czy musisz zobaczyć co jest sam...jeśli ja nie mogę tego sam zrobić a tobię sie chce to czemu nie...raczej bym nie wyrzucił a leżałaby sobie....:(

yaqb
22-09-2007, 21:12
Ja miałem podobny problem jak kupiłem kartę SD 4 GB firmy PQI do mojej D50 jak jeszcze ją mialem (po kupnie D200, D50 odziedziczyła siostra:) ). Karta wtedy w testach była najlepsza ale 2 razy ją wymieniałem bo pojawiał się ten sam problem tzn CHR. Dopiero 3 karta była ok i do dziś śmiga w tej D50.

cypherdid
22-09-2007, 21:24
a to masz sprzęt do tego czy musisz zobaczyć co jest sam...jeśli ja nie mogę tego sam zrobić a tobię sie chce to czemu nie...raczej bym nie wyrzucił a leżałaby sobie....:(

:) mi się zawsze chce pokombinować...lubie się czasem pomęczyć z czymś co nie działa <ot taka dociekliwość MacGyvera>

nie odpowiedziałeś jak to wygląda z gwarancją producenta tej karty

michal8791
22-09-2007, 21:26
Moze sprobowac wkleic czysty katalog NIKD50 po sformatowaniu karty w innym aparacie na ta i moze wtedy pojdzie ja sformatowac.
Czasem sposoby ktore wydawalyby sie niemozliwe lub bezsensu pomagaja ;).

Jak co moge podesłac taki katalog od siebie na probe moze pojdzie. Jakby co to prosze na PRIVA i kontakt

wypass
22-09-2007, 21:36
generalnie gwarancji nie ma bo kupiłem aparat od kolegi z tego forum...także nie będę robił problemu tymbardziej, że działała u mnie kilka dni i dopiero potem padła, ( u niego tez tak było ale wystarczyło wyjąć i włożyć ),
próbowałem w kompakcie u kolegi zrobic format ale nie wchodzi nawet do menu jak ją włożył...jak próbuje wkleic w windowsie coś do niej to wyskakuje, że niemozliwe....katalog możesz podesłać michal8791...tylko z tymi wszystkimi plikami o białych ( u mnie ) ikonkach...jeśli nic nie da się zrobić to mogę podesłać ci cypherdid i sie pobawisz czemu nie...

sygurd
22-09-2007, 23:15
Kupiłem sandiska 1GB 2 lata temu na ebayu i padła niedawno (ten sam błąd CHR). Z tyłu karty nie było żadnych oznaczeń, pieczątek, kodów itp, czyli pirat (zapłaciłem chyba ze 40 funciaków), ale w sumie śmigała długo. Rok temu ponad kupiłem na allegro kingstona 1GB i na razie gra, chociaż dziś po powrocie z pleneru jedno zdjęcie się nie otwierało :(...

PS Sandisk oczywiście do wywalenia.

wypass
23-09-2007, 16:05
Moze sprobowac wkleic czysty katalog NIKD50 po sformatowaniu karty w innym aparacie na ta i moze wtedy pojdzie ja sformatowac.
Czasem sposoby ktore wydawalyby sie niemozliwe lub bezsensu pomagaja ;).

Jak co moge podesłac taki katalog od siebie na probe moze pojdzie. Jakby co to prosze na PRIVA i kontakt

skopiować sie skopiowało ale nic więcej nie da rady...dalej to samo co było...czyli nic...
cypherdid - jak chce ci sie bawic to moge ci wysłać ta karte...adres na pw czy jak tam wolisz...

subs
23-09-2007, 17:29
Polecam nie kupować na ebayach i innych allegrach - zwykle podróby sprzedają.

Oryginalne Sandiski ultraII lub ExtreneIII będą działać na pewno bardzo długo bez żadnych problemów.
Na nośnikach nie wolno oszczędzać.

Gerpi
12-03-2010, 16:49
Odświeżę wątek żeby nie śmiecić,a objawy mam takie same - błąd karty chr, nie da się sformatować w aparacie, wchodząc do menu czasem rozwija się z opóźnieniem i po wyłączeniu też chwilę jeszcze jest włączony nim zgaśnie.
Napewno nie jest to karta bo na innych jest to samo, reset aparatu przyciskiem na spodzie jak również wyjęcie baterii na kilkanaście godzin nic nie daje.
Karty to sandiski ultra II oraz extreme III, sprawdzałem też na innych akumulatorach bo używałem w nim Hahnell-a, ale na oryginalnych to samo.
Ma ktoś jakieś pomysły ??? Może wgrać od nowa soft ??

wasilewk
12-03-2010, 17:08
A może kartę sformatuj na kompie ?

Gerpi
12-03-2010, 17:38
Wszystkie 3 ?? :)

wasilewk
12-03-2010, 18:38
Wszystkie 3 ?? :)

Spróbuj jedną, czy pomoże.

Gerpi
13-03-2010, 14:33
Formatowanie karty w kompie też nie pomaga, oczywiście zrobiłem to w Fat32 , chyba, że trzeba by w NTFS, ale mam przeczucie, że nie.
W ogóle to chyba nie o to jednak chodzi bo żadnej karty mi nie czyta :(

wasilewk
13-03-2010, 14:55
Formatowanie karty w kompie też nie pomaga, oczywiście zrobiłem to w Fat32 , chyba, że trzeba by w NTFS, ale mam przeczucie, że nie.
W ogóle to chyba nie o to jednak chodzi bo żadnej karty mi nie czyta :(

Ale mnie chodziło o coś takiego:
1. Formatuję kartę na PC.
2. Wkładam ją do aparatu i od razu formatuję ją w aparacie.

Może coś takiego przejdzie ?

Gerpi
13-03-2010, 16:51
Otóż właśnie tak zrobiłem , nie inaczej. To chyba nie to Wasilewk, jak wcześniej wspomniałem żadnej z wielu kart, które posiadam i używam na codzień również z D90 , D50tka niestety nie czyta.

wasilewk
13-03-2010, 19:43
Chyba D50 czyta max 2GB. Jakiej pojemności są te karty ?

Gerpi
13-03-2010, 23:59
Jesteś wielki !!! Faktycznie wsadziłem 2GB i poszło, a wydawało mi się, że używałem wcześniej 4GB na nim,ale widocznie mi się wydawało :)). Wielkie dzieki.
Pozdrawiam

ghole
14-03-2010, 00:11
Ja miałem podobny problem jak kupiłem kartę SD 4 GB firmy PQI do mojej D50 jak jeszcze ją mialem (po kupnie D200, D50 odziedziczyła siostra:) ). Karta wtedy w testach była najlepsza ale 2 razy ją wymieniałem bo pojawiał się ten sam problem tzn CHR. Dopiero 3 karta była ok i do dziś śmiga w tej D50.

Jesteś pewien że d50 czyta tą kartę 4GB? Jak tak to bardzo dziwne!