PDA

Zobacz pełną wersję : ostrzenie w RAW

adasme
19-09-2007, 18:06
Jak ustawić wyostrzanie zdjęć w RAW, aby nie przedobrzyć. Konkretne ustawienie dotyczące D80. jakie stosujecie?

Fenek
19-09-2007, 18:35
Wystrzanie RAWa zależy tylko i wyłącznie od programu który używasz do wołania. Ustawienia w puszce nie mają na niego bezpośredniego wpływu (co najwyżej mogą zasugerować konkretne ustawienia niektórym programom). I nie ma recepty absolutnej, musisz niejednokrotnie dopasować wyostrzanie do konkretnej foty. :)

adasme
19-09-2007, 18:39
Wystrzanie RAWa zależy tylko i wyłącznie od programu który używasz do wołania. Ustawienia w puszce nie mają na niego bezpośredniego wpływu (co najwyżej mogą zasugerować konkretne ustawienia niektórym programom). I nie ma recepty absolutnej, musisz niejednokrotnie dopasować wyostrzanie do konkretnej foty. :)

Rozumiem, ze motodą prób i błędów. Czy może w ustawieniach D80 można wstepnie przyjąć jakąś wartość. Jest tam kilka ustawień. Które radzisz mi zastosować, bez zbytniego kombinowania.

harb
23-09-2007, 20:14
wiekszosc osob ingeruje tylko w podbicie ostrosci w puszce - ustawienie to jednak w przypadku obrobki w NX-ie (nie wiem jak w innych programach) i ustawieniu na maxa ,w zasadzie nie podlega juz modyfikacji z wyjatkiem funkcji UNSHARP MASK ,ale uzycie tej funkcji niejako extra moze juz dawac przeostrzenie,

prz3mo
25-09-2007, 23:06
Wlasnie. Mi czasami sie zdarza "przedobrzyć" z wyostrzeniem z RAWa w C1... Pozostaje chyba wlasnie indywidualna metoda dla kazdego z pliku.

vertigo
25-09-2007, 23:15
Gdzieś czytałem, że nie powinno się ostrzyć przy wywoływaniu RAWa, ale dopiero w programie typu PS czy Gimp. Podobno lepsze rezultaty. Prawda to?

Laku
01-10-2007, 13:42
Gdzieś czytałem, że nie powinno się ostrzyć przy wywoływaniu RAWa, ale dopiero w programie typu PS czy Gimp. Podobno lepsze rezultaty. Prawda to?
Hmmm no ja też tak słyszałem i dlatego nie wyostrzam. Ale czy to prawda to nie wiem. Może ktoś rozwieje nasze wątpliwości ?

Piotr Szmidt
01-10-2007, 13:59
tak podobno jest roznica i to duza. zreszta latwo sprawdzic to samemu. Fakt potwierdze ale nie przytcze powodow. Na forum Canona zostalo to kiedy sporuszone a niesteyt niechce mi sie teraz szperac dokladnie teog szukac.