Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: ostrzenie w RAW

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie ostrzenie w RAW

Jak ustawić wyostrzanie zdjęć w RAW, aby nie przedobrzyć. Konkretne ustawienie dotyczące D80. jakie stosujecie?
    AF nie jest koniecznoscią

Domyślnie

Wystrzanie RAWa zależy tylko i wyłącznie od programu który używasz do wołania. Ustawienia w puszce nie mają na niego bezpośredniego wpływu (co najwyżej mogą zasugerować konkretne ustawienia niektórym programom). I nie ma recepty absolutnej, musisz niejednokrotnie dopasować wyostrzanie do konkretnej foty.
    D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
    www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fenek Zobacz posta
    Wystrzanie RAWa zależy tylko i wyłącznie od programu który używasz do wołania. Ustawienia w puszce nie mają na niego bezpośredniego wpływu (co najwyżej mogą zasugerować konkretne ustawienia niektórym programom). I nie ma recepty absolutnej, musisz niejednokrotnie dopasować wyostrzanie do konkretnej foty.
    Rozumiem, ze motodą prób i błędów. Czy może w ustawieniach D80 można wstepnie przyjąć jakąś wartość. Jest tam kilka ustawień. Które radzisz mi zastosować, bez zbytniego kombinowania.
    AF nie jest koniecznoscią

Domyślnie

wiekszosc osob ingeruje tylko w podbicie ostrosci w puszce - ustawienie to jednak w przypadku obrobki w NX-ie (nie wiem jak w innych programach) i ustawieniu na maxa ,w zasadzie nie podlega juz modyfikacji z wyjatkiem funkcji UNSHARP MASK ,ale uzycie tej funkcji niejako extra moze juz dawac przeostrzenie,

Domyślnie

Wlasnie. Mi czasami sie zdarza "przedobrzyć" z wyostrzeniem z RAWa w C1... Pozostaje chyba wlasnie indywidualna metoda dla kazdego z pliku.

Domyślnie

Gdzieś czytałem, że nie powinno się ostrzyć przy wywoływaniu RAWa, ale dopiero w programie typu PS czy Gimp. Podobno lepsze rezultaty. Prawda to?
    Klejony D80.

Uprawnienia umieszczania postów