Zobacz pełną wersję : N18-70 vs N18-200VR pytanie
Witam!
Chciałbym kupić obiektyw N18-200VR. Jak wygląda on optycznie dla zakresu 18-70, porównując z obiektywem N18-70.
Szczególnie jakie są różnice dla 18mm. Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w tym temacie.
Pozdrawiam!
bukowy dziad
18-09-2007, 18:55
na szerokim troche gorszy (chyba wieksza beka), reszta podobnie. o obu w archiwum sa tony tekstu, ale skoro chcesz kupic to kup, a nie trac godzin na nabieranie koljnych watpliwosci:).
BugsBunny
18-09-2007, 19:17
do architektury na szerokim kącie oba są równie beznadziejne ( jak chyba większość szkieł o takiej ogniskowej i krótszych ), a w innych zastosowaniach nie zauważysz różnicy - poza dystorsją na 18-20mm oba obiektywy są na zbliżonym, bardzo dobrym poziomie w pokrywającym się zakresie, mają podobną jasność; w 18-200 masz dodatkowo VR tam, gdzie go nie ma 18-70, a to się czasem przydaje
widzę że masz 18-70 i 70-300VR, nie wiem czy warto zamieniać to na 18-200VR, chyba że bardzo zależy Ci na tym żeby nosić tylko jeden obiektyw
Właśnie, zależy mi na tym, żeby nie taszczyć dwóch obiektywów.
Dlatego, też zmieniłem body na D40x. Do moich zastosowań wystarczy. Ćwiczyłem z D80. Nie leżał mi.
A przy okazji, nie rozwiewam wątpliwości. To było pytanie czysto techniczne.
Pozdrawiam!
18-200 w stosunku do 18-70:
1. Bardziej "gnie" na szerokim kącie
2. Silniej winietuje
Poza tym bardzo zbliżone jakościowo, z lekką przewagą 18-70 na brzegach.
mam 18-70, robiłem na 18-200. Bez zastanowienia 18-200. Super szkiełko. Na końcówkach widać że gorsze ale VR to super wynalazek
Przed ostateczną decyzją może warto zapoznać się z tym porównaniem:
http://www.pbase.com/kevin_lee/kit_vr
Pozdrawiam
Rafał_Sz
19-09-2007, 14:26
Jako spacer-zoom rewelacja. Do architektury i widoczków zapomnij.
po zdjeciach z watku http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=36822 wychodzi ze 18-200 naprawde dobrze sobie radzi. szczerze powiem nie sadzilem ze az tak dobrze.
Jako spacer-zoom rewelacja. Do architektury i widoczków zapomnij.
??
A niby czemu z 18-200/18-70 nie mozna? To czym można? Miałem przez chwile T 12-24 i poza tym, ze było szerzej, we wszystkim ustępowała N 18-70 - mniej ostra, straszna aberracja, gorszy kontrat, brzydsze kolory.
spiritwood
21-09-2007, 00:00
??
Miałem przez chwile T 12-24 i poza tym, ze było szerzej, we wszystkim ustępowała N 18-70 - mniej ostra, straszna aberracja, gorszy kontrat, brzydsze kolory.
Oj, chyba grzeszysz mój bracie... Aberracja nie jest straszna, co do kontrastu i ostrości również bym się spierał. Sęk w tym, że T 12-24 trzeba trochę poznać i wiedzieć, 'jak nią robić'.
W każdym innym przypadku jestem zwolennikiem Nikkora względem tzw. zamienników, ale akurat tutaj będę twierdzić, że ostrość i kontrast są lepsze, niż w N18-70. N12-24 - OK pewnie ciut lepszy niż Tokina, co nie zmienia faktu, że kilka obiektywów 'made by Nikkor' w/w Tokina może puścić w samych galotach...
Oj, chyba grzeszysz mój bracie... Aberracja nie jest straszna, co do kontrastu i ostrości również bym się spierał. Sęk w tym, że T 12-24 trzeba trochę poznać i wiedzieć, 'jak nią robić'.
Zrobiłem kiedyś małe porównanie, Nikkor 18-70 v.s. Tokina 12-24, oba @18mm , f/8 - idelany warunki dla Tokiny (srodek zakresu). Wypadła dramatycznie. Im dalej od centrum tym większa aberracja, spadek kontrastu, nieostro. Nikkor zyleta w całym kadrze. O kolorze nie wspomne, można sie spierac, że to rzecz gustu.
Test powtarzalem kilka razy, z róznymi ujęciami, podziękowałem Tokinie i z radoscią wróciłem do kita :)