Zobacz pełną wersję : NIKON D70 a 30-80D
copywriter2000
17-09-2007, 14:36
Czy podepnę takie cudo pod d70?
copywriter2000
18-09-2007, 09:08
A ten? Zadziała z d70?
28-80mm 3,5-5,6 D
konradek26
18-09-2007, 09:11
Kazdy AF zadziala, poza tymi od F3AF i Pronei.
Inna sprawa jest z manualami, D70 nie mierzy swiatla bez CPU w szkielku.
Czyli nie mierzy ze szklami bez AF (poza 3 z serii P), wszystkie szkla AF maja CPU.
Witam
Właśnie zakupiłem D70 i zauważyłem, że żaden z moich obiektywów (od analoga ale AF oczywiście) nie współpracuje z aparatem zanim nie domknę przysłony na max. Gdy tylko trochę otworzę przysłonę pojawia się błąd FEE i 0 wyzwolenia mogawki. Nie działa w żadnym trybie z manualnym wlłącznie. Czy to normalne?
Sebastiann
04-10-2007, 23:22
Witam
Właśnie zakupiłem D70 i zauważyłem, że żaden z moich obiektywów (od analoga ale AF oczywiście) nie współpracuje z aparatem zanim nie domknę przysłony na max. Gdy tylko trochę otworzę przysłonę pojawia się błąd FEE i 0 wyzwolenia mogawki. Nie działa w żadnym trybie z manualnym wlłącznie. Czy to normalne?
Kłania się instrukcja, w której wszystko jest napisane. W cyfrze sterowanie przysłoną odbywa się z poziomu body, aby to uczynić przysłona ma obiektywnie musi być minimalnie skręcona . Przy bagnecie jest czujnik minimalnego ustawienia przysłony na pierścieniu obiektywu i on daje info do body jakie jest położenie pierścienia. Jeśli jest przesunięta na inna wartość niż minimalna, występuje wtedy error FEE i nic nie zrobisz.
Oczywiście masz rację Kolego, jescze nie doszedłem do tego w instrukcji - no cóż to moje pierwsze godziny z cyfrakiem, trudno pozbyć sięp rzyzwyczjeń z analoga. Dzięki, pozdrawiam