Zobacz pełną wersję : [ Hasselblad ] Hasselblad H3D ... H6D
Zaskoczę Cię, ale znam. Prezentuje ją na niezłym poziomie choćby Czornyj. Jak dla mnie jest to jakaś straszna dziecinada.Nie mam na myśli ironii wysokich lotów, tylko pojęcie jako takie. Głupotą byłoby teraz bawić się w jej stopniowanie, czy ocenę. Chodzi o sam fakt, którego w ogóle nie zauważyłeś – szczególnie wtedy, kiedy nastu użytkowników zarzuca jednemu z najlepszych aparatów, całkowicie irracjonalne braki. To widać po pierwszym komentarzu, a kolejne jedynie w tym utwierdzają.
spiritwood
16-09-2012, 11:17
Ja zawsze traktowałem komentarze użytkowników jako przedłużenie recenzji. Z tychże komentarzy niejednokrotnie można było dowiedzieć się więcej niż z samego tekstu redakcyjnego. Portal Optyczne.pl zawsze był*moim zdaniem trochę stronniczy - może dlatego nie bywałem częstym ich gościem. Po przeczytaniu komentarzy znajdujących się pod recenzją Hassela mimowolnie porównałem je do wpisów, które zwykle znajduje się pod recenzjami w Luminous landscapes, Steve Huff czy choćby nawet DP Reviews. Ironia - jak ta szczypta pieprzu - dodaje smaku potrawie. Niestety danie, które składa się z samego pieprzu jest mało zjadliwe.
Optyczne.pl chce aspirować do miana sprzętowego portalu nr 1 w Polsce. Czytelnicy mogliby im to choć trochę ułatwić.
Optyczne.pl chce aspirować do miana sprzętowego portalu nr 1 w Polsce. Czytelnicy mogliby im to choć trochę ułatwić.Portal sobie, czytelnicy sobie… To nie jest site dla zawodowców z najwyższej półki – widać to zresztą po materiałach… Ludzie, którzy to czytają, jarają się bezlusterkowcami i budżetowymi lustrzankami – głównie z tego właśnie wynika ten prześmiewczy ton komentarzy.
Ja sie z kolega Spirytem zgodze. Lubie ironie, nawet zlosliwosci, ale w tych komentarzach - raz, ze za duzo i powtorki, a poza tym poziom owej ironii strasznie niski. Tak jakby ktos po raz setny opowiadal ten sam dowcip. No i przede wszystkim ironizowac to mozna na temat czegos o czym sie ma jakiekolwiek pojecie.
ranbir kapoor
16-09-2012, 21:31
dobra ironia wymaga inteligencji, inaczej jest tylko plytkim zartem dla mas
a juz ironia najwyzszych lotow jest przez wielu niezauwazalna
tu niestety traci malizna od poczatku (zreszta jak i sam hassel)
Ja sie z kolega Spirytem zgodze. Lubie ironie, nawet zlosliwosci, ale w tych komentarzach - raz, ze za duzo i powtorki, a poza tym poziom owej ironii strasznie niski.Niemniej wiadomo, że ironia, prawda? :)
de Fresz
26-09-2012, 16:00
W tej chwili D800e spokojnie skopie tyłek 22-30MPx MF, a od 40MPx odróżnia go w 99% cena, w 1% niuanse obrazowania (sprzedażowo nieistotne). Przewagę mają jeszcze 60-80MPix lub multishoty, szczególnie te zapięte na superwysokorozdzielcze, techniczne Rodenstocki i Schneidery-Kreuznachy.
Z perspektywy kogoś, do kogo na monitor trafiają od czasu do czasu foty z dupek – pełna zgoda. Dodałbym jeszcze do tego fakt, że od paru lat króluje na naszym rynku reklamowym (a to w dużej mierze odbiorcy dupek) trend byle-jakości – klientom płacącym za sesje najczęściej zwisa smętnym kalafiorem detaliczność zdjęć, liczy się przede wszystkim szybko i im taniej, tym lepiej (co w przypadku sesji, gdzie parę ładnych kafli płaci się za same prawa, może się wydawać dziwactwem). Nie wiem, może zahramanicą jest pod tym względem jakoś lepiej, choć pojedyncze prace, które do mnie stamtąd trafiają, jakoś o tym nie świadczą).
No i niewątpliwie producenci dupek nieco przespali ostatnie parę lat, postęp w tej branży jest mikry, wyceny tzw. low-endu – dalej ocierają się o absurd. Zupełnie jakby pojawienie D800 przeszło niezauważone. Spodziewam się, że zaboli to ich (producentów) w najbliższej przyszłości.
W modówce D800e wystarczy aż nadto
Modówka najczęściej nie ma dramatycznie wyśrubowanych wymagań, A3@300 ppi (czyli circa 18 Mpx)wystarcza do 90% zastosowań. No niechtam coś będzie na zapas do kadrowania, już 24 będzie git-majonez. Zresztą na druku magazyny też oszczędzają i nie zapowiada się, żeby miało być z tym lepiej (większość ze sprzedażą leci na ryj).
ok porownujecie DOF ze niby 2,8 na srednim i 1,4 na FF taka sama. Owszem, ale znajdzcie idealnie ostre zdjecia z 800tki przy 1,4.... a 2,8 na h4d znajde wam sporo :) poza tym dla blyskaczy - 1/800 sekundy to niebagatelna zaleta. Owszem nie wszystkie lampy wydalaja ale dobre jak najbardziej. Separacja - zgadzam sie w 100% ale jeszcze dodam technologie Hasselblad Natural Color Solution. Porownajcie kolor skory z 800tki nawet z H4D to zrozumiecie o czym mowie.
poza tym dla blyskaczy - 1/800 sekundy to niebagatelna zaleta
jako blyskacz za roznice wolalbym jakis generetor profoto. z czasem sychro na poziomie aktualnym dam se rade.
Porownajcie kolor skory z 800tki nawet z H4D to zrozumiecie o czym mowie.
co jest nie tak z kolorem skory w 800tce? serio pyam bo wychodzi na to ze znow mam uszkodzony model... i tak cholera z kazdym body...:(
pastwisko
29-04-2013, 00:18
co jest nie tak z kolorem skory w 800tce? serio pyam bo wychodzi na to ze znow mam uszkodzony model... i tak cholera z kazdym body...:(
Polecam Acrosa lub Trixa.
tu jest ciekawy filmik z porownaniem. Wiadomo kazde bedzie subiektywne, ale to akurat duzo mowi o odcieniach skory. (i BTW 14bit vs 16bit, wiadomo moze to i pixel peeping ale w odcieniach skory zauwazalna roznica) http://www.youtube.com/watch?v=9UBTE4xpvpk
A co to synchro 1/800 - nie bagatelizowalbym tak. Owszem mozesz zrobic blyskane w pelnym sloncu przy 1/200 ale musisz sporo filtrow wrzucic przed szklo a to niestety pogarsza jakosc zdjecia. Kazdy EV ponad 1/200 to cos dobrego jesli chcemy robic z lampami w sloncu np przy f2.8 :)
tu jest ciekawy filmik z porownaniem. Wiadomo kazde bedzie subiektywne, ale to akurat duzo mowi o odcieniach skory. http://www.youtube.com/watch?v=9UBTE4xpvpkRóżnice tak aptekarskie, że kompletnie do pominięcia (jak ktoś się uprze to w ułamku sekundy poprawi). Niemniej z tym już będzie trudniej:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=9UBTE4xpvpk#t=739s ;)
Oglądanie jakichkolwiek porównań na YT to nieporozumienie - tam jest taka komprecha, że kompletnie nic się nie da zobaczyć, totalna sieczka...
tu sie zgodze :) Porownywanie na podstawie YT nic nie daje, ale juz wysluchanie na YT kogos kto uzywa tego i tego (jak subiektywne by to nie bylo) juz daje jakas podstawe do oceny. Ja mam przyjemnosc pracowac na h4d i bawilem sie N800 i C5dm3. Nie jestem pixel peeperem, nie badam rozpietosci tonalnej, ostrosci na brzegu kadru itd. Choc jestem freakiem odwzorowania kolorow :) Zreszta nie ma co sie spierac, kazdy aparat ma swoj rynek i zastosowanie. H4d niei wezmiesz na slub, N800 nie zrobisz pleneru z blyskiem na 2,8 bez ND.
N800 nie zrobisz pleneru z blyskiem na 2,8 bez ND.
Jest na to rada - Pixel King ;)
Co do opinii użytkowników - ja jestem mocno sceptyczny po tym względem. Sporo osób która robi nawet niezłe zdjęcia, komerche itp to tak zwani "tech-retard". O technice i sprzęcie mają nikłe pojęcie, po prostu kupują (albo wypożyczają) najlepszy aparat jaki się da i na tym pracują. Wiadomo, że nie wszyscy, ale od jakiegoś czasu zacząłem zwracać na to uwagę (może dlatego, że miałem okazje z takimi osobami porozmawiać).
Ostatnio robiłem studyjną sesję Leafem AFi 7 i rozmawiałem z właścicielem - niestety potwierdził wcześniejsze obserwacje... Kompletny ignorant techniczny, ale twierdził, że ten aparat rozwala wszystko co jest na rynku, żadne argumenty nie trafiały do niego. A sam aparat - bez szału. Nie miałem nigdy do czynienia z najnowszymi cyfrowymi MF, ale te starsze jakoś mnie nie przekonują - tzn może w pewnych aspektach jest lepiej (tak jak wspominasz o kolorze skóry), ale upierdliwość pracy z tym jest potworna (plener :/).
Łukasz, co masz na oku teraz? ;)
RobertMiernik
29-04-2013, 10:57
Nie miałem nigdy do czynienia z najnowszymi cyfrowymi MF, ale te starsze jakoś mnie nie przekonują - tzn może w pewnych aspektach jest lepiej (tak jak wspominasz o kolorze skóry), ale upierdliwość pracy z tym jest potworna (plener :/).
Co rozumiesz przez upierdliwość pracy?
Z mojego punktu widzenia, to aparat jak każdy inny, może wolniejszy, może nie ma 50 punktów AF ale upierdliwość?
upierdliwosc byla np w Mamiya ZD kiedy NIC (N I C) nie bylo widac na wyswietlaczu i musiales miec laptopa. Teraz - focisz jak kazdym innym :) z punkami AF - H4D rekompensuje True Focusem, ktory w portrecie .... lepiej sie sprawdza niz te wszystkie punkty (moim skromnym), bo nawet majac trylion punktow AF i tak przekadrowujesz na DSLR :)
RobertMiernik
29-04-2013, 11:06
upierdliwosc byla np w Mamiya ZD kiedy NIC (N I C) nie bylo widac na wyswietlaczu i musiales miec laptopa. Teraz - focisz jak kazdym innym :) z punkami AF - H4D rekompensuje True Focusem, ktory w portrecie .... lepiej sie sprawdza niz te wszystkie punkty (moim skromnym), bo nawet majac trylion punktow AF i tak przekadrowujesz na DSLR :)
Właśnie dlatego się dziwię co może być upierdliwego...
Separacja - zgadzam sie w 100% ale jeszcze dodam technologie Hasselblad Natural Color Solution. Porownajcie kolor skory z 800tki nawet z H4D to zrozumiecie o czym mowie.
tu jest ciekawy filmik z porownaniem. Wiadomo kazde bedzie subiektywne, ale to akurat duzo mowi o odcieniach skory. (i BTW 14bit vs 16bit, wiadomo moze to i pixel peeping ale w odcieniach skory zauwazalna roznica) http://www.youtube.com/watch?v=9UBTE4xpvpk
Opis technologii Hasselblad Natural Color Solution jest dość mętny - wygląda na to, że jest to po prostu dopieszczony profil 3DLUT, co z punktu widzenia teorii barwy i fizjologicznych aspektów percepcji ma prawo się podobać, ale niczego nie gwarantuje. Ponieważ tematyka jest mocno abstrakcyjna, zabagniona i mało kto ją ogarnia, producenci wymyślają sobie różne piękne słówka i zagęszczają temat - papier wszystko przyjmie.
Kwestią dyskusyjną jest również, czy Hasek ma naprawdę 16-o bitową kwantyzację, oraz czy ktokolwiek ma prawo zauważyć różnicę między 14 a 16bit w jasnych partiach.
Ale - jako color geek - chętnie bym się ustawił na małą sesję fotografowania kolorowych kwadracików i poanalziował różnice H4D vs D800e ;)
pastwisko
30-04-2013, 20:08
a tymczasem....
Hasselblad has confirmed that the last 503CW has rolled off the production line, bringing an end to over half a century of cameras of the Hasselblad V system.
...i baj baj. Kodak też zamknął biznes produkcji filmów. W tym samym dniu nawet. Jak ktoś tego nie przejmie to za 3 lata pożegnamy Ektara, Trixa, TMaxa i Portrę.
Niby taka moda na film sie zrobila, a tu co rusz ktos biznes analogowy zwija.
Ino Holga sie dobrze trzyma i co raz to nowy, plastikowy model wypuszcza...
pastwisko
30-04-2013, 21:45
w ramach mody to sie sprzedają sriksy i inne szmolgi, a nie nowe 503ki ;)
Niby taka moda na film sie zrobila, a tu co rusz ktos biznes analogowy zwija.
Ino Holga sie dobrze trzyma i co raz to nowy, plastikowy model wypuszcza... Sa jeszcze kasety na film do systemu H :) Z tego co wiem to ostatnio jest na nie boom
RobertMiernik
01-05-2013, 10:43
po 2 000 na allegro można kupić ;)
To połowa kwoty za którą kupiłem cały komplet - aż się nad sprzedażą na części zastanawiam, bo osobno wyjdzie pewnie, że dwa może trzy razy więcej niż ogólna kwota całości ;)
po 2 000 na allegro można kupić ;)
To połowa kwoty za którą kupiłem cały komplet - aż się nad sprzedażą na części zastanawiam, bo osobno wyjdzie pewnie, że dwa może trzy razy więcej niż ogólna kwota całości ;) Nowy film back 2000 ale dolarow !!! szok http://www.adorama.com/HSMHM.html
Nowy Hassek nadchodzi... 50Mpx CMOS!
http://www.thephoblographer.com/2014/01/21/hasselblads-h5d-50c-will-worlds-first-medium-format-dslr-back-cmos-sensor/
http://www.fotopolis.pl/n.php?n=18224
Przy okazji na poprawe humorow -
http://photorumors.com/2014/01/21/first-picture-of-the-sony-based-a-mount-hasselblad-camera/#more-53412
:mrgreen:
pastwisko
21-01-2014, 21:01
matryca nadal cropek..
o fu, cmos - mam nadzieje ze nie wyprodukowany przez Canona.
RobertMiernik
21-01-2014, 23:18
Obawiam się, że mimo wszystko nie szybko zobaczymy niekropniętą matrycę 645.
Ale za te 20 lat, z przyjemnością przygarnę 6x7 a co tam 6x9! O ile trzeba będzie dać półtorej a nie dwie ciężarówki dolarów. Dwie to przegięcie... ;>
A później to już tylko cyfrowe 4x5 ;P (i bez żadnych skanujących dupek, prawdziwy masakryczny krzemokawał!)
Zdaje się cyfrowy 4x5 już jest i kosztuje okolice 0,5 mln $ ;-)
RobertMiernik
21-01-2014, 23:29
Tylko skanujące (jak zwykły skaner...) albo zwykłe leafy na przykład (średni format) z przystawkami, które robią 4,8,16 zdjęć i łączą w kupę.
Takiej matrycy w całości nie ma 'niestety' (w pstryczkach, bo i tak służyłaby tylko do irytowania zwykłych ludzi sweet fociami szejka jakiegoś w 4x5...)
Wyglada na to, ze FejzUan tez chce wypuscic 50mpx CMOSa...
PhaseOne is going to announce their new IQ250 digital back (see screenshot above) that will have... a new 50MP CMOS sensor, 2 fps, 15 stops dynamic range and ISO up to 6400.
Zrodlo: http://photorumors.com/2014/01/21/phaseone-iq250-coming-soon-with-a-new-50mp-cmos-sensor/
Moze trzeba bedzie przerobic watek na MFy CMOSowe ;)
RobertMiernik
22-01-2014, 12:20
Ta teraz to 6400, ja czekam na aktualizację firmware, który w P25+ doda ISO 1600 chociaż ;]
Swoją drogą - poczekali jak tam sprawa D800 wygląda i po rozpoznaniu tematu przywalają czymś 'zbliżonym', żeby przyciągnąć bogatszych. 50MPx to w MF jest w sumie standard, Ci z większymi wymaganiami oczekują 60-80, więc pięćdziesiątka jest chyba zaplanowana jako konkurencja dla 35mm... (szczególnie jeśli popatrzymy na ISO)
Wyglada na to, ze to Sony robi tego 50Mpxowego CMOSa dla Hasska, bedzie smiesznie jak wypuszcza swoje MF ;)
RobertMiernik
23-01-2014, 16:12
Nom ich jako pewnie jednych z nielicznych stać, żeby tak se dla próby coś takiego zakombinować ;)
Rzeczywiście byłoby śmiesznie ;P
pastwisko
23-01-2014, 16:27
Wyglada na to, ze to Sony robi tego 50Mpxowego CMOSa dla Hasska, bedzie smiesznie jak wypuszcza swoje MF ;)
Było by lepiej jakby się zgadali z Zeissem nie tylko w sprawie szkieł, ale i w sprawie cyfrowego Ikona i zrobili dalmierz tańszy od Lejek.
Najlepiej to by było gdyby powstał A7Square - z kwadratową matrycą 35x35, takie coś biorę w ciemno.
matryca nadal cropek..
Gdzie jest podane że kropek? I czemu "nadal"?
pastwisko
23-01-2014, 19:58
Na stronie hasa jest do sciagnięcia folderek w pdfie, tam w folderku są tech specs i w nich sa rozmiary matryc - 51x41 bodajze to najwieksza z trzech dostępnych, czyli mniejsza od 645, najmniejszego MF. Nie wiele, no ale jednak.
H5D-60 miało 54x40, czyli "pełną klatkę" 645 - gdzie jest ten folderek, bo nie mogę coś namierzyć?
Mariusz888
23-01-2014, 20:18
Było by lepiej jakby się zgadali z Zeissem nie tylko w sprawie szkieł, ale i w sprawie cyfrowego Ikona i zrobili dalmierz tańszy od Lejek.
Dla mnie to jest obecnie największa zagadka rynku - budę puszki mają, szkła mają (nawet jakiś dłuższy czas temu Zeiss oficjalnie powiedział że nowe szkła ZM są zoptymalizowane już pod cyfrę) - generalnie wpakować elektrykę i było by git. Ale jak teraz przerabiam temat zakupu szkieł to okazuje się że nawet dystrybutorzy nie wiedzą kiedy w ogóle szkła ZM będą dostępne i sami polecają zakupy za granicą... ;) Natomiast myślę, że cyfrowy Ikon byłby hitem i byłby konkurencją nie tylko dla drogiej Leici ale i tańszych, acz wciąż stosunkowo drogich pełnoklatkowych bezlusterkowców czy nawet dla np Fuji które ma w tym momencie tylko APS-C :)
Na pewno cyfrowy cajsik byłby tańszy od takiego A7, masz to jak w banku. Analogowy Ikon kosztuje 6kPLN, a założenie elektroniki powoduje profanację tego szlachetnego puchacza, więc musi stracić przez na wartości - w efekcie cena end user 2-3kPLN max, szczególnie że niemieckie firemki ogólnie znane są z oferowania przystępnych cenowo produktów.
Ja tam czekam na cyfrowego contaxa g. Szkła mam :)
http://www.luminous-landscape.com/reviews/cameras/iq250_back_announced.shtml
Biore 5 sztuk :twisted:
pastwisko
24-01-2014, 17:25
H5D-60 miało 54x40, czyli "pełną klatkę" 645 - gdzie jest ten folderek, bo nie mogę coś namierzyć?
no powiedzmy 645, bo to w sumie milimetry - ktore poniekąd u mniejszych braci róznią całe systemy :D
broszurka, przedostatnia strona --> http://www.hasselblad.com/media/4234787/h5d_brochure_eng.pdf
http://www.pdnonline.com/gear/Phase-One-Unveils-Fi-10189.shtml
Jeszcze kilka zdjec z IQ250.
Jacku moze przechrzcij temat z hasskowego na 50mpxowe CMOSy MF bo jak tak dalej pojdzie to wszyscy beda to wsadzac do siebie (czyt. ten sam sensor od Sony ;).
pastwisko
25-01-2014, 11:44
Jacku moze przechrzcij temat z hasskowego na 50mpxowe CMOSy MF bo jak tak dalej pojdzie to wszyscy beda to wsadzac do siebie (czyt. ten sam sensor od Sony ;).
Sugerujesz nowego Nikona - D250? :D
Nie o takie polaczenie tematow mi chodzilo ale to Wy sie znacie, ja tylko wrzucam linki ;)
pastwisko, sugeruje raczej Pentaxa 645DmkII (teraz chyba jest Kodak u nich, ale w dslrach wiekszosc sensorow to Sony) ;)
sorevell
29-01-2014, 11:53
Analogowy Ikon kosztuje 6kPLN
W takim razie albo ceny poszły w górę po zakończeniu produkcji, albo chciałem go sprzedać dużo za tanio.
Nie o takie polaczenie tematow mi chodzilo ale to Wy sie znacie, ja tylko wrzucam linki ;)
pastwisko, sugeruje raczej Pentaxa 645DmkII (teraz chyba jest Kodak u nich, ale w dslrach wiekszosc sensorow to Sony) ;)
A nie mowilem?
http://photorumors.com/2014/02/05/new-pentax-645d-medium-format-camera-pictures-and-some-rumors/#more-54366
:twisted:
pastwisko
06-02-2014, 15:48
jezu jaki brzydki.. :P
Ale za to jaki tani (jezeli porownac do Hasska)... :razz:
EDIT: Czekamy na ruch od Sony... Zaraz sie pewno pojawi jakies A9R z MF 50Mpx ;)
Oczywiście z bagnetem NEXa ;-)
http://photorumors.com/2014/02/14/first-pictures-of-the-hasselblad-h5d-50c-camera/
Czy ja mam jakieś deja vu? Nie było wcześniej hasia z 50 MPx?
Byl/jest, ale z CCD od Kodaka, a nie CMOS od Sony ;)
Byl/jest, ale z CCD od Kodaka, a nie CMOS od Sony ;)Ciekawe, czy „95% gospodyń z Gdańska”, zauważy tę różnicę…?
Nie do mnie to pytanie ;) ale zauwaz, ze niezla grupka rzucila sie na te soniaczowe CMOSy - Hassek, PhaseOne i Pentax wiec cos w tym musi byc ;)
RobertMiernik
15-02-2014, 11:46
Średni format walczy o coraz szerszy rynek bogatych ślubniaków/amatorów. Ceny i parametry puszek 35mm są coraz bardziej wyśrubowane, gość na weselu może mieć taką samą puszkę jak profotograf więc wydaje mi się, że to świetny chłit maketindody.
Średni format walczy o coraz szerszy rynek bogatych ślubniaków/amatorów.Wydaje mi się, że „średni format” wie, że ten sprzęt się do tego nie nadaje.
Mz. chodzi o sensowny LV (cholernie przydatne przy pracy z pokłonem i przesuwem), możliwość*operowania w szerszym spektrum warunków oświetleniowych i długie czasy ekspozycji. Nikt raczej nie będzie tego tachał na śluby, do repo to tak czy owak nadaje się (nomen omen) średniawo.
RobertMiernik
15-02-2014, 12:41
Wydaje mi się, że „średni format” wie, że ten sprzęt się do tego nie nadaje.
Nie nadaje się, bo używalne ISO zatrzymało się na 1600 - tylko dlatego...
Mz. chodzi o sensowny LV (cholernie przydatne przy pracy z pokłonem i przesuwem), możliwość*operowania w szerszym spektrum warunków oświetleniowych i długie czasy ekspozycji. Nikt raczej nie będzie tego tachał na śluby, do repo to tak czy owak nadaje się (nomen omen) średniawo.
Z pokłonami i ogólnie LV i tak pracuje się na kablu i wyświetlacz dowolnej lustrzanki, nigdy nie będzie lepszy od ekranu macbooka...
Macbooka nie Macbooka - przy CMOS jest solidny LV i profeszonalni fotograferzy architektury itp. są z tego co czytam mocno zjarani tą opcją.
Co do ślubniaków, to - mimo wysokich ISO - jakoś nie słyszałem by szturmowali salony Phase/Hasla/Leafa.
RobertMiernik
15-02-2014, 14:04
Co do ślubniaków, to - mimo wysokich ISO - jakoś nie słyszałem by szturmowali salony Phase/Hasla/Leafa.
A ilu w ogóle fotografów znasz z phasonem albo leafem?
A ilu w ogóle fotografów znasz z phasonem albo leafem?
Na LuLi siedzi ich od cholery, masz tam dokładny przegląd branżuni.
Nie nadaje się, bo używalne ISO zatrzymało się na 1600 - tylko dlatego...Nie tylko dlatego. Głównie chodzi o wielkość, nieporęczność, powolność i cenę. Czyli wszystko to, na co nie narzekają „jedynki” FF. :)
RobertMiernik
15-02-2014, 16:07
Na LuLi siedzi ich od cholery, masz tam dokładny przegląd branżuni.
Ja pytałem ilu znasz a nie o ilu wiesz.
Pewnie, że fotograf robiący dla Vouge czy innego Glamour będzie pewnie pracował na średnim formacje, ale jego to wysokie ISO wcale nie grzeje bo i tak pracuje ze sztucznym oświetleniem - ergo to nie do niego skierowana oferta.
Nie tylko dlatego. Głównie chodzi o wielkość, nieporęczność, powolność i cenę. Czyli wszystko to, na co nie narzekają „jedynki” FF. :)
Wielkość?
Hasek H2 ze stałką waży prawie tyle samo co D3s z podobną stałką - do tego moim zdaniem jest wygodniejszy w trzymaniu.
Ogólnie dopóki się nie sięga po zoomy to dzisiejszy cyfrowy średni format niewiele różni się od D3s'a czy 1D
Jak będzie dobre wysokie ISO to ślubniacy (oczywiście niektórzy, nie masowo :)) zaczną ich używać. Obsługa MF jest już dziś całkiem podobna do małego obrazka, pomijając małą ilość fps. Ale ślub da się robić w ten sposób. Najwyżej na weselu chwycą czasem w ręce FF do ujęć bardziej repo.
Myślę, że w MF poszli w te stronę, bo FF dawały już całkiem duzo MPx i malała im liczba klientów. Muszą w zamian poszerzyć sobie rynek o tych co chcą nieco wyższego ISO. W reklamie dobrze jest mieć tak 800-1600, da się wtedy lepiej wykorzystywać światło zastane we wnętrzach czy robiąc w terenie o zmierzchu.
Lubie, ze wszystko kreci sie wokol slubniakow ;)
Ja czekam na MF od Sony, najlepiej w puszce pokroju A7/A7R :mrgreen:
Ja pytałem ilu znasz a nie o ilu wiesz.
Pewnie, że fotograf robiący dla Vouge czy innego Glamour będzie pewnie pracował na średnim formacje, ale jego to wysokie ISO wcale nie grzeje bo i tak pracuje ze sztucznym oświetleniem - ergo to nie do niego skierowana oferta.
Ci, których znam w okolicy nie są dla mnie specjalnie miarodajni. Na LuLi siedzą ludzie realnie używający tego sprzętu w zastosowaniach komercyjnych i działający na rynkach, gdzie on się amortyzuje - przy czym nie mówię tu o modówce i pracy z błyskiem.
Wielkość?
Hasek H2 ze stałką waży prawie tyle samo co D3s z podobną stałką - do tego moim zdaniem jest wygodniejszy w trzymaniu.
Ogólnie dopóki się nie sięga po zoomy to dzisiejszy cyfrowy średni format niewiele różni się od D3s'a czy 1D
A które stałki masz na myśli mówiąc o "podobnych"? Wyobrażam sobie np. wielkość stałki f/1,4 do Hasiora... W pracy AF też nie widzisz różnicy (że przez wyrozumiałość o ilości punktów nie wspomnę)?
Ale MF nie używa sie w reporterce (slub nie jest wymagający, nie traktuje tego jak fotografii sportu). W reklamie, fashion itd sytuacje zdjęciowe są kreowane, wystarczy pare punktów AF w środku kadru.
Drugą sprawą do poprawy (oprócz ISO) w MF nie jest AF ale .. fps - w pewnych sytuacjach to się przydaje. Zamiast robienia tego samego kadru po 10 razy lepiej miec kilka fps.
Ale MF nie używa sie w reporterce (slub nie jest wymagający, nie traktuje tego jak fotografii sportu).Może i ślub nie jest tak wymagający jak hokej, piłka nożna czy koszykówka, ale ślub/wesele, to jak najbardziej reporterka. Na każdym jest gros sytuacji, w których niereporterskie body, po prostu się wyłoży.
Ale MF nie używa sie w reporterce (slub nie jest wymagający, nie traktuje tego jak fotografii sportu). W reklamie, fashion itd sytuacje zdjęciowe są kreowane, wystarczy pare punktów AF w środku kadru.
Drugą sprawą do poprawy (oprócz ISO) w MF nie jest AF ale .. fps - w pewnych sytuacjach to się przydaje. Zamiast robienia tego samego kadru po 10 razy lepiej miec kilka fps.
...ale mi tego nie musisz tłumaczyć, to Robert dlaczegoś się uparł, że producenci MF sadzą się na rynek kotletowy :mrgreen:
Może i ślub nie jest tak wymagający jak hokej, piłka nożna czy koszykówka, ale ślub/wesele, to jak najbardziej reporterka. Na każdym jest gros sytuacji, w których niereporterskie body, po prostu się wyłoży.
Pierwszy podstawowy zonk to ciemne miejscówki, tu AF takiego Haska czy Mamci w kombinacji z arcyjasnymi stałencjami może mieć pewien kłopocik...
RobertMiernik
15-02-2014, 17:06
A które stałki masz na myśli mówiąc o "podobnych"? Wyobrażam sobie np. wielkość stałki f/1,4 do Hasiora... W pracy AF też nie widzisz różnicy (że przez wyrozumiałość o ilości punktów nie wspomnę)?
Odpowiednikiem 1.4 jest 2.8 - 80mm 2.8 do haska jest wielkości 50mm do 35mm.
Może i ślub nie jest tak wymagający jak hokej, piłka nożna czy koszykówka, ale ślub/wesele, to jak najbardziej reporterka. Na każdym jest gros sytuacji, w których niereporterskie body, po prostu się wyłoży.
Może ale znam ludzi robiących śluby puszkami bez AFa i jakoś się nie wykładają. Poza tym 'większość' kanonów robi zdjęcia tylko z centralnym punktem (jak w MF) i jakoś żyją...
...ale mi tego nie musisz tłumaczyć, to Robert dlaczegoś się uparł, że producenci MF sadzą się na rynek kotletowy :mrgreen:
Ojtam, nie to, że się uparłem, ale to dla mnie prosty rynek jest - mają kasę, kupują drogi sprzęt, mocno go zużywają, więc będą wymieniać no i na koniec najważniejsze - zapłacą jeszcze więcej jeśli żaden wujek nie przylezie na ślub z puszką lepszą niż ta, którą oni mają ;)
Pierwszy podstawowy zonk to ciemne miejscówki, tu AF takiego Haska czy Mamci w kombinacji z arcyjasnymi stałencjami może mieć pewien kłopocik...
Oczywiście zdarza się, że mieli dwa razy w tą i nazad ale jak pisałem wcześniej - a) są ludzie robiący bez AF b) takie sytuacje można przewidzieć c) nie mogę powiedzieć, żebym na D3sie nigdy nie trafił na takie miejsce...
Odpowiednikiem pod względem GO, bo czasy mimo wszystko o te dwie działki się wydłużą.
Oczywiście da się, oczywiście wszystko można, tylko karać się w kotlecie puszką MF za 25 tyś euro (nie licząc szkła) to mimo wszystko jest se lekki masochizm, a korzyści jakoś*nie bardzo potrafię sobie zwizualizować...
Może ale znam ludzi robiących śluby puszkami bez AFa i jakoś się nie wykładają. Poza tym 'większość' kanonów robi zdjęcia tylko z centralnym punktem (jak w MF) i jakoś żyją...No wiesz… Jedni lubią fiołki, a inni jak im nogi… Ja tam truskawki cukrem posypuję, i po prostu nie wyobrażam sobie kupna aparatu, który służy do zupełnie innych celów. Hassla, to można dać drugiemu fotografowi na ślubie, który łazi sobie po kościele/sali weselnej i na spokojnie, bez stresu wyłapuje jakieś smaczki. Jako body pierwszego/jedynego fotoreportera, to jest po prostu głupie, bo zalety ni wała nie przebiją multum wad tego nieporęcznego, powolnego klamota.
RobertMiernik
15-02-2014, 17:24
Nie mówię, że nie - jednakowoż puszka MF z ISO 6400 w obudowie sony to nic innego jak właśnie wyjście poza miejsca gdzie można by się spodziewać średniego formatu.
Na pewno nagle fotografia mody nie przejdzie na światło zastane tylko dlatego, że mogą - to jest szukanie szerszego rynku no i teraz pytanie gdzie go będą szukać.
Amatorzy sobie nie kupią średniego formatu bo nawet nazw firm nie kojarzą więc pewnie dalej nic o nich wiedzieć nie będą - profesjonaliści patrzą na parametry i potrzeby, więc jeśli mieli potrzeby to już robią średnim a jeśli nie mieli to pewnie dalej nie będą. Zostają właśnie ślubniaki - im można wcisnąć dużo rzeczy bo przecież to nie fach tylko artyzm, więc łyknie wszystko no i jeszcze może grupa takich, którzy raz na ruski rok potrzebowali czegoś z większym ISO teraz może zmienią średni i dokupią obiektywów więcej, żeby średnim obskoczyć to czego potrzebują....
Marcin nie ma co dramatyzowac, jakbys mial dostac za taki slub 10kE (a co, nie da sie? na pewno sie da tylko trzeba wiedziec gdzie :D) to bys poszedl nawet z kartka i olowkiem, a co dopiero mowic o takim MF :mrgreen:
Mnie interesuje jak ta nowa matryca poradzi sobie na niskim iso vs niskie iso CCD. Bo na wysokim wiadomo, ze bedzie lepiej.
RobertMiernik
15-02-2014, 17:25
No wiesz… Jedni lubią fiołki, a inni jak im nogi… Ja tam truskawki cukrem posypuję, i po prostu nie wyobrażam sobie kupna aparatu, który służy do zupełnie innych celów. Hassla, to można dać drugiemu fotografowi na ślubie, który łazi sobie po kościele/sali weselnej i na spokojnie, bez stresu wyłapuje jakieś smaczki. Jako body pierwszego/jedynego fotoreportera, to jest po prostu głupie, bo zalety ni wała nie przebiją multum wad tego nieporęcznego, powolnego klamota.
Tylko widzisz, nie zawsze ze ślubu oddaje się 300 zdjęć reporterskich, 'na zachodzie' bywa, że to 50 zdjęć z kluczowych momentów zrobionych naprawdę fajnie i ze smakiem a nie jak kolejny 'kotlet'...
Tylko widzisz, nie zawsze ze ślubu oddaje się 300 zdjęć reporterskich, 'na zachodzie' bywa, że to 50 zdjęć z kluczowych momentów zrobionych naprawdę fajnie i ze smakiem a nie jak kolejny 'kotlet'...Tyle, że nawet wśród tych 50-ciu, powinny być kluczowe momenty, prawda? A tu chodzi o to, że właśnie w tych momementach – dla tej matrycy będzie za ciemno / af się nie wyrobi albo 1 fpsem ustrzelisz tylko ten ułamek sekundy z najważniejszych momentów, który był najmniej atrakcyjny. To po prostu zbyt ryzykowny sprzęt. Spokojna praca podczas sesji, gdzie wszystko można poprawiać dziesiątki razy, gdzie scenę można rzeźbić przez kilka godzin – ok – rewelacja. Jednak do reporterki to jest nieporozumienie.
Amatorzy sobie nie kupią średniego formatu bo nawet nazw firm nie kojarzą więc pewnie dalej nic o nich wiedzieć nie będą - profesjonaliści patrzą na parametry i potrzeby, więc jeśli mieli potrzeby to już robią średnim a jeśli nie mieli to pewnie dalej nie będą. Zostają właśnie ślubniaki - im można wcisnąć dużo rzeczy bo przecież to nie fach tylko artyzm, więc łyknie wszystko no i jeszcze może grupa takich, którzy raz na ruski rok potrzebowali czegoś z większym ISO teraz może zmienią średni i dokupią obiektywów więcej, żeby średnim obskoczyć to czego potrzebują....
Na zachodzie na MF jest mz. większy rynek wśród ahtystów niż wśród zawodowców - tam możesz sobie klepnąć landszafcik, zrobić jebutne powiększenia, oprawić, wstawić do galerii/sklepiku lub wywieźć na pokazy/targi sztuki i nawet o dziwo sprzedać.
Z tego, co wypowiadali się duńczycy z P1, to głównie podniecali się płynnym LV z możliwością szybkiej kontroli ostrości w różnych miejscach kadru na ekraniku dotykowym, średnioformatowi Lulitas też dość mocno się tym jarali (a jest se tam kliku chłoptasiów z pokaźnym portfolio komercyjnej foto architektury i wnętrzówki).
W modówce przyda się wyższe ISO i więcej fps, np. James Russell swego czasu zeznawał, że używa wyłącznie dupek max. 20-30Mpix właśnie z uwagi na większą*szybkostrzelność.
Oczywiście być może ktoś*epizodycznie użyć tego do kotleta - bo kto zabroni bogatemu, ale żeby w Phase/Hasselu specjalnie się na to nastawiali, to śmiem wątpić.
Mnie interesuje jak ta nowa matryca poradzi sobie na niskim iso vs niskie iso CCD. Bo na wysokim wiadomo, ze bedzie lepiej.
Patrząc na to, jak na niskich ISO radzą sobie inne czipsy od Sony, to raczej nie ma się co czarować że będzie źle...
Z tego, co wypowiadali się duńczycy z P1, to głównie podniecali się płynnym LV z możliwością szybkiej kontroli ostrości w różnych miejscach kadru na ekraniku dotykowym, średnioformatowi Lulitas też dość mocno się tym jarali (a jest se tam kliku chłoptasiów z pokaźnym portfolio komercyjnej foto architektury i wnętrzówki).
Ci to chyba spieszyc sie nie musza ;)
Patrząc na to, jak na niskich ISO radzą sobie inne czipsy od Sony, to raczej nie ma się co czarować że będzie źle...
Tez mysle, ze bedzie dobrze. Pytanie jak bardzo ;)
Ci to chyba spieszyc sie nie musza ;)
Ale mają ssanie na LV ;)
Tez mysle, ze bedzie dobrze. Pytanie jak bardzo ;)
Jeden z Hamletów odpowiedzialnych za profilowanie w P1 pisał, że kwestię kolorów opanowali, a co do reszty powinno być już tylko lepiej ;)
Osobiście mam wrażenie, że MF wprowadziło ten czips nie dlatego, że mają ambitne plany podboju kotletówki, niesamowicie potrzebują wysokich ISO i fps czy nawet LV, tylko po prostu Sony zrobiło im taki prezent-niespodziewankę i pewnie w dodatku sprzedaje znacznie poniżej ich własnych kosztów produkcji, tj. poniżej kosztów Dalsy, Imacona czy d. Kodaka.
To niech se kupia Hasselblada Lunara albo inszego Stellara ;)
To niech se kupia Hasselblada Lunara albo inszego Stellara ;)
Ja bym se kupił i zakopał w ogródku - za kilkadziesiąt lat to będzie kolekcjonerski biały kruk w najbielszym odcieniu bieli!
W tej kasie to lepiej kupic ogrodek ;) ale dobra, nie robmy OT. Zobaczymy jak sie sytuacja rozwinie, Sony na pewno cos kombinuje...
Sony na pewno cos kombinuje...
A-10 Tank Killer ;)
RobertMiernik
15-02-2014, 19:24
Ale mają ssanie na LV ;)
Przecież to już dawno mają wszystkie IQ...
można kliknąć i wyostrzy...
Przecież to już dawno mają wszystkie IQ...
można kliknąć i wyostrzy...
IQ z CCD miały namiastkę*LV, który sprawdzał się wyłącznie przy b. dobrym świetle i podczas pracy ze statywu.
Na Luli są już testy IQ250 vs 260, jak można było się spodziewać kopie CCD dupsztala pod względem DR:
http://www.luminous-landscape.com/forum/index.php?topic=87143.0
Promo na Hasski H5D. Mozna zaoszczedzic zaoszczedzic 2,5k$ ;)
http://www.hasselbladusa.com/promotions/h5d-wide-angle-lens-bundle.aspx
RobertMiernik
20-02-2014, 07:49
Promo na Hasski H5D. Mozna zaoszczedzic zaoszczedzic 2,5k$ ;)
http://www.hasselbladusa.com/promotions/h5d-wide-angle-lens-bundle.aspx
2,5K !! USD!!
biorę dwa, komuś też zarezerwować??
(swoją drogą poniżej 100k zł są - rzeczywiście promocyjne...)
Info na optycznych, fotopolis itd
http://www.optyczne.pl/6761-news-Hasselblad_H5D-50c_-_oficjalnie.html
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=18442&hasselblad-h5d-50c-oficjalna-prezentacja
Przechodząc na CMOS ISO podciągnięto do 6400, ale matryca mniejsza
http://www.hasselblad.com/products/h-system/h5d-50c.aspx
Oj tam te 50 Mpx. Jest już smartfon z taką ilością pikseli na matrycy. Po delikatnej obróbce i resamplingu do A4 będzie jak złoto: http://android.com.pl/news/23595-aparat-oppo-find-7-pobije-kolejny-rekord-w-wielkosci-wykonywanych-zdjec/
I calkiem niezly ten obrazek z Oppo. Najs. Marcinie, to juz nie chcesz malego ryza? ;)
Marcinie, to juz nie chcesz malego ryza? ;)Gdyby oprócz zapisu w RAW, Xiaomi dawało też taką matrycę, to nie byłoby nad czym rozmyślać. Tym czasem problem jednak jest innego typu. Okazało się (po tym, jak pierwsze Mi3 w wersji WCDMA (czyli ze Snapdragonem miast Tegrą), pojawiły się w Polsce, że żaden z nich – mimo tych samych pozostałych podzespołów i tego samego oprogramowania – nie realizuje jednego z kluczowych atutów tej słuchawki, czyli właśnie zapisu do RAW. :) Wg największych fanów Xiaomi w Polsce, to tylko chwilowe i następne wersje oprogramowania to poprawią, ale… jak dla mnie, niesmak pozostał, a nawet jeszcze się pogorszył.
Ale może EOT, bo nas miłośnicy MF zaraz w kosmos wystrzelą. ;)
Na portalach plotkarskich pojawiły się nieoficjalne informacje wskazujące na problemy finansowe Hasselblada. Podobno obecny właściciel legendarnej marki, firma Ventizz Capital, planuje zrezygnować ze swojej inwestycji zapoczątkowanej w 2011 roku. Może to oznaczać, iż niedługo szwedzka legenda fotografii znów będzie na sprzedaż. Z pewnością tego typu doniesienia nie dziwią, gdy weźmie się pod uwagę produkty, jakie znalazły się ostatnio w portfolio Hasselblada. Raczej niewiele osób będzie skłonnych zapłacić tysiące dolarów za podrasowane wizualnie aparaty Sony. (źródło: optyczne.pl)
Odgrzebuje bo Wam tego nie dalem dawno temu ;)
Nowy Hassek HD50c vs nowe Phase One IQ250.
http://dslrmagazine.com/images/stories/Pruebas/Formato_medio_Mayo_14/rendimiento_captor/Hassel_HD-50c_vs_Phase_One_IQ250_compo_AAA.jpg
RobertMiernik
07-07-2014, 15:08
daj linka do artykułu, bo kroslinkowanie jest zablokowane.
U mnie dzialalo :cry: CHAMY! :twisted:
http://www.dslrmagazine.com/pruebas/pruebas-tecnicas/hasselblad-h5d-50c-vs-phase-one-iq250-senal-ruido.html
Bedzie nowa scianka do V (wrzucam tu, zeby nie robic nowych tematow, a wyglada na to, ze to ten sam sensor):
http://www.hasselblad.com/products/digital-backs/cfv-50c.aspx
Co ciekawe - w tamtym roku mowili, ze zabijaja Vke bo nikt nie chce kupowac, a tu prosze...
http://photorumors.com/2013/04/29/the-hasselblad-v-system-is-now-dead/
Bedzie nowa scianka do V (wrzucam tu, zeby nie robic nowych tematow, a wyglada na to, ze to ten sam sensor):
http://www.hasselblad.com/products/digital-backs/cfv-50c.aspx
Co ciekawe - w tamtym roku mowili, ze zabijaja Vke bo nikt nie chce kupowac, a tu prosze...
http://photorumors.com/2013/04/29/the-hasselblad-v-system-is-now-dead/
może V-ki są jeszcze kupowane (jako nowe) , ale ich jest przede wszystkim tyle ile chevroletów w Hawanie
http://www.imaging-resource.com/news/2014/08/21/perfection-for-the-pixel-addicted-200-megapixel-hasselblad-h5d-200c-multi-s
Tym razem nowe body, dupki mozna brać stare ;) http://www.optyczne.pl/7400-news-Hasselblad_H5X.html
Kolejna seria haseli, już H6D www.hasselblad.com/medium-format/h6d-100c
W wersji z matrycą 100 Mpx matryca 53x40 mm
synchro do 1/2000
ISO do ...12.800 (od 64)
www.optyczne.pl/9638-news-Hasselblad_H6D.html
Hm, pliki zaczynają być duże, głupi jpg ma 150 - 200 Mb ;) rozmiar dochodzi do 23200 x 17400 pikseli (403 Mpx)
https://www.optyczne.pl/12463-news-Hasselblad_chwali_si%C4%99_zdj%C4%99ciami_z_H6D-400c_MS.html
Pobrałem sobie tego RAWa aby zobaczyć jakie to cuda się dzieją, ale raz że zdjęcie to sama skrzynia bez aparatu. Dwa że ostrość pozostawia wiele do życzenia. No i tło fatalnie oświetlone. Dziwi mnie że taką fotkę wrzucili zamiast coś z reklamowej choćby od Karla Taylora. Co do samego pliku to jakiś nowy standard tam panuje fff. Pobrałem najnowszą wtyczkę H do LR a i tak nie udało się tego otworzyć. Dopiero Phocus to ruszył. Sama aparat rewalka a MS to bardzo ciekawy patent. Pamiętam że gdzieś mam programik który zachowuje się podobnie. Robisz 5 takich samych zdjęć a on zagęszczał wszystko. Nie pamiętam jak się ta technika nazywa ale poprawia ziarno, klarowność ostrość i jak się lekko EV zmienia to i DR.
Pamiętam że gdzieś mam programik który zachowuje się podobnie. Robisz 5 takich samych zdjęć a on zagęszczał wszystko. Nie pamiętam jak się ta technika nazywa ale poprawia ziarno, klarowność ostrość i jak się lekko EV zmienia to i DR.Jak sobie przypomnisz nazwę, to daj znać. Chętnie bym to przetestował w wolnej chwili.
stig program nazywał się focus magic albo helicon focus. Chociaż stawiałbym na Helicon a technika hyper albo super resolution, ewentualnie coś podobnego. Niestety poszperałem na YT ale nie znalazłem nic co bym mógł podrzucić. Ogólnie jak dobrze pamiętam to gościu robił 5 takich samych zdjęć i je później puszczał przez jeden z tych programów. Taki plik posiadał później więcej danych a po powiększeniu widać było poprawę ostrości spadek ziarna itd.
Jakbyś znalazł coś więcej to daj znać, wieczorem postaram się odpalić helicona bo gdzieś go mam jeżeli się uruchomi bo program ma z 7 lat.