Zobacz pełną wersję : wash & go
lukas_78
17-09-2007, 02:23
Nie wiem czy na tym forum to już było, ale jak to zobaczyłem to się załamałem... taka desperacja. A młodzi wyglądają na szczęśliwych bo mają profi operatora foto-video.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img146.imageshack.us/img146/6928/98733798bl8.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img444.imageshack.us/img444/2453/94346925yd2.jpg)
Uniwersalność ponad wszystko :)
puchbeary
17-09-2007, 08:10
no cóż ... :| właściwie to nawet nie ma co komentować. vuki chyba pokazał kiedyś coś podobnego - tylko tam w roli głównej występował chyba jakiś coolpix - małpka. Pozostaje tylko powiedzieć że Młodzi jak sobie wybrali tak będą mieli :evil:
W Chełmie też taki lata i ma wzięcie niestety:(
grzegorzant
17-09-2007, 10:03
Ciekawe jak on kadruje, którą ręką znaczy ;)
Miałem okazję oglądać wypociny tego naszego lokalnego "artysty". Zdjęcia nie są nawet poobracane nie mówiąc już o kadrowaniu czy obróbce. Po prostu tragedia. Niestety zabiera zlecenia innym fotografom bo za komplet (filmowanie i foto) bierze 500zł...
Miałem okazję oglądać wypociny tego naszego lokalnego "artysty". Zdjęcia nie są nawet poobracane nie mówiąc już o kadrowaniu czy obróbce. Po prostu tragedia. Niestety zabiera zlecenia innym fotografom bo za komplet (filmowanie i foto) bierze 500zł...
Nóż się w kieszeni otwiera.
Ze tak powiem, szkoda słów, ani jakość tego ani tego. Bez sensu, a człowiek zadowolony bo tani. Jakość usług żadna.
ale za to gościu powinien mieć oczy jak kameleon- jednym patrzy w kamerkę, drugim w aparat.
co do jakości... ludzie dostaną to, za co zapłacą. ALE zapewne nie mają najmniejszej wiedzy dot. fotografii ani choćby jakiejkolwiek innej sztuki wizualnej- więc będą, o zgrozo, zadowoleni. To już wina edukacji...
Mnie osobiście najbardziej podoba się lampka na wprost z kablem ją przysłaniającym :)
Ostatnio miałem okazję oglądać efekty sesji zdjęciowej (w studio i w plenerze), razem 6 zdjęć. Oświadczam pod odpowiedzialnością karną za mówienie nieprawdy, że zrobiłbym dużo lepsze komórką - ale jak widziałem radość na twarzach rodziny i młodych zrozumiałem, że oni widzą zupełnie co innego, niż ja.
Widząc dumę i radość nie śmiałem zwrócić uwagi nawet na gigantyczny przepał, czyniący z sukni panny jednolitą białą plamę, że nie wspomnę o innych kwiatkach... I tak sobie pomyślałem - czy w sumie nie idzie o to, żeby wszyscy byli zadowoleni i mieli dobre wspomnienia?
czy w sumie nie idzie o to, żeby wszyscy byli zadowoleni i mieli dobre wspomnienia?
No właśnie. Dzisiaj oddałem koleżance zdjęcia na płycie (robiłem fotki na jej ślubie po koleżeńsku,bez kasy).
Pierwsze jej pytanie po obejrzeniu kilku fotek:
" Czy da się zrobić tak, żeby te rozmyte postacie z tyłu były widoczne na odbitkach". I co wy na to? Po co nam te superjasne szkła, zabawa GO itd. skoro to nie trafia do klienta? Czy sądzicie,że przeciętny klient patrzy na to czy sukienka wyjarana lub WB odpowiedni?? Nie - patrzą czy ciocia z wujkiem co stali z tyłu są widoczni itd. itp....
lukas_78
20-09-2007, 15:11
dokładnie tak jest, bardzo mało osób ma ścisłe określone wymagania, dopiero jak się wskaże zdjęcia konkurencji i wyjaśni dlaczego sukienka ślubna jest żółta zamiast biała albo dlaczego w tle nie widać cioci z wujkiem itp. to młodzi otwierają oczy....
tylko, że wtedy już jest z reguły za późno bo fotograf oddał album (najlepiej w dniu wesela) no i skasował swoje ....
I to jest to. fotografem takiego "pokroju" może być właściwie każdy. Po każdy potrafi nacisnąć spust na trybie auto i czekać co się wydarzy.
Nie warto się produkować bo i tak do niczego to nie wiedzie.
" Czy da się zrobić tak, żeby te rozmyte postacie z tyłu były widoczne na odbitkach?
Czasem myślę, że może warto na wszelki wypadek niektóre zdjęcia robić w dwóch wersjach - jedna wg naszej koncepcji, powiedzmy "artystycznej", druga w konwencji dla ludożerki...
..." Czy da się zrobić tak, żeby te rozmyte postacie z tyłu były widoczne na odbitkach"...
Dokładnie to samo usłyszałem po oddaniu zdjęć :/ Można zgłupieć! Staram się ładne GO uzyskać a tu zonk :(
jak tak sobie czytam, to mam wrażenie że najlepszym rozwiązaniem byłoby robienie ślubów kompaktem... jakieś G9 plus lampa i jazda. GO byłaby taka, że ciocie i wujka w 3 rzędzie byłoby widać:)