Zobacz pełną wersję : Statyw - niska perspektywa
Chcialbym poprosic o Wasze uwagi dotyczace statywu dla amatora podgladania przyrody. Pojawil sie u mnie wreszcie upragniony teleobiektyw i tym samym skonczyly sie mozliwosci dotychczasowego (taniego i wiotkiego statywiku). Jesien idzie a ja powoli dojrzewam do decyzji o uzbrojeniu sie w solidne podparcie. W dotychczasowym sprzecie bardzo brakowalo mi mozliwosci rozlozenia go do niskiego kadru (pozycji snajperskiej). Pochodzilem po sklepach, pomacalem co fajniejsze zabawki ale kilka watpliwosci jeszcze mam. Najcieplej mysle o MF 055 PRO B (055 XPROB ?) z uwagi na mozliwosc przestawienia centralnej kolumny w pozycje horyzontalna. Tu pytanie: jaka glowica bedzie wtedy zapewniala wystarczajacy zakres ruchu (przy poziomo skierowanym gwincie 3/8)? Moze ten pomysl z kladzeniem kolumny jest bez sensu i od razu trzeba pomyslec o krotkiej kolumnie? Ogladalem tez rozwiazanie SLIK-a Sprint Pro. Watpliwosci jakie tu sie pojawily to czy przy pelnym rozstawieniu da rade (delikatny sie wydaje) bo aparat wazy teraz okolo 3Kg. Moze cos innego jeszcze podpowiecie?
Pozdrowienia!
Ja mam statyw F1RST C3570 tani bo 150zł ale spokojnie utrzymuje D80 + 18-70 nie wiem jak to będzie z teleobiektywem...przy maksymalnym rozłożeniu ma 2 metry.
Mf to raczej dobry wybor, ale imho najlepiej jak wybierzesz sie do sklepu ze swoimi "zabawkami" i realnie potestujesz: jakie polozenie, jaka glowica, itd. Jesli sprzet wazy ok.3kg i chcesz miec pozycje "snajper okopany" to moze dobrym wyjsciem bedzie cos w stylu poduszki z np.grochem (oczywiscie odpowiednio dopasowanej wielkosciowo) jako podpory? Mysle o czyms takim jak to ( oczywiscie diy):
http://www.jacobsdigital.co.uk/index.php?target=products&product_id=157655
fotofachowcy.pl
26-09-2007, 12:55
Witaj!
Manfrotto 055 ProX B to znakomity wybór. Natomiast Slika Sprint Pro zdecydowanie możesz sobie odpuścić, jeżeli Twój sprzęt waży ok. 3 kg. Do Manfrotto możesz mieć zaufanie - statywy robią nie od wczoraj i wszystkie rozwiązania techniczne są dobrze przemyślane przez ich inżynierów (na tyle dobrze, że na rynku pojawiło się kilka firm, które lepiej lub gorzej próbują kopiować włoską myśl techniczną). Pro X B to ich najnowszy model - kładziona kolumna się sprawdzi - nie obawiaj się. Z głowic polecam natomiast klasyki, które niedawno pojawiły się w nowym wydaniu po małym liftingu : 804RC2 lub 808RC4.
Manfrotto ma jeszcze jedną ogromną zaletę (oprócz oczywiście wysokiej jakości): w przypadku uszkodzenia jakiejkolwiek części, urwania zatrzasku itp. można dokupić zapasowe elementy. Statyw każdej innej firmy w takim wypadku będzie można wyrzucić do kosza.
deem2000
26-09-2007, 14:28
Jeżeli masz fundusz na Manfrotto 055X PRO B to kupój i problem z głowy - zadowolenie pewne (czytaj opinie)
W statywie MN 055 PROB nie ma potrzeby przekładania kolumny centralnej w pozycję horyzontalną. Wystarczy odkręcić dolną jej część i nogi można rozłożyć poziomo. Wtedy wysokość robocza będzie zależała od wysokości głowicy. Wiem bo sam tak robię. Pozdrawiam
W statywie MN 055 PROB nie ma potrzeby przekładania kolumny centralnej w pozycję horyzontalną. Wystarczy odkręcić dolną jej część i nogi można rozłożyć poziomo. Wtedy wysokość robocza będzie zależała od wysokości głowicy. Wiem bo sam tak robię. Pozdrawiam
W nowym 055 X Pro nie ma rozkręcanej kolumny, można ją jedynie przełożyć do pozycji horyzontalnej.
numb!
Tak jak już napisano jeśli masz fundusze na 055 X Pro to nie zastanawiaj się! Mam ten statyw od 3 tygodni i nie zamienił bym go na zaden inny. Mam starszą prostą głowicę 3D (141 RC) i zakładam na to D70s z N 300\4. Przy zupełnym rozłożeniu statywu są niestety duże ograniczenia (pokrętła od głowicy dotykają podłoża). Przy rozłożeniu nóg na drugą blokadę (wysokość od podłoża ok. 15 cm) można bez większych problemów korzystać z takiego zestawu. Dla mnie jest to zupełnie wystarczająca pozycja. Muszę jeszcze wspomnieć, że ruch dokoła osi obiektywu wykonuję na pierścieniu mocującym obiektyu, głowica (141 RC) nie pozwala na swobodne poruszanie w tej płaszczyźnie.
O innych konfiguracjach sie nie wypowiadam, najlepiej jednak jeśli sam sprawdzisz konkretny zestaw w sklepie.
Dziekuje wszystkim za podpowiedzi.
Jeśli jeszcze nie jesteś szczęśliwym posiadaczem MF 055XProB, to proponuję obejrzeć model 190XProB - również solidny, lżejszy o 0,6kg, udźwig 5kg, mniejsze gabaryty, kolumnę też można ustawić w poziomie.
kronos28
09-10-2007, 12:30
a ja trochę zamieszam - nogi GoldPhoto YH324 (odpowiednik MF 055CLB) a głowica MF (GP ma cienkie głowice, sam myślę nad zmianą). :) nogi kosztują jakieś 250 zł a głowica MF (tu zależy) kulowa np 486RC2 około 230zł a 3D Basic 804RC2 koło 250. czyli razem tyle co same nogi MF. Test nóg GP YH324 (i głowicy 3D GP) odiego83 masz tu >>klik<< (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=22676)
grzegorzant
12-10-2007, 18:45
nogi kosztują jakieś 250 zł
a TU (http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=252528926) nawet 215 :) właśnie się przymierzam.
pozdrawiam