Zobacz pełną wersję : NIKON D 80 AF problem
fotosfera
13-09-2007, 23:23
Mam taki oto problem z AF:
Robię fotę; ogniskowa 200mm, f/2,8 łapię ostrość (tryb AFS, pojedyncze, środkowe pole wyboru) na dany przedmiot, jest git - robie fotę...Później okazuje się że ostrość jest dosłownie 2/3 metry za przedmiotem a nie na nim...Czasem zdarza się że jest dobrze ale częściej nie co jest nie do przyjęcia....:(
Czy ktoś z Was miał taki problem?Czy to wina aparatu,obiektywu czy kompatybilności jednego z drugim??Dodam że obiektyw to sigma 70-200/2.8D APO HSM...ale mam wrażenie że na nikkorze 50mm/1.8 też z tą ostrością kuleje...
Pozdrawiam i dziękuję za ewentualna pomoc
kronos28
13-09-2007, 23:33
może być Back Focus - wtedy do kalibracji, nic nie poczniesz - daj fotkę dla upewnienia
fotosfera
13-09-2007, 23:41
byłoby cudownie bo to oznaczałoby wine aparatu a jest na gwarancji:)dzięki
fotosfera
13-09-2007, 23:45
a z tą kalibracją to do serwisu normalnie uderzyć? to należy skalibrować aparat czy obiektyw?
acidjazz
13-09-2007, 23:54
Witam
Miałem ten sam problem z D80 zarówno z 85 jak i 35.
Oddałem jednocześnie puszkę i szkła do serwisu. Okazało się, ze wina lezy po stronie body. D80 skalibrowali (wykonali około 400 fot) i od tamtej pory jest OK.
W tym wypadku serwis Nikona wykazał się szybkością - zajeło im to około 7 dni.
Pozdrawiam
3 metrowy backfocus? Przypadkiem nie przełączyłeś punktu ostrzenia? To to pod kciukiem.
Witam,
może uszkodzony czujnik AF ?
Pozdrawaim
a może banalna sprawa, tylko ze to by było przy kadrowaniu po złapaniu ostrości...
też sie na tym nadziałem, zapomniałem ze mam ustawione AF-C, ustawiłem ostrość,
przekadrowałem i niestesty ostrość poszła z obiektu ktory chciałem na coś innego...
ojjj teraz doczytełem ze masz ustawione jednak AF-S...... SORKI, więc pozostaje
chyba jednak tylko kwestia BODY
piotrzuraw
16-09-2007, 15:06
Kilka dni temu zrobilem kilka testowych zdjec linijki i okazalo sie ze ostrosc ustawiona na 10cm punkt ostrzy ponad centymetr w dol. Jedyny punkt ktory jest ok to gorny a reszta kiszka.Spr przy kilku szklach wiec to pewnie body. Wiec czeka mnie rowniez wizyta w servisie.
fotosfera
19-09-2007, 18:12
w końcu okazało się że to obiektyw, wymieniłem na inny egz i jest ok...dziwna sprawa bo nie ostrzył w dalszych planach...jakaś wada szkła...nie wnikam bo juz jest git:)
pozdrawiam