Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie NIKON D 80 AF problem

Mam taki oto problem z AF:
    Robię fotę; ogniskowa 200mm, f/2,8 łapię ostrość (tryb AFS, pojedyncze, środkowe pole wyboru) na dany przedmiot, jest git - robie fotę...Później okazuje się że ostrość jest dosłownie 2/3 metry za przedmiotem a nie na nim...Czasem zdarza się że jest dobrze ale częściej nie co jest nie do przyjęcia....
    Czy ktoś z Was miał taki problem?Czy to wina aparatu,obiektywu czy kompatybilności jednego z drugim??Dodam że obiektyw to sigma 70-200/2.8D APO HSM...ale mam wrażenie że na nikkorze 50mm/1.8 też z tą ostrością kuleje...
    Pozdrawiam i dziękuję za ewentualna pomoc

Domyślnie

może być Back Focus - wtedy do kalibracji, nic nie poczniesz - daj fotkę dla upewnienia
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

byłoby cudownie bo to oznaczałoby wine aparatu a jest na gwarancjidzięki

Domyślnie

a z tą kalibracją to do serwisu normalnie uderzyć? to należy skalibrować aparat czy obiektyw?

Domyślnie

Witam

Miałem ten sam problem z D80 zarówno z 85 jak i 35.
    Oddałem jednocześnie puszkę i szkła do serwisu. Okazało się, ze wina lezy po stronie body. D80 skalibrowali (wykonali około 400 fot) i od tamtej pory jest OK.
    W tym wypadku serwis Nikona wykazał się szybkością - zajeło im to około 7 dni.

Pozdrawiam
    FM3a + Nikkor 50/1.2; M9 + 28/2.8, 50/1.4, 35/1.4; 5D + 50/1.2

Domyślnie

3 metrowy backfocus? Przypadkiem nie przełączyłeś punktu ostrzenia? To to pod kciukiem.
    D80 | N 18-70 | T 17-50 2.8 | N 80-200 2.8 | N 24 2.8 | N 50 1.8D | SB800 | oraz inne klamoty |
    Zapraszam tekus.net | ŁÓDZKA GRUPA FOTOGRAFICZNA KORAB

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Gdańsk/Grudziądz

Domyślnie

Witam,
    może uszkodzony czujnik AF ?

Pozdrawaim

Domyślnie

a może banalna sprawa, tylko ze to by było przy kadrowaniu po złapaniu ostrości...
    też sie na tym nadziałem, zapomniałem ze mam ustawione AF-C, ustawiłem ostrość,
    przekadrowałem i niestesty ostrość poszła z obiektu ktory chciałem na coś innego...

ojjj teraz doczytełem ze masz ustawione jednak AF-S...... SORKI, więc pozostaje
    chyba jednak tylko kwestia BODY
    przem

Angry Witaj

Kilka dni temu zrobilem kilka testowych zdjec linijki i okazalo sie ze ostrosc ustawiona na 10cm punkt ostrzy ponad centymetr w dol. Jedyny punkt ktory jest ok to gorny a reszta kiszka.Spr przy kilku szklach wiec to pewnie body. Wiec czeka mnie rowniez wizyta w servisie.
    D50 D80 D300 i cos tam jeszcze w sumie jakies 18kg
    www.photo.net/photos/Piotr%20Adamski www.piotrphotography.net

Domyślnie

w końcu okazało się że to obiektyw, wymieniłem na inny egz i jest ok...dziwna sprawa bo nie ostrzył w dalszych planach...jakaś wada szkła...nie wnikam bo juz jest git
    pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów