Zobacz pełną wersję : Jaka lampa do D80?
Witam!
Kupiłem już D80 i teraz przymieżam się do kupienia lampy, zastanawiam się bardzo nad Sb800, no ale jak to na forum przystało drodzy koledzy i koleżanki:D licze na na Was czy może polecacie jakąś inną lampe, jakieś rady czy coś. Z góry dziękuje:)
chłopie nie wiem czy sobie zdajesz sprawę, ale pytasz o top lampę Nikona, więc samo to zobowiązuje.
Poczytaj chociażby wątek przyklejony o różnicach między SB600, a SB800.
SB 800:):)
Ewentualnie SB 600. A z tańszych to może Sigma EF-500. Ale nie ma sensu kupować tańszych "na początek", sprzedawać a potem już coś lepszego. Jak masz kasę to kupuj SB 800. Tak mi się wydaje:)
Najlepiej błyskową! A tak na serio skoro kupiłeś D80 to chyba bierzesz pod uwagę 2 modele 800 i 600. Wątków na temat tych lamp było już tyle, że szkoda gadać... proponuje poszukać. Pozdrawiam.
a ja mam troche inne pytanie, ale tez zwiazane z lampa
siedze sobie w pieknym i dalekim kraju, no i postanowilem kupic tutaj aparat, wybor padl na d80 (d40 odpadl bo dwa tygodnie temu tata sobie takiego sprawil, wiec po co dwa takie same aparaty w domu ;) ) jeszcze zastanawiam sie ktory obiektyw kitowy wziac, ale to nie tutaj ;)
wiec tak, jestem kompletnym amatorem w sprawie lustrzanek ;) i moje pytanie brzmi, czy oplaca mi sie odrazu kupowac lampe ( sb-600) czy bede ja w stanie wykorzystac, czy moze na poczatek zadowolic sie wbudowana, a potem, jezeli by sie udalo to kupic sb-800, bo odrazu mowie, ze nie stac mnie odrazu na zakup 800 ;)
njght_84
16-10-2007, 10:24
SB 800, może być jeszcze sb800, a w najgorszym wypadku sB800
Rafał_Sz
16-10-2007, 11:13
Masz sterownik błysku w korpusie, więc SB800 nie jest konieczną koniecznością:).
Jednak SB600 jest trochę słabsza, ale jeśli nie chcesz oświetlać dużych przestrzeni to też styknie.
roznica w cenie nie jest az tak ogromna bo cos kolo 400zl (sb600 cos kolo 600zl, sb800 cos kolo 1000 ), ale to mozna by bylo odlozyc na jakis obiektyw moze :|
no nie wiem, jeszcze mam tydzien na podjecie decyzji, bo przynajmniej wtedy bede kupowal aparat ;)
Masz sterownik błysku w korpusie, więc SB800 nie jest konieczną koniecznością:).
Jednak SB600 jest trochę słabsza, ale jeśli nie chcesz oświetlać dużych przestrzeni to też styknie.
to też rozbuchany temat- jest słabsza o całe 2/3 EV ...
KARLOS_vu
17-10-2007, 20:53
Zadałem swojego czasu identyczne pytanie jak w wakacje kupiłem swojego D80
90% forumowiczy pisało że SB-800 - jasne że lepsza pytanie tylko po co,
czy będziesz potrzebował lampy z najwyższej półki ???
Fakt SB-400 trochę słaba - ale uważam że SB-600 jest rewelacyjnym kompromisem.
Ja ją kupiłem i jestem super zadowolony, jeszcze mnie nie zawiodła jak do tond.
Dokupiłem dyfuzor i zrobiłem kilka odbłyśników - robiłem foty znajomym na kilku weselach
wielu prywatkach - dużo by tu pisać - ja polecam SB-600
Jestem szczęśliwym posiadaczem SB-600 i myślę, ze na początek każdemu amatorowi wystarczy ta lampa w zupełności. Proponuję tylko od razu dokupić do niej jakiś porządny dyfuzor (najlepiej Stofen - ok. 80zł). Jeśli natomiast za jakiś czas (choć podejrzewam, że nie prędko) możliwości lampy staną się niewystarczające, to zawsze można dokupić SB-800, a SB-600 stosować jako lampę zdalną ;)
no a ja przez caly czas sie waham ;) bo sie okazalo ze d80 z obiektywem 18-70 jest tanszy niz sie wczesniej patrzylem no i teraz wystarczy "dolozyc" tylko jakies 200zl do sb-800 :| i chyba tak zrobie ;)
najwyzej przed powrotem do kraju kupie sb-600 jako "prezent" dla taty do d40 ;)
No właśnie...boje się że SB600 będzie za słaba, robie zdjęcia dla szkoły na różnych akademiach itp. gdzie jest duża słabo oświetlona sala, a może i w pewnym momencie w SB600 czegoś by mi zabrakło xD
No właśnie...boje się że SB600 będzie za słaba, robie zdjęcia dla szkoły na różnych akademiach itp. gdzie jest duża słabo oświetlona sala, a może i w pewnym momencie w SB600 czegoś by mi zabrakło xD
jedna sb 600 dużej słabo oświetlonej sali nie doświetlisz... może Ci umknęło, ale pisałem wcześniej że różnica sb600/800 w mocy wynosi tylko 2/3EV (chyba że dla Ciebie to 'AŻ' tyle)- było o tym gdzieś na forum
No ja sie zdecydowalem juz, i kupuje sb-800. Teraz tylko czekam na przyplyw gotowki ;)
Moze roznice nie sa az tak duze miedzy sb-600 a sb-800, ale jak ktos powiedzial lampe kupuje sie na pare lat, wiec wole odrazu zainwestowac wiecej, nawet jezeli na poczatku wykorzystam tylko 20% mozliwosci lampy ;) , no i bede mial ta swiadomosc ze jedyne co mnie bedzie ograniczalo to moje zdolnosci ;)
Lagunman
23-10-2007, 23:44
roznica w cenie nie jest az tak ogromna bo cos kolo 400zl (sb600 cos kolo 600zl, sb800 cos kolo 1000 ), ale to mozna by bylo odlozyc na jakis obiektyw moze :|
no nie wiem, jeszcze mam tydzien na podjecie decyzji, bo przynajmniej wtedy bede kupowal aparat ;)
a to kolega moze mnie taką lampeczke za tysiaka załatwić ?? to ja wezmę ze trzy od razu :D jestem chętny jak coś :D
a to kolega moze mnie taką lampeczke za tysiaka załatwić ?? to ja wezmę ze trzy od razu :D jestem chętny jak coś :D
Wystarczy trochę poszukać na giełdzie czy alledrogo i można trafić. Chyba, że ktoś ładuje w koszty, to netto tyle za nówkę wychodzi :)
e nie jest to cena netto :P
akurat jestem na rocznym stypendium w Japonii ;) i podaje ceny jakie tutaj sa :) (wiec np. d80 z obiektywem 18-70 jest za jakies 2700zl, a sb-800 za 1050 :) )
a zalatwic dalbym i rade ale nie wiem jak z wysylka takiego sprzetu do polski :) (a moze ktos sie orientuje czy nikon polska uznaje gwarancje miedzynarodowe z japonii? ;) )
a co do lamp to mi sie spodobala funckja stoboskopu ;) chcialbym ja wykorzystac do zrobienia zdjecia jak moja swinka morska biegnie ;)
KARLOS_vu
24-10-2007, 08:13
z gwarancją raczej będzie lipa
Jak robiłem w aucie AUDIO napaliłem się na radyjko z górnej półki
ale ceny w PL zaporowe więc znajomy przywiózł mi z zachodu
około 900 zł taniej ale, no właśnie tu jest to ALE
GWARANCJA nie ważna - mimo że mam dowód zakupi itp
z gwarancją raczej będzie lipa
Jak robiłem w aucie AUDIO napaliłem się na radyjko z górnej półki
ale ceny w PL zaporowe więc znajomy przywiózł mi z zachodu
około 900 zł taniej ale, no właśnie tu jest to ALE
GWARANCJA nie ważna - mimo że mam dowód zakupi itp
Jeden plus że masz 900zł w kieszeni:D
żółto-czarny
24-10-2007, 14:03
jedna sb 600 dużej słabo oświetlonej sali nie doświetlisz... może Ci umknęło, ale pisałem wcześniej że różnica sb600/800 w mocy wynosi tylko 2/3EV (chyba że dla Ciebie to 'AŻ' tyle)- było o tym gdzieś na forum
Jeśli chcieć to w przybliżeniu przeliczyć na metry, to np. dla ISO 400 Sabiny 600/800 mają GN=60/76. Zakładając, że autor wątku użyje przysłony 4,5 - będzie miał 13,3/16,9m. Przy zamykaniu obiektywu różnica w zasięgu między Sabinami będzie się zmniejszać :neutral: Trzeba sobie dobrze przemyśleć, czy to wystarczająca zachęta do zakupu.
KARLOS_vu
24-10-2007, 14:48
Jeden plus że masz 900zł w kieszeni:D
na ewentualne naprawy
:mrgreen:
w japonii i tak jest o tyle dziwnie ze daja gwarancje na wszystko tylko na rok (na niektore laptopy mozna wykupic dluzsza ) wiec i tak jak teraz kupie d80 to zanim wroce to gwarancja bedzie sie konczyc, tylko co z ewentualnymi dodatkowi obiektywami i innymi akcesoriami :|
Lagunman
25-10-2007, 19:30
chciałbym sprostować wypowiedzi kilku kolegów :P wcześniejsze i tą ostatnią :) gwarancja z japonii jest jak nabardziej uznawana ... z jednym małym ale ... w Japoni :D więc jak się coś sypnie to se można bileta wykupić i kraj wisienki odwiedzić :P a co tam przy okazji parę fotek porobić .... ale tylko w drodze powrotnej z już naprawionym sprzętem hehe :P dobra nie bierzcie tego do siebie i serio czasami :p ale loty do JAPAN są coraz krótsze :P czasowo :) pozdrowionka :)
chciałbym sprostować wypowiedzi kilku kolegów :P wcześniejsze i tą ostatnią :) gwarancja z japonii jest jak nabardziej uznawana ... z jednym małym ale ... w Japoni :D więc jak się coś sypnie to se można bileta wykupić i kraj wisienki odwiedzić :P a co tam przy okazji parę fotek porobić .... ale tylko w drodze powrotnej z już naprawionym sprzętem hehe :P dobra nie bierzcie tego do siebie i serio czasami :p ale loty do JAPAN są coraz krótsze :P czasowo :) pozdrowionka :)
Na pewno komuś będzie się chciało jechać z drobną usterką:D
robin102
25-10-2007, 21:35
Witam!
Kupiłem już D80 i teraz przymieżam się do kupienia lampy, zastanawiam się bardzo nad Sb800, no ale jak to na forum przystało drodzy koledzy i koleżanki:D licze na na Was czy może polecacie jakąś inną lampe, jakieś rady czy coś. Z góry dziękuje:)
Mam 600 i 800 kup tą na ktora Ci finanse pozwalają i będzie Pan zadowolony, a jak bardzo pozwalają to obie bo ma to sens.
A ja wlasnie testuje nowy nabytek - sb600 :)
Ja też, po kilku latach przesiadłem się z manualnej lampy i zachwycam się i-TTL BL :D
a ja sprostuje to jeszcze bardziej, bo napisalem do nikon polska, i tak gwarancji na aparaty cyfrowe nie uznaja, ale juz na obiektywy tak :D wiec duzy plus :)
a ja sprostuje to jeszcze bardziej, bo napisalem do nikon polska, i tak gwarancji na aparaty cyfrowe nie uznaja, ale juz na obiektywy tak :D wiec duzy plus :)
Czemu na obiektywy tak a na aparaty nie?:?
bartoszek
26-10-2007, 13:42
Powiem szczerze,że dziwi mnie kolejny wątek jaką sabinkę wybrać.Temat wraca co chwilę na forum.
Piszesz o topowej lampie nikona,jak masz kasę to kupuj i się nie zastanawiaj.Różnica cenowa między SB-600 a SB-800 nie jest taka duża,więc lepiej wziąść droższą,bo Sabinka zostaje na stałe nie kupujesz jej na chwilę.Te dwie lampki różnią sie między sobą,
co pewnie przeczytałeś porównując oba modele.
http://www.sklepfotograficzny.pl/lampy-blyskowe/Nikon/
Różnica cenowa między SB-600 a SB-800 nie jest taka duża,więc lepiej wziąść droższą,bo Sabinka zostaje na stałe nie kupujesz jej na chwilę.Te dwie lampki różnią sie między sobą
Dla mnie 500pln to spora roznica, wybralem sb-600, bo uznalem, ze takze jest bardzo dobra i mi wystarczy.
KARLOS_vu
27-10-2007, 21:10
chciałbym sprostować wypowiedzi kilku kolegów :P wcześniejsze i tą ostatnią :) gwarancja z japonii jest jak nabardziej uznawana ... z jednym małym ale ... w Japoni :D więc jak się coś sypnie to se można bileta wykupić i kraj wisienki odwiedzić
sam to wymyśliłeś :???:
Czemu na obiektywy tak a na aparaty nie?:?
to mi odpisali z pomocy nikon polska:
W przypadku produktów cyfrowych, aparaty zakupione poza Europą, czyli nie posiadające karty gwarancji europejskiej, nie są objęte prawami gwarancyjnymi na terenie krajów europejskich. Zatem nie będzie miał Pan prawa do bezpłatej naprawy/serwisowania aparatu na terenie Polski. Nie będzie Pan również mógł zarejestrować aparatu w europejskim systemie wsparcia technicznego.
Natomiast jeżeli chodzi o obiektyw to w momencie zakupu obiektywu, oprócz gwarancji z poszczególnego kraju powinien Pan otrzymać tzw. Gwarancję Ogólnoświatową (Nikon Worldwide Service Warranty). Wypełniony poprawnie druk (odcinek C) tejże gwarancji wraz z dowodem zakupu, na którym umieszczony jest również numer seryjny zakupionego sprzętu (zgodny z numerem seryjnym na karcie gwarancyjnej) - uprawnia do bezpłatnej naprawy na terenie Polski, ogólniej Europy i całego Świata.
wiec to pewnie kolejny badziew z uni europejskiej :/
KARLOS_vu
29-10-2007, 09:01
i wszystko jasne :-D
Dziwnie trochę no ale cóż...
Prosze o pomoc !!!
W trakcie robienia zdjęć seryjnych , lampa nie dopala... tzn wychodzi co 3 zdjęcie reszta ciemna. I obserwując lampę z boku widać jest jak piewszy błysk jest dobry a np. dwa nastęne albo bardzo słabe albo nie ma go wcale. Nie mam pojęcia co jest powodem i jak temu zaradzić. Czy to wina aparatu czy też lampy ?
Prosze o poradę
Z góry dziekuję
Radek
żółto-czarny
22-08-2009, 00:57
Może to wina warunków, w których używasz lampki? Po prostu przy pierwszym błysku musi wyzwolić tyle energii, że nie zdąży się naładować na następne. To pierwsze, co mi przychodzi do głowy.