Zobacz pełną wersję : D100-D200 - szumy
proszę o opinie osób, które były użytkownikami D100, a obecnie D200, jak wygląda różnica w szumach przy czułościach pow 1250, dla JPEG, głównie osoby są fotografowane, czy D200 ma znaczącą i widoczną poprawę w stosunku do D100, zaraz usłyszę, że to przepaść technologiczna, ale chodzi mi o obiektywne o wasze odczucia - CZY JEST LEPIEJ, i proszę nie pisać, że już w D50 jest lepiej, bo nowszy (jest gorzej) - więc czekam na opisy od użytkowników
Rajczakowski
10-09-2007, 23:42
a w jakich ty sytuacjach fotografujewsz osoby na iso powyzej 1000? no rozumiem ze na koncertach nie powinno sie walić lampą, ale poza tym... iso 200 i lampa i bez szumu zdjecia
a wyobraz sobie kolego slub :-)
a wyobraz sobie kolego sytuacje gdzie lampa nie siegniesz :D
jasne. z lampa bez szumu z dupiata plastyka. rewela pomysl. brawo dla kolegi
Posiadalem 2 lata D100 a teraz od 2 lat mam D200. Robilem troche wnetrz na wysokich czulosciach z ludzmi w srodku bez lampy (glownie cerkwie w Rosji). Jest dwa razy lepiej niz w D100 co nie oznacza, ze jestem zadowolony z wynikow:) Ale jest sporo lepiej.
proszę o opinie osób, które były użytkownikami D100, a obecnie D200, jak wygląda różnica w szumach przy czułościach pow 1250, dla JPEG, głównie osoby są fotografowane, czy D200 ma znaczącą i widoczną poprawę w stosunku do D100, zaraz usłyszę, że to przepaść technologiczna, ale chodzi mi o obiektywne o wasze odczucia - CZY JEST LEPIEJ, i proszę nie pisać, że już w D50 jest lepiej, bo nowszy (jest gorzej) - więc czekam na opisy od użytkowników
zapytaj Jacka ,on wylozy Ci temat perfekcyjnie,pozdrawiam
- Ale jest sporo lepiej.
dzięki - jeszcze dwa takie posty i kupię D200 (za dwa miesiące - liczę na obniżkę), a co do fotek, to często jestem szczęśliwy gdy mam iso 1600, przysłonę na 50, 2,2 i zobaczę czas 1/30, bez monopodu nie wychodzę z domu, a lampę użył bym dwa razy - pierwszy i ostatni, szukali by od razu następcy - więc czekam jeszcze na dwa potwierdzenia
a w jakich ty sytuacjach fotografujewsz osoby na iso powyzej 1000? no rozumiem ze na koncertach nie powinno sie walić lampą, ale poza tym... iso 200 i lampa i bez szumu zdjecia
wybacz, ale taka wypowiedz to przejaw zwyklej ignorancji w dziedzinie fotografii
no chyba , ze masz zaklad i robisz paszporty
mam obydwa d plus 70
d100 wypada bardzo kiepsko na przeciw d200, juz przy 1000 jest kiepsciutko, a potem to coraz gorzej, tak przynajmniej ja uwazam
uwazam tez, ze d100 posiada wszystkie choroby wieku dzieciecego fotografii cyfrowej podobnie choc nie tak zle jak d1
jak dla mnie to juz d70 bije go na glowe jakoscia zdjec
wlasciwie nie ma sie nad czym zastanawiac, oczywiscie poza kasa