PDA

Zobacz pełną wersję : Pilot - Nikod D50

fiatsc_s
08-09-2007, 19:49
Witam,
kupiłem na allegro niedawno pilot do Nikona D50
http://img339.imageshack.us/img339/8068/211165932gp2.jpg (http://imageshack.us)
lecz mam z nim pewne problemy - czasami działa bez zarzutu a innym razem w ogóle nie chce ruszyć (działać, działa lecz aparat nie robi zdjęć)
Czy jest jakaś zasada działania pilota (jakieś ustawienia które blokują możliwość szczelania z pilota?)

sniper
08-09-2007, 19:58
Ja używam identycznego z D70s i nie miałem jeszcze problemów. Może coś jest z nim nie tak, za słaby sygnal wysyła?!
Sprawdzone działanie na 5-7 metrów, większe odległości nie były mi na razie potrzebne.
Jeszcze jeden pomysł przychodzi mi do głowy - może aparat nie może złapać ostrości i po prostu nie robi zdjęcia.

barkowx
08-09-2007, 20:02
jak aparat nie może ustawić ostrości to nie zrobi zdjęcia, ważny jest też czas "czówania" aparatu na sygnał pilota nastawia to się w menu (1-15min) , zasięg działania też jest ograniczony do ok 10m-15m od przodu aparatu , bateria w pilocie może być słaba . Wszystko się tyczy oczywiście orginalnego pilota z zamiennikami może występować brak zgodności częstotliwości.

amirez
08-09-2007, 20:24
No, właśnie - sprawdź czas czuwania aparatu na sygnał pilota. Ustawiane w menu.

fiatsc_s
08-09-2007, 20:40
ok a wiec tak. kiedyś od nowości wszystko cykało - później znów nic wczoraj działało a dziś już nie drgnie.
wyłączam ostrość z automata. ba patrząć na pilot przez aparat w telefonie to sygnał jest. czas czuwania zmniejszyłem do 1 minuty ale nawet bez czasu nie działa

Zink
15-09-2007, 18:35
Może to być wina słabej baterii w pilocie. Ewentualnie, jeśli nie jest to oryginalny pilot, to mogła mu się rozregulować częstotliwość nadawania (kiepska konstrukcja) np. jako reakcja na zmianę temperatury.

czas czuwania zmniejszyłem do 1 minuty ale nawet bez czasu nie działa

No to logiczne, że bez czasu nie działa, tylko chciałbym wiedzieć co rozumiesz przez "bez czasu" :). Ogólnie, im dłuższy czas czuwania, tym lepiej (ciekawe czemu właściwie zrobili to ograniczenie czasowe do max. 15 minut). Żeby aparat reagował na pilota, to musi być w trybie wyzwalania pilotem (znaczek pilota na górnym wyświetlaczu). Czas czuwania, to czas, po którym aparat wyłącza automatycznie tryb wyzwalania pilotem (od momentu włączenia lub od ostatniego wyzwolenia pilotem). Jeśli ten czas minie, a ty nie zauważysz tego, to pilot nie zadziała.

fiatsc_s
16-09-2007, 23:39
bez czasu - chodzi mi o to ze powinien od razu wyzwalc migawke a nie z samowyzwalacza (od 1 do 15 min.) nie działa ani w jednej ani w 2 funkcji i nie mam możliwości sprawdzić tego na innym aparacie

Karl Johansson
17-09-2007, 00:15
tu nie chodzi o samowyzwalacz 15min, tylko o to, że aparat będzie czekał, aż wciśniesz przycisk na pilocie przez określony czas :]

fiatsc_s
17-09-2007, 12:32
nawet jeśli tak nie wnikajmy to ja ustawiałem bez czasu (na górnym wyświetlaczu był sam pilot- bez zegarka)

grzegorzant
17-09-2007, 19:24
nawet jeśli tak nie wnikajmy to ja ustawiałem bez czasu (na górnym wyświetlaczu był sam pilot- bez zegarka)
nie wiem jak jest w d 50, ale u mnie ustawienie czasu oczekiwania na sygnał wybiera się w menu, jeśli u ciebie też to sprawdź jaki masz tam czas wbity. A no i na wyświetlaczu nie widać nic na ten temat.
pozdrawiam