Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10
    fiatsc_s
    Gość

Domyślnie Pilot - Nikod D50

Witam,
    kupiłem na allegro niedawno pilot do Nikona D50

lecz mam z nim pewne problemy - czasami działa bez zarzutu a innym razem w ogóle nie chce ruszyć (działać, działa lecz aparat nie robi zdjęć)
    Czy jest jakaś zasada działania pilota (jakieś ustawienia które blokują możliwość szczelania z pilota?)

sniper
    Gość

Domyślnie

Ja używam identycznego z D70s i nie miałem jeszcze problemów. Może coś jest z nim nie tak, za słaby sygnal wysyła?!
    Sprawdzone działanie na 5-7 metrów, większe odległości nie były mi na razie potrzebne.
    Jeszcze jeden pomysł przychodzi mi do głowy - może aparat nie może złapać ostrości i po prostu nie robi zdjęcia.

Domyślnie

jak aparat nie może ustawić ostrości to nie zrobi zdjęcia, ważny jest też czas "czówania" aparatu na sygnał pilota nastawia to się w menu (1-15min) , zasięg działania też jest ograniczony do ok 10m-15m od przodu aparatu , bateria w pilocie może być słaba . Wszystko się tyczy oczywiście orginalnego pilota z zamiennikami może występować brak zgodności częstotliwości.
    D50 nex5n x-pro1

Domyślnie

No, właśnie - sprawdź czas czuwania aparatu na sygnał pilota. Ustawiane w menu.
    Tutaj jest... podpis

fiatsc_s
    Gość

Domyślnie

ok a wiec tak. kiedyś od nowości wszystko cykało - później znów nic wczoraj działało a dziś już nie drgnie.
    wyłączam ostrość z automata. ba patrząć na pilot przez aparat w telefonie to sygnał jest. czas czuwania zmniejszyłem do 1 minuty ale nawet bez czasu nie działa
    Ostatnio edytowane przez fiatsc_s ; 08-09-2007 o 21:07

Domyślnie

Może to być wina słabej baterii w pilocie. Ewentualnie, jeśli nie jest to oryginalny pilot, to mogła mu się rozregulować częstotliwość nadawania (kiepska konstrukcja) np. jako reakcja na zmianę temperatury.

Cytat Zamieszczone przez fiatsc_s Zobacz posta
    czas czuwania zmniejszyłem do 1 minuty ale nawet bez czasu nie działa
    No to logiczne, że bez czasu nie działa, tylko chciałbym wiedzieć co rozumiesz przez "bez czasu" . Ogólnie, im dłuższy czas czuwania, tym lepiej (ciekawe czemu właściwie zrobili to ograniczenie czasowe do max. 15 minut). Żeby aparat reagował na pilota, to musi być w trybie wyzwalania pilotem (znaczek pilota na górnym wyświetlaczu). Czas czuwania, to czas, po którym aparat wyłącza automatycznie tryb wyzwalania pilotem (od momentu włączenia lub od ostatniego wyzwolenia pilotem). Jeśli ten czas minie, a ty nie zauważysz tego, to pilot nie zadziała.
    Kazimierz Król
    Oznaczenia obiektywów

fiatsc_s
    Gość

Domyślnie

bez czasu - chodzi mi o to ze powinien od razu wyzwalc migawke a nie z samowyzwalacza (od 1 do 15 min.) nie działa ani w jednej ani w 2 funkcji i nie mam możliwości sprawdzić tego na innym aparacie

Rozmowny Awatar Karl Johansson
    Miasto
    Kraków/czasem Gdańsk, ale na razie nie

Domyślnie

tu nie chodzi o samowyzwalacz 15min, tylko o to, że aparat będzie czekał, aż wciśniesz przycisk na pilocie przez określony czas :]
    D300
    Nikkor 24 2.8D, Nikkor 50 1.4G, SB-900

fiatsc_s
    Gość

Domyślnie

nawet jeśli tak nie wnikajmy to ja ustawiałem bez czasu (na górnym wyświetlaczu był sam pilot- bez zegarka)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fiatsc_s Zobacz posta
    nawet jeśli tak nie wnikajmy to ja ustawiałem bez czasu (na górnym wyświetlaczu był sam pilot- bez zegarka)
    nie wiem jak jest w d 50, ale u mnie ustawienie czasu oczekiwania na sygnał wybiera się w menu, jeśli u ciebie też to sprawdź jaki masz tam czas wbity. A no i na wyświetlaczu nie widać nic na ten temat.
    pozdrawiam
    ff

Uprawnienia umieszczania postów