Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Rozpraszanie światła

barracuda
07-09-2007, 16:01
Ponieważ jestem użytkownikiem zaledwie lampy Tumax AFZ880 w dodatku nie posiadam dyfuzora mam pytanie. Czy fotografując obiektywem o ogniskowej 50mm i ustawiając lampę na szeroki kąt uzyskam zadowalające rozproszenie światła dla tej ogniskowej? Zakładam, że nie mogę odbić od sufitu.

Darianna
31-10-2011, 17:45
Planuję zrobić zdjecia nocne w lesie. Jak wiadomo potrzebuję jakiegoś światła,wymyśliłam więc,że światła samochodowe mogą się sprawdzić,bo innego źródła światła w lesie nie znajdę. Zrobiłam małą próbę,niestety pojawił się problem. Wszystko ładnie,pięknie,ale w miejscu gdzie światła świecą najjaśniej zdjecie jest prześwietlone. Stąd moje pytanie,czy jest na to jakiś sposób?Albo sposób,aby temu zapobiec i roproszyć to światło np?? Wklejam zdjecia aby pokazać dokładnie o co mi chodzi :

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.picshot.pl/pfiles/48035/DSC_1631.JPG)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.picshot.pl/pfiles/48034/DSC_1583.JPG)

Art Erie
31-10-2011, 17:56
@barracuda
- użyj gumki "recepturki" i białej karteczki "wizytówki"; palnik 45 stopni do góry

@Darianna

- O św. ( jest jakiś patron fotografów ???? ) !!!
Tego typu oświetlenie trochę słabo nadaje się do tego celu, ale odpowiadając na Twoje pytanie:
Ustaw w aparacie tryb M i punktowy pomiar światła, następnie zmierz ilość światła w miejscu gdzie masz przepalenia i w miejscach o mniejszym natężeniu światła. Parametry właściwej ekspozycji będą kompromisem (niekoniecznie średnią) tych pomiarów.

morzon
31-10-2011, 18:00
Planuję zrobić zdjecia nocne w lesie. Jak wiadomo potrzebuję jakiegoś światła,wymyśliłam więc,że światła samochodowe mogą się sprawdzić,bo innego źródła światła w lesie nie znajdę. Zrobiłam małą próbę,niestety pojawił się problem. Wszystko ładnie,pięknie,ale w miejscu gdzie światła świecą najjaśniej zdjecie jest prześwietlone. Stąd moje pytanie,czy jest na to jakiś sposób?Albo sposób,aby temu zapobiec i roproszyć to światło np?? Wklejam zdjecia aby pokazać dokładnie o co mi chodzi :

Wbij dwa kijki jakieś 2m przed samochodem, dołóż poprzeczkę na nich i rozwieś prześcieradło na tym. Będzie dyfuzor.

m-a-r
31-10-2011, 18:10
zrób dziurę w zderzakach pod kloszami i wsadź parasolki fotograficzne. Będziesz miał fotocar ;)

marszull
31-10-2011, 18:11
tak jak S4INT, ewentualnie jak masz dostep do zuzych blend 5w1 to dwa takie dyfuzory z tych blend i sterowanie przid tyl zeby osiagnac porzadany efekt

wer
31-10-2011, 19:13
Ew można się bawić w maskownice. Przyklej czarny krążek na reflektorze, miejsce dobrane eksperymentalnie, wielkość też.

RobertMiernik
31-10-2011, 19:22
A ja tylko dodam, że piękna archeologia ;PP

Co do tematu: Pomoże nawet przysłonięcie reflektorów jakąś białą szmatką, ale zdecydowanie najlepiej spróbuj zrobić coś w stylu propozycji s4inta. Dodam tylko, że to dość marny pomysł jeśli chodzi o świecenie (światło pod marnym kątem, temperatura barwowa daleka od idealnej, mała mobilność, światło tylko z jednej strony).
Spróbuj może od najprostszego halogena przemysłowego z Castoramy. Nawet zwykłe żarówki podłączone do zapalniczki samochodowej powinny dać lepszy efekt.

JK
31-10-2011, 19:30
.... jest jakiś patron fotografów ???? .....
Jest. Patronka - św. Weronika Giuliani.

Art Erie
31-10-2011, 19:48
Darianna widzę, że masz duże zacięcie na robienie zdjęć, napisz do mnie na PW; dam Ci jakąś lampę na początek ;)

Darianna
31-10-2011, 20:41
Dziękuję za rady,spróbuje może z tym prześcieradłem póki co. Jeśli nie wyjdzie to pomyślimy z halogenem,ale taki do kontaktu to nie przejdzie ...

morzon
31-10-2011, 20:45
Kup lampe yongnuo - ze 150zł zapłacisz, a masz normalne, mobilne źródło światła z podziałką mocy itd. Ma fotocele to wyzwolisz choćby i wbudowaną... Rozwiązanie niedoskonałe, ale lepsze niż światła samochodu :roll:

JK
31-10-2011, 20:51
Przecież z tymi lampami samochodowymi też się da porządne zdjęcia zrobić. Trzeba tylko dobrze dobrać parametry ekspozycji.

Darianna
31-10-2011, 21:24
JK dobrze to znaczy jak?

JK
31-10-2011, 21:33
Przepaliłaś te zdjęcia, czyli trzeba: albo zmniejszyć ISO, albo skrócić czas, albo zwiększyć przysłonę, albo postawić samochód trochę dalej, albo wszystko razem, oczywiście w odpowiednich proporcjach. Ale jeśli tego nie wiesz, to chyba marne szanse na dobre zdjęcia. :wink:

Darianna
01-11-2011, 11:20
Wydaje mi się,że przyszłam tutaj po radę :) Nie potrzebuję kogoś kto zniechęci mnie do robienia zdjęć mówiąc,że mam marne szanse :)

morzon
01-11-2011, 11:25
Wydaje mi się,że przyszłam tutaj po radę :) Nie potrzebuję kogoś kto zniechęci mnie do robienia zdjęć mówiąc,że mam marne szanse :)

Bo masz marne szanse na zrobienie czegokolwiek nie mając absolutnie podstawowej wiedzy - i to też jest rada: idź wcześniej do księgarni i kup książke o podstawach.

Darianna
01-11-2011, 15:58
Podstawowa wiedza nie musi się tyczyć zdjęć w nocy w którymi nie miałam do czynienia,ale nie mam zamiaru się sprzeczać,masz rację :)

barracuda
01-11-2011, 18:48
[quote=Art Erie;2587565]@barracuda
- użyj gumki "recepturki" i białej karteczki "wizytówki"; palnik 45 stopni do góry

Kurde, ale temat odkopaliście:) Od roku 2007 już zdążyłem się nauczyć tego i owego o błyskaniu:)

morzon
01-11-2011, 18:51
Podstawowa wiedza nie musi się tyczyć zdjęć w nocy w którymi nie miałam do czynienia,ale nie mam zamiaru się sprzeczać,masz rację :)

Podstawowa wiedza to wiedza poprawnej ekspozycji. Nic bardziej podstawowego nie ma, a po Twoich pytaniach można sie zorientować, że nie masz o tym pojęcia.
Poszukaj na forum wątków odnośnie książek dla początkujących i coś sobie wybierz.

barracuda
01-11-2011, 20:16
Patrząc na ustawienia nie mogłaś nie prześwietlić tego zdjęcia. f4, czas 1/10s, ISO 1600. Światła samochodowe raczej dają tyle światła, że spokojnie można było użyć ISO400 albo mniej.

Seeker
01-11-2011, 21:47
Strumień światła prostopadle do osi optycznej i kawał lustra.
Proste, mobilne i elastyczne (metoda, nie lustro ;) ).
Można (poruszając się z lustrem) zmiękczać i w inne cuda zabawiać.

morzon
01-11-2011, 21:53
Strumień światła prostopadle do osi optycznej i kawał lustra.
Proste, mobilne i elastyczne (metoda, nie lustro ;) ).
Można (poruszając się z lustrem) zmiękczać i w inne cuda zabawiać.

Jak chcesz lustrem zmiękczyć światło?

Seeker
07-11-2011, 19:31
"Jak chcesz lustrem zmiękczyć światło?"

Było już:
"(poruszając się z lustrem)" ;)...
... i oświetlając z różnych pozycji, jak na poniższym przykładzie

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/2294853-2.jpg
źródło (http://plfoto.com/zdjecia_new2/2294853.jpg)

Wprawdzie użyłem innego źródła światła, ale było ono właśnie ruchome.
Niestety metoda się nie sprawdzi przy ujęciach dynamicznych,
ale pytanie było o reflektory samochodowe, więc w tym kierunku
się wypowiedziałem.
Jeśli jednak mocno przywiążemy modelkę do drzewa... ;)