Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Domyślnie Rozpraszanie światła

Ponieważ jestem użytkownikiem zaledwie lampy Tumax AFZ880 w dodatku nie posiadam dyfuzora mam pytanie. Czy fotografując obiektywem o ogniskowej 50mm i ustawiając lampę na szeroki kąt uzyskam zadowalające rozproszenie światła dla tej ogniskowej? Zakładam, że nie mogę odbić od sufitu.
    pozdrawiam
    Tomek

Domyślnie

Planuję zrobić zdjecia nocne w lesie. Jak wiadomo potrzebuję jakiegoś światła,wymyśliłam więc,że światła samochodowe mogą się sprawdzić,bo innego źródła światła w lesie nie znajdę. Zrobiłam małą próbę,niestety pojawił się problem. Wszystko ładnie,pięknie,ale w miejscu gdzie światła świecą najjaśniej zdjecie jest prześwietlone. Stąd moje pytanie,czy jest na to jakiś sposób?Albo sposób,aby temu zapobiec i roproszyć to światło np?? Wklejam zdjecia aby pokazać dokładnie o co mi chodzi :

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

@barracuda
    - użyj gumki "recepturki" i białej karteczki "wizytówki"; palnik 45 stopni do góry

@Darianna

- O św. ( jest jakiś patron fotografów ???? ) !!!
    Tego typu oświetlenie trochę słabo nadaje się do tego celu, ale odpowiadając na Twoje pytanie:
    Ustaw w aparacie tryb M i punktowy pomiar światła, następnie zmierz ilość światła w miejscu gdzie masz przepalenia i w miejscach o mniejszym natężeniu światła. Parametry właściwej ekspozycji będą kompromisem (niekoniecznie średnią) tych pomiarów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Darianna Zobacz posta
    Planuję zrobić zdjecia nocne w lesie. Jak wiadomo potrzebuję jakiegoś światła,wymyśliłam więc,że światła samochodowe mogą się sprawdzić,bo innego źródła światła w lesie nie znajdę. Zrobiłam małą próbę,niestety pojawił się problem. Wszystko ładnie,pięknie,ale w miejscu gdzie światła świecą najjaśniej zdjecie jest prześwietlone. Stąd moje pytanie,czy jest na to jakiś sposób?Albo sposób,aby temu zapobiec i roproszyć to światło np?? Wklejam zdjecia aby pokazać dokładnie o co mi chodzi :
    Wbij dwa kijki jakieś 2m przed samochodem, dołóż poprzeczkę na nich i rozwieś prześcieradło na tym. Będzie dyfuzor.

Domyślnie

zrób dziurę w zderzakach pod kloszami i wsadź parasolki fotograficzne. Będziesz miał fotocar
    Canon, Sony, Nikon, Samsung... i tak najważniejsze jest światło

Domyślnie

tak jak S4INT, ewentualnie jak masz dostep do zuzych blend 5w1 to dwa takie dyfuzory z tych blend i sterowanie przid tyl zeby osiagnac porzadany efekt

Domyślnie

Ew można się bawić w maskownice. Przyklej czarny krążek na reflektorze, miejsce dobrane eksperymentalnie, wielkość też.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

A ja tylko dodam, że piękna archeologia ;PP

Co do tematu: Pomoże nawet przysłonięcie reflektorów jakąś białą szmatką, ale zdecydowanie najlepiej spróbuj zrobić coś w stylu propozycji s4inta. Dodam tylko, że to dość marny pomysł jeśli chodzi o świecenie (światło pod marnym kątem, temperatura barwowa daleka od idealnej, mała mobilność, światło tylko z jednej strony).
    Spróbuj może od najprostszego halogena przemysłowego z Castoramy. Nawet zwykłe żarówki podłączone do zapalniczki samochodowej powinny dać lepszy efekt.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    .... jest jakiś patron fotografów ???? .....
    Jest. Patronka - św. Weronika Giuliani.
    Jacek

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Darianna widzę, że masz duże zacięcie na robienie zdjęć, napisz do mnie na PW; dam Ci jakąś lampę na początek

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów