PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z ustawianym czasem

krisis
05-09-2007, 18:52
Witam.
Zauważyłem taki problem w D50 że jak włącze program P (najczęściej w nim robię) i załącze lampe błyskową (w pomieszczeniu przy normalnym oświetleniu lampą żyrandolową) to zawsze aparat ustawia czas 1/60 a przesłonę na 2.8 i czy światło włącze większe czy całkiem wyłącze te parametry zostają,nawet dając iso 1600 czas się nie zwiększa tylko przysłona o dwie podziałki się przymyka, dopierko kierując obiektyw bezpośrednio na żarówkę czas się zwiększa powiedzmy do 1/80 nieraz trochę więcej ale nieznacznie.
Wyłączając lampe mogę normalnie regulować ekspozycję, czyli przymykam przysłonę zwiększa się czas i odwrotnie kiedy daję największą "dziurę" przysłony zmniejsza się czas, czemu tak nie jest z załączoną lampą ???
W trybie A (przesłony) jest identycznie.
Napiszecie mi pewnie że autoatyka programu P stwierdza że 1/60 to najwyższy czas na jakim można zrobić poprawne zdjęcie a przysłona na 2.8 to najniższa do tych warunków, ale robiłem takie testy w warunkach jw. zrobiłem zdjęcie w trybie P oczywiście na parametrach jw. S 1/60 A 2.8 wrzuciłem na komputer i zdjęcie powiedzmy ok, potem zrobiłem zdjęcie w programie S gdzie czas ustawiłem na 1/500 i co odziwo, jeśli chodzi o naświetlenie pokoju jest identyczne nie ma żadnej różnicy aby było ciemniej albo jaśniej a wiadomo że gdybym robił zdjęcia poruszającego się obiektu (dziecka) jaka by była różnica.
To powiedzcie mi dlaczego program P ustawia najwyższy czas 1/60 gdzie na 1/500 jest tak samo a nawet jeszcze lepiej ???

Proszę o wyrozumiałość.
Krzysztof.

markB
05-09-2007, 18:57
Nie wiem jak w d50, ale w d200 jest to czas domyślny dla AP i P. Jego wartość można zmienić w menu aparatu. Zobacz tutaj: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=30897

krisis
05-09-2007, 19:35
To może wie ktoś czy da się w D50 w programie P ustawić aby najmniejszy czas był chociaż 1/100 ???
Kurde jak się nie da ustawić tak to z lampą nie można robić w P bo 1/60 jest to za długi czas aby uchwycić dziecko w ruchu.Trzeba robić w S regulując migawką.

Piter
05-09-2007, 20:28
U mnie w D70s w menu ustawiam czas jaki ma byc domyslny przy korzystaniu z lampy, ale przy P da sie tylko max 1/60 lub dluzszy. Troche to dziwne, ale zawsze mozesz robic na S, albo M jezeli zalezy ci na innym czasie.

Archangel
05-09-2007, 21:34
KRIS

1/60 i 2.8 - ja tak mam jak robie z lampą, bez lampy działa normlanie

nie wnikałem w to nigdy głebiej bo nie uzywam wbudowanej lampy :)

marbed
05-09-2007, 21:40
najkrótszy czas synchronizacji z zewnętrzną lampą to w D70 chyba 1/250 bo już w moim D80 max to 1/200 i to przy odpowiednich ustawieniach w MENU. Domyślnie czas najkrótszy zawsze ustawia się na 1/60. Nie wiem jak to się ma do przesłony gdyż zazwyczaj robię na M a czasem tylko na A.

krisis
05-09-2007, 21:42
KRIS

1/60 i 2.8 - ja tak mam jak robie z lampą, bez lampy działa normlanie

nie wnikałem w to nigdy głebiej bo nie uzywam wbudowanej lampy :)

No widzisz u mnie też tak jest i ubolewam nad tym bo większość zdjęć (przynajmniej na razie) robię w P ale 1/60 za długi czas aby np. złapać ostro parę tańczącą na imprezce lub weselu.
Więc trzeba kombinować w S, szkoda...

Archangel
05-09-2007, 21:53
na pewno da sie ustawić krótszy czas, poszperaj w instrukcji :)

w końcu synchro ma do 1/25o o ile pamiętam

Piter
05-09-2007, 22:23
No widzisz u mnie też tak jest i ubolewam nad tym bo większość zdjęć (przynajmniej na razie) robię w P ale 1/60 za długi czas aby np. złapać ostro parę tańczącą na imprezce lub weselu.
Więc trzeba kombinować w S, szkoda...

Tak czytam i czytam i czegos nie rozumiem, jezeli robisz na automatycznych ustawieniach (P) z lampa to przeciez nie ma znaczenia na jakim czasie robisz, bo blysk jest taki krotki, ze zamrozi prawie kazdy ruch, a z pewnoscia dziecka. Przeciez nie bawisz sie tu z blyskiem na przednia czy na tylna kurtyne....
Przyslone na logike daje najmniejsza, zeby jak najwiecej swiatla wpadlo przy tym krotkim blysku.....
Jezeli sie myle to mnie poprawcie....

BugsBunny
05-09-2007, 22:28
jeżeli nie używasz rear curtain sync/slow sync to 1/60s wystarczy do zamrożenia ruchu, aparat dobiera ekspozycję tak aby oświetlenie było flashem i reguluje ekspozycję siłą błysku, czas błysku jest faktycznym czasem ekspozycji
dostęp do czasów krótszych, do 1/500s włącznie, jest w trybie S i prawdopodobnie M, w pozostałych trybach domyślnym czasem dla lampy jest 1/60s

Piter
05-09-2007, 22:35
To może wie ktoś czy da się w D50 w programie P ustawić aby najmniejszy czas był chociaż 1/100 ???
Kurde jak się nie da ustawić tak to z lampą nie można robić w P bo 1/60 jest to za długi czas aby uchwycić dziecko w ruchu.Trzeba robić w S regulując migawką.

A czy ty zrobiles jakiekolwiek zdjecie ruszajacego sie np. dziecka na P z lampa,? wydaje mi sie, ze nie.... moze postryknij kilka fotek, bo twoje obawy, ze nie uchwycisz dziecka sa nieuzasadnione....

krisis
05-09-2007, 22:38
Aby nie być gołosłowny przedtawię test w tych samych warunkach oświetleniowych (mała lampka nocna w pokoju i włączony telewizor) na probramie P i S ( nie czytaj Prawo i Sprawiedliwość :) ) z bardzo różnymi czasami, dla zdjęcia gdzie się nic nie porusza jak poniżej to może i nie ma znaczenia, ale jak by to była imprezka i by ktoś tańczył to już jest kolosalna różnica w czasie a doświetlenie pokoju nie rożni się w niczym.

1 S1/500-F2.8-ISO200-26mm

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img63.imageshack.us/img63/8225/dsc0001yi5.jpg)

2 S1/60-F2.8-ISO200-26

źródło (http://img68.imageshack.us/img68/492/dsc0002pg6.jpg)

Exify są w zdjęciach.

To powiedzcie mi dlaczego ten pier... program nie ustawi krótszego czasu chociaż 1/200 to już bym jeszcze zrozumiał.
Tak jak pisałem wcześniej, podwyższenie iso np. do 1600 nie skraca czasu tylko przymyka przysłanę.

miron19j
05-09-2007, 22:45
To powiedzcie mi dlaczego ten pier... program nie ustawi krótszego czasu chociaż 1/200 to już bym jeszcze zrozumiał.
Tak jak pisałem wcześniej, podwyższenie iso np. do 1600 nie skraca czasu tylko przymyka przysłanę.
a czy Ty czytasz co się do Ciebie pisze????
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif)
przy użyciu lampy i tak błysk jest krótszy, niż otwarcie migawki.
W Zenicie był tylko jeden czas 1/30. I zdjęcia wychodziły.

krisis
05-09-2007, 22:53
A czy ty zrobiles jakiekolwiek zdjecie ruszajacego sie np. dziecka na P z lampa,? wydaje mi sie, ze nie.... moze postryknij kilka fotek, bo twoje obawy, ze nie uchwycisz dziecka sa nieuzasadnione....

A czy ty kiedyś robiłeś zdjęcie z czasem 1/60 ??? i nie było poruszone ??? to przepraszam cię i się nie obrażaj ale twoje dzieci widocznie są jeszcze małe i wolniutko śmigają.
Tak zrobiłęm zdjęcie z lampą na 1/60 i są poruszone !!!

Tu masz przykład, zobacz na ręce dziecka z prawej i na piłkę, czy one nie są poruszone ???

S1/60-F2.8-ISO200-24mm oczywiście z lampą.

źródło (http://img63.imageshack.us/img63/1333/dsc0086dh4.jpg)

Piter
05-09-2007, 22:56
Wiem, ze jest juz pozno, ale moze uda Ci sie poprosic kogos, zeby zatanczyl w tym pokoju, np. rock&rolla (jak najszybszy taniec) i zrob zdjecia na P z lampa. Podziel sie z nami efektami....

Edit: zdazylo mi sie robic na 1/60 tance weselne i zadne zdjecie nigdy nie bylo poruszone. Fizycznie jest to niemozliwe, bo blysk trwa ulamek sekundy i mysialbys sie ruszac jak rakieta, zeby cos bylo poruszone. To co pokazujesz wydaje mi sie, ze moze byc albo zarejestrowanym jakims przedblyskiem albo czyms podobnym, ale jest to cos co ktos bardziej znajacy sie na rzeczy powinien wyjasnic.

PS. Nawet nie wiesz jak szybko te moje szkraby sie ruszaja:)

krisis
05-09-2007, 23:03
Wiem, ze jest juz pozno, ale moze uda Ci sie poprosic kogos, zeby zatanczyl w tym pokoju, np. rock&rolla (jak najszybszy taniec) i zrob zdjecia na P z lampa. Podziel sie z nami efektami....

Zrobię to dla CIEBIE ale jutro, a ja proponuję abyś zrobił zdjęcie swoim biegającym dzieciom po pokoju z takim czasem i pochwalił się tu fotką a nie tylko krytykował !!!

dwaPe
05-09-2007, 23:09
W Zenicie był tylko jeden czas 1/30. I zdjęcia wychodziły.
a jak mi kiedyś padła migawka na 1/30, to ustawiałem na B, otwierałem, pstryk lampą, zamykałem i zdjątka wychodziły eleganckie

Archangel
05-09-2007, 23:17
KRIS

czas jest 1/60 ale błysk jest dużo krótszy i to on [błysk] jest jakby "realnym czasem"
wiec nie sugeruj sie tym, że jest 1/60 :)
przy naprawde szybki ruchu bedziesz miał najwyżej lekką smuge tak jak to bywa przy długim czasie z lampą
ale przy kimś kto nie biegnie bedzie spoko, zresztą zrobisz zdjecia to sie przekonasz :)

BugsBunny
05-09-2007, 23:23
KRIS

czas jest 1/60 ale błysk jest dużo krótszy i to on [błysk] jest jakby "realnym czasem"
wiec nie sugeruj sie tym, że jest 1/60 :)

tylko pamiętaj, że to jest prawda wtedy, gdy jest ciemno i lampa jest jedynym istotnym źródłem światła
jeżeli doświetlasz lampą kadr w ciągu dnia, to światło zastane ma istotny udział w ekspozycji i faktycznie będą widoczne poruszenia, stąd tak istotne bywają krótkie czasy synchro
aparat sam nie wie wszystkiego, od tego masz lustrzankę i rozum, żeby ustawić sobie tryb S, 1/250s i pozwolić korpusowi dobrać resztę parametrów

Piter
05-09-2007, 23:24
Kris nie krytykuja tylko staram sie pomoc...

Niestety moje juz spia, wiec mi nikt nie zatanczy, ale idac za przykladem Twojej pilki rzucilem misiem:) Mis wyszedl jak zyleta. Wydaje mi sie, ze u Ciebie ta pilka to nie tyle przedblysk tylko zastane swiatlo mialo wplyw na rozmazanie. U mnie w pokoju przy 1/60, f3.5, ISO200 nie ma szans na zarejestrowanie czegokolwiek, ale w ciagu dnia moze to faktycznie byc problemem, ze nie masz krotszego czasu niz 1/60. Pozostaje tryb S lub M.

źródło (http://img104.imageshack.us/img104/6807/testrs8.jpg)

Edit: widze, ze w miedzyczasie BugsBunny prawie to samo napisal, wiec troche mialem racje:)

krisis
06-09-2007, 10:04
, ale w ciagu dnia moze to faktycznie byc problemem, ze nie masz krotszego czasu niz 1/60. Pozostaje tryb S lub M.

Chodzi o to że idę za dwa tygodnie na wesele (jako gość ale z aparatem, nie jako pierwszy fotograf), na sali jest dobre oświetlenie ale wiadomo że lampą trzeba doświetlić i tu jest problem że jak będą ludziska tańczyć i dojdzie światło zastane i czas 1/60 to zdjęcia będą rozmazane.
Widocznie zostaje program S.

milo_ja
06-09-2007, 10:15
Chodzi o to że idę za dwa tygodnie na wesele (jako gość ale z aparatem, nie jako pierwszy fotograf), na sali jest dobre oświetlenie ale wiadomo że lampą trzeba doświetlić i tu jest problem że jak będą ludziska tańczyć i dojdzie światło zastane i czas 1/60 to zdjęcia będą rozmazane.
Widocznie zostaje program S.

Możesz jeszcze pozostać przy minimalnym ISO i większym numerze przesłony. Czyli program A. Ogólnie żeby zamrozić ruch lampą błyskową trzeba minimalizować ilość światła zastanego. Można to robić niską czułością, krótszym czasem albo przesłoną. Z tych 3 jednynie czas nie wpływa na siłę błysku (oczywiście do momentu, aż nie włączy się FP).

krisis
06-09-2007, 10:30
Możesz jeszcze pozostać przy minimalnym ISO i większym numerze przesłony. Czyli program A. Ogólnie żeby zamrozić ruch lampą błyskową trzeba minimalizować ilość światła zastanego. Można to robić niską czułością, krótszym czasem albo przesłoną. Z tych 3 jednynie czas nie wpływa na siłę błysku (oczywiście do momentu, aż nie włączy się FP).

Czyli jak przymknę przysłonę do np. F4 i dam najmniejsze ISO 200 to może być lepiej ???

BugsBunny
06-09-2007, 10:52
krisis, moja sugestia - ustaw sobie tryb M, czas na 1/125s i tego nie raczej ruszaj, przysłoną będziesz sobie regulował GO ( ale raczej nie przekraczaj f/8 bo lampa nie wyrobi w większej sali, przejrzyj instrukcję jaki jest zasięg ), a o prawidłową ekspozycję niech się martwi aparat dobierając siłę błysku iTTL'em
tylko przetestuj to sobie wcześniej w mieszkaniu czy innym pomieszczeniu na ludziach, ustawiając palnik w różnych pozycjach i bawiąc się dyfuzorem, bo jak nie umiesz obchodzić się z lampą, to potem zdjęcia nie będą poruszone, ale źle oświetlone z cieniami, lśniącymi twarzami i łysinami, ciemnością w głębi itp
do statycznych scen proponowałbym jednak korzystać ile się da ze światła zastanego, bo efekt oświetlenia jedną tylko lampą błyskową jest zawsze marny

milo_ja
06-09-2007, 11:00
Czyli jak przymknę przysłonę do np. F4 i dam najmniejsze ISO 200 to może być lepiej ???

Jeśli chodzi o zamrożenie ruchu, to tak.

marbed
06-09-2007, 14:05
Proponuję zapoznać się z poradami fachowca w temacie (http://www.e-cyfrowe.pl/foto-poradnik-pawla-dumy-uzycie-lampy-blyskowej-w-praktyce-r-742.html)