Zobacz pełną wersję : m42 i d40
zinek2005
04-09-2007, 19:16
witam! jestem posiadaczem nikona d40. doszlem do wniosku, ze skoro autofokus nie bedzie dzialal w obiektywach z af to po co je kupywac? dlatego chcialbym skorzystac na obiketywach m42 i manualnych nikkorach. czy ma sens kupienie adaptera do m42? czy nie pogorszy mi sie jakos fotek i co najwazniejsze jaki obiketyw byscie mi polecili? na allegro obiektywy m42 sa nie drogie, licytacje od 20 zl i niedlugo ich koneic do tego nie ktore aukcje z kup teraz, dlatego chcialbym do 200 zl znalesc cos co by po cynieciu zdjecia "porazilo" mnie.
interesuje mnie jeszcze czy istnieje adapter, podobny do canonowskiego w ktorym wystepuje potwierdzenie ostrosci?? z gory dziekuje za odpowiedzi
konradek26
04-09-2007, 19:31
Jaki zakres tego obiektywu?
W D40 masz potwierzenie ostrosci ze wszystkim.
zinek2005
04-09-2007, 19:34
interesuje mnie cos do portretow, a takze makro.
konradek26
04-09-2007, 19:41
Jupiter 85/2
Jupiter 135/3.5
Sonnar 135/3.5
Tair 11A 135/2.8 ( mnostwo listkow przyslony, ladny bokeh )
Makro.. nie mam pojecia :-P
Co do jakości m42 na cyfrze to są dwa typ adapterów.
1. z soczewką która umożliwia ostrzenie na nieskończoność, ale może powodować utratę jakości szkła (właśnie przez tą dodatkową soczewkę) - droższa
2. bez soczewki, sam pierścień bagnet > gwint nie będziesz mógł ostrzyć na nieskończoność, ale na pewno nie pogarsza możliwości szkła - tania
zinek2005
04-09-2007, 20:09
moze lepiej bym zastosowal adapter bez dodatkowego szkielka(tanszy). co do szkla to po prostu nie wiem ktory wybrac. mozecie mi pomoc? a moze jakies inne tanie szkielka niekoniecznie m42. a co sadzicie o takim obiektywie FLEKTOGON 50/4 CARL ZEISS JENA
agawytka
08-09-2007, 21:59
kolega Zbigniew z tegoż forum poradził mi inną metodę. Do Jupitera 135 oraz Tair 135 dokupujesz końcówkę tzw "dupkę" na allegro od użytkowanika adamjaku (tylko on to ma jak narazie) i odkręcasz istniejącą z mocowaniem m42 a dokręcasz tą z nikonowskim, ostrzy na nieskończoność :) polecam szczerze
Potwierdzam za agawytką daruj sobie m42. Szukaj obiektywów typu tair, jupiter z wymiennym bagnetem. Dokupujesz końcówkę na bagnet F i jedziesz bez żadnych soczewek i innych wynalazków. Ewentualnie najtańszego heliosa da się rozmontować tak aby ostrzył w pełnym zakresie przy przejściówce m42 (tej bez soczewki oczywiście) - poszukaj w necie na ten temat. Jak lubisz się bawić to można też samemu probować ingerować w optykę tak aby ostrzyła mimo przejściówki w pełnym zakresie, czasem sie da przy odrobinie zacięcia wynalazczego (można wykręcić/wkręcić grupę ruszających się soczewek). Albo tak jak ja, za dosłownie grosze przetoczyłem koniec obiektywu i dorobiłem sobie bagnet F i mam jedyny na świecie egzemplarz Telemegora z bagnetem F :-)
Pozdrawiam
Do portretuz M42 polecam obiektyw TAIR 11A 135/2.8 - ślicznie rozmywa tło. Jeśli ogniskowa jest dla Ciebie za duża (z cyfrą robi się coś koło 200mm) to doskonałym szkłem jest też Jupiter 85/2, tylko z tego co pamiętam to z powłokami w tym obiektywie strasznie kiepsko (albo ich wcale nie ma, albo jak są to lepiej by ich nie było).
Do makro dobrym zestawem będzie na początek Industar 50/3.5 + pierścienie - tanio jak barszcz i przyzwoicie optycznie, jedyna wada - strasznie ciemno (pracujesz przy przysłonie roboczej).
Uważaj jednak ze wschodnią optyką - najlepiej przetestuj przed zakupem. Kontrola jakości była tam kulawa i wśród pereł trafiały się paskudne wieprze - a to mydło, a to zafarb się trafiał.
Pozdrawiam.
Ja ze swojej strony moge polecic Jupitera 135/3.5 świetne szkło... wręcz pancerne.... piękne powłoki udało mi się kupić w zasadzie nówkę...
no i Tessar 50/2.8 juz od największej dziury ostro ze az oczy bolą :)
mam tez Pentacona 50/1.8 ale niestety mydlo na 1.8....
ale już nie używam pięćdziesiątek manualnych bo kupiłem AF 50/1.8
stosuje adapter z soczewką i jest to naprawde uniwersalna sprawa a do tego nie kurzy się do body :)
Zbigniew
13-09-2007, 13:19
Za wieloma osobami polecę przerabianego Jupitera 135. Jak coś to mam w domu kilka fotek z niego - mogę wkleić później.
PS.: Jako drugą opcję polecam manualne stałki Nikkora. Do 600zł czasami kupić można 50/1.4 - daje piękny obrazek. Za kilka stówek można też kupić dłuższe szkiełka. A jeżeli to za drogo, to Jupiter też dobrze pociągnie.
nie napisze nic nowego jak polece jupitera 135/3.5, ale polece rowniez zeissa 80/2.8. Z przejsciowka bez soczewki wyostrzy akurat na portet, a samo szklo po prostu miodzio...