Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: m42 i d40

Oszczędny w słowach
    Miasto
    bielsk podlaski

Domyślnie m42 i d40

witam! jestem posiadaczem nikona d40. doszlem do wniosku, ze skoro autofokus nie bedzie dzialal w obiektywach z af to po co je kupywac? dlatego chcialbym skorzystac na obiketywach m42 i manualnych nikkorach. czy ma sens kupienie adaptera do m42? czy nie pogorszy mi sie jakos fotek i co najwazniejsze jaki obiketyw byscie mi polecili? na allegro obiektywy m42 sa nie drogie, licytacje od 20 zl i niedlugo ich koneic do tego nie ktore aukcje z kup teraz, dlatego chcialbym do 200 zl znalesc cos co by po cynieciu zdjecia "porazilo" mnie.

interesuje mnie jeszcze czy istnieje adapter, podobny do canonowskiego w ktorym wystepuje potwierdzenie ostrosci?? z gory dziekuje za odpowiedzi

Domyślnie

Jaki zakres tego obiektywu?
    W D40 masz potwierzenie ostrosci ze wszystkim.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    bielsk podlaski

Domyślnie

interesuje mnie cos do portretow, a takze makro.

Domyślnie

Jupiter 85/2
    Jupiter 135/3.5
    Sonnar 135/3.5
    Tair 11A 135/2.8 ( mnostwo listkow przyslony, ladny bokeh )

Makro.. nie mam pojecia

Domyślnie

Co do jakości m42 na cyfrze to są dwa typ adapterów.
    1. z soczewką która umożliwia ostrzenie na nieskończoność, ale może powodować utratę jakości szkła (właśnie przez tą dodatkową soczewkę) - droższa
    2. bez soczewki, sam pierścień bagnet > gwint nie będziesz mógł ostrzyć na nieskończoność, ale na pewno nie pogarsza możliwości szkła - tania

Oszczędny w słowach
    Miasto
    bielsk podlaski

Domyślnie

moze lepiej bym zastosowal adapter bez dodatkowego szkielka(tanszy). co do szkla to po prostu nie wiem ktory wybrac. mozecie mi pomoc? a moze jakies inne tanie szkielka niekoniecznie m42. a co sadzicie o takim obiektywie FLEKTOGON 50/4 CARL ZEISS JENA

Domyślnie

kolega Zbigniew z tegoż forum poradził mi inną metodę. Do Jupitera 135 oraz Tair 135 dokupujesz końcówkę tzw "dupkę" na allegro od użytkowanika adamjaku (tylko on to ma jak narazie) i odkręcasz istniejącą z mocowaniem m42 a dokręcasz tą z nikonowskim, ostrzy na nieskończoność polecam szczerze
    D750 | N50/1.8 | N85/1.8 | N105/2.8

Domyślnie

Potwierdzam za agawytką daruj sobie m42. Szukaj obiektywów typu tair, jupiter z wymiennym bagnetem. Dokupujesz końcówkę na bagnet F i jedziesz bez żadnych soczewek i innych wynalazków. Ewentualnie najtańszego heliosa da się rozmontować tak aby ostrzył w pełnym zakresie przy przejściówce m42 (tej bez soczewki oczywiście) - poszukaj w necie na ten temat. Jak lubisz się bawić to można też samemu probować ingerować w optykę tak aby ostrzyła mimo przejściówki w pełnym zakresie, czasem sie da przy odrobinie zacięcia wynalazczego (można wykręcić/wkręcić grupę ruszających się soczewek). Albo tak jak ja, za dosłownie grosze przetoczyłem koniec obiektywu i dorobiłem sobie bagnet F i mam jedyny na świecie egzemplarz Telemegora z bagnetem F

Pozdrawiam
    D70 | D80 + GRIP | 50/1.4 | 18-70/3.5-4.5 | 70-300/4.5-5.6 VR | SB-25 |

Domyślnie

Do portretuz M42 polecam obiektyw TAIR 11A 135/2.8 - ślicznie rozmywa tło. Jeśli ogniskowa jest dla Ciebie za duża (z cyfrą robi się coś koło 200mm) to doskonałym szkłem jest też Jupiter 85/2, tylko z tego co pamiętam to z powłokami w tym obiektywie strasznie kiepsko (albo ich wcale nie ma, albo jak są to lepiej by ich nie było).
    Do makro dobrym zestawem będzie na początek Industar 50/3.5 + pierścienie - tanio jak barszcz i przyzwoicie optycznie, jedyna wada - strasznie ciemno (pracujesz przy przysłonie roboczej).
    Uważaj jednak ze wschodnią optyką - najlepiej przetestuj przed zakupem. Kontrola jakości była tam kulawa i wśród pereł trafiały się paskudne wieprze - a to mydło, a to zafarb się trafiał.
    Pozdrawiam.
    And I am not frightened of dying. Any time will do, I don't mind.

Domyślnie

Ja ze swojej strony moge polecic Jupitera 135/3.5 świetne szkło... wręcz pancerne.... piękne powłoki udało mi się kupić w zasadzie nówkę...

no i Tessar 50/2.8 juz od największej dziury ostro ze az oczy bolą
    mam tez Pentacona 50/1.8 ale niestety mydlo na 1.8....

ale już nie używam pięćdziesiątek manualnych bo kupiłem AF 50/1.8

stosuje adapter z soczewką i jest to naprawde uniwersalna sprawa a do tego nie kurzy się do body
    Ostatnio edytowane przez vasco5 ; 13-09-2007 o 13:18
    DwaCzarneEosy|SzkiełkoOkoSwiecidełko

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów